Fiske på Sørlandet
Sørlandet er et fantastisk sted for fiske! Naturen er lett tilgjengelig for alle, enten du fisker alene, med vennegjengen eller familien.
Gode grunner til å velge Sørlandet som fiskedestinasjon:
- Unik skjærgård
- Varierte fiskemuligheter
- Nærheten til kontinentet
- Mange forskjellige fisketyper
- Været, fin helårsaktivitet
- Lett tilgjengelig for alle, uansett alder og forkunnskaper
- Du kan leie egen båt
- Godt utstyrte fiskebutikker hvor du kan få gode råd og tips
Sjøfiske
Sjøen er lett tilgjengelig på Sørlandet, og byr på mange varierte fiskearter.
Sjøørret
Sjøørreten (Salmo trutta) er veldig populær blant mange fiskere. Denne vakre, sølvglinsende, fisken kommer ofte på en ufortjent andre plass sammenlignet med laksen (Salmo salar). Det som er helt unikt med sjøørreten er at den kan fiskes gratis og hele året langs sørlandskysten. Jakten på sjøørreten tar oss med til vakre omgivelser og uforglemmelige opplevelser.
På jakt etter alt fra tobis (Hyperoplus lanceolatus) langs strendene, til småfisk og reker inne imellom rullesteiner eller større agnfisk i fjordene og i mer åpent vann, kan sjøørreten finnes i en rekke miljøer. Hovedsakelig er sjøørreten følsom til saltnivåer i vannet, og derfor dikterer vanntemperaturen ofte deres plasseringer. En generell tommelfingerregel er når vannet avkjøles, søker sjøørreten etter brakkere områder i nærheten av ferskvannskilder som små bekker, elver osv. som strømmer ut i havet eller i fjordområder. Når vannet varmes opp, vandrer mange sjøørret til mer åpent vann. Behovet for å gyte på høsten gjør at en del av dem komme tilbake til bekkene der de en gang ble født. Men hvis du finner en form for vannstrøm, ålegress (Zostera marina), marbakker eller en leopard, finner du helt sikkert også sjøørreten.
Torsk
Torsk (Gadus morhua) er en saltvannsfisk som tilhører torskefamilien (Gadidae). Den er en av de mest kjente og økonomisk viktige fiskeartene i verden. Torsk er utbredt i de kalde og tempererte havområdene i den nordlige halvkule, inkludert Atlanterhavet, Nordishavet og Barentshavet.
Lyr
Lyr, vitenskapelig kjent som Pollachius pollachius, er en fiskeart som tilhører torskefamilien (Gadidae). Den er også kjent som lyrtorsk, pollak, eller europeisk havabbor.
Makrell
Makrellen (Scomber scombrus) er en populær fiskeart som tilhører makrellfamilien (Scombridae). Den er kjent for sin karakteristiske langstrakte kropp og raske svømmeferdigheter.
Lange
Lange, også kjent som brosme (Brosme brosme), er en fiskeart som tilhører torskefamilien (Gadidae). Den er utbredt i de kalde og tempererte havområdene i Atlanterhavet og Nordishavet.
Laksefiske
Fluefiske blir ofte referert til som en kunst. Her på det fantastiske Sørlandet har vi mange muligheter for de som ønsker å praktisere fluefiskekunsten. Med en blanding av forskjellige fiskearter å fange, i en rekke urørte farvann og med både kvalifiserte fluefiskeguider og instruktører, har Sørlandet mye å tilby fluefiskeren.
Norges sydligste landsdel kan tilby en rekke lakseelver fra de store regulerte som Mandalselva og Otra-elvene som alltid er fiskbare, til de mellomstore elvene som Lygna-elven (pluss mange i mellom), helt ned til de intime, og mindre nedbør avhengige, som Audna eller Søgneelva. En oversikt over lakseelvene kan sees via kartet ‘Norske lakseelver’.
Laksegjennomsnittet på Sørlandet varierer fra elv til elv og når i løpet av sesongen du fisker, men ligger rundt 4 kg. Laks på opptil 20 kg har blitt fanget i de senere årene, og hvert år leverer noen elver fisk opp til 14-16 kg.
Sesongen i de fleste elvene er fra 1. juni til 31. august hvert år (lokale sesonger kan variere fra år til år).
