Nyt langhelgen på tre helt spesielle hoteller

Har du vært på weekendtur til særegne Grand Hotell Flekkefjord, Sogndalstrand Kulturhotell og Grand Hotell Egersund?

Flekkefjord sentrum .
Photo: Rita Tvede Bartolomei
Flekkefjord sentrum .
Photo: Rita Tvede Bartolomei

Besøker du disse tre hotellene for en langhelg, vil du garantert få ladet batteriene.

 

Av Rita Tvede Bartolomei

Samtidig har du god tilgang til flere turområder i flott og kupert natur – samt shopping og matopplevelser i historiske og sjarmerende småbyomgivelser.

Alle hotellene er karakteristiske på hvert sitt vis, og med hver sin helt spesielle historie. De er for deg som ønsker mer enn kun et sted å sove og spise frokost. Disse særegne hotellene passer definitivt om du ønsker en avveksling fra kjedehoteller.

Selve kjøreturen i seg selv vil mest sannsynlig bli en opplevelse: For strekningen mellom Flekkefjord og Egersund, som strekker seg fra Vest- Agder og over i Rogaland, har en natur ulik den du finner andre steder i Norge.

Det er ikke uten grunn at UNESCO i 2010 tildelte Norges andre geopark (Magma UNESCO Global Geopark) til det geografiske området mellom kommunene Bjerkreim, Lund, Eigersund, Sokndal og Flekkefjord.

Lurer du på hva Egersund, Sogndalstrand og Flekkefjord har å by på? Her får du tips og anbefalinger fra dem som virkelig kjenner stedene og hotellene: Geir Sølve Sleveland (Grand Hotell Egersund), Eli Laupstad Omdal (Sogndalstrand Kulturhotell) og Sigurd Bruhjell (Grand Hotell Flekkefjord).

Grand Hotell Egersund

Rogalands eldste hotell ligger faktisk i Egersund: Grand Hotell Egersund som startet opp i 1978, er strategisk plassert i sentrum av byen, med gåavstand til det du måtte ønske å utforske.

Byen fikk bystatus for 200 år siden, og ble bygget opp etter den store bybrannen i 1843. Hotellet består av 10 bygninger som er knyttet sammen, med 101 individuelt innredede rom.

Gran Hotell Egersund .
Photo: Rita Tvede Bartolomei
Gran Hotell Egersund .
Photo: Rita Tvede Bartolomei

Vi har et komprimert bysentrum, der aktiviteter og opplevelser er lett tilgjengelige midt i trehusbebyggelsen. Noe som er spesielt med Egersund, kontra typiske sørlandsbyer, er at vi har masse fargerike bygg. Det har sitt utspring i at hvitmaling var kostbart før.

I tillegg hadde vi keramikkfabrikken (Egersund Fayancefabrik) som lå her, og skapte en del sot som la seg på husene. Da var det også mer praktisk med fargerik maling, som var enklere å dekke over, forklarer hotelldirektør Geir Sølve.

Egersund .
Photo: Rita Tvede Bartolomei
Egersund .
Photo: Rita Tvede Bartolomei

 

 

 

Skal du til Egersund på weekendtur, så oppfordrer han til å få med seg de mange og varierte, selvstendige butikkene i sentrum.

- Midt i den vernede trehusbebyggelsen finner du de fleste butikkene. Vår trehusbebyggelse er blant de best bevarte i landet. Og her er det utallige muligheter for shopping, i mange kjekke butikker. Om du er nysgjerrig på historien til Egersund, så vil du også oppdage historiefortelling langs husveggene, sier han.

Om Geir skal anbefale utvalgte steder og opplevelser, så er det disse:
- Whiskysenteret til Berentsens Distillery som åpnet nå nettopp våren 2024, har blitt Norges største whiskyhall. Smaking, og selve hallen, er absolutt en spesiell attraksjon å få med seg, sier han.

Eller hva med en tur til Eigerøy Fyr? Du kan gå eller sykle hit, padle ut i kajakk eller på SUP-brett fra parkeringsplassen.

- Eigerøy har et nydelig landskap i flotte sjø- og havomgivelser, med karakteristiske avrundede svaberg. Eller ta deg turen til Skadbergsanden, som er verdens eneste månestrand, begge deler midt i Magma Geopark, sier han.

