Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Southern Norway

Furulunden - hav, strender og skog på samme sted

Furulunden .
Photo: Zenoba Drangsland
Furulunden .
Photo: Zenoba Drangsland

I gangavstand til Mandal sentrum ligger et friluftsområde med furu- og løvskog. Her er turstier og hele 13 strender. Både kupert og flatt terreng. Mandalitt Zenoba Drangsland flyttet fra byen i flere tiår. Men naturen i Furulunden og ved Sjøsanden har alltid vært hjertet hennes nær. 


Av Rita Tvede Bartolomei
 
Portrait of Zenoba Drangsland, with a beach in the background
Mandalitt Zenoba Drangsland på Sjøsanden.
Photo: Zenoba Drangsland

Zenoba Drangsland

- Det beste med Furulunden for meg er strendene. Du får skog og du får hav samtidig her. Ikke minst har du variasjonen. For det er lett å velge om du ønsker å gå opp og ned eller å gå plant. Dessuten er området veldig nærme byen, og er lett tilgjengelig for veldig mange. Furulunden og strendene er så utstrakte at du alltid vil finne et roligere sted, uavhengig av vær og sesong, sier Zenoba til Visit Lindesnes.

“Stillheten og langsomheten, er det ikke det som også er naturgleden?” - Odd Børretzen

Trees with sun shining through
Furulunden er vakker hele året!.
Photo: Zenoba Drangsland

Furulunden er vakker hele året!

Naturen er viktig for oss mennesker

Hele 1400 dekar er frilufts- og naturområdet på, og kalles ofte for Mandals medisinskap. Ikke uten grunn, mener Zenoba. En tur ut i skog og mark gir ikke bare bedre fysisk helse, men gir også bedre psykisk helse. Na(tur) er godt for kropp og sjel. Forskning viser at selv korte turer i naturen forandrer hjernen, slik at du bekymrer deg mindre og får mindre tankestøy. 


- Naturen er fryktelig viktig for oss mennesker. Jeg er personlig veldig opptatt av naturen som helende. Vi har godt av å komme bort fra byen og alle inntrykkene. Naturen gir oss bakkekontakt og ro. Å gå rolig gjennom skogen gjør noe med oss, sier hun.
Zenoba er født og oppvokst i Mandal, men forlot byen som 16-åring. Frem til hun var 40 år bodde hun i Grimstad, Arendal, Oslo og på spanske Gran Canaria. Før hun igjen vendte tilbake til hjembyen i 2006.


- Nå bruker jeg Furulunden så godt som hver eneste dag. Men da jeg ikke bodde i byen, og bare kom hjem på ferie, var det Furulunden og strendene som var høydepunktet. Jeg har alltid elsket å være i naturen, og ved sjøen og svabergene spesielt, sier hun.

Den lengste og mest kjente sandstranda i Norges sørligste by er 807 meter lang: Sjøsanden. Tar du deg en tur hit, vil du raskt oppdage den vesle fyrlykta Bestemor: Hun lyste opp for første gang i 1907. 

Sjøsanden er 807 meter lang .
Photo: Zenoba Drangsland
Sjøsanden er 807 meter lang .
Photo: Zenoba Drangsland

Men du vil også se et annet vakkert innslag på stranda: Marehalmen. Gressarten forhindrer sand fra å blåse bort, og er viktig for å bevare stranda. Behandle den varsomt, for marehalmen er en skjør vekst, og har forsvunnet fra flere sanddyner i Norge. Stranda ligger rett ved Topcamp Sjøsanden, som har campingplass, hytter og ferieleiligheter kloss på lunden. 

Bestemor på Sjøsanden .
Photo: Zenoba Drangsland
Bestemor på Sjøsanden .
Photo: Zenoba Drangsland

Men Sjøsanden er ikke den eneste stranda du bør oppleve i Furulunden. Litt avhengig av hvordan du teller (7 hovedstrender) så er det faktisk hele 13 små og større strender her. I tillegg til Sjøsanden, kan du ta deg en badetur til: Bankebukta, en av de to Stumpestrendene, Trappestranda, Kanelstranda, Kalhammeren, Storebanken, Torkelshola, Lillebanken, Lordens, Sponga og Spidsbo. 

Furulunden ble i kåret til Årets Friluftsområde i 2001 .
Photo: Zenoba Drangsland
Furulunden ble i kåret til Årets Friluftsområde i 2001 .
Photo: Zenoba Drangsland

Lillebanken er tilrettelagt for rullestolbrukere, og passer veldig godt for barn, siden den er langgrunn, med mange ulike leke- og klatreapparater ute i vannet. På sommeren settes det opp et volleyballnett på Lordens ved Risøbank (der en Lord bygde sitt flotte sommerhus med drivhus i 1901). Her er det sommerkafé, og muligheter til å smake på urtene i de gamle urtebedene. 
Mange bruker Furulundens 13 strender flittig året rundt til bading. Det gjør også Zenoba. 


