Meld deg på vårt nyhetsbrev

Folka bak byen

Risør er ikke bare en sommerby med hvite trehus, trange smug og glitrende hav. Den er like sjarmerende hele året.

Her er fem av menneskene som gjør byen levende.

Grete Andersen Sandvik - Sypiken på Lindstøl .
Photo: Gjermund Glesnes
Grete Andersen Sandvik - Sypiken på Lindstøl .
Photo: Gjermund Glesnes

1: «Kunstneren»

– Dette er barndomshjemmet mitt, ja. Og jeg visste at jeg ville tilbake hit allerede før jeg flyttet til Oslo, smiler Grete Andersen Sandvik.

Grete Andersen Sandvik - Sypiken på Lindstøl i Risør .
Photo: Gjermund Glesnes
Grete Andersen Sandvik - Sypiken på Lindstøl i Risør .
Photo: Gjermund Glesnes

En kreativ butikkoase


Som barn drømte hun om å bli bonde – helt til hun falt av hesten på nabogården og alle planer om å drive gård ble droppet.


I stedet har hun forvandlet kårboligen på småbruket til noe langt mer unikt: Gårdsbutikken Sypiken på Lindstøl er en drømmeverden full av kreative bruks- og pyntegjenstander: Alt fra tegninger til puter, vesker og malte kamskjell som Håkon har funnet på sine dykketurer i skjærgården.


– Jeg har alltid sydd og er utdannet innen søm. Men kunstner? Det er farlig å kalle seg det, bemerker Grete.

 

Sypiken på LindstølFoto: Gjermund Glesnes

Finner stadig nye motiver

Som «innfødt» er hun også en vaskeekte Risør-patriot. Grete elsker hjembyen – hele året.


– Risør er favorittbyen min! Jeg er kanskje enda mer glad i den etter å ha bodd noen år i Oslo. Jeg går gjerne rundt og tar bilder. Byen er så full av kriker og kroker, hvite hus og smug at jeg stadig finner nye motiver, sier hun.

Gårdsbutikken Sypiken på Lindstøl
Foto: Gjermund Glesnes

Hun legger til at den lille trebyen også har masse å by på utenom sommersesongen – stikk i strid med hva mange utenforstående nok tror.


– Det er mange koselige restauranter og kafeer her, og ikke minst fantastiske nisjebutikker.

Grete Andersen Sandvik, Sypiken på Lindstøl .
Photo: Gjermund Glesnes
Grete Andersen Sandvik, Sypiken på Lindstøl .
Photo: Gjermund Glesnes

Hva viser du frem til besøkende når det ikke er sommer?
– Vi drar gjerne til sentrum og tar en kaffe. Så viser jeg dem Kunstparken eller går på en konsert. Det skjer mye her hele året, svarer hun og legger til:
– Og så viser jeg dem selvfølgelig gatene. Jeg elsker å vise frem Risør. De blir bergtatt av de trange smauene. Aller morsomst er det når familien til søsteren min som bor i USA kommer. Da er det mye «Oh my God!», smiler hun.

Grete Andersen Sandvik

 

Hengekøye på Lindstøl .
Photo: Gjermund Glesnes
Hengekøye på Lindstøl .
Photo: Gjermund Glesnes

2: Nisjebutikkdriveren

– Alle vi som jobber i butikk i Risør sentrum, fungerer også som turistinformasjon, ler Cathrine Calmeyer Østvold.

Cathrine Calmeyer Østvold foran Embla Design i Risør .
Photo: Gjermund Glesnes
Cathrine Calmeyer Østvold foran Embla Design i Risør .
Photo: Gjermund Glesnes

Det er en oppgave 46-åringen påtar seg med stor glede. Ikke bare ligger smykkeverkstedet Embla Design perfekt til i sørlandsbyen – i et av de staselige praktbyggene langs Solsiden, med havna og smugene på Kamphaug midt imot.

