Meld deg på vårt nyhetsbrev

Bli med lokal turguide og utforsk vakre Lista

Mette Starheim Pedersen på tur på Lista .
Photo: Mette Starheim Pedersen
Mette Starheim Pedersen på tur på Lista .
Photo: Mette Starheim Pedersen

Møt Mette Starheim Pedersen, som tilbyr spennende guidede turer i det fantastiske Listalandskapet, for små og større grupper hele året. Sammen kan dere skreddersy en spennende turopplevelse, hvor du samtidig kan få med deg Listas unike historie og interessante faktaopplysninger på veien. 

Mette Starheim Pedersen på skitur .
Photo: Mette Starheim Pedersen
Mette Starheim Pedersen på skitur .
Photo: Mette Starheim Pedersen

Lista har alt Norge kan tilby i miniatyr

Mette har tilbrakt alle sine ferier på Lista gjennom oppveksten, og kjenner til de fineste perlene i området, noen kjente og noen mer bortgjemte skatter! Lista er kjent for vakre strender, variert natur, fugletrekk og et unikt lys. Alt dette kan man oppleve på tur med Mette. På grunn av et mildt klima kan du utforske Farsund og Lista året rundt, og det er alltid turmuligheter å finne. Mette forteller: “Naturen på Lista er en klasse for seg, og noe av det fineste jeg vet. Lista har vel nesten alt Norge kan tilby i miniatyr. Alt fra lange sandstrender til røft og vilt landskap, nydelige kyststier, hav, fjorder, heier, fjell, skog og lyset her - det MÅ bare oppleves! Det er like magisk året rundt”. I dag pendler Mette mellom Alpene og Listalandskapet. Hun og familien er bosatt i både Farsund og ved Bodensjøen i Østerrike. Mette snakker flere språk, og kan dermed skreddersy sine turer for norske, engelske og tyske turentusiaster som er på besøk i Farsund- og Listaområdet. 

lista fyr

"Naturen på Lista er i en klasse for seg, og noe av det fineste jeg vet"

Lista .
Photo: Mette Starheim Pedersen
Lista .
Photo: Mette Starheim Pedersen

En spesialist i naturopplevelser

I 2022 ble Mette ferdig utdannet “wanderführer” i regi av Vorarlberg Bergführerverband i Østerriket. Med denne utdannelsen er hun sertifisert vandrefører, som kan ta med seg gjester ut i naturen på guidede oppdrag. Mette forteller “Det aller beste med jobben er å vise fram naturen, formidle interessante opplysninger og gjøre dagen litt bedre for gjestene. Det å skape uforglemmelige minner i naturen er noe av det fineste jeg vet. Mange mennesker går i naturen, ofte uten å “se den”. Det å kunne bevisstgjøre gjestene den vakre naturen rundt oss, enten det er på Lista eller i Alpene, gjør meg glad. Uansett hvordan man føler seg, føler man seg alltid litt bedre etter en tur i naturen.” Mette har alltid hatt stor lidenskap for naturen, og mener den kan lære oss mye: “Jeg liker å si at naturen er en “lykkepille”. Det å kunne dele lidenskapen min til natur med andre, enten det er på Lista eller i Alpene, var drivkraften for å ta denne omfattende utdannelsen”. 

berglandskap ved sjøen på Lista
 

Lista har et spektakulært landskap.

Mette Starheim Pedersen på tur på Lista .
Photo: Mette Starheim Pedersen
Mette Starheim Pedersen på tur på Lista .
Photo: Mette Starheim Pedersen

Ønsker å skape gode turminner 

Mette skreddersyr turene sine etter gjestenes ønsker, og tilpasser dem etter fysisk form og alder. Målet er at man skal sitte igjen med gode minner fra Lista, få positive opplevelser fra området og ha en god mestringsfølelse. Samtidig inkluderes historiske glimt og kunnskap om naturen deltakerne ferdes i. På turene oppfordrer Mette til å vise respekt for naturen, og tydeliggjør viktigheten av sporløs ferdsel. Ofte kan det være viktige hensyn å ta i forhold til sjeldne planter, dyr og fuglearter. Det kan være tider på året det er viktig å holde seg på markerte stier og unngå å gå der man kan forstyrre naturen. Dette vil deltakerne lære mer om på tur med Mette. Lista er et spesielt viktig sted for trekkfugler, noe man vil oppleve når man er i området. 

landskap på Lista

Turtips fra Mette

Et av mange favoritt-turmål med Mette er den guidede turen til Varnes fyr, en tur på ca fem timer. Turen passer for deltakere i normal, god fysisk form med grunnleggende turferdigheter. Her må man kunne gå 8-9 km i kupert terreng. For dem som vil delta på turene til Mette, er gode sko en nødvendighet! Turskoene må være vanntette, gjerne ankelhøyde og ha en godt profilert såle. Tursekken bør sitte godt på ryggen, og ikke være for tung. Pakk kun det nødvendigste som vann, niste, og regntøy hvis det trengs, samt kle deg etter værmeldingen. 

landskap på Lista

Oppdag Lista perlene med lokal ekspert

Foruten favoritt-turen til Varnes fyr planlegger Mette turer fra Snekkestø, Vondestien til Uddal og tilbake. Historien er interessant, landskapet nydelig og stien spennende. Mette anbefaler også turen fra Jøllestø til Snekkestø, hvor hun gjerne gjør guidet turoppdrag. Turer langs Kyststien fra Lomsesanden til Havblikk og videre til Loshavn er også turdestinasjoner som er verdt å utforske sammen med Mette. De guidede turene tilpasses for alle aldersgrupper, enten man vil ta med familien, en vennegruppe eller skoleklasse på en innholdsrik turopplevelse.

Ønsker du å utforske Lista sammen med Mette, ta kontakt for skreddersydde turer tilpasset behov og språk

Email mettetours@gmail.com
Telefon +47 948 06 198
Mer informasjon finner du her

Kanskje du også vil like:

Lista Fyr
Photo: Flyt Norge / Arild Nielsen

Fra fyr til fyr

I mellom Lindesnes fyr og Lista fyr finner du et hav av gode opplevelser for alle…