Meld deg på vårt nyhetsbrev

Nisjebutikkbyen Tvedestrand

Tvedestrand City .
Photo:
Tvedestrand City .
Photo:

Lille, koselige Tvedestrand er et nydelig sted å traske gatelangs. Og sjarmen fortsetter også innenfor de hvitmalte, småskeive treveggene.

Strykejernet .
Photo: Gjermund Glesnes
Strykejernet .
Photo: Gjermund Glesnes

– Tvedestrand er en by med sjel, smiler Elisabeth Ellefsen mens hun kikker ut gjennom utstillingsvinduet i Designsalong.

Du skal ikke gå mange skrittene i byens gater før du innser at hun har rett.

Selv blant de sjarmerende småbyene langs sørlandskysten skiller Tvedestrand seg ut. Rett nedenfor interiørbutikken til Elisabeth stuper Hovedgata – ja, hele sentrum – ned til fjorden; byen blir bratt og full av trapper og smug.

Fraværet av brede gater skyldes at Tvedestrand aldri har hatt noen bybrann. Her er alle gatene smale og svingete!

Og husene er like særegne inni som utenpå.

Det siste skyldes tvedestrandingenes store evne til å lage spesielle butikker – både som del av Bokbyen Tvedestrand og innenfor helt andre sjangre.

"Tvedestrand er en by med sjel"

Elisabeth Ellefsen

Elisabeth Ellefsen i Designsalong .
Photo: Gjermund Glesnes
Elisabeth Ellefsen i Designsalong .
Photo: Gjermund Glesnes

I butikken Designsalong selger hun interiør og gaveartikler.

lykter

Elisabeth Ellefsen i Designsalong .
Photo: Gjermund Glesnes
Elisabeth Ellefsen i Designsalong .
Photo: Gjermund Glesnes

Stil uansett alder

– Tilreisende setter pris på at gatene her har frittstående butikker, sier Line Halvorsen i Lady Sting. I butikken har hun solgt tidløse dameklær for alle aldre i 30 år, hele tiden fra det samme lokalet.

I løpet av disse årene har hun fått svært trofaste kunder. Enkelte er så glade i klesbutikken hennes at de tyr til utradisjonelle metoder for å få tak i klærne de ønsker seg:

– Noen hyttefolk sender epost og kjøper julegavene her, etter å ha sett dem på Instagram, smiler hun.

Butikksjefen innser at Tvedestrand for de fleste er kjent som Bokbyen, men understreker at sørlandsbyen er langt mer.

– Bokbyen er fantastisk. Noen kan stå i timevis mellom hyllene på antikvariatene. Da skal jeg love at mange ektefeller blir svært glade for å finne butikker som denne.

I butikken Lille Sting selger Line Halvorsen klær.

klær

jeans og kofferter

Shopping i Tvedestrand .
Photo: Gjermund Glesnes
Shopping i Tvedestrand .
Photo: Gjermund Glesnes

Estetikk, takk!

Like ved Lines klesbutikk ligger to andre kjærkommne pustehull: Den sommeråpne kles- og keramikkbutikken Linns Lille Lykke og interiør- og livsstilsbutikken Designsalong som holder åpent hele året.

I den førstnevnte selger keramikeren Linn Løland håndlagde fat, boller, lysestaker og kopper – alle sammen dreid så tynt som overhodet mulig i lys leire – samt lekre tekstiler til solfylte dager på stranda eller svaberget.

– Helt siden jeg var barn har jeg elsket å skape ting, fra idé til utforming, sier Linn og opplyser at krusene med sørlandske uttrykk som «fin fu» og «maule» er den absolutte bestselgeren.

– Mange forteller meg at de er favorittkoppene deres, også fordi de er så tynne og gode å drikke av. De selger så mye at jeg ikke klarer å lage nok av dem. Så hvis du kommer hit den siste sommerhelgen, er jeg nesten garantert tom for dem, smiler hun.

Også Designsalong er som en spatime for estetikk-sansen. Her kan du hvile øynene på vakre, munnblåste lamper fra Frankrike, danske designlykter, puter fra New York, trevarer fra Birkeland, ullprodukter fra villsauer som gresser i skjærgården, gamle garnkuler – kort sagt de varene innehaver Elisabeth Ellefsen selv har lagt sin elsk på.

Selv er hun interiørdesigner av yrke, med atelier på bakrommet. Og butikken var egentlig ikke ment å være en fast butikk i det hele tatt.

– Tanken var å ha den som en popup sommeren 2020. Men så var det så fine lokaler, og det er så koselig å drive butikk i Tvedestrand. Jeg hadde jo uansett lyst til å komme meg ut av hjemmekontoret, forteller hun.

