Meld deg på vårt nyhetsbrev

Den perfekte helgetur i Tvedestrand

Med fine nisjebutikker, koselige spisesteder og flust av kortreiste utflukter har Tvedestrand alt du kan ønske deg for en avslappet helgetur.

Dronevideo over Tvedestrand .
Photo: Gjermund Glesnes
Video Thumbnail - vimeo - Dronevideo over Tvedestrand .
Photo:

Den lille sørlandsbyen blir ofte sammenlignet med en hvit, andalusisk havneby der den ligger: innerst i en fjord, med skakke trehus som nærmest klorer seg fast i de bratte bakkene fra sjøen.

Bakkene har inspirert kallenavnet «Etasjebyen». For Tvedestrand er en by i flere etasjer – med havna i førsteetasje, sentrum i andre, og kjøpesenteret i toppetasjen litt lenger inn fra sentrum.

Området rundt havna i Tvedestrand .
Photo: Gjermund Glesnes
Området rundt havna i Tvedestrand .
Photo: Gjermund Glesnes

Og kanskje best av alt: Også trappene mellom etasjene – det er minst like mange trapper som gater i kneika opp fra havna – er fulle av den gode sørlandsstemningen som bare må nytes.

Her er vårt forslag til en nydelig helgetur du sent vil glemme

Tvedestrand .
Photo: Gjermund Glesnes
Tvedestrand .
Photo: Gjermund Glesnes

Fredag – en smakebit av byen

Sjekk inn på deilige Tvedestrand Fjordhotell. Med 26 nyrenoverte dobbeltrom like ved bryggekanten er det fristende å bare bli værende på hotellet, men først bør du ta deg tid til å utforske litt.

Kjøp en milkshake fra det amerikanske pastellvidunderet Burgers and shakes rett nedi gata før du utforsker noen av Sørlandets nydeligste trehusgater: Østerkleiv stiger til værs til høyre fra Kvernhusbakken som en skjult sørlandperle mellom knauser og fjell. Dette er den eldste bydelen i Tvedestrand.

På motsatt side av sentrum ligger Holgata og Hovedgata som binder øvre og nedre bydel sammen. Tar du trappene i Kvernhusbakken og rett frem på toppen, kommer du til Måneveien som slynger seg oppover mot Kirkekleiv og kirken.

 

Hotellrom Tvedestrand Fjordhotell

Hotellrom på Tvedestrand Fjordhotell. Foto: Gjermund Glesnes

Du bør også stikke oppom byens fineste utsiktspunkt. Da følger du trappene fra svingen i Solveien og blir belønnet med et herlig utsyn utover Tvedestrandfjorden og de hvite trehusene ved havna.

Utsikt over Tvedestrand fra Solheia .
Photo: Gjermund Glesnes
Utsikt over Tvedestrand fra Solheia .
Photo: Gjermund Glesnes

Etter rusleturen er du sikkert sulten, så hvorfor ikke gjøre det enkelt? Gå tilbake til Fjordhotellet hvor hele to uterestauranter venter langs brygga – i tillegg til en like deilig restaurant innendørs. Nytt av året er også et minigolfanlegg, perfekt plassert mellom trær og fontenen i den lille grønne parken foran hotellet.

Restaurant Tvedestrand Fjordhotell .
Photo: Gjermund Glesnes
Restaurant Tvedestrand Fjordhotell .
Photo: Gjermund Glesnes

Lørdag formiddag – glede i nisjebutikkene

Etter en god frokost på hotellet er det tid for å sjekke ut Tvedestrands mange nisjebutikker. Selv om byen bare har drøye 6000 innbyggere, er den nemlig glimrende for en runde med vindus- eller ekte shopping.

Mest kjent er Bokbyen Tvedestrand – antikvariatene ligger som perler på en snor i trehusene nedover Hovedgata. De er ikke bare som skapt for leselyst. Også den yre følelsen av skattejakt følger med – og en god dose nostalgi.

– Her finner du alt! Også boka som fetteren din stakk av med da du var barn. Og helt unike bøker du ikke visste at fantes, forteller Solveig Røvik i Bokhuset.

Solveig Rørvik i Bokhuset i Tvedestrand .
Photo: Gjermund Glesnes
Solveig Rørvik i Bokhuset i Tvedestrand .
Photo: Gjermund Glesnes

Stikker du innom Nynorsk Antikvariat nesten nederst i Hovedgata, kan du også spørre Arne-Ivar Kjerland pent om å få se bokbyens eldste bok: Den er fra 1460 og skrevet av tre ulike munker på pergament.


Hvis gamle bøker ikke er helt din greie, kan du fortsette litt lenger oppover brosteinen. Der venter unike butikkoaser som Linns Lille Lykke og DesignSalong – fulle av lekre pynteting du ikke finner andre steder.