Du trenger to fiskekort, den årlige fiskeavgiften for anadrom fisk og en lisens i den elvedelen du vil fiske.
Ørretfiske
De fantastiske og store skogsområdene på Sørlandet, huser mange flotte ørretvann. Her kommer man raskt i villmarken, ved en uberørt innsjø, kastende etter en bitevillig ørret. Alle metoder er tillatt; agnfiske, slukfiske og fluefiske og den gjennomsnittlige størrelsen på fisken ganske så respektabel. Fiskekortene er rimelige (gratis for deg under 16 år) og kan kjøpes i den lokale fiskebutikken, turistkontoret, matbutikk, bensinstasjon eller på Scanatura.
Andre fiskearter
Gjedde
Gjedde (Esox lucius) er en rovfisk som tilhører gjeddefamilien (Esocidae) og er en av de mest kjente fiskeartene i ferskvann.
Karpe
Karpe (Cyprinus carpio) er en fiskeart som tilhører karpefamilien (Cyprinidae) og er en av de mest kjente fiskeartene i ferskvann. Den har en lang historie med oppdrett og sportfiske, og den finnes i en rekke varianter, inkludert speilkarpe, gullfisk og koi.
Fiske fra båt
En veldig effektiv form for fiske er fra en båt. Enten det er dorging (kjører sakte forbi sjøørretplass med en sluk, flue eller wobbler bak båten) eller kaster fra en stasjonær båt, åpner fiske fra båt en hel verden av muligheter. Båten er ikke bare et fartøy som raskt får deg fra plass til plass, men kan ta deg til de stedene som er vanskelig å nå fra land. Båten er også varmere og mer behagelig enn å stå i vannet. Har du har din egen båt på tilhenger, finnes det mange båtramper der du kan sette den ut på sjøen.
Fiskesesonger
Torsk: Februar/juni og august/desember er de beste månedene, men også hele året.
Makrell: St.Hans - september.
Laks: 1. juni til 31. august
Lyr og sei: Mai/september (seien gjerne hele året).
Sjøørret: Kan fiskes fra land og fra båt hele året.
Lover og regler
Fiskekort
For å fiske i sjøen behøver ingen kjøpe fiskekort, men alle som vil fiske i lakseførende elver må betale en statlig avgift, fiskeavgiften.
Fiskeavgiften (for de over 16 år) betales på miljodirektoratet.no. I tillegg må et fiskekort kjøpes for å få fiskerett til bestemte elver. Det kan du kjøpe i en fiskebutikk eller på Scanatura. Fiskeredskap skal være desinfisert før fiske tillates i Norge. Alle lakseelvene har desinfiseringsordning, mer info om elvene finnes på lakseelvene.no.
For ikke-førende lakseelver og fiskevann må man ha enten fiskekort eller tillatelse fra grunneier. Det kan du kjøpe i en fiskebutikk eller på Scanatura.
Fiske i sjøen
Minstemål på torsk er 42 cm og sjøørret er 35 cm, ellers er det ingen minstemål på andre fiskearter. Man må holde 100 meters avstand fra lakse- og sjøørretførende vassdrag. Dersom man ønsker å eksportere sjøfisk, kan du lese mer hos Fiskeridirektoratet.
Book din fisketur
Kombiner Sørlandets naturlige skjønnhet og fantastiske fiske, med denne guidetjenesten bygd på naturlige og kvalitetsrike opplevelser - sammen med noen av verdens mest erfarne fiskeguider som gjør alt for at du skal få en opplevelse du vil huske! De…
Fiskecamps
Fiskeferie - Tregde Ferie
Tregde ferie ligger kun 10 minutter fra Mandal sentrum. Her kan du leie båter…
Fiskeferie - Farsund Resort
Farsund Resort er et høykvalitets ferieanlegg som ligger innerst i…
Fiskeferie - Bjørnevåg Ferie
Bjørnevåg Ferie ligger innerst i Spindsfjorden mellom Lyngdal og…
Korshamn Rorbuer
Korshamn ligger rett nordvest for Lindesnes, og byr på skjønne…
Lindesnes Fjordferien
Leilighetene har alle fasiliteter og har plass til 4 eller 6 personer. Anlegget…