Meld deg på vårt nyhetsbrev

Wilderness Tower om vinteren
Photo: Treetop Fiddan
vinter på stranda
Photo: Hildegunn Skage Teinum
Vinter i Lyngdal på skøyteisen Skeisen
Photo: Gjermund Glesnes
Matheo Søvik går på skøyteisen Skeisen i Lyngdal
Photo: Gjermund Glesnes
barn på stranda om vinteren
Photo: Hildegunn Skage Teinum
Lyngdal sentrum om vinteren
Photo: Hildegunn Skage Teinum
gul spade i sanden
Photo: Hildegunn Skage Teinum

Vinter i Lyngdal

Strendene i Lyngdal er praktfulle om vinteren og bader i magisk lys! Du kommer neppe til å bli lei utsikten, men Lyngdal har flere opplevelser å by på om vinteren. Hele familien vil kose seg på skøytebanen i sentrum, ta en kakao og deilig bolle på en kafe og gå på kino. Sørlandsbadet er åpent hele året og inviterer til moro for alle aldre.

1. Sydenstemning innendørs

Savner du sommer og badeliv? Da er Sørlandsbadet løsningen. Badelandet ved strandkanten innerst i Rosfjord har ikke bare alt en badeløve kan ønske seg. Fordi Lyngdal ikke er så folkerik, er det også nesten garantert fritt for trengsel.

Det gir fantastiske muligheter til bademoro for barna. Hvem blir raskest ned den 60 meter lange vannsklia, som er så heftig at den har vært brukt til NM i vannrutsjing? Og en evig strøm av unger tar neppe feil: Motstrømskanalen er veldig morsom når du driver med strømmen.

En separat voksenavdeling gir også gode muligheter for avslapning. Eller kanskje en dukkert i kaldkulpen – hvis du våger. Vannet i den sluses rett inn fra dypet i Rossfjord. Så vinterstid blir det forfrrrrriskende!

2. Shopping og kafékos

Lyngdal sentrum er ikke stort, men det bør ikke hindre deg i å ta med lommeboka. I den koselige gågaten Alleen finner du nemlig noen virkelige butikkperler.

– Vi får ofte venninnegjenger fra Kristiansand og Stavanger på handlebesøk. Her finner de ting de ikke finner andre steder, smiler Aina Regina Eftestøl i Nais, en klesbutikk som har spesialisert seg på fine klær i større størrelser.

Rett utenfor Sandalsgården hvor blant annet Nais ligger, venter en annen frittstående nisjebutikk med trofaste fans, Stella Shop, hvor de alltid leter etter og finner nye, spennende merker. Eller hva med en tur innom Lyngdal Jakt og Fiskesenter, hvor du kan finne ting du må lete lenge etter andre steder?

Når du blir sulten – eller bare fysen – er Harry Bakeri & Kaffibar og Edgars Bakeri og konditori sikre vinnere.

Lyngdal har massevis av «vanlige» butikker også, langt flere enn bystørrelsen skulle tilsi. Da er Sentrumsgården og Handelsparken Senter nærmere E39 stedene å dra.

3. Nyt utsikten over to fjordera

Etter kaffe og kaker smaker lite bedre enn å bevege seg litt. Da er det fint at en av områdets flotteste turer starter rett utenfor sentrum.

Sperpastien til Vågefjellet er Norges sørligste sherpasti, og gir en fantastisk belønning på toppen: Fra dagsturhytta – hvor det er peis og muligheter til å varme seg – får du panoramautsikt over både Rosfjorden og Lyngdalsfjorden, i tillegg til hele Lyndalssletta og utallige åser og daler innover i landet.

Snøforholdene langs sørlandskysten tillater oss ikke å love noe winter wonderland, men utsikten er flott uansett. Og turstien er så populær blant lyngdølene at den kan bestiges selv når snøen ligger dyp i resten av landskapet.

