Dynamic Variation:
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search
Birdwatching at Lista Lighthouse in Southern Norway
Birdwatching at Lista Lighthouse.
Photo: Inge Dalen © Visit Sørlandet
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade
Lista fyr er kystnatur og storslått kulturlandskap, kilometervis med vakre sanddynestrender og spektakulære rullesteinsstrender. Ingen andre steder i Norge er det observert så mange ulike fuglearter på ett sted.

Lista fyr i Farsund kommune er nasjonalt Besøkssenter våtmark Lista. Hovedgrunnene til det rike fuglelivet, er nettopp de mange våtmarkene med Ramsar-status i området. Ramsar er en internasjonal avtale om bevaring av våtmarker. Våtmark defineres som området der vann møter land. Begrepet omfatter sumper, myrer, grunne tjern og innsjøer, deltaer, strandenger og grunne bukter og viker langs kysten. 
Våtmark har et rikt planteliv som utgjør livsgrunnlaget for insekts- og dyrelivet over og under vann.

Lista fyr er et rekordsted på flere vis. For eksempel: Ingen andre steder i Norge er det observert så mange ulike fuglearter på ett sted - hele 341 stykker. 
-Dette er Norges beste fuglebu, konstaterer Jonas Langbråten. Han er naturveileder på Lista fyr i Farsund kommune, og selv ivrig fuglekikker.

Sjøfuglbua er et såkalt fugleobservasjonsbygg som ligger rett ved den gamle fyrstasjonen på Lista. 
Bua har enkle benker og en stor åpen luke ut mot stranda og havet. Den er optimal for erfarne fuglekikkere. Her kan de sitte varmt og tørt mens regnet og vinden stormer inn fra Nordsjøen. Det er satt opp flere tilsvarende observasjonsbygg, både langs de berømte Lista-strendene og ved ferskvann i nærheten.

Lista omtales gjerne som landets største landingsplass for trekkfugler på vei over Nordsjøen. Det flate, særpregede området har Norges høyeste antall registrerte fuglearter. Og aller livligst er det altså på fyret. 
-Fuglekikking er så fascinerende fordi det er så mye å oppdage. Det er så mange forskjellige fuglearter, og du har gleden av å oppdage stadig nye, forklarer Langbråten.

Birdwatching at Lista beach in Southern Norway

Rødbrystspurv som nasjonal sensasjon

Det største er selvsagt å oppleve fugler som aldri er observert i Norge før. Ivrige fuglekikkere har en liten dose galskap i seg. De strekker seg langt når det skjer noe stort:
-Vi så nylig en lattermåke her ute, en amerikansk art. Folk drar glatt fra Oslo til Lista hvis de hører om en ny art. De kommer langveisfra. Det kom folk fra Trondheim på grunn av den ene fuglen på et jorde på Lista, forteller en begeistret Jonas Langbråten. 

Et av de største høydepunktene i ornitologisk sammenheng var observasjon av en rødbrystspurv på Lista fyr i 2011. 
-Det var den første som noensinne var sett i Norge, opplyser Langbråten.
Observasjoner av sibirpipelerke og sibirjernspurv er blant de nyeste tilskuddene til den rekordlange artslisten for Lista fyr.

Ved fyret og i nærområdet kan du, avhengig av årstidene, oppleve å se trane, steppehauk, gresshoppesanger, lappfiskand, splitterne, vannrikse, fjæreplytt, teist… Og masse andre fugler med de snodigste navn, rareste lyder og flotteste fjærpynt.

En av de gamle fyrbygningene huser fugleutstilling og fuglestasjon. Her står fuglene på pinne; ikke utstoppet, men utskåret i tre. Her kan du teste kunnskapene dine om fuglenavnene. Du finner info om fuglemerking også. Hvis du er morgenfugl, kan du få se hvordan fuglemerking foregår i praksis. Aktiv overvåking og daglig telling av fugl på Lista fyr er også med på å kartlegge utviklingen i fuglebestanden over tid.

Lista Fyr

Du kan være fyrvokter i ferien

På Lista fyr får du også sjansen til å leve deg inn i rollen som fyrvokter. Når du leier en av de to flotte leilighetene i assistentboligen, med sengeplass til inntil sju personer i hver, får du nemlig nøkkel til fyret på kjøpet. Det betyr fri tilgang til fyrtårnet under hele oppholdet.

Da må du selvsagt gå opp de 134 trappetrinnene til topps i det 34 meter høye steintårnet. Belønningen for strevet er en fantastisk utsikt over Lista og havet.

