Meld deg på vårt nyhetsbrev

Sørlandet på Google
Photo: Visit Sørlandet

Hva er meta-tekster og hvorfor er det viktig for synlighet på Google?

Metatekster er, kort forklart, et stykke html-kode (dataspråket som nettsiden din er bygd opp av) på nettsiden din som skal fortelle søkemotorene hva akkurat denne siden handler om. De er ment som en hjelp til søkemotorene å finne relevante resultater. Metatekster ligger ikke direkte synlig for brukene, men de fleste publiseringsverktøy har mulighet for å legge inn disse tekstene "på baksiden".

Metatittel og metabeskrivelse

Det å ha gode metatitler med gode søkeord i seg har stor betydning for hvor høyt du kommer på lista på Google, mens metabeskrivelsen ikke har så mye å si for det, men tekstene blir på en måte din salgstekst på Google. Har du en god metabeskrivelse så kan dermed en gjest velge å klikke på ditt resultat fremfor en konkurrent som ligger høyere på lista.

For denne siden ser metatekstene slik ut:
<title>Barnas By Kristiansand - Familieferie i Kristiansand</title>
<meta name="description" content="Kristiansand er Barnas By. Her finner du mange morsomme aktiviteter for hele familien. Ferie med barn i Kristiansand. Besøk Dyreparken, badelandet Aquarama, badestrender, museer, barnevennlige overnattingsteder og restauranter." />

Gjesten kan likevel se de et par steder:

  1. I søkeresultatet på Google
    Det er disse metatekstene Google henter fra nettsiden din til søkeresultatet du får opp når du googler.Screenshot søkeresultat på Google
  2. I fanen på nettleservinduet du har oppe Screenshot metatittel i nettleserfane

Ofte er det også metatekstene Facebook og andre sosiale medier henter ut som teaser-tekster når du poster en lenke der.

Lær mer om hvordan du skriver gode metatekster på moz.org

Les mer om metatekster på Moz.org som er en veldig god ressursside for deg som jobber med søkemotoroptimalisering. Artikkelen i lenken har oppdatert informasjon om hvor lange tekstene kan være, optimale format, hvordan bruke søkeord i disse teksten og hva som kan være feilkilder dersom Google ikke bruker metatekstene du har lagt inn.

 

Publisert april 2020.