Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search
Ny-Hellesund, Kristiansand
Ny-Hellesund, Kristiansand.
Photo: Adam Read / Visit Sørlandet
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Den idylliske uthavnen Ny-Hellesund er ikke bare en vakker kulisse. Her finner du 10 gode grunner til å besøke Ny-Hellesund gjennom hele året. 

1. Opplev den vakre skjærgården

Ny-Hellesund er en av de best bevarte uthavnene langs sørlandskysten og kulturmiljøet i uthavnene ble fredet i 2016. Kombinasjonen hvite, gule og røde trehus mot den røffe naturen i havgapet er helt spesiell. Her møter havet heftige klipper, blankskurte svaberg og rullesteinsstrender på utsiden av øyene, mens bebyggelsen ligger skjermet i den lune uthavna omkranset av tre øyer; Helgøya, Kapelløya og Monsøya.

Tips: Gå på oppdagelsesferd mellom bebyggelsen langs bryggene, utforsk stinettet i skogkledte lier og kyststiens varierende natur fra Verftet til Olavsundet. Besøk Ny-Hellesund på ulike tider av året for å se hvordan både landskapet, men også livet i uthavna endrer karakter og puls.

Verftet, Ny-Hellesund
Verftet, Ny-Hellesund.
Photo: Morten Teinum

Ny-Hellesund

2. Overnatting og kafe i Ny-Hellesund

Det gamle skipsverftet i Ny-Hellesund er bygd om til ferieleiligheter. Her bor du komfortabelt i store, lyse og romslige selvhusholdsleiligheter på brygga, få meter fra sjøen og kaia der også rutebåten legger til. På Verftet har du egen sandstrand og mulighet til å låne robåter til bruk i havna.

Om sommeren finner du også en koselig sommerkafe på Verftet.

Kunstneren Per Fronth har satt sitt preg på anlegget. I hver leilighet finner du flotte bilder fra kunstneren og han har også lagd en stor installasjon midt på brygga. Den gamle oljetanken på tomta er i hans private eie og er ombygget til feriebolig. Denne helt spesielle hytta på kun 21 kvadratmeter leies ut når den ikke er i bruk.

Tips: Ta kontakt med Verftet for å bestille en guidet omvisning på Verftet og Kapelløya.

3. Lær mer om krigshistorie på Kystfortet i Ny-Hellesund

Kystfortet i Ny-Hellesund ligger på Helgøya og ble kalt "Norges lille Gibraltar" under 2. verdenskrig. Tyskerne bygde fortet for å beskytte Høllefjorden og innseilingen til Kristiansand vestfra. Store deler av toppen av øya er uthult med tuneller, løpeganger og kanonstillinger. I dag er mange av dem restaurert og sikret slik at du kan gå på egenhånd og utforske anlegget. Husk lommelykt og gode sko. Det er også mulig å bestille en omvisning på anlegget av Forsvarshistorisk Forening i Kristiansandsregionen

På toppen av øya står de karakteristiske sjømerkene Hellevardene. Disse ble angivelig bygd av Olav den Hellige. De gamle vardene ble dessverre revet av tyskerne, men er bygd opp igjen i betong. 

4. Gå på kunstvandring

Ny-Hellesund har inspirert mange kunstnere opp i gjennom tidene. Det mest kjente kunstverket fra Ny-Hellesund er Amaldus Nielsens "Morgen ved Ny-Hellesund" som henger i Nasjonalmuseet i Oslo. En variant av bildet finner du også på Sørlandets Kunstmuseum i Kristiansand. 

På øyene finner du flere kunstverk ute i naturen. Som tidligere nevnt har Per Fronth lagd en stor installasjon på Verftet, men han står også bak to flagg i betong på plenen ved Olavsundet. "Ed" er en miniatyrutgave av skulpturen han lagde til Norges grunnlovs 200-årsfeiring i 2014.

I 2002 ble det arrangert en stor landskapskunstutstilling i forbindelse med kunstprosjektet "Genius loci". Flere av disse verkene står fremdeles i Ny-Hellesund. I Daudmannsbukta finner du skulpturen "Innadvendt stranding" av Claus Ørntoft, et minnesmerke over de sjøfolkene som forliste på havet. Mange av dem drev nemlig i land nettopp i denne bukta.

Sculpture Innadvendt strandning by Claus Ørntoft in bay Daudmannsbukta, Ny-Hellesund
Daudmannsbukta, Ny-Hellesund.
Photo: Hildegunn Skage Teinum©Visit Sørlandet

5. Seile gjennom Olavsundet

Olavsundet i Ny-Hellesund er et av de to innløpene til havna mellom Kapelløya og Helgøya. Sagnene forteller at det var helgenkongen Olav Haraldsson (Olav den hellige) som skapte sundet da han fikk fjellet til å dele seg under en kappseilas med sin bror Harald. Som straff risset trollene inn omrisset av ansiktet hans i fjellet slik at Harald skulle kunne se hvor han hadde reist. Det likte Olav dårlig og han fikk den ene trollkjerringa til å bli til stein. Seiler du gjennom med egen båt må du derfor passe deg for skjæret Trollkjerringa, som ligger midt i sundet, akkurat der Trollkjerringa deisa i vannet.

