Meld deg på vårt nyhetsbrev

Dypdykk ned i spennende kultur og historie på Sørlandet

Er du nysgjerrig på seilskutetiden på Agder? Eller hvorfor Vigdis i Lillesand ble brent som en heks på bålet? Vil du få et innblikk i tradisjonsrik sølvproduksjon i Setesdal eller lære mer om lokal mat og drikke?

La deg berike av vår spennende historie og kultur, ta en tur til Sørlandet i vår!

Mysteriehus .
Photo:
Mysteriehus .
Photo:

Tradisjon, natur, kunst og kultur i Setesdal

Vi starter turen vår i Setesdal som har århundrelange tradisjoner innen sølvsmedkunst og musikk. I de forskjellige museene gjennom dalen får vi blant annet se hvordan jern ble produsert i vikingtiden, byggeskikk, kunst, drakt og husflidstradisjoner. Utrolig spennende!

Setesdalsbunad .
Photo: Victoria Nevland
Setesdalsbunad .
Photo: Victoria Nevland

Opplev en ekte sølvsmie!

Produksjon av sølv er en viktig del av Setesdals kulturhistorie. På Sølvgarden Hotell kan du komme inn på verkstedet "Sylvverkstaden" som produserer bunadsølv og har eget utsalg. Hotellet tilbyr et bredt tilbud av ulike overnattingsmuligheter og tradisjonsrik mat i restauranten. Gjennom hele året arrangeres det også "Folkemusikkpub" hvor du kan nyte den særegne folkemusikken fra Setesdal.

Velkommen innom!

Silver jewelry for national costume in Setesdal .
Photo: Anne Hasla
Silver jewelry for national costume in Setesdal .
Photo: Anne Hasla

Kunstsilo åpner i mai!

Kunstsilo er en prisbelønt, tidligere kornsilo på Odderøya i Kristiansand som akkurat nå forvandles til et av Nord-Europas mest nyskapende kraftsenter for kunst- og kulturopplevelser. Museet skal romme Tangen-samlingen, verdens største samling av nordisk modernisme, og Sørlandets Kunstmuseums faste samlinger. I tillegg blir det internasjonal digital samtidskunst, temporære utstillinger, og et utvidet tilbud med foredrag, konserter, matopplevelser, workshops, selskapslokaler og arrangementer.

Kunstsilo .
Photo: Kunstsilo/NTB kommunikasjon
Kunstsilo .
Photo: Kunstsilo/NTB kommunikasjon

Se et show i Kilden!

Kilden teater og konserthus huser Kristiansand Symfoniorkester, Kilden Teater, Kilden Opera og er byens største kulturscene med konserter og forestillinger i ulike sjangre gjennom hele uken. 

 

Kilden by night .
Photo: Gorm Rudchinat
Kilden by night .
Photo: Gorm Rudchinat

Hvorfor ble Vigdis Ravnsdatter brent på bålet?

Midt i Lillesand sentrum, i et sjarmerende hvitmalt sørlandshus, blir du tatt med tilbake til et av de mørkeste kapitlene innen norsk historie, den gang kvinner ble brent på bål som hekser. Som overnattingsgjest i Mysteriehuset er ditt oppdrag å løse mysteriet om Vigdis Ravnsdatter, som ble dømt for trolldom og brent på bålet i nærheten av Lillesand. Du har arvet huset etter din grandonkel Reinert, som seilte på alle sju hav og hadde sansen for skipperskrøner. Du kjenner ham kanskje fra sangen? Han med beinet, du vet…

Reinert har i mange år forsøkt å finne ut hva som skjedde da 12-tippoldemoren ble brent på bålet i 1650. Hvem som anga henne, og var ansvarlig for hennes død. Dessverre døde han selv før han rakk å komme til bunns i historien. Men i huset hans finner dere alt som skal til for å løse gåten. Hemmeligheter som du og ditt følge har et helt døgn på å utforske og finne løsningen på.

Mysteriehuset .
Photo:
Mysteriehuset .
Photo:

Et eventyr i skogen

Destinasjon Hillestad har et flott galleri med butikk og kafe. Her kan du også overnatte på feriesenteret bestående av seks bassenghus. Alt dette finner du i naturskjønne omgivelser med fantastiske turmuligheter.

Gallerikafe på Hillestad .
Photo: Marit Kvaale
Gallerikafe på Hillestad .
Photo: Marit Kvaale

Åmli kirke

Åmli kirke har en lang historie og har vært et sentralt samlingspunkt for lokalsamfunnet gjennom generasjoner.

Åmli kirke .
Photo: Lise Lotte Johansson
Åmli kirke .
Photo: Lise Lotte Johansson

Elvarheim museum

Her kan du studere den vakre Åmlibunaden, som har lange tradisjoner i Åmli.

Bunad på Elvarheim museum .
Photo: Lise Lotte Johansson
Bunad på Elvarheim museum .
Photo: Lise Lotte Johansson

På Norges sydligste punkt, Lindesnes fyr kan du overnatte i en ekte fyrvokterbolig, og gjennom hele året arrangeres det guidede turer, konserter og kurs. Her kan du se en oversikt over opplevelser på fyret.

Storm på Lindesnes fyr .
Photo: Rolf Dybvik / Lindesnes fyr
Storm på Lindesnes fyr .
Photo: Rolf Dybvik / Lindesnes fyr

Bli med tilbake til folkevandringstiden

Deretter går turen vestover, og Tingvatn er et svært gammelt tingsted for de indre bygdene vest i Agder. Det er særlig jernalder, spesielt folkevandringstiden, som preger området. Tingplassen med gravhauger og steinsettinger finnes fremdeles på Tingvatn. Tingvatn fornminnepark er en åpen møteplass – et sted der kulturhistorien på Tingvatn spesielt, og i Hægebostad og indre Agder generelt, blir formidlet.

Åpent søndager hele året 12-16 og ved arrangementer.

Snartemosverdet i Hægebostad .
Photo: Katja Regevik
Snartemosverdet i Hægebostad .
Photo: Katja Regevik

Sjølingstad Uldvarefabrikk

Sjølingstad Uldvarefabrik ble etablert i 1894 og var i ordinær drift i 90 år. I dag er fabrikken utenfor Mandal en levende museumsfabrikk og freda av Riksantikvaren. Sjølingstad Uldvarefabrik produserer fortsatt ullvarer for salg på de gamle maskinene. På omvisning forteller vi om fabrikkens historie og demonstrerer maskiner råulla må gjennom før den ender opp som ferdige varer.

I museumsbutikken og nettbutikken selger vi vevde stoffer, garn, kardet ull, hobbyfilt og tepper produsert på gamle maskiner. Her finner du informasjon om våre produkter.

Sjølingstad .
Photo: Erik Engnes
Sjølingstad .
Photo: Erik Engnes