Vrakene ved Lista
Når fyrvesenet likevel bygget fyrstasjon helt ute på Listas nordvestre hjørne, var det fordi den var nødvendig. Innseilinga til Flekkefjord startet her. Og farvannet utenfor var beryktet.
– Havet utenfor Lista er Norges største skipskirkegård. En enorm mengde vrak ligger utenfor her, forteller Henriette og forklarer at det skyldes kombinasjonen av en rekke uheldige faktorer:
Sjøen her er langgrunn, med en bunn som hever seg opp og ned og skaper voldsomme bølger. I tillegg kommer kraftige strømmer, gjerne i motsatt retning av vinden som også kan blåse friskt her ytterst mot storhavet. Så røft er farvannet at småbåter i dag kan ta et to kilometer langt båttrekk over fastlandet ved Listeid.
Havets farer holdt faktisk på å gjøre ende også på Varnes’ første fyrvokter, Lars Andersen. Han mistet alt han og familien eide i en storm da de var på vei til sitt nye bosted høsten 1836.

Trippelfyret
I Svendsvika to bukter innenfor er fyrmesterens gamle båthus omgjort til kystledhytte, med kokeapparat og langbord, og kongefamilien på utedoen.
De fleste besøkende gjør likevel som oss. De fortsetter sørover, med pedaler langs sykkelruta Vita Velo eller bil, til det 34 meter høye steintårnet Lista Fyr.
Det ble tent i 1836, men fortsatt var ikke farvannet rundt Lista trygt nok. I 1853 fikk det ene fyrtårnet selskap av to til, i en trekant, slik at skipperne lett kunne skille Lista fra Lindesnes, Torungen eller Danmark, for den saks skyld. De neste 20 årene var Lista fyrstasjon verdens største – før fyrteknologien gjorde det mulig å gi hver fyrlykt sin eget blinking. En av fyrlyktene fikk nytt liv som Svenner fyr i Vestfold, mens det ene steintårnet gjenoppsto som Halten fyr i Trøndelag.
I dag er Lista Fyr områdets største turistattraksjon med kunstgalleri i fyrmesterboligen, besøkssenter for våtmarksområdet og muligheter for å overnatte i huset hvor fyrassistente bodde.
Du bør også gå opp de 134 trappetrinnene til toppen av fyrtårnet, hvor du i klarvær kan se helt til Lindesnes.