Dynamic Variation:
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search

Forelsket i kyststien Lista

Hjerte ved kyststien Lista, her fra idylliske Husebysanden
Hjerte ved kyststien Lista - Husebysanden.
Photo: Camilla Høy / Visit Sørlandet
Den spektakulære traseen snor seg gjennom et av Sørlandets vakreste og mest kontrastfylte kystlandskap, og bergtar turgåere fra begynnelse til slutt. Det er bare én hake med kyststien på magiske Lista – man får liksom aldri nok…

Listahalvøya ligger utenfor Farsund by, mellom Spindskjærgården vest for Lindesnes fyr og Flekkefjord i Agder. Kyststien har over 40 km med variert sti, og den er tydelig merket med blå trepåler.

Er du av den sporty typen, er det fullt mulig å rekke over hele strekket i løpet av to dagsetapper. Men det beste er å stikke kikkerten i sekken, velge seg ut en kortere etappe, og rusle av gårde på de smale stiene mens sanglerka kvitrer i vei over hodet ditt.

Kyststien Lista handler nemlig om å ta seg tid til å sanse og oppdage alt det spennende og vakre som dette særegne stykke sørnorsk natur har å by på, fra det ville og kuperte klippelandskapet i vest, til de langstrakte og kritthvite sandstrendene i øst.

Kyststien Lista - Haviksanden er en av de mest populære strendene i Farsund
Kyststien Lista.
Photo: Camilla Høy / Visit Sørlandet

Haviksanden er en av de mest populære strendene i Farsund

Camping og glamping

Hvis du har øynene med deg her kan du oppleve sjeldne planter, fugler, insekter og sopp som knapt finnes andre steder i Norge. For ikke å snakke om de mektige sanddynene som Lista er viden kjent for.

Mange av dem finnes på Lomsesanden, ei langgrunn og idyllisk badestrand som er spesielt attraktiv for barnefamilier.

– Vi er her med ungene for fjerde gang i løpet av seks uker, og camper på Lomsesanden Familiecamping like ved. De som driver stedet har virkelig lagt ned stor innsats i å gjøre området trivelig, med bålpanne som vi sitter rundt om kveldene, hengekøyer og lyslenker i trærne, sier Camilla Carlsen som er fra Egersund.

I august kommer familien hennes tilbake igjen til Lomsesanden for å feire morens 60-års dag. Da skal de bo litt mer standsmessig, i luksuriøse glampingtelt møblert med gode, myke senger.

– Vi har leid fem stykker på rekke og rad, med nydelig utsikt mot havet. Da skal også kyststien testet ut. Vi har hørt så mye fint om den, forteller Camilla.

Sanddynerestaurering

Utsikten fra glampingteltene kan de takke Statsforvalteren i Agder og campingplassdriverne for. De har nemlig brukt mye tid og krefter på å samarbeide om fjerne fremmede og problematiske arter, som bergfuru, sitkagran, gyvel og rynkerose fra sanddynene på Lomsesanden. Hensikten med dette arbeidet har vært å hindre gjengroing og gjenskape de gode forholdene i sanddynene som over 320 rødlistede arter i Norge er helt avhengige av.

Hvis du legger deg ned med nesa i sanden, vil du ganske sikkert få øye på noen insekter som du kanskje aldri har sett før, som sandtordivel eller en liten, summende strandmurerbie. I så fall er du en av de veldig heldige. Strandmurerbie er en av våre sjeldneste villbier, som kun finnes tre steder i Norge, blant annet her på sørøstre Lista.

Tips: Last ned appen Artsorakelet før du trasker i vei på skattejakt. Den hjelper deg (som regel) i å finne ut hvilken art du har kommet over. Finner du for eksempel det sterkt truede og blågrå graset sandskjegg? I Norge har sandskjegg sine klart største og mest livskraftige bestander her på Lista.

På Lomsesanden vil du også kunne observere strandtorn som er plantet ut for å øke populasjonen av denne truede arten. Plantene voktes med argusøyne av elever ved Farsund ungdomsskole, hvor de har påtatt seg ansvaret med å passe på sanddynene i dette landskapsvernområdet som altså er svært sårbart.

Så hold deg helst på stien når du er i sanddyneområdene.