Under ansiktet finner du også monogrammene til flere medlemmer av den norske kongefamilien som har besøkt Ny-Hellesund. På fjellveggen på motsatt side har Olav Haraldsson risset inn navnet sitt i fjellveggen. 

Olavsundet sound in Ny-Hellesund
Olavsundet, Ny-Hellesund.
Photo: Anders Martinsen©Visit Sørlandet

Olavssundet

6. Gå kyststien fra Verftet til Olavsundet

Kyststien går fra Verftet til Olavsundet på Kapelløya. Den 800 meter lange stien ble fullført i 2013 da to broer gjorde det mulig å gå fra den ene enden av øya til den andre uten å måtte klatre. Stien tar deg med gjennom variende kystlandskap og store deler av stien ligger i landskapsvernområdet Oksøy-Ryvingen. Her går du over klipper og svaberg, gjennom juv og over lynghei. 

Tips: Ta rutebåten ut til Verftet, gå kyststien til Olavsundet og returner derfra på en senere avgang. Kommer du på fine, varme sommer dager anbefaler vi å ta med grillmat og badetøy. På plenen ved Olavsundet er det grill og flott badestrand. 

Coastal path in Ny-Hellesund
Ny-Hellesund.
Photo: Peder Austrud©Visit Sørlandet

Kyststien Ny-Hellesund

7. Det kongelige privilegerte gjestgiveri

Du kan nesten ikke unngå å legge merke til dette staselige bygget når du kommer gjennom Ny-Hellesund. Det kongelige privilegerte gjestgiveri var det eneste stedet i Ny-Hellesund det var lov å servere brennevin. Stedet fungerte også som skysstasjon for reisende langs kysten og i gjesteboka har til og med Tolstoj signert. I dag er huset i privat eie.

Det kongelige privilegerte gjestgiveri, Ny-Hellesund
Det kongelige privilegerte gjestgiveri, Ny-Hellesund.
Photo: Morten Teinum©Visit Sørlandet

Det kongelige privilegerte gjestgiveri

8. Dra på øyhopping

Fra Høllen Brygge går det rutebåt til Ny-Hellesund flere ganger om dagen, hele året. Se rutetidene til MF Hannibal.

Det går også andre sightseeingturer til Ny-Hellesund, se full oversikt over båtturer her.

9. Overnatt på Songvaar Fyr helt ytterst i havgapet

Dersom du drar enda lenger ut i havgapet, ca. 7 km utenfor Ny-Hellesund, kommer du til Songvår Fyrstasjon. På fyret er det både selskapslokaler og plass til overnatting for over 20 personer. Du kan enten leie en enkelt seng eller hele fyrstasjonen. Songvår er en del av landskapsvernområdet Oksøy-Ryvingen og store deler av øygruppen er fuglefredningsområde med begrenset tilgjengelighet fra april til juli. Besøkende til Songvår Fyr må ordne transport selv. 

Tips: Har du lyst på en ekstra spesiell sommerferieopplevelse? Da kan du søke om å være vertskap på Songvår Fyr i en hel uke i løpet av sommeren. Den eller de som er vertskap disponerer hele "Oljebua" med 5 sengeplasser. 

10. Test klatring på Kapelløya

Langs kyststien på Kapelløya har Søgne Klatreklubb boltet et helt felt med klatreruter for alle nivåer, fra barn og nybegynnere til overhengende ruter for den erfarne klatreren (grad 7). Rutene er boltet med topptaufeste, og de fleste er boltet for led-klatring. Det er også rapellfester slik at du kan rapellere ned fjellveggen. I Ny-Hellesund er det ypperlige forhold for buldring

Tips: Ønsker du klatreguide eller å leie utstyr for klatring, ta kontakt med Verftet eller Søgne Klatreklubb

Climbers in action at climbing wall Ny-Hellesund
Ny-Hellesund.
Photo: Søgne Klatreklubb

Klatring på Kapelløya

Fakta om Ny-Hellesund

Ny-Hellesund ligger i havgapet utenfor Søgne. Øygruppen består av tre øyer; Helgøya, Kapelløya og Monsøya. 

Den gamle uthavnen var særlig viktig i seilskutetida og var en populær havn for skip som seilte langs norskekysten.

Ny-Hellesund hele året

Les mer om Sørlandet

Your Recently Viewed Pages