Meld deg på vårt nyhetsbrev

To damer som fisker

Photo: Ryan Marchese/Anglerpilot
Fiske i solnedgang

Photo: Ryan Marchese/Anglerpilot
Sjøørretfiske i Lenefjorden

Photo: Ryan Marchese/Anglerpilot
mann med fisk

Photo: Visit sørlandet
gutt som fisker

Photo: Jan Kåre Rafoss
Big sea trout from Lista

Photo: Frank Hansen

Fiske på Sørlandet

Sørlandet er et fantastisk sted for fiske! Naturen er lett tilgjengelig for alle, enten du fisker alene, med vennegjengen eller familien. 

Gode grunner til å velge Sørlandet som fiskedestinasjon:

  • Unik skjærgård
  • Varierte fiskemuligheter
  • Nærheten til kontinentet
  • Mange forskjellige fisketyper
  • Været, fin helårsaktivitet
  • Lett tilgjengelig for alle, uansett alder og forkunnskaper
  • Du kan leie egen båt
  • Godt utstyrte fiskebutikker hvor du kan få gode råd og tips
Fisherman at Lygna River Lyngdal Norway

Photo: Adam Read @ Visit Sørlandet

Fiske i Lyngdal

I Lyngdal og Hægebostad er det mange steder å fiske, både i…

Lover og regler

Fiskekort

For å fiske i sjøen behøver ingen kjøpe fiskekort, men alle som vil fiske i lakseførende elver må betale en statlig avgift, fiskeavgiften.

Fiskeavgiften (for de over 16 år) betales på miljodirektoratet.no. I tillegg må et fiskekort kjøpes for å få fiskerett til bestemte elver. Det kan du kjøpe i en fiskebutikk eller på Scanatura. Fiskeredskap skal være desinfisert før fiske tillates i Norge. Alle lakseelvene har desinfiseringsordning, mer info om elvene finnes på lakseelvene.no.

For ikke-førende lakseelver og fiskevann må man ha enten fiskekort eller tillatelse fra grunneier. Det kan du kjøpe i en fiskebutikk eller på Scanatura.

Fiske i sjøen

Minstemål på torsk er 42 cm og sjøørret er 35 cm, ellers er det ingen minstemål på andre fiskearter. Man må holde 100 meters avstand fra lakse- og sjøørretførende vassdrag. Dersom man ønsker å eksportere sjøfisk, kan du lese mer hos Fiskeridirektoratet.

Fiskesesonger

Torsk: Februar/juni og august/desember er de beste månedene, men også hele året.
Makrell: St.Hans - september.
Laks: 1. juni til 31. august
Lyr og sei: Mai/september (seien gjerne hele året).
Sjøørret: Kan fiskes fra land og fra båt hele året.

Fiske fra båt

En veldig effektiv form for fiske er fra en båt. Enten det er dorging (kjører sakte forbi sjøørretplass med en sluk, flue eller wobbler bak båten) eller kaster fra en stasjonær båt, åpner fiske fra båt en hel verden av muligheter. Båten er ikke bare et fartøy som raskt får deg fra plass til plass, men kan ta deg til de stedene som er vanskelig å nå fra land. Båten er også varmere og mer behagelig enn å stå i vannet. Har du har din egen båt på tilhenger, finnes det mange båtramper der du kan sette den ut på sjøen.

Laks

Den Atlantahavslaksen (Salmo salar) er oftest sett på som den mest ettertraktete fisken på Sørlandet. Den mystiske livssyklusen, vakre utseende og at den er utfordrende å fange, lokker fiskere fra verden rundt til Sørlandske lakseelver. Sørlandet kan by på ni forskjellige regulerte og uregulerte lakseelver med laks med et snittvekt på 3kg, største hvert år rundt 13kg og de største i de senere årene rundt 20kg. Ikke forvent å få laks på første forsøk og kanskje ikke andre og tredje heller, men plutselig biter den, og all ventingen blir glemt i en cocktail av adrenalin og lykke!

Brunørret, bekkerøye, arktisk røye, sik og Bleka

Ørreten (Salmo trutta) er den vanligste ferskvannsfisken her på Sørlandet og du vil finne dem i de fleste vassdrag både på lavlandet og på fjellet, ofte omringet av nydelig natur. Snittet i de fleste vassdrag er forholdsvis liten, men det er enkelte plasser hvor man kan fange med et snitt på rundt kiloen og 45cm, og opptil 6-7kg! Her i Setesdalsvassdrag finnes det også en internasjonal unik brunørret med tegninger som en marmorørret (Salmo marmorata). Det finnes ingen andre slike eksemplarer i hele verdenen!