Strandtorn har en av sine beste lokaliteter i Nord-Europa på Lista. Dette bildet er fra Haugestranda.
Strandtorn har en av sine beste lokaliteter i Nord-Europa på Lista. Dette bildet er fra Haugestranda..
Photo: Camilla Høy / Visit Sørlandet

Strandtorn er blant våre mest truede plantearter

Flere utgangspunkt

Fra Lomsesanden kan du velge å gå i østlig retning over Kirkeskaret mot Loshavn hvor du finner et av Sørlandets best bevarte trehusmiljø.

Historical Loshavn Norway
Historical Loshavn Norway.
Photo: Adam Read @ Visit Sørlandet

Uthavnen Loshavn

Turen til Loshavn er ikke lang, cirka 3,2 km tur-retur, men du må belage deg på 15 minutter med friske motbakker over heia. Fra Lomsesanden og vestover derimot, er terrenget flatt og stien lettgått helt frem til Jølle. Etter Jølle blir stien mer kupert, mens strekningen fra Udal over Tjortemyra til Varnes Fyr regnes for å være kyststiens mest krevende.

Tips: Du kan selvsagt angripe kyststien fra andre steder enn Lomsesanden. Det er parkeringsplasser flere steder langs traseen, for eksempel ved Husebysanden, Havika, Østhasselstrand, Bausje, Borshavn, Lista fyr, Verevågen, Snekkestø og Varnes.

Merk deg at kyststien ikke er en rundtur. Hvis det er to biler i reisefølget ditt, kan det være smart å parkere dem i hver sin ende av løypa.

Det å sette en medbragt sykkel «i mål» er også en lur løsning, hvis dere da ikke synes det er like greit å snu og gå samme veien tilbake til utgangspunktet. Her er så mye å se og oppdage at returen kan gi helt nye opplevelser og perspektiver.

Storslått sanddynesystem

– På kyststien Lista finnes det mange muligheter for å ta en avstikker med varierende lengde. En av favorittløypene våre er strekningen Alcoaparken til Einarsneset, sier Brita Nordvik, som sammen med venninnen sin Sissel går rundt sju kilometer på kyststien fem dager i uka, hele året rundt, for å holde seg i god form.

Brita og Sissel går turer langs kyststien fem dager i uken.
Brita og Sissel går turer langs kyststien fem dager i uken..
Photo: Camilla Høy / Visit Sørlandet

Brita og Sissel går turer langs kyststien fem dager i uken

Vi møter de to på vår ferd fra Lomsesanden til Havika, via Husebysanden og Haugestranda.

Før du kommer til Husebysanden, sett fra Lomsesanden, er det mulig å ta en avstikker ut til nevnte Einarsneset hvor du kan finne din egen lille strand i en av de mange og små vikene.

Risbakk er det høyeste punktet på nestet, og her har cirka 20 sandsvaler som regnes som nær truet på den norske rødlista, hekket de siste årene. Så finn frem kikkerten og se om du kan spotte dem.

Fra avstikkeren til Einarsneset følger vi kyststien på flyvesand nord for en strandsjø i Einarsneshalsen, og så befinner vi oss med ett i et treløst berg- og dalbanelandskap bestående av opptil åtte meter høye sanddyner dekket av lyng, gress og blomstereng.

Kyststien Lista. Stiene går gjennom vakkert sanddynelandskap.
Kyststien Lista.
Photo: Camilla Høy / Visit Sørlandet

Stiene går gjennom vakkert sanddynelandskap

Selve Husebysanden og de hvite primærdynene mot den store, grunne Husebybukta, omfatter de ustabile delene av dette velutviklede og storslåtte sanddynesystemet. Marehalmen som vokser i dynene her fungerer om sommeren som «feller» for den tørre, finkornede flyvesanden som blåser inn fra stranden. Om høsten og vinteren kan havstormer rive i dynene, slik at sanda havner ute i bukta.

Hvite sanddyner dekket av marehalm. Husebysanden, Lista
Hvite sanddyner dekket av marehalm. Husebysanden, Lista.
Photo: Camilla Høy / Visit Sørlandet

Hvite sanddyner dekket av marehalm

Kulturminner og kulturlandskap

– Naturen her er så fascinerende! Hver årstid på Lista har sin sjarm. Jeg blir aldri lei av å gå på kyststien, sier Britt Mari Langerud, som er ute og spaserer i finværet sammen med gode venner og hunden Pan Vaffel.

Selv beveger vi oss mot Haugestranda hvor kystlinjen domineres av rullesteinstrand.