Grand Hotell Egersund har utleie av kajakk, elsykler, SUP og frisbeegolf-utstyr til gjestene sine. Barnefamilier har gratis tilgang på minigolf. - Trollpikken ligger kun 10 minutters kjøretid unna Egersund sentrum, og det er fullt mulig å sykle dit. Da blir det rundt 1,5 timers sykkeltur tur- retur. På veien dit kan du bade i jettegrytene, sier han.

Langs den gamle Jærbanen, er det dessuten en flott grustrasé du kan sykle på ved havet.

- Vel verdt turen, med masse flotte plasser du kan ta en pause, sier Geir.

Siden Egersund ligger midt i senteret av Magma Geopark, er det kanskje ikke så rart at den magmatiske steinarten anortositt (den samme bergarten som finnes på månen), også er å finne i brosteinsgatene i byen. - Tar du en tur ned til torget, så ser du anortositten der, tilføyer han.

Intervju med hotelldirektør med Geir Sølve Sleveland, Grand Hotell Egersund

Visste du at?

I Storgata i sentrum finner du et parfymeri som har vært drevet av kvinnene i en Egersund-familie over tre generasjoner. Det er Laila Parfymeri som ble startet opp i 1935. Siden 2003 har parfymeriet vært drevet av daglig leder Eli Andreassen. Før det hennes mor, og enda tidligere var det hennes farmor som drev foretaket.

Egersund er verdens koseligste by, med masse kjekt å tilby. Uansett om du ønsker shopping, å bruke kroppen på tur, eller vil spise et godt måltid. Jeg føler vi har alt her, sier Eli.

Lailas Parfymeri .
Photo: Rita Tvede Bartolomei
Lailas Parfymeri .
Photo: Rita Tvede Bartolomei

Sogndalstrand Kulturhotell

Sogndalstrand Kulturhotell er heller ikke et hvilket som helst, ordinært hotell. Det ligger midt i det som en gang var et gammelt ladested fra seilskutetiden, og består av 10 restaurerte trehus fra 1800-tallet, med totalt 29 rom.

Hotelldirektør Eli Laupstad Omdal beskriver gågata (selve hjertet av Sogndalstrand) som kulturhotellets «lobby». Kommer du hit vil du trolig møte på henne og betjeningen gående i gata fra hus til hus (der hotellrommene ligger).

Sogndalsstrand Kulturhotell .
Photo: Rita Tvede Bartolomei
Sogndalsstrand Kulturhotell .
Photo: Rita Tvede Bartolomei

Sogndalstrand med sin gamle trehusbebyggelse er helt spektakulær. Min mann, Jan Oddvar og jeg startet dette hotellkonseptet fordi vi så det var noe helt spesielt med stedet. Mesteparten av husene som står her i dag er bygget på 1800-tallet, mens de eldste er fra slutten av 1700-tallet, sier hun.

Sogndalsstrand .
Photo: Rita Tvede Bartolomei
Sogndalsstrand .
Photo: Rita Tvede Bartolomei

Visste du at?

Før i tiden lå det et bakeri i lokalene til Folvik Kafé. Restauranten er oppkalt etter baker Folvik. Mange kommer hit kun for å nyte spisestedets kremete fiskesuppe, med hjemmebakt brød til. Restauranten har kulturarrangementer hele året, og med plass til 55 gjester får du alltid en intim og koselig atmosfære.

Kremete fiskesuppe Sogndalsstrand

Sogndalsstrand .
Photo: Rita Tvede Bartolomei
Sogndalsstrand .
Photo: Rita Tvede Bartolomei

 

 

 

 

Det er ikke vanskelig for Eli å finne gode tips til weekendturen. Hun sier Sogndalstrand passer for dem som søker rekreasjon, men også for dem som vilha en fartsfylt ferie – eller oppleve et kulturarrangement.

- Ta turen til racingbanen til motorsenteret ikke langt fra oss. Folk kommer fra hele verden for å kjøre på banen, i helt utrolig flotte omgivelser. Men det er i tillegg 30 merkede turer i Sokndal kommune, med nydelig terreng og fjellete landskap. '

Jeg kan anbefale et besøk til Jøssingfjord og vitenmuseét der. Ta gjerne en avstikker for å se på de gamle trehusene under Helleren. Eller kanskje du har lyst til å utforske de gamle nedlagte blåfjellgruvene, der gruvedriften startet rundt 1860, sier hun.


Eller kanskje en sykkeltur ut mot Nesvåg, nevner Eli. Der kan du stoppe og sitte på kaia ved Nesvåg Sjø- og Motormuseum. - Skal du hit har vi sykler til utlån for hotellgjestene. Her er det helt fantastisk. Ja. Helt fantastisk.