Lodding på Embla Design

Lodding på Embla Design. Foto: Gjermund Glesnes

Cathrine Calmeyer Østvold på Embla Design i Risør .
Photo: Gjermund Glesnes
Cathrine Calmeyer Østvold på Embla Design i Risør .
Photo: Gjermund Glesnes

På de 14 årene siden hun flyttet «hjem» har det også kommet så mange gode steder at oppgaven gir et luksusproblem:


– De første årene syntes jeg det var vanskelig å anbefale en god restaurant her. Nå sliter jeg med å bestemme meg for hvor jeg skal sende turistene. Det er så mange gode steder, fastslår hun.

Embla Design .
Photo: Gjermund Glesnes
Embla Design .
Photo: Gjermund Glesnes

Et trekkplaster

Spør du om tips i andre Risør-butikker, er sjansen stor for at de også vil sende deg nettopp til Embla Design.
Ikke bare er butikken i et gammelt bankbygg en severdighet i seg selv – her kan du bli vist rundt i et fullverdig smykkeverksted, kjenne varmen fra smykkeovnen og bli med inn til i et ekte bankhvelv! Smykkene som produseres her er også velkjente og selges langt utenfor Sørlandets grenser.
– Da jeg flyttet til Oslo for å studere i 1998, så jeg et Embla-klistremerke i Paleet. Jeg ble så stolt! Det var jo en del av hjembyen, på et av hovedstadens mest eksklusive kjøpesentre. Og tenk: nå jobber jeg her! smiler Cathrine.

Norges vakreste by

Hva vil du så få tips om hvis du spør Embla-medeieren om et stykke turistinformasjon?
– Jeg syns det er mest gøy å anbefale stedene som folk kanskje ikke vet om. Som Knivstikkersmauet og smugene på Kamphaug. Og selvfølgelig skjærgården. Vi er utrolig heldige som har en nesten helt ubebygd skjærgård rett utenfor byen, svarer hun.
– Hva er de beste tipsene utenom sommersesongen?
Urheia er helt fantastisk om vinteren! Det er bare å våge seg ut fra stien av og til, så finner du perler. Og du kan ikke gå deg vill, begynner hun. Er det snø, likner bakgatene en blanding av Skomakergata og en eventyrby. I desember er det også lys overalt. I tillegg tipser jeg selvfølgelig om Kunstparken, galleriene og butikkene, smiler hun.

Cathrine Calmeyer Østvold

3. Kulturarrangøren

Nesten uansett hvem du spør i Risør, vil de trekke frem det rike kulturlivet i byen. Det vitner nemlig ikke om at den hvitmalte kystbyen «bare» har snaue 7000 innbyggere.

Når det er konsert, teater, festival – ja, nesten hva som helst – har gjerne Sebastian Aanonsen en finger eller ti med i spillet.

Torbjørn Sebastian Aanonsen ved pianoet .
Photo: Gjermund Glesnes
Torbjørn Sebastian Aanonsen ved pianoet .
Photo: Gjermund Glesnes

Trolig ligger det i blodet.


– Både mamma, pappa og morfar drev med kultur. Pappa startet Risør Jazzklubb og kunne finne på å trille et flygel opp og ned trapper for å arrangere konsert, ler 29-åringen.


Selv spiller han i band, dirigerer korps og trekker i tråder på alt fra trebåtfestivalen og Risør Kammermusikkfestival til konfirmasjoner og bryllup.

Hans største løft var likevel spelet han skapte og arrangerte sammen med to andre: «Risørspelet om bybrannen i 1861» – med 200 medvirkende på eller bak scenen.


– Det blir som om over 15.000 mennesker skulle ha vært med i Oslo. Men så er det også en ganske høy prosent av Risørs befolkning som holder på med noe innenfor kultur, bemerker han.