Elisabeth merker at opplevelsen av å vandre mellom småbutikkene i de smale bygatene, er noe folk setter stor pris på.

– Jeg får kunder langveisfra. Og når det kommer turister fra utlandet, er de helt over seg av begeistring, sier hun.

Keramikeren Linn Løland selger håndlaget keramikk i butikken Linns lille lykke.

Linns Lille Lykke i Tvedestrand Sørlands-kopper

Keramiker Linn Løland hos Linns Lille Lykke .
Photo: Camilla Høy
Keramiker Linn Løland hos Linns Lille Lykke .
Photo: Camilla Høy

Garn til glede

Om interiørbutikken til Elisabeth er et nokså nytt tilskudd i bybildet, er butikken til Turid Hegland Ellefsen i den helt andre enden av skalaen.

Garnbutikken hun overtok etter faren, har holdt koken i 62 år.

– Pappa drev den i 31 år, så nå har jeg slått ham, smiler hun.

Innenfor de hvitmalte treveggene på Turids Garn og Manufaktur har hun fylt hver vegg med tråder, knapper, glidelåser og mange tusen garnnøster i alle regnbuens farger.

– Mange sommergjester stikker alltid innom på begynnelsen av sommeren for å se at jeg fortsatt er her. Og så sier de «takk for i år» når sommersesongen er over, forteller hun.

Av og til setter Turid også ut strikketøy på en stol utenfor butikken, sammen med en plakat som inviterer alle som vil til å strikke en lengde.

– Se her, det har blitt til sånne kluter, strikket på dugnad. Jeg kunne ha tatt dem i bruk, men jeg har ikke hatt hjerte til det. De gir jo gode minner, sier hun.

Turid Hegland Ellefsen har overtatt garnbutikken etter sin far.

garn

knapper

Turids garn og manufaktur .
Photo: Gjermund Glesnes
Turids garn og manufaktur .
Photo: Gjermund Glesnes

Skattejakt i hyllene

Turid Hegland Ellefsen beskriver Tvedestrand som en by i tre etasjer, med kjøpesenteret Grisen Storsenter i øverste og den flate delen av sentrum i andre etasje.

I så fall holder størsteparten av Bokbyen til i første etasje. Nedover bakkene mot havna ligger nemlig antikvariatene som bokstaver i et ord.

De er butikkene folk flest forbinder med Tvedestrand, og rene skattekamre enten du vil la deg overraske eller er på leting etter noe helt spesielt.

– Jeg har sett voksne mannfolk med tårer i øynene fordi de har funnet barneboka de har lett etter i 45 år, forteller Solveig Røvik i Bokhuset og legger til det innlysende:

– Vi har mer enn 50.000 bøker i hyllene. Så folk bruker gjerne litt tid her.

Helge Baardseth lenger nede i gaten har samme erfaring. Den gamle Vagabond-redaktøren falt for Tvedestrand da han fortøyde her med en havseiler for ti år siden, overtok Locus Antikvariat, og har blitt her siden.

– Det er ikke byens største antikvariat. Men om sommeren, når jeg åpner dørene mot hagen, er det definitivt det vakreste, smiler han.

For byens største antikvariat må du bare gå noen få meter til. I Nynorsk Antikvariat står hele 150.000 bøker med bokryggen ut – en del av dem riktignok i et annet bygg.

Her finner du «alt» – og ikke bare på nynorsk.

– Den eldste boka her er denne, sier Arne-Ivar Kjerland og plukker en håndskrevet messebok ut av et av skapene.

– Den er fra rundt 1460 og ble skrevet av tre ulike munker på pergament. De katolske prestene hadde den i saltasken på eselet når de skulle til kirker som ikke hadde råd til sin egen messebok, forteller han.

– Jo særere boken er, jo gøyere er det, slår han fast.

Og om du ikke skulle være enig, har Tvedestrand sjarmerende butikker for deg også.

Helge Baardseth i Locus antikvariat

mann utenfor hus

Helge Baardseth .
Photo: Gjermund Glesnes
Helge Baardseth .
Photo: Gjermund Glesnes

Arne-Ivar Kjerland har rundt 150 000 bøker i Nynorsk Antikvariat. Her viser han frem den eldste boken:

bok

Arne-Ivar Kjerland Nynorsk antikvariat .
Photo: Gjermund Glesnes
Arne-Ivar Kjerland Nynorsk antikvariat .
Photo: Gjermund Glesnes

Solveig og Jarmo Røvik i Bokhuset

Bokhuset i Tvedestrand .
Photo: Gjermund Glesnes
Bokhuset i Tvedestrand .
Photo: Gjermund Glesnes