- I fjor begynte jeg med litt vinterbading, men jeg gjør det ikke regelmessig. Jeg kaller meg en spontanbader. Men har badetøyet klart i sekken, i tilfelle jeg får ånden over meg, sier hun og ler. 
Det finnes dessuten flere offentlige grillsteder i Furulunden. Her kan du grille trygt og mer miljøvennlig, for du slipper å dra med deg engangsgrill.

View from Ørnenapen
View from Ørnenapen.
Photo: Geir Magne Feed

Ørnenapen

Lek og trim: Sykling, turgåing og jogging

Uansett om du sykler eller spaserer, bruker rullestol, rullator eller går med barnevogn, så finner du områder i Furulunden, som passer for ditt behov og din fysiske form. Derfor er det kanskje ikke så rart at Furulunden i 2001 ble kåret til Årets Friluftsområde, for sin varierte naturkvalitet og tilrettelegging for bevegelseshemmede. 
Er du glad i styrketrening, kan du benytte deg av treningsstativene som står ved Lysthuset i en av utkantene av Furulunden, kloss på boligområdet på Vestnes. Svømmehall, klatrehall, stor skatepark (og skøytebane) ligger faktisk også rett ved. Joggere og trimgrupper bruker Furulunden aktivt hver eneste dag gjennom hele året.

Picture of a womans feet wearing yellow shoes
Zenoba bruker Furulunden hele året.
Photo: Zenoba Drangsland

Zenoba bruker Furulunden hele året

Trenger du å hvile deg, så vil du kunne trykke på pauseknappen din på en av de mange benkene spredt rundt i Furulunden. Det er også tilgang på offentlige toaletter ved blant annet Sjøsanden (her er det også ferskvannsdusj om sommeren) og Lillebanken, i tillegg til ved Lysthuset.
Barnefamilier vil finne lekeplasser til barn i Furulunden. Rett ved Lillebanken og turstiene, er det en lekeplass med zipline, sklie, husker, gapahuk og grill. På Topcamp er det nettopp satt opp enda en lekeplass med klatrestativer og zipline.

Frilek og kanskje også litt improvisert parkour?

Men også naturen i seg selv vil være et eldorado for frilek og fysisk utfoldelse- for barn og ungdom, minner Zenoba om. Frilek i naturen er bra for barn på mange måter.
- Med en gang barn kommer seg ut i det fri, finner de på noe å gjøre, det er min erfaring. Skogen, trærne, strendene og fjellknattene i Furulunden er et eldorado for barn. De kan finne pinner og kongler å lage ting med. Lage konglefigurer og slott i sanden, tegne i sanden og grave tunneler, sier Zenoba Drangsland. 


Oppsøker du de rette plassene, med bakketopper og knauser, kan hvilken som helst liten jente eller gutt inspireres til å teste ut evnene sine i parkour. Hopp fra stein til stein, over benker og bakketopper, og videre ned på stiene, gir god trim og bedre koordinasjon og balanse. 
Visste du forresten at det er en lysløyperute i Furulunden ved Lysthuset, som gjør det mulig å ta seg en tur ut helt uten hodelykt når mørket faller på? 

Vi utfordret Zenoba til å beskrive Furulunden gjennom alle årstidene. For det er lett for turister å tenke at strendene og turområdene tar seg best ut om sommeren. Det er ganske langt fra sannheten, mener hun. 

- Siden jeg er glad i å fotografere, er jeg spesielt begeistret for det klare, kalde lyset i Furulunden på høsten og vinteren, sier hun.


Selv soppelskere vil finne steder med mange gode matsopp gjennom høstsesongen. Det finnes både kantareller, steinsopp, smørsopp og kremler, rett ved turstier og i mer uberørt natur.


- Stillheten på høsten og vinteren er også spesiell. Om våren er det masse fuglesang i Furulunden. Det finnes områder med mer fuglesang enn andre. Her kan man gå rundt å oppdage fuglelivet selv, sier hun.


Bildene Zenoba har tatt av Furulunden og Sjøsanden gjennom vår, sommer, høst og vinter kan du se i denne artikkelen.

 

- Om sommeren er Furulunden perfekt for bading fra svaberg og på strendene. Selv synes jeg det kan bli mye folk på sommeren langs strendene, men uansett årstid så kan du finne roligere steder om du tar deg turen ut på de rette stedene og tidspunktene på døgnet, sier hun.
 