Sebastian Aanonsen .
Photo: Gjermund Glesnes
Sebastian Aanonsen .
Photo: Gjermund Glesnes

Stressfri by

Selv om han har gått på skole i Boston og Kristiansand og vært gardemusiker i Oslo, har han aldri vært i tvil: Det er i Risør han skal bo.
– Telefonen min er en slags Risørs Gule Sider. «Alle» ligger inne i kontaktlista, ler han og forklarer byens aller beste side på denne måten:
– Si at du har en veldig stressende dag og må få snakket med akkurat den personen. Men du glemmer å ringe. Så går du til byen for å kjøpe lunsj og gjett hva: Uansett hvilken butikk du går i, treffer du akkurat ham eller henne i butikken. Jeg aner ikke hvor mange ganger det har skjedd meg, smiler Sebastian.

Detaljenes magi

Musikeren har aldri problemer med å vise frem byen når han får besøk utenbysfra, ei heller om vinteren.
– Det skjer alltid noe, enten det er jazzklubb, musikkteater, quiz, musikkbingo, korkonserter ... Og noe av det beste byen har å by på, er sjelen som fins i et konsertlokale med 20 mennesker, sier han.
I tillegg elsker han å vise frem selve byen.
– Jeg digger å trekke frem de små arkitektoniske forskjellene, som mellom de smale gatene på Kamphaug og de brede i sentrum etter bybrannen. Å vise Hukken hvor kirken egentlig skulle ha stått – og hadde gått med i tre bybranner hvis den faktisk sto der – og det ene treet på Kastellet fra Risørflekken, ramser han opp.
– I tillegg har vi Norges peneste kjøpesenter, Krags gate. Den er jo som et kjøpesenter, minus tak over hodet, smiler Sebastian.

Sebastian Aanonsen

4. Trebåtbyggeren

Det går nesten ikke an å skrive en reportasje om Risør-folk uten en trebåtbygger.

På det meste hadde byen tross alt 52 skips- og båtbyggerier. Og fortsatt jobber en håndfull mennesker på fulltid som trebåtbyggere.

En av dem er John A. Andersen.

John A. Andersen .
Photo: Gjermund Glesnes
John A. Andersen .
Photo: Gjermund Glesnes

– Magien ved yrket er muligheten til å skape noe. Å lage et uttrykk med hode og hender ut fra hvem som skal bruke båten, hvor de skal seile og hva de skal ha med seg forteller han og legger til:


– Økonomisk er det ikke et lurt valg. Men det gir frihet og et variert liv.

Trebåtbygger John A. Andersen .
Photo: Gjermund Glesnes
Trebåtbygger John A. Andersen .
Photo: Gjermund Glesnes

En levende trebåtby


De siste årene har han blant annet holdt pramkurs som har resultert i 90 treprammer – hvorav ingen har fått en sprekk i bordgangen. Ellers lager eller restaurerer han trebåter på bestilling, enten hjemme eller på et av båtbyggeriene på Moen.
– Jeg ferdigstilte nettopp en sjekte i verkstedet hjemme. Og bordene ligger klare til neste prosjekt, sier John og leder an i bil for å vise noen av båtene han har lagd eller lært bort å lage.
Én står under presenning utenfor Kystlagshytta i vakre Randvika – det mangler fortsatt et par lakkstrøk før den kan sjøsettes fra sandstranda.


Mellom de trekkfulle veggene i K. Christensen & Co. på Moen står prosjektene på rekke og rad. Noen av dem har til og med måttet heises oppunder taket for å gi plass til alle kjølene med spant og varierende dekke av bordganger.

Veien til skjærgården

Som båtmann anbefaler 66-åringen selvfølgelig en tur på bøljan blå når du besøker Risør – uansett årstid.
Om sommeren er dette enkelt. Du kan enten ta rutebåten til Stangholmen, be skipperen på trefergen «M/F Øisang» sette deg av på Lille Danmark, eller ta en taxibåt.


