Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search

«Sabla møe gått» i Kristiansand

Det sørlandske uttrykket «Sabla møe gått» (sabla mye godt) bruker en Sørlending gjerne om utvalget av bakervarer du får kjøpt på bakerier eller konditorier.
12-ørs fra Dampbageriet i Kristiansand i gjestehavna
12-ørs fra Dampbageriet i Kristiansand.
Photo: Elisabeth Høibo©Visit Sørlandet

Vi skal ta deg med på en liten rundreise til Kristiansands mange bakerier og konditorier. De tilbyr tradisjonsrik bakst, godsaker og hyggelige stunder rundt et kafebord. La oss friste deg med gode tips til ditt neste stopp ved et bakeri eller konditori på Sørlandet og i Kristiansand.

Geheb Conditori

Geheb Conditori nederst i Markens gate er et kjent møtested for byens borgere for kaffe, kake og en god «kjas» (prat). Det er, og har alltid vært et gammelt tradisjonsrikt Conditori med C, helt siden de etablerte seg i byen i 1908. Det er et fullsortiments bakeri der du finner «Tolvøres» både med og uten rosiner, deilige «Sørlandsboller» eller den berømte Napoleons-kaken. Smurte rundstykker, kaffe mocca og ferskpresset juice får du også til en god lunsj. Og hvem i byen har ikke bestilt en «blaudis» til sitt selskap opp gjennom tidene. Bløtekakene til Geheb er viden kjent.

Adresse: Markensgate 6.

Geheb Conditori Vågsbygd senter

Geheb Conditori finner du også på Vågsbygd senter rett innenfor hovedinngangen.

Adresse: Amfi Vågsbygd Kirsten Flagstadvei 32.

Geheb bakeri i Kristiansand
Geheb bakeri i Kristiansand.
Photo: Laila Maria Larsson / Visit Sørlandet

Geheb bakeri i Kristiansand

Dampbageriet

Når du går inn dørene hos «Dampen» så entrer du byens eldste bakeri fra 1862. Murbygget er i jugendstil og er vernet. Dermed er det i dag over 150 år med bakehåndverk og tradisjoner som ennå holdes i hevd, og som den dag i dag omtales som «Bageren i byen». Ennå holder de til i Bryggebakken og har den velkjente «Tolvøres», som du kan få med brent sukker og kokos! Dampens luftige kremboller må også nevnes. Glem ikke å kjøpe med et marmorert grovbrød kalt «Dampens», - det vil du ikke angre på til ditt neste smørbrød. Sett deg gjerne utenfor kafeen i sola, og nyt Dampens bakverk sammen med din kaffe latte. Dampbageriet har også spesialisert seg på glutenfritt bakverk.

Adresser: Rådhusgata 5.

"Og hvem i byen har ikke bestilt en «blaudis» til sitt selskap opp gjennom tidene."

Dampen i Markensgate 40

I øvre del av Kristiansands paradegate «Markens» finner du Dampens lune «cafe og bageri», hvor det anbefales å gå inn å spise suppe i bollen! Du får servert rykende varm suppe i det uthulede store rundstykket. I tillegg får du alltid nykvernet kaffe til søtt og smått, som en grønn makron med sjokoladekremfyll eller en lilla makron med hvit sjokoladekrem. Eller hva med en energibar eller et nøttehorn? De har godt utvalg og har spesialisert seg på både laktose- og glutenfrie bakevarer. Kos deg både innendørs og utendørs, samtidig som du følger med på folkelivet i Markens gate.

Adresse: Markensgate 40.

12-ørs fra Dampbageriet i Kristiansand.
Photo: Elisabeth Høibo©Visit Sørlandet

12-ørs fra Dampbageriet

Kjøkkenskapet i Lillemarkens handlesenter

Innerst inne i det lille handlesenteret Lille Markens midt i Markens gate, finner du en trivelig liten kafe som lager sine egne brød for å smøre velsmakende sandwicher. De har mange typer, men kyllingkarri-sandwichen er den mest populære. Når mottoet til Kjøkkenskapet er «Sunnhet i hver skive» så finnes det en sandwich for enhver smak. Du finner også glutenfrie 12-øres og annet søtbakst her. Både brownies, gulrotkake eller cookies finner du i sortimentet i disken.

Ned trappa i kjøpesenteret Lillemarkens, eller om du går inn fra Vestre Strandgate, finner du bakeriutsalget til Kjøkkenskapet. Her finnes et bredt utvalg av brødbakst som fruktbrød, Emmer, Barnas brød og knekkebrød. Alle brød er både smør- og sukkerfri. Kjøp også med deg boller, de har både hvete-, solskinns-, sjokolade- eller rosinboller. 

