Fiske i Kristiansand

Fishing salmon in Otra river, Kristiansand .
Photo: Johan Persson Friberg
Fishing salmon in Otra river, Kristiansand .
Photo: Johan Persson Friberg

Visste du at det er mange flotte fiskeopplevelser rett i utkanten av Kristiansand? Bare en 10-15 minutters spasertur unna kan du fiske i vann etter ørret (Salmo trutta), prøve lykken på en sjøørret (Salmo trutta) langs stranden, lure en villaks (Salmo salar) til å bite i elva eller agnfiske etter torsk i det dype vannet fra en øy. Alt dette bare en kort spasertur fra Kristiansand sentrum. Hvis du har en bil, så venter det et hav med muligheter! 

Fishing wild brown trout in Baneheia, Kristiansand with AnglerPilot .
Photo: AnglerPilot
Fishing wild brown trout in Baneheia, Kristiansand with AnglerPilot .
Photo: AnglerPilot

Ørretfiske 

Det fantastiske, og store, skogsområdet i Baneheia, like nord for sentrum, huser mange ørretvann som lidenskapelig forvaltes av den lokale fiskeforeningen. Her kan du raskt midt i skogen, ved en uberørt innsjø, kastende etter en bitevillig ørret. Alle metoder er tillatt; agnfiske, slukfiske og fluefiske og den gjennomsnittlige størrelsen på fisken ganske så respektabel. Fiskekortene er veldig billige (gratis for deg under 16 år) og kan kjøpes i den lokale fiskebutikken i byen Grønberg Sport. Her kan du også få fisketips og alt utstyr du måtte trenge. 

Sjøørretfiske 

Sjøørreten, en vakker sølvkule som ofte blir verdsatt for sitt utseende, men også det fantastisk velsmakende rosa kjøttet. Denne fisken finnes langs hele Kristiansandskysten, bare en kort spasertur fra sentrum eller via buss, taxi eller bil. Disse opportunistiske jegerne tar gjerne et godt presentert agn, wobbler, spinner eller flue og gir til tider en ganske så akrobatisk og livlig kamp. Fiske etter denne arten er gratis for alle i sjøen, men vær oppmerksom på at all sjøørret på 35 cm og mindre må returneres uskadd tilbake til vannet og at fiske innfor 100 meter av en gytebekk er ikke tillatt.  

Laksefiske 

Mange anser laksen som kongen av all fisk. Det kan være laksens fengslende utseende, den store “kampen”, utfordringen med å få den til å bite, eller kanskje den fantastisk smaken (eller kanskje alle disse), som tiltrekker mange håpefulle fiskere hver sesong i håp om et napp. Kristiansand kan skryte av tre elver som man i løpet av laksefiskesesongen (1. juni til 31. August) kan fiskes etter laks. Den vannkontrollerte Otra som går gjennom Kristiansand by, den ville og urørte Tovdalselva, og til slutt den lille og intime Søgne og Songdalselva.  

Fiskere over 16 år trenger både den nasjonale fiskeavgiften og en lokal fiskekort til elva som kan kjøpes enten online her eller i Kristiansand fiskebutikk; Grønberg Sport. 

Sjøfiske 

Enten det er å kaste en blåskjellbit utover steinene i håp å få en fargerik berggylt eller dra en hel makrell, kysten er gratis å fiske i og er en fantastisk opplevelse for alle aldre. I Kristiansandsskjærgården er det et stort utvalg av forskjellige arter som er ivrige etter å svelge agnet ditt. En kort spasertur ut til øya Odderøya får deg umiddelbart til dypt vann der du kan forvente arter som torsk (Gadus morhua), hvitting (Merlangius merlangus), lyr (Pollachius pollachius), makrell (Scomber scombrus), berggylt (Labris bergylta) ), havabbor (Dicentrarchus labrax) og mer. Alternativt kan man fiske fra båt, noe som er en utmerket måte å fiske på enda dypere vann for enda større fisk som lange (Molva molva), brosme (Brosme brosme), torsk og mer. 

Fiske etter andre ferskvannsarter 

Selv om det ikke er en så veldig praktisert form for fiske her i Sør-Norge, kan det finnes forskjellige ferskvannsarter i innsjøene rundt Kristiansand. Her er det innsjøer med karpe (Cyprinus carpio), abbor (Perca fluviatilis), sørv (Scardinius erythrophthalmus), suter (Tinca tinca), karuss (Carassius carassius) og gullvederbuk (Leuciscus idus). Hvitt brød, mais eller mark er favoritt agn, enten de presenteres under et dupp eller med søkk på bunnen. 

FISKEGUIDE - ANGLERPILOT 

Kombiner Sørlandets naturlige skjønnhet og flotte fiskemuligheter, med en guidetjeneste basert på en ”naturlig opplevelse av kvalitet”. AnglerPilot imøtekommer ethvert fiskeønske til alle aldre, evner, fiskeerfaring og fiskemål. 

Ryan Marchese (som også har skrevet denne artikelen), er eier av AnglerPilot, en EFFA- og FFI-sertifisert profesjonell fiskeguide, og er selv en lidenskapelig fisker. AnglerPilot er basert i Kristiansand, men leverer guidede turer over hele Sørlandet. 

Kombiner Sørlandets naturlige skjønnhet og fantastiske fiske, med denne guidetjenesten bygd på naturlige og kvalitetsrike opplevelser - sammen med noen av verdens mest erfarne fiskeguider som gjør alt for at du skal få en opplevelse du vil huske! De…