Og utenfor sommersesongen?
– Da anbefaler jeg å låne en robåt fra Kystlaget. Det koster en symbolsk sum og du ror godt beskyttet innaskjærs, svarer han.
I likhet med de andre Risør-beboerne tipser han også gladelig om andre høydepunkter.
– På mange måter lever Risør mer utenom sommersesongen. Det er en utrolig levende by, så du trenger ikke å kjede deg. Du kan bare stoppe noen på gata og spørre om tips. Vi som bor her, er glade i å prate, smiler han.

Båtbyggeren i Risør

 

 

Båtbyggeriene på Moen .
Photo: Gjermund Glesnes
Båtbyggeriene på Moen .
Photo: Gjermund Glesnes

5. Fiskeren

Få kjenner Risørs skjærgård bedre enn Yngvar Aanonsen. 

Han begynte riktignok yrkeslivet på tremassefabrikken, som faren og bestefaren før ham, men byttet snart beite til Risør Fiskemottak. Og de siste sju årene har han vært fisker – på heltid selv om pensjonen gjør at han egentlig ikke må.

Yngvar Aanonsen .
Photo: Gjermund Glesnes
Yngvar Aanonsen .
Photo: Gjermund Glesnes

– Jeg kjøpte min første pram da jeg var 13, og motor for konfirmasjonspengene. Nå er jeg ute på sjøen i seks til åtte timer hver dag så sant været tillater det, smiler han mens han ser utover Østfjorden.


Havet ligger blikkstille. Men det er på overflaten. Nede på bunn er det visstnok fullt av liv.

– Nå om våren fisker jeg mest flyndre og breiflabb, men jeg får også en del slettvar, piggvar og steinbit. Rekorden er en piggvar på 12 kilo, forteller Yngvar og legger til at faren trakk digre piggvar med robåt på grunna rett utenfor huset – med spyd.


Når hummerfisket starter, må garna ha pause. På brygga, og langs og inni uthuset ligger nemlig over 90 teiner og venter på oktober.
– Jeg har dratt hummer fra brygga til naboen. Men de fleste tar jeg utaskjærs, humrer han.

John A. Andersen. .
Photo: Gjermund Glesnes
John A. Andersen. .
Photo: Gjermund Glesnes

En fugl i kikkerten

Alt handler ikke om fisk for pensjonisten. Han har også vært verden rundt for å se fugler. Hakkespetten som er dørhammer, for eksempel, kjøpte han på markedet i Katmandu i Nepal.
Han trenger imidlertid ikke å reise langt for å forevige vakre fugler.
– Denne havørnen så jeg fra båten her om dagen, sier han og blar seg gjennom minnekortet.
– Ellers er det hakkespettreir rett oppi i Urheia. Og den ultimate sommerlyden må være terna, sier han.

 

Yngvar Aanonsen med kameraet

Yngvar A. Aanonsen

Hakkespett-dørhammeren er kjøpt på markedet i Katmandu i Nepal. Foto: Gjermund Glesnes

Finværet på høsten

Med hus ved bryggekanten og fiske som mer enn hobby er det neppe overraskende hva Yngvar mener er det aller beste med hjembyen.
– Det er å sitte i vannkanten og ha det deilig. Sånn som vi har nå, smiler han og myser mot ettermiddagssola.
Skjærgården er også et yndet sted, både sammen med samboeren og når de har gjester.


– Ellen og jeg har mål om å spise lunsj på skjærene alle måneder i året. Det har vi klart, sier han og legger til det alle som bor langs havet vet: At de vindstille dagene aldri er så stille som utenom sommeren.
– Når trebåtfestivalen er ferdig, kommer det fine været, smiler han.


– Og hvis dere får besøk her om vinteren?
– Da er det et bredt kulturliv og gode restauranter i Risør, svarer han.
Hvis vinden tillater det, kan de sikkert bli med på lunsj i skjærgården også. Med varme klær, i så fall. Vinteren er tross alt vinter også i Risør.

John A. Andersen. .
Photo: Gjermund Glesnes
John A. Andersen. .
Photo: Gjermund Glesnes

Les mer om hva du kan gjøre i Risør

Risør .
Photo: Risør by
Risør .
Photo: Risør by