4. Piruetter på skøytebanen

Også flat mark kan gi store vinteropplevelser, og spesielt i Lyngdal. Om vinteren forvandles nemlig Rådhusparken til den kunstfrosne skøytebanen Skeisen. Det gjør det mulig å snøre på seg skøytene så å si rett utenfor butikkene og kafeene. Her er det plass til alle, enten du etterlikner Sonja Henie eller Johann Olav Koss – eller mest av alt minner om Bambi på isen.

Hvis du ikke har egne skøyter, kan du låne fra BUA.

5. Svett med ball og racket

Om skøyteis blir for kaldt eller glatt, er kanskje padeltennis et mer fristende alternativ. Etter en kamp med racket og ball inne hos Just Padel kommer du i hvert fall ikke til å fryse!

Sporten ble oppfunnet i Mexicos legendariske ferieby Acapulco og har blitt enormt populær de siste årene. Book en bane og prøv selv. Kald kommer du i hvert fall ikke til å bli.

Just Padel i Lyngdal .
Photo: Gjermund Glesnes
Just Padel i Lyngdal .
Photo: Gjermund Glesnes

6. Hav in one

Golf på vinteren går vel ikke an? Eller? På idylliske Kjøpsøy en kort bil- og båttur fra Lyngdal sentrum er det faktisk mulig. Der har nemlig Korshamn Havgolf laget det som må være en av Norges mest spektakulære driving ranger:

45 meter over havet og med fantastisk utsikt over øyriket rundt sagaøya Sælør og havet. Golfballene slår du rett i havet – med god samvittighet. De er nemlig laget av fiskefôr.

7. Mett på kino

På mørke vinterkvelder kan det aller beste faktisk være å oppsøke en mørk og deilig kinosal. I Lyngdal er det naturlig å kombinere dette med et bedre måltid på restauranten Jonas B. Den ligger nemlig i samme kulturhus som Lyngdal kino.

Med andre ord: Start kvelden med for eksempel en herlig pizza blant elgitarene og musikerskulpturene i restauranten før du avslutter den med en blockbuster rett borti gangen.

8. Hyttekos i toppen av et tre

For en helt magisk vinteropplevelse skal du reise inn i Lyngdals indre skoger og deretter gå opp i trærne. Mellom to furutrær ved Svartevatnet sørøst for Konsmo henger nemlig tretopphytta Villmarks Tårnet. Med vedfyrt stekeovn og kokeplate, blafrende stearinlys og seks deilige senger.

På fuglebrettet utenfor kommer småfugler og ekorn ofte på besøk. Og kanskje ser dere elg, hjort og rådyr streife forbi rett nedenfor.

Litt lenger borti skogen tilbyr TreeTop Fiddan og Norwegian Wild Cabins også tre andre tretopp- og glampinghytter. Kanskje dere kan samle hele gjengen på skogtur med overnatting?

9. Vintermoro i snøen

jente på rosa akebrett i Lyngdal

Nei da, vi har ikke glemt at nordmenn visstnok er født med ski på beina og akebrett under rumpa. Lyngdal har selvfølgelig også gode muligheter for disse vintergledene.

En kort kjøretur innover i dalen fra tretopphyttene ligger lysløypa og akebakken i Konsmo, hvor barn og voksne kan kose seg på ski og kjelke – og grille pølser på bålpannen nedenfor akebakken. På Byremo, litt lenger innover i landet, venter nok en lysløype og en enda lengre akebakke.

10. Eller litt mer avansert over heia

Hvis du ønsker litt lengre langrennsløyper og litt mer bakke som ungene kan renne i, bør du gjøre som lyngdølene: I nabokommunen Hægebostad men også rett over heia vest for Konsmo ligger nemlig Naglestad skisenter. Der kjører idrettslaget flere ulike skiløyper i skogene rundt den oversiktlige skibakken med t-krokheis.

Med andre ord: Kos deg med varm kaffe på terrassen til varmestua mens kidsa står i bakken. Eller legg ut i elegant Klæbo-dans og fyr opp bålpannen etterpå. Da er livet godt!

Naglestad skisenter .
Photo: Gjermund Glesnes
Naglestad skisenter .
Photo: Gjermund Glesnes