Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search
or search all of Southern Norway

Sol, svaberg og klatring på Sørlandet og i Kristiansand

I tillegg til spennende og lett tilgjengelige fjell og klipper, har Sørlandet veldig gode værforhold for klatring.
Climbing in Southern Norway
Climbing in Southern Norway.
Photo: Herman Trosby Nesset

Flere steder på Sørlandet kan både voksne og barn kombinere klatring for nybegynnere og viderekomne med bading og byliv. Her finner du klipper og buldresteiner, den strabasiøse Urdviki i Bygland og spennende klatreparker for hele familien. Erfarne våghalser kan til og med være med på isklatring i fosser, spesielt i Setesdal.

Med en klatresesong som strekker seg fra april til oktober, men hvor det gode været ofte gir muligheter for utendørs klatring gjennom deler av vinteren også, er det verdt å legge klatreturen til Sørlandet.

Sentrumsnære klipper

- Mitt favoritt-klatrested på Sørlandet er helt klart Urdviki. Dette er en spektakulær vegg med harde, lange ruter på solid fjell. En klatrevegg med ruter på 9-tallet. Ellers tar jeg gjerne en tur til Paradisveggen. På Sørlandet er det virkelig mye fint, sier Karoline Kaasa Dahl. Hun ble først bitt av klatrebasillen da hun i 2013 flyttet for å bo tre år i Bolivia. Etter ti år utenlands kom hun tilbake til Kristiansand og Norge – utstyrt med klatresko og tau. Slik gjenoppdaget hun sitt eget land. 
- Norge har så mye stein! Det spesielle for Sørlandet, og Kristiansand spesielt, er at det er så mange klipper i nærheten av sentrum. Du kan nå fram til veldig mange klatrefelt med sykkel. Veggene trenger ikke være så høye for at det skal bli god klatring, og vi har mange gode buldresteiner tett på Kristiansand, sier Karoline. 

Buldring er klatring på lavere vegger eller store steiner uten tausikring, men med en crash-pad på bakken som ”landingsmadrass”.

Climbing coastline Southern Norway

Klatring og bading

Per Thomas Skaanes er fagsjef for friluftsliv i DNT Sør. Han er enig i at Sørlandet er godt egnet for klatring.
- Her er klatrestedene lett tilgjengelige, det er kort anmarsj, mye bra vær og tørre klipper. I tillegg er det et bredt spekter av vanskelighetsgrader - alt fra nybegynnerruter til ekspertruter. Klatrefeltene er også godt vedlikeholdt.

- Bynært Kristiansand er det mange bolta sportsklatreruter utendørs. Du finner ruter både på Odderøya, Sødal, Storheia og Eg, for å nevne noe. Det er også flere steder i Søgne som utvikles. Er du ute etter lengre ruter på naturlige sikringer, så kan Skråstaddiederet med en rute opp fra Otra mot toppen av Skråstadheia, anbefales. Sørlandet kan dessuten by på bolta ruter med flere taulengder, blant annet opp Slettafjell sør for Bortelid. I tillegg har vi mange flotte steder å klatre i Setesdal. Skal jeg trekke fram noen spesielle, så kan jeg nevne Løefjell ved Brokke som et godt tilrettelagt klatrefelt for alle nivå, sier Per Thomas.

- Sørlandet har klatring på alle nivå, så her er det noe for alle, sier Lars Erik Omland. Han var leder for CKK Christianssand Klatreklubb frem til 2018 og kjenner klatremiljøet og området godt. Klatreklubben er et viktig kompetansemiljø for klatring på Sørlandet. 

- Her finner du både lett og hard sportsklatring og lange flertaulengders ruter ikke langt unna sentrum. Området byr også på buldring av prima kvalitet. Om vinteren er kald nok, så kan selv isklatrere finne fristende islinjer et steinkast fra byen. På sommeren bør barnefamilier dra til Ulvsvika i Mandal for en dag med bading og klatring. Her kan du kombinere klatring rett opp fra fjæresteinene med bading og strand på ett og samme sted, sier Omland. 
De få dagene det ikke skulle være vær til å klatre ute, finnes det fine klatrevegger innendørs på Aquarama, Samsen og Spicheren i Kristiansand. 

