There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.
Den vedfyrte dampbåten Bjoren ble bygget i 1867, og er et flytende kulturminne. Den hadde sin storhetstid i årene 1867 til 1957, da den gikk i ordinær rute på Byglandsfjorden.
I dag går det turer i juni, juli og august, og en rundtur varer ca. 2,5 timer. Bjoren har plass til 55 passasjerer. Startstedet er i Byglandsfjord eller Bygland. En tur på fjorden er et fint avbrekk i din reise gjennom dalen.
Uten ildsjeler stopper Bjoren. Les mer om dugnadsarbeidet for å holde Bjoren i drift.
På Setesdalsmuseet i Rysstad finner du spennende utstillinger som tar deg med på en vandring gjennom kultur, historie og tradisjoner. Blant annet kan du se utstilling etter Sigurd G. Helle som var leder av den norske Antarktisk ekspedisjonen 1956 - 1960. I tillegg kan du se utstillingen "Spelsau og samspel" som handler om strikketradisjonene våre med utgangspunkt i setesdalskofta.
Tablå med dukker, i kombinasjon med tekster og et rikholdig billedmateriale, gjør fortiden levende for oss.
Filmen ”Eit anna Setesdal” viser at setesdølene ikke bare var opptatt av det som hadde vært. Aldri før har de markert seg så kraftig i det offentlige liv som i tiårene før og etter 1900.
Bygdetunet ligger i naturlige, vakre omgivelser på den fredede gården Rygnestad, ca. ni kilometer nord for Valle sentrum.
Det autentiske tunet omfatter blant annet hus og gjenstander etter sagnhelten Åsmund Torleivson Rygnestad (ca. 1540-1595), eller "Vonde-Åsmund", som han ble kalt. Spesielt kjent er det store og flotte Rygnestadloftet.
Stedet er fint å se selv utenom turistsesongen. Du kan spasere rundt bygningene og la deg imponere av de enorme tømmerstokkene som er benyttet som bygningsmateriale.
Dette museet er bygget opp rundt en rekonstruert blestertuft, og viser hvordan produksjonen av jern og kull foregikk for 1000 år siden.
Det er spennende effekter som lyd, lys og røyk, og en stemning som setter deg tilbake i tiden.
Etter at du har besøkt museet er det lettere å få øye på alle kullgroper, slagghauger og blestertufter som fremdeles er synlige i terrenget på Hovden.
I boka «Spor i Setesdalsjord» har forfattarane Jan Henning Larsen og Axel Mjærum skriva omfattande om utvinning av jern. Mykje er usikkert, men det ser ut som dei fyrste jernmilene begynte å ryke ein gong kring år 200 e. Kr.
Go to: Setesdal i vikingtida - bygder i isolasjon eller ein viktig handelspartnarI boka «Spor i Setesdalsjord» har forfattarane Jan Henning Larsen og Axel Mjærum skriva omfattande om utvinning av jern. Mykje er usikkert, men det ser ut som dei fyrste jernmilene begynte å ryke ein gong kring år 200 e. Kr.
Tilbake til toppen