Adresse: Markensgate 25B

Kjøkkenskapet i Aquarama

Er du sulten etter å ha vært og svømt i Aquarama, så finnes det en lun og trivelig kafé ved hovedinngangen. Sett deg ned ved et av bordene som har lysestaker av brød. Her kan du bestille både varme og kalde salater, ferdigsmurte sandwicher eller dagens suppe. Kjøkkenskapets klassikere er «Krydret kylling» og «Kylling i karri», og de lages mens du venter. Alle brød de produserer er både smør- og sukkerfrie, samt at de har et bredt utvalg av glutenfrie alternativer. Avslutt med en brownie og en god kaffedrikk, og kjøp med deg Kjøkkenskapets fruktbrød.

Adresse: Tangen 8.

Kjøkkenskapet i Kristiansand
Kjøkkenskapet i Kristiansand.
Photo: Kjøkkenskapet

Kjøkkenskapet

Drømmeplassen

Drømmeplassen finner du på et travelt hjørne rett ved byens Domkirke og park, og i Skippergata som er byens beste gate for nisjebutikker. Du kan kose deg både inne i det koselige lokalet, eller du kan du sette deg utenfor i sola og se på gatelivet, mens du nyter en god vegetarsalat, avokadotoast eller en drømmescones. Kjøp med deg noen ingefærcookies med hvit sjokolade også. Drømmeplassen selger også et utvalg av te.

Adresse: Skippergata 26.

Torgrim Hansen Lunchbar & Bakeri

Her bakes det brød i steinovn slik det har vært gjort i over 100 år, siden 1911. Hver natt baker bakerne hundrevis av brød som formes med hendene, og står klare til morgenens kunder. Ferdigsmurte smørbrød og sandwicher i ulike varianter får du også her. Gode «solboller» og andre søtbakster får du også i utsalgene sammen med en kopp kaffe.

Adresser: Henrik Wergelandsgate 50 og Marviksveien 84 (Lund).

Edgars bakeri

Midt i Markens gate finner du et kjent Mandalsbakeri du bør besøke, fordi de har et fantastisk bakverk som heter «Kaneldrøm»! Det er et bakverk en av bakerne har utviklet etter at han fikk smake noe lignende på en ferie og aldri glemte. Nå kan du også få bli forelsket i Kandeldrømmen slik Edgars baker ble. Brødene til Edgars er også litt magi, for de er bakt direkte på steinhellen i den franske bakerovnen som bakerne har fått nøye opplæring av den franske bakeren som fulgte ovnen til bakeriet. Carlos-kaffen smaker ekstra godt fordi den er nøye valgt ut, og bidrar til et veldedig formål. Edgars «Skillings» med kokos, sitronrullen og Mandalsstang er noen av de andre spesialitetene. Alt er håndverk og sertifisert både som konditormester og bakermester, og i 2018 ble de kårets til årets bakeri i Norge.

Adresse: Markensgate 20.

Edgars Bakeri
Edgars Bakeri.
Photo: Edgars Bakeri

Edgars Bakeri

Grim Bakeri

Befinner du deg i bydelene Grim, Lund eller Søgne så er det bare å se etter skiltet til  Grim Bakeri & Konditori. De holder åpent hver dag- også søndager! Så her er det bare å stikke innom for påsmurt bakverk til frokost eller lunsj, samt kjøpe med deg ferske brød og bakverk. Her treffer du på barn og eldre som kjøper med seg dagens brød, en «kanelbolle med gul krem» eller kjøper med seg en Prinsessestang. Bakeriets kakeutvalg er også fristende.

Adresser: Grim Torv 3 (Grim), Marviksveien 9 (Lund), Rådhusveien 2 (Søgne).

Grim Bakeri i Kristiansand
Grim Bakeri i Kristiansand.
Photo: Laila Maria Larsson / Visit Sørlandet

Grim Bakeri

Camillo Bastrup

Øverst i Markens gate, finner du en populær liten kaffebar som har fått navnet sitt etter Dampbageriets administrerende direktør. Camillo Bastrup kjøpte Dampen i 1891 og importerte kaffe til Sørlandet allerede fra 1800-tallet, så dette er stedet for den gode kaffeopplevelsen. Her er alltid mye folk og man kan sitte ute eller inne og følge med på folkelivet gjennom de store vinduene. Her får du også kjøpt med deg både kaffe og utstyr for egen kaffebrygging. Bakverk og sandwicher du får her fra Dampbageriet. Camillo Bastrup er også navnet på bakeren i den historiske filmen «Yohan - Barnevandrer». I Filmen er Camillo karakteren som hjelper barna.

Adresse: Markens gate 53.

Brød fra Grim Bakeri.
Photo: Laila Maria Larsson / Visit Sørlandet

Du kan også finne sunt og godt brød på bakeriene!

På Sørlandssenteret

På Sørlandssenteret finner du også Geheb Conditori og Edgars bakeri.

Vel bekomme!

Mer om mat i Kristiansand og på Sørlandet

Your Recently Viewed Pages