Meld deg på vårt nyhetsbrev

dame som fisker

Photo: Nina Hoem Hansen
Dame med fisk

Photo: Johan Wildhagen/Innovasjon Norge
mann med fisk

Photo: Visit sørlandet
Asgeir Alvestad fisker i Lillesand

Photo: Heidi Løland-Andersen
gutt som fisker

Photo: Jan Kåre Rafoss
Big sea trout from Lista

Photo: Frank Hansen

Fiske på Sørlandet

På Sørlandet er det mange muligheter for fiske. Enten alene, med profesjonell guide eller i båt med familien. Sjøfiske, innlandsfiske. Torsk, laks eller ørret. Sørlandet har gode lakseelver og fiskeresorts som leier ut båt og utstyr.

Sjøørretfiske

Sjøørreten (Salmo trutta) er veldig populær blant mange fiskere. Denne vakre, sølvglinsende, fisken kommer ofte på en ufortjent andre plass sammenlignet med laksen (Salmo salar). Det som er helt unikt med sjøørreten er at den kan fiskes gratis og hele året langs sørlandskysten. Jakten på sjøørreten tar oss med til vakre omgivelser og uforglemmelige opplevelser.

På jakt etter alt fra tobis (Hyperoplus lanceolatus) langs strendene, til småfisk og reker inne imellom rullesteiner eller større agnfisk i fjordene og i mer åpent vann, kan sjøørreten finnes i en rekke miljøer. Hovedsakelig er sjøørreten følsom til saltnivåer i vannet, og derfor dikterer vanntemperaturen ofte deres plasseringer. En generell tommelfingerregel er når vannet avkjøles, søker sjøørreten etter brakkere områder i nærheten av ferskvannskilder som små bekker, elver osv. som strømmer ut i havet eller i fjordområder. Når vannet varmes opp, vandrer mange sjøørret til mer åpent vann. Behovet for å gyte på høsten gjør at en del av dem komme tilbake til bekkene der de en gang ble født. Men hvis du finner en form for vannstrøm, ålegress (Zostera marina), marbakker eller en leopard, finner du helt sikkert også sjøørreten.

Fluefiske etter laks

Fluefiske blir ofte referert til som en kunst. Her på det fantastiske Sørlandet har vi mange muligheter for de som ønsker å praktisere fluefiskekunsten. Med en blanding av forskjellige fiskearter å fange, i en rekke urørte farvann og med både kvalifiserte fluefiskeguider og instruktører, har Sørlandet mye å tilby fluefiskeren.

Norges sydligste landsdel kan tilby en rekke lakseelver fra de store regulerte som Mandalselva og Otra-elvene som alltid er fiskbare, til de mellomstore elvene som Lygna-elven (pluss mange i mellom), helt ned til de intime, og mindre nedbør avhengige, som Audna eller Søgneelva. En oversikt over lakseelvene kan sees via kartet ‘Norske lakseelver’.

Laksegjennomsnittet på Sørlandet varierer fra elv til elv og når i løpet av sesongen du fisker, men ligger rundt 4 kg. Laks på opptil 20 kg har blitt fanget i de senere årene, og hvert år leverer noen elver fisk opp til 14-16 kg.

Sesongen i de fleste elvene er fra 1. juni til 31. august hvert år (lokale sesonger kan variere fra år til år).

Du trenger to fiskekort, den årlige fiskeavgiften for anadrom fisk og en lisens i den elvedelen du vil fiske.

Båtfiske

En veldig effektiv form for fiske er fra en båt. Enten det er dorging (kjører sakte forbi sjøørretplass med en sluk, flue eller wobbler bak båten) eller kaster fra en stasjonær båt, åpner fiske fra båt en hel verden av muligheter. Båten er ikke bare et fartøy som raskt får deg fra plass til plass, men kan ta deg til de stedene som er vanskelig å nå fra land. Båten er også varmere og mer behagelig enn å stå i vannet. Har du har din egen båt på tilhenger, finnes det mange båtramper der du kan sette den ut på sjøen.

Book din fisketur

Kombiner Sørlandets naturlige skjønnhet og fantastiske fiske, med denne guidetjenesten bygd på naturlige og kvalitetsrike opplevelser - sammen med noen av verdens mest erfarne fiskeguider som gjør alt for at du skal få en opplevelse du vil huske! De…

Fra september 2023: Go Norway organiserer uforglemmelige guidede fisketurer på Sørlandet. Vi tilbyr mange flotte fisketurer i Kristiansand sentrum og naturområdene rundt. Vi kan også skreddersy guidede turer for små og store grupper, opptil 6 personer. Vi har…