Johnny Nesvåg har restaurert et gammelt skolehus, og fått bygningsvernpris for arbeidet, sier hun. Men det er helt klart mulig å kun bevege seg noen skritt ut i gata i Sogndalstrand for å få feriefølelsen.

- Ta med deg en bok fra ett av bokskapene i gata vår, og nyt en kopp kaffe i disse fine omgivelsene. Eller lytt på laksen hoppe rett ved, uti den fine lakseelva Sokna, sier Eli.

Intervju med Eli Laupstad Omdal, hotelldirektør på Sogndalstrand Kulturhotell

Hotellet fra 1897 som ble totalrenovert for noen år siden (og mottok byggeskikkpris for utførelsen), ligger i begynnelsen av gamlebyen i Flekkefjord. Den er bedre kjent som Hollenderbyen.

Bygget finner du i kjernen av sentrum, med kort gåavstand til opplevelser og shopping. På husveggene i Flekkefjord vil du raskt oppdage de mange og varierte veggmaleriene som plutselig dukker opp - der du minst venter dem.

Grand Hotell Flekkefjord .
Photo: Rita Tvede Bartolomei
Grand Hotell Flekkefjord .
Photo: Rita Tvede Bartolomei

Flekkefjord er en fantastisk by å komme til, med mange flotte butikker å besøke. I høysesongen på sommeren, skjer det mange aktiviteter og flere festivaler. Den nydelige parken som nettopp er oppført rett ved Flekkefjord Sparebank i sentrum, har blitt en idyllisk oase vel verdt et besøk. Et fint sted å slappe av, sier hotelldirektør Sigurd Bruhjell.

Park i Flekkefjord .
Photo: Rita Tvede Bartolomei
Park i Flekkefjord .
Photo: Rita Tvede Bartolomei

 

 

 

 

Skal du på weekendtur til Flekkefjord, så vil Sigurd gjerne også trekke frem sitt eget historiske hotell i klassisk sveitserstil med åttekantede tårn.

- Vårt hotell har et fantastisk kjøkken, som jeg er veldig stolt av. Ja, jeg er veldig stolt av hele dette hotellet. Hvert eneste av de 29 rommene er individuelt innredet, sier han.

Om Sigurd skal gi flere tips til en weekendtur med overnatting i Flekkefjord, så velger han seg ut følgende opplevelser og destinasjoner:

- I Flekkefjord er det som sagt masse ting å gjøre, men noe av det fineste jeg synes, er jo virkelig en dresintur på den nedlagte gamle Flekkefjordbanen. Banen er en attraksjon i seg selv og veldig populær, og en av få av sitt slag i Norge. Dresintur passer for familier med små barn, par og for teambuilding. Det er en 17 kilometer lang tur, som kan tas helt fra sentrum og opp til Sira stasjon, sier han.


Denne smalsporede jernbanen ble åpnet i 1904, og det siste toget gikk her i 1990. Hele turen fra start til slutt tar rundt 4 timer. Det er flott utsikt underveis, inklusiv sykling gjennom 18 bekmørke tunneler. Et godt tips er å ta med rikelig med mat og drikke til sykkelturen.

Intervju med Sigurd Bruhjell, hotelldirektør Grand Hotell Flekkefjord

Visste du at?

Den karakteristiske utelampen, som henger over inngangspartiet til Grand Hotell Flekkefjord, var byens første gatelampe.

Restaureringsjobben i 2009 som var tro mot hotellets opprinnelige drakt fra 1897, resulterte i Flekkefjord Sparebanks byggeskikkpris i 2019. I 2022 fikk hotellet i tillegg «Kulturminnefondets nasjonale plakett for godt bevaringsarbeid».

Flekkefjord .
Photo: Rita Tvede Bartolomei
Flekkefjord .
Photo: Rita Tvede Bartolomei

Hvor lang reisetid mellom Flekkefjord, Sogndalstrand og Egersund?

Det er kort reisetid med bil mellom hvert sted. Enten du kommer fra øst eller fra vest. Det tar cirka 1 time å kjøre mellom Grand Hotell Flekkefjord og Grand Hotell Egersund. Rundt 25 minutter mellom Grand Hotell Egersund og Sogndalstrand Kulturhotell. Og 45 minutter mellom Grand Hotell Flekkefjord og Sogndalstrand Kulturhotell.

På vei mellom hotellene .
Photo: Rita Tvede Bartolomei
På vei mellom hotellene .
Photo: Rita Tvede Bartolomei