Du kan også oppleve naturen fra lavere ståsted. Fra parkeringsplassen ved fyret går det turstier. De byr på flott kystnatur og storslått kulturlandskap, kilometervis med vakre sanddynestrender og spektakulære rullesteinstrender. Pluss uthavnen Loshavn.

Apropos rullesteinsstrender, strendene er på Lista er viden kjent for surfere på jakt etter den perfekte bølgen. Rett ved fyret ligger stranda Grettestø – populært kalt «Pisserenna» lokalt - med svære rullesteiner og ofte supre vind- og bølgeforhold.

Beach at Lista Lighthouse in Southern Norway

Viktig rolle som Besøkssenter våtmark

Ved Lista fyr og på hele Lista finner du mange grunne bukter med lange sandstrender og rullesteinsstrender, kuperte svaberg, myrområder, vidstrakte jordbruksområder, store ferskvann, lyngheier og frodige skogsområder. Og det er noe fuglene liker. 

Våtmark er også blant naturtypene som er sterkest truet, og derfor er de sentrale i naturvernarbeidet. 

Besøkssenter våtmark Lista er for alle som ønsker å oppleve og lære om den spesielle naturen på Lista. Senteret presenterer Lista våtmarksystems internasjonale verneverdier med spesielt fokus på Ramsar-områdene, øvrige verneområder, Slevdalsvannet naturreservat og fugletrekket på Lista.  

-Senteret skal bidra til økt forståelse og allmenn innsikt i våtmarkenes funksjon som økosystem og verdi for oss mennesker, opplyser Pål Hals, daglig leder ved Besøkssenter våtmark Lista. 

Naturveilederen på fyret, altså Jonas Langbråten, sørger for blant annet omvisninger på fyret og fuglestasjonen, og han guider og underviser skoler og barnehager om naturen. Senteret skreddersyr naturopplevelser for grupper og enkeltpersoner gjennom hele året.

John F. Kennedy sculpture Lista Lighthouse in Southern Norway

Mange opplevelser på Lista fyr

Flere opplevelser i vær og vind venter: Du kan leie sykkel på Lista fyr, enten el-sykkel eller vanlig. Det er en egen sykkeltrasé fra Lista fyr nordover til Varnes, Vita Velo Vest-Lista. Hensikten er å gi deg opplevelser på sykkel; naturopplevelser, arkitektur og kulturopplevelser.

På fyret finner du utstillinger som forteller historien om Lista fyr. Og om rekorder, selvsagt: En periode sto det hele tre fyrtårn på Lista. Da var fyrstasjonen intet mindre enn verdens største.

Også kunstelskernes drømmeplass

Legg merke til det veldig spesielle lyset på Lista. Det har inspirert mange kunstnere, slik Skagen-lyset har gjort i Danmark. 

Lista fyr er et hett navn i kunstkretser også på grunn av den gamle fyrmesterboligen. Den ser liten og uanselig ut, men siden 1987 har huset rommet lokal, nasjonal og internasjonal billedkunst og kunsthåndverk av høy klasse. Pluss andre kulturarrangementer. Huset har vært kjent som Galleri Lista fyr, men heter nå Kunstpunkt Lista

I oktober 2017 holdt selveste dronning Sonja en separatutstilling her, med verker fra Hennes Majestets egen hånd. Dronningen gikk i god kunstskole hos nå avdøde Kjell Nupen fra Kristiansand. 

Litt ute på jordet rett ved fyret vekker et spesielt kunstverk oppsikt utendørs. «Den som ser og hører» er malt på en trafokiosk. Går du helt inntil kunstverket, ser det ikke noe spesielt ut. Får du litt avstand til det, ser det veldig annerledes ut. En opplevelse også barna setter pris på.

Observerte fuglearter på Lista

Ved fyret og i nærområdet kan du, avhengig av årstidene, oppleve å se:

Alkekonge (hekker i Arktis, men trekker forbi Lista om høsten og tidlig vinter, og kan på gode dager sees i hundrevis, kanskje tusenvis).

Gråspett, Svartspett (den største av hakkespettene) og flere andre typer hakkespetter.

Trane, Steppehauk, Gresshoppesanger, Lappfiskand, Splitterne, Vannrikse, Fjæreplytt, Teist, Havørn, Fjellvåk, Boltit, Tornskate, Furukorsnebb, Lundefugl, Haukugle (og andre ugle arter)

Og mange andre fugler...

Les mer om fuglekikking i Norge

Mer om Lista Fyr og aktiviteter i Farsund

Flere naturopplevelser på Sørlandet

Your Recently Viewed Pages