På steinjakt ved Haugestranda. Lista.
På steinjakt ved Haugestranda.
Photo: Camilla Høy / Visit Sørlandet

På steinjakt ved Haugestranda

Ved Haugestranda kan du oppleve et av Listas mange og spennende kulturminner, Steglehaug, som er et gravminne fra bronsealderen. Røysa har sannsynligvis fått navnet fordi stedet på 1600-tallet ble brukt til offentlige henrettelser.

Offeret ble bundet til en stegle/stolpe til skrekk og advarsel, men også til stor forlystelse for de mange tilskuerne som kom for å se på.

Nå går det i stedet kyr og beiter i fred og fordragelighet der steglene en gang stod, og de gjør en viktig jobb med å holde det verdifulle kulturlandskapet i hevd. Ikke bare her ved Haugestranda, men flere steder langs kyststien. Derfor er det viktig at du husker å lukke grinder etter deg, og båndtvangen må selvsagt respekteres. Også med tanke på rastende, hekkende og overvintrende fugl i fuglefredningsområdene Einarsneset, Havika, Fuglevika, Nordhasselvika, Steinodden (fra Grettestø til Verevågen).

Kyr beiter ved Haugestranda på Lista.
Kyr beiter ved Haugestranda på Lista..
Photo: Camilla Høy / Visit Sørlandet

Kyr beiter ved Haugestranda

Det er nettopp Havika som er vårt turmål for dagen, men vi må først over ei bro, eller en liten klopp nedenfor broa, for å forsere elva Oteråna som renner ut ved Skiphaugsanden. Til høyre for oss ligger et lite og godt bevart våtmarksområde. I dette området kan du være heldig å høre og se den etter hvert så sjeldne storspova, særlig om du har kikkert. Den har et karakteristisk og langt nebb, som krummer seg nedover på tuppen, og så synger den aldeles nydelig. Parringssangen til storspove er et sikkert vårtegn her på Lista, og blir på folkemunne kalt for Lista-lyden.

Men husk! Får du øye på fuglen er det viktig å holde god avstand slik at du ikke stresser den.

Klopp over elva Oteråna. Lista.
Klopp over elva Oteråna.
Photo: Camilla Høy / Visit Sørlandet

Klopp over elva Oteråna

Eksotisk overnatting

Fra Havika går Hanangersanden sømløst over i Kviljosanden og Nesheimsanden, til den fem kilometer senere stopper ved Østhasselstrand.

Her skal vi tilbringe natten i arkitektperlen «The Longhouse at Lista», men vi må innrømme at vi altså har jukset litt med en bil parkert i Havika for at turen ikke skal bli alt for lang for små barneføtter.

På det eksotiske overnattingsstedet bor vi vegg i vegg med kuer og sandsvaler, akkurat slik de gjorde i de tradisjonelle langhusene som det ble bygget mye av på Lista for 2000 år tilbake.

Kuene er naboene våre for natten. The Longhouse at Lista.
Kuene er naboene våre for natten. The Longhouse at Lista..
Photo: Camilla Høy / Visit Sørlandet

Kuene er naboene våre for natten.

Vi sovner til lyden av havet som bruser, og våkner opp igjen til fersk melk og ferske, pastellfargede egg fra gården ved siden av.

Gjennom et stort panoramavindu nytes den spektakulære utsikten mot Nordsjøen og tarebukta Fuglevika som er et av fuglefredningsområdene langs Listastrendene med internasjonal verdi som våtmark.

Barna er travelt opptatt med å lokke og klappe på Dagros, hvis de da ikke leter etter fine steiner i fjæra.

Nydelig utsikt. The Longhouse at Lista.
Nydelig utsikt. The Longhouse at Lista..
Photo: Camilla Høy / Visit Sørlandet

Nydelig utsikt hos The Longhouse at Lista

Ingen av dem vil pakke sammen og reise hjem.

De må til slutt lokkes med Lista adrenalinpark, amerikanske godterier på Trunken i Vanse, og en lovnad om at vi snart skal tilbake igjen til Listahalvøya for nye og spennende eventyr.

Det er tross alt 35 kilometer med uutforsket kyststi som gjenstår.

Gjett om vi gleder oss!

Takk til Bjørn Vikøyr for masse nyttig informasjon om kyststien Lista.
Vikøyr er naturforvalter hos Statsforvalteren i Agder.

Flere opplevelser på Lista

Les mer om Farsund og Lista

Your Recently Viewed Pages

Tilbake til toppen