Alle de tre klatrerne er enige om at klatring er en flott aktivitet

- Ja, klatring byr på utfordringer på alle nivå. Du ”konkurrerer” mest med deg selv. Dessuten er klatring en flott utendørsaktivitet som utfordrer konsentrasjon og psyke i tillegg til fysiske ferdigheter som styrke, koordinasjon og balanse. Dette er en aktivitet du virkelig må være konsentrert og til stede i. Det er ikke plass til andre forstyrrende tanker eller stress, og for mange er nok dette en nødvendig kontrast til hverdagen.

Klatring krever ikke nødvendigvis så mye utstyr. Dersom du kun skal klatre inne på topptau, holder det med klatresele, klatresko, sikringsbrems, karabiner og gjerne en kalkpose. En pakke med dette får du for rundt 2000 kroner. Skal du klatre på led, må du også ha et dynamisk klatretau. Et 60 meters tau koster gjerne fra 1500 kroner og oppover. Om du skal klatre ute, trenger du i tillegg 10-12 kortslynger, hjelm, et par rundslynger og noen karabinere for å bygge toppfeste. Dette får du fra ca. 3000 kroner og oppover.

Aktiviteten fungerer på tvers av alder og kjønn. En kan stadig finne nye ruter å klatre, og uansett hvor man reiser i verden, finnes det klatremuligheter enten inne eller ute, forteller Per Thomas.

Upclose Climbing in Southern Norway

Tips for nybegynnere: 

Som nybegynner bør man oppsøke et miljø med mer kompetanse enn det du selv har. For eksempel Turistforeningen eller den lokale klatreklubben.
Det er lurt å gå på kurs slik at du lærer sikring og klatreteknikk riktig fra starten av. Sikkerhet er spesielt viktig i klatring, og feilvurderinger, feil sikring eller feil bruk av utstyr kan få fatale konsekvenser. Det er laget mange gode klatreførere for regionen.

Tips for viderekomne: 

Også viderekommende kan finne spennende bynære ruter. I Kristiansand anbefales den lett tilgjengelige Sykehusveggen med klassikere som H5N1 (7/7+) og Rigor Mortis (grad 8/8+). Om du klarer å komme deg opp anmarsjen til Paradisveggen, kan du finne ut hva som kommer først av Høna (8) og Egget (7/7+), eller teste Kristiansandsskolen, byens første 9-.
Ellers vil den viderekomne finne flotte utfordringer både i fjellet nord for Bortelid, nordvest for Brokke og i fjellene nord for Bjørnevasshytta. Her er det lange, naturlige ruter som er ubesteget og innbyr til ekspedisjoner for eventyrlystne eksperter. Dessuten bør en få med seg sportsklatring i verdensklasse på Urdviki ved Bygland.

Climbing with kids in Southern Norway

Steder å oppsøke i Kristiansand: 

  • Odderøya, med kombinasjon av bading og grilling. Ruter både for nybegynnere og viderekomne. Har også ruter som passer for barn.
  • Ravnedalen, legg inn lunsjpause med burger på Cafè Generalen. 
  • Storheia byr på både klatring og bading i Storevann. Ruter både for nybegynnere og viderekomne. Har også ruter som passer for barn.
  • Paradis gir utfordringer for de viderekomne.
  • Sødal har noe både for de som er middels (Queens) og for de harde (jubelveggen). 
  • Sykehusveggen som ligger i enden av parkeringsplassen ved Frivillighetens Hus i Baneheia, en god treningsøkt.
  • Tangoveggen, Søgne. Byr på lange, harde ruter.

Andre anbefalte klatresteder på Sørlandet:

  • Setesdal har lange, flotte svaruter, sportsklatring og isklatring
  • Urdviki, en spektakulær vegg med harde, lange ruter på solid fjell. Du finner Urdviki ved innkjørselen til Åraksbø i Setesdalen.
  • Mandal har mange fine felt, og her er det mye spennende på gang. 
  • Modalshorn i Birkeland. 
  • Buldrere kan ta en tur til den magiske skogen på Justøya.
Climbing with kids at Slettafjell Southern Norway

Klatretips

Klatreparker på Sørlandet

Klatrevegger i Kristiansand

Verdens høyeste frittstående klatretårn ligger i Lillesand

Klatreparker og klatresentre på Sørlandet

Via Ferrata ruter

Flere naturopplevelser på Sørlandet

Your Recently Viewed Pages