Midt i sentrum ligger også den frittstående klesbutikken Lady Sting, som driver etter samme filosofi og gjerne viser seg å ha akkurat det plagget du drømte om, men ikke hadde sett før.


Vil du heller strikke klærne selv, slik at i hvert fall ingen andre har det samme som deg? Da er garnbutikken Lille Løv i gågaten stedet å gå. 

Malen Aasen og Helene Knutsen - DesignStudio - Tvedestrand

Malen Aasen og Helene Knutsen på DesignStudio i Tvedestrand. Foto: Gjermund Glesnes

Sjekk også ut det smale og særegne huset Strykejernet litt lenger ned i gata!

Strykejernet i Tvedestrand .
Photo: Gjermund Glesnes
Strykejernet i Tvedestrand .
Photo: Gjermund Glesnes

Tid for lunch!

Hvis magen ikke rumler allerede før du sneier hjørnet mot gågaten, vil du i hvert fall kjenne sulten når du går forbi Bonzo Cafe.

Der frister innehaver Janne Lindland med smaken av ekte håndverksbakst – så det dufter liflig langt utenfor døra.

Bakervarene trilles og trylles frem i det lille røde murhuset omtrent tvers over gata.

– Her bakes alt ut for hånd. Det eneste vi gjør med maskin, er elting og visping, forteller baker og konditor Maria Sondland Hovdekleiv mens hun gjør klar nok et brett med snopkjeks.

 

Ettermiddagsbad og middag

Når bakverket er nytt og de siste handlegatene unnagjort, er det tid for et bad.

Også der er Tvedestrand godt forspent.

I tillegg til bademulighetene langs fjorden, har byen både sandstrand og utendørs badepark på Tjenna rett innenfor sentrum. Her vil både små og store storkose seg!

Etter badet venter de koselige brosteingatene nok en gang.

Ta en annen vei enn før og sug inn nok et knippe detaljer – dem er det mange av siden Tvedestrand aldri har hatt en bybrann.

Kanskje frister en liten strekk på senga eller et glass på hotellbalkongen før middag – for eksempel blant vintagemøblene i sjelfulle Hytta Pizzeria

Tjenna i Tvedestrand

Tjenna i Tvedestrand. Foto: Gjermund Glesnes

Søndag: Tid for utflukt

Enkelte av antikvariatene holder åpent også på søndager, men nå er det tid for å utforske Tvedestrands omland.

Der er valget et rent luksusproblem.

– Ta den korte fergeturen til Furøya med vakre hager hus og hus fra 1700-tallet. Øya er også nydelig å rusle rundt på, og du kan spise på restauranten der, tipser Solveig Røvik. Båten ut dit går fra Rådhuskaia i hele juli.

Har du bil, kan du også ta ferga til Sandøya, et lite, bilfritt øysamfunn med badebukter og svaberg, turmuligheter og en rekke kreative sjeler som driver alt fra kunstgallerier til spisesteder.

Du vil raskt oppdage hvorfor amerikanske Forbes beskrev øya som en av de «11 Insanely Beautiful Lesser-Known Islands Around The World».

Eller hopp på ferga til sørlandskystens kanskje aller mest berømte uthavn Lyngør. Landsbyen ligger på fire øyer rundt to smale sund, og ble i 1991 kåret til Europas best bevarte tettsted. Her er det bare å suge inn sjarmen!

Lyngør .
Photo: Gjermund Glesnes
Lyngør .
Photo: Gjermund Glesnes

For en helt annen side av Tvedestrands historie – eller hvis det rett og slett ikke frister å tøffe ut over bøljan blå – setter du i stedet kursen innover i landet. Noen få kilometer innenfor E18 kommer du til Næs Jernverksmuseum – et av Norges eldste industristeder og det eneste hvor alle bygningene fra et tradisjonelt jernverk er bevart.

Du vil snart oppdage at jernverket ikke bare er historisk, det er også utrolig vakkert!

Tett på museet finner du også Arendal & Omegn Golfklubb, hvor du kan teste ut den utfordrende og vakre 18-hulls hovedbanen eller en kortere 9-hullsrunde. Du kan også prøve simulatorgolf.

Næs Jernverkmuseum .
Photo: Gjermund Glesnes
Næs Jernverkmuseum .
Photo: Gjermund Glesnes

Uansett hva du velger, vil du snart innse det samme som tvedestrandingene Marit og Tore Gustavsen:
– Vi som er oppvokst her blir litt blinde for alt Tvedestrand har å by på. Men det er masse!

Drone over Tvedestrand av Gjermund Glesnes .
Photo: Gjermund Glesnes
Drone over Tvedestrand av Gjermund Glesnes .
Photo: Gjermund Glesnes