I tillegg til ørreten finnes det fire andre laksefisk som sik (Coregonus lavaretus) og to laksearter fra den siste istiden. Reliklaksen Bleka (Salmo salar) og den artiske røye (Salvelinus alpinus). Og vi må ikke glemme bekkerøyen (Salvelinus fontinalis). I enkelte områder denne fisken fra syrenedbør-tiden er fremdeles igjen og den huser vakre farger.

Gjedde

Sørlandet er kanskje ikke så kjent som en destinasjon hvor man drar for å fange gjedde (Esox lucius), men visste du at noen av Europas største gjedde har nemlig blitt fanget på Sørlandet?! Verdt å nevne er gjedde på 19,46kg og 135,5cm fanget i 2023, 18,7kg og 122cm fanget i 2006 og en gjedde på 17,7kg fanget i 2022, alle fanget på Sørlandet! Utenom disse store eksemplarene er det flere andre dog noe mindre som kan fanges i vakre omgivelser.

Karpe og andre karpefisk

Det er kanskje overraskende at det finnes enkelte vann og elv med en sunn bestand av forskjellige karpefisk. Karpe (Cyrpinus carpio), Suter (Tinca tinca), Gullfish (Carassius auratus), Gull vederbuk (Leucisus idus) og Sørv (Scardinius erythrophalmus). Karpe her på Sørlandet gror ikke like store som på kontinentet, men de andre karpefisk kan vokse til respektable størrelser. Det er mange som syntes det er lite som slår å sitte i rolige og vakre omgivelser mens man forventings full venter på en dupp til å forsvinne under overflaten.

Torsk

Torsken (Gardus morhua) er en av de mest ettertraktende og kjente fiskearter vi har i sjøen og her på Sørlandet kan individer vokse til å bli ganske så store. Torskefiske på Sørlandet kan ikke sammenlignes med torskefiske langt opp i Nord-Norge både i størrelse og antall, men er allikevel langt fra dårlig. På Sørlandet har vi to torskearter, fjordtorsk og Nordsjøtorsk. Den første oppholder seg både grunnere og kystnær mens den andre foretrekker betydelig dypere vann lengre ut til havs. Snitt størrelsen på fjordtorsken er rundt et par kilo, men Nordsjøtorsken betydelig større med flere fisk over 10kg som blir fanget hvert år.

Lyr

En veldig undervurdert fiskeart er lyr (Pollachius pollachius). Denne hissige rovfisken er kanskje noe det gøyeste man kan fange i sjøen, særlig når de bikker 2kg i størrelse. Den Sørlandske lyren er det mange av og de er sjeldent kresne. Det er en del muligheter å fange dem fra land, men tilgang til en båt vil gi både mer og større lyr. Hvert år er det mange over 6-8kg og 70 – 80cm som blir fanget. På balansert fiskeutstyr er lyrfiske noe av det mest spennende og forvent raske, bestemte utras mot bunnen.

Lange og brosme

For dem som prøver dypvannsfiske i sjøen, kan en stor lange (Molva molva) eller brosme (Brosme brosme) sluker opp agnet. Ofte sett på noe av de beste velsmakende fisk vi har i havet, er motivasjonen for å fange slike høy. Man har betydelig større sjanser for å fange disse fiskene fra båt, men det er mulig fra land hvor det er dypt nok. En hel makrell eller filet servert i bunnen av en dyp skrent er oppskriften for suksess.

Makrell og horngjel

Enkelte år bobler det over med makrell (Scomber scombrus) og horngjel (Belone belone) her på Sørlandet. Makrellen er en fantastisk matfisk, gir en skikkelig kamp på lettere fiskeutstyr, lett å få til å bite og er gøy å fange for både store og små. Makrellen er også noe av det beste agn man kan bruke for å fange større fisk.

Flyndrefisk

Piggvar (Scophthalmus maximus), rødspette (Pleuronectes platessa), sandflyndre (Limanda limanda), slettvar (Scophthalmus rhombus), sjøtunge/smørflyndre (Glyptocephalus cynoglossus) og en sjelden gang kveite (Hippoglossus hippglossus), er bare noen av de mange forskjellige flyndrefisker arter som svømmer i sjøen på Sørlandet. De fleste er meget velsmakende og oftest kan finnes langs strender eller der det er sandbunn. En tynn strimle med makrell eller en liten reke sent, men sikkert dratt over bunnen, vil få disse til å ta agnet.

Book din fisketur

Kombiner Sørlandets naturlige skjønnhet og fantastiske fiske, med denne guidetjenesten bygd på naturlige og kvalitetsrike opplevelser - sammen med noen av verdens mest erfarne fiskeguider som gjør alt for at du skal få en opplevelse du vil huske! De…

Fiskecamps