Storm i Furulunden .
Photo: Zenoba Drangsland
Storm i Furulunden .
Photo: Zenoba Drangsland

Oppleve den første nysnøen

 

I adventstiden pyntes et juletre inne i skogen, og når nysnøen har kommet på vinteren blir stemningen enda mer magisk i Furulunden, mener Zenoba.
- Er du da den første som kommer ut, og setter de første fotsporene i nysnøen, så gir det en spesiell opplevelse. På strendene er det helt fantastisk med snøen, sier hun.
Og ingen solnedganger blir finere enn de man får på vinteren: Når det er klarvær og snø. 
- Da løper jeg gjerne ut, og prøver å få med meg den korte, men vakre vinter-solnedgangen, sier hun. 
Selv om Sørlandsvinteren er lunefull, kjøres det opp løyper i Furulunden, når forholdene er ideelle for langrenn.


På leting etter den beste utsikten? Da kan du ta deg turen opp den bratte turstien til Hobdeheia, fra Risøbank - eller opp fra campingplassen. Her er et kart over byen og en kikkert du kan sikte deg inn på Ryvingen fyr og Hatholmen fyr med.

Hele 1400 dekar er frilufts- og naturområdet på, og kalles ofte for Mandals medisinskap. Ikke uten grunn, mener Zenoba. En tur ut i skog og mark gir ikke bare bedre fysisk helse, men gir også bedre psykisk helse. Na(tur) er godt for kropp og sjel. Forskning viser at selv korte turer i naturen forandrer hjernen, slik at du bekymrer deg mindre og får mindre tankestøy. 


- Naturen er fryktelig viktig for oss mennesker. Jeg er personlig veldig opptatt av naturen som helende. Vi har godt av å komme bort fra byen og alle inntrykkene. Naturen gir oss bakkekontakt og ro. Å gå rolig gjennom skogen gjør noe med oss, sier hun.
Zenoba er født og oppvokst i Mandal, men forlot byen som 16-åring. Frem til hun var 40 år bodde hun i Grimstad, Arendal, Oslo og på spanske Gran Canaria. Før hun igjen vendte tilbake til hjembyen i 2006.


- Nå bruker jeg Furulunden så godt som hver eneste dag. Men da jeg ikke bodde i byen, og bare kom hjem på ferie, var det Furulunden og strendene som var høydepunktet. Jeg har alltid elsket å være i naturen, og ved sjøen og svabergene spesielt, sier hun.

Byens beste og viktigste rekreasjonsområde

Byens beste og viktigste rekreasjonsområde .
Photo: Zenoba Drangsland
Byens beste og viktigste rekreasjonsområde .
Photo: Zenoba Drangsland

Leder for Furulundens Venner, Sten-Rune Askildsen, sier at natur- og friluftsområdet betyr mye for både lokalbefolkning og turister. 

 

Interesseorganisasjonen ble stiftet i på begynnelsen av 1990-tallet, og har i dag 1200 medlemmer. 
- Furulunden er rett og slett byens beste og viktigste rekreasjonsområde. Mange bryr seg om Furulunden, og den har heldigvis blitt tatt godt vare på. Både tilreisende, og de som bor her, setter stor pris på den. Selv tar jeg meg en joggetur omtrent daglig i skogen, sier Sten-Rune Askildsen.  

Man on a bench with beaches and forest in the background
Leder for Furulundens Venner, Sten-Rune Askildsen.
Photo: Zenoba Drangsland

Leder for Furulundens Venner, Sten-Rune Askildsen

Et spesielt område som passer for alle

At Furulunden passer for alle, med nærheten til byen og til havet, trekker han frem som unikt. Naturområdet skiller seg ut både på Sørlandet og i norsk sammenheng generelt.
- Det har vært gjort mye for å bevare Furulunden, og vi har engasjerte mennesker som vedlikeholder den året rundt på frivillig basis, sier han.
Han snakker om Dugnadsgjengen i Furulundens Venner. For i tillegg til kommunens parkvesen, så jobber rundt 20 til 30 personer med å vedlikeholde Mandals medisinskap.
- Dugnadsgjengen setter blant annet opp benker, tynner skog og gruser, sier han. 


Krigsminner i skogen

Furulundens Venner er nå i gang med å sette opp noen plaketter og merke av noen krigsminner inne i Furulunden. Det er fortsatt rester etter bunkerser i skogen fra andre verdenskrig da rundt 2000 tyske soldater var utplassert i Mandal.
- Vi har forsøkt å gjøre krigsminnene i Furulunden forståelige og tilgjengelig for de yngre. Nær Lysthuset vil folk nå finne en opplyst bunkers med informasjonstavle og gjenstander fra krigen. Anlegget i Furulunden var først og fremst der for å beskytte flyplassen, som lå midt på Vestnes - rett ved skogen, sier Sten-Rune.

Your Recently Viewed Pages