Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search
or search all of Southern Norway

Spis på undervannsrestauranten med en stjerne i Michelinguiden

Klar for et vidUNDERlig gourmetmaraton, fem meter under havets overflate – i Europas første undervannsrestaurant?
Waiter at underwater restaurant Under Lindesnes Norway
Under.
Photo: Ivar Kvaal, Snøhetta

Norges mest kjente arkitektkontor, Snøhetta, har tegnet den unike restauranten i Lindesnes, som åpnet i mars 2019.

Her kan du sitte i en av Nord-Europas mest spesielle bygninger, og titte ut på mange av ingrediensene til måltidet, som svømmer rundt i det opplyste havet utenfor vinduet, flere meter under vannflaten.

Under fikk en stjerne i Michelinguiden 2020

Restaurant Under seen from the outside at night

Forskere har nemlig brukt flere år på å «dressere» fisker og plankton, gjennom bruk av lyd, lys og lukter, til å oppsøke havet rett utenfor de store panoramavinduene. Derfor kan middagsunderholdningen bestå av svære torsker, makrellstimer, fargerike leppefisker, gladiatorkjempende hummere, eller til og med lekne seler og minihaier som pigghå, omgitt av bølgedansende tang og tare.

Det skal nemlig også etableres et eget undervannslaboratorium i tilknytning til Under.

I restauranten kommer du i tillegg svært tett på naturkreftene i den ofte værharde sjøen utenfor Spangereid, kun 10 minutters kjøring fra Norges sørligste fastlandspunkt.

Restaurant Under Lindesnes exterior waves

Trøffeltang og mat i toppklasse

Som om ikke dette var spektakulært nok i seg selv, disker den danske kjøkkensjefen Nicolaj Ellitsgaard Pedersen opp med en smaksmeny i toppklasse, sterkt inspirert av havet og kysten.

- Jeg elsker å gå ut for å fiske, fange krabber, høste tang og urter, og servere det til gjestene samme kveld. For eksempel har jeg funnet en type tang som smaker som trøffel, bare ti minutter unna restauranten, forteller han.

Foruten kortreist mat fra havet, vil også sjøfugl, villsau og retter basert på produkter fra lokalområdet inngå i den sesongbaserte menyen. Men smakene er i særdeleshet internasjonale.

- Jeg er en stor fan av det asiatiske kjøkkenet, forteller Ellitsgaard Pedersen, som tidligere har vært kjøkkensjef på den anerkjente gourmet-restauranten Måltid i Kristiansand sentrum, Boen Gård på Tveit og har jobbet på flere danske topprestauranter.

Det er også en champagnebar i øverste etasje. 

Under's chef Nicolai Ellitsgaard talks about his philosophy

Under's Nicolai Ellitsgaard

Spektakulær arkitektur

Byggverket er blitt en av Sørlandets største turistattraksjoner, også om du ikke har vært så heldig å kapre et ledig bord. Den oversjøiske delen av bygget minner om en klippeformasjon som står opp av havet.  Snøhetta har også hentet inspirasjon fra de tyske krigsinstallasjonene og bunkersene fra andre verdenskrig, som det er mange av i området. Bygningen kan derfor  også ses på som en slags kunstinstallasjon i seg selv.

Etter en lang byggeperiode ved kai, ble konstruksjonen senket ned i havet høsten 2018. Og ta det med ro. Under er bygget for å kunne motstå både stormer og hundreårsbølger!

Drone photo of Under Lindesnes

Norges eldste fyr

Det er også mye annet du kan oppleve i området rundt restauranten. Spangereidkanalen ligger like ved og sørger for trygg båtreise innaskjærs for reisende som kommer med båt. Den er også flott å utforske med kajakk, som kan leies Lindesnes Havhotell, som ligger like ved. 

Kun 10 minutters biltur unna Under ligger dessuten en av Sørlandets mest kjente turistattraksjoner, Lindesnes fyr, landets eldste fyr, på Norges sydspiss. Det er like spektakulært i skinnende sol, som når naturkreftene viser muskler. Her kan du få med deg solnedgangen fra det flotte fjellplatået, enten før eller etter restaurantbesøket. Om vinteren går nemlig sola ned tidlig på ettermiddagen, mens den midt på sommeren er oppe til langt på kveld. Eller hva med å bestille en eksklusiv nattomvisning, med stjernehimmelen som tak?

Lindesnes lighthouse is Norway's southernmost point

Fakta om "Under"

"Under" i Lindesnes er Europas første og verdens største undervannsrestaurant.

Restauranten åpnet for gjester 20. mars 2019.

Det prisbelønte arkitektkontoret Snøhetta har tegnet undervannsrestauranten.

Under mottok en Michelin stjerne i 2020 og 2021.

Se nettsiden til Under for booking og mer informasjon: www.under.no.

Lindesnes

"Under" ligger i gangavstand til Lindesnes Havhotell.

Spangereid-kanalen ligger rett ved hotellet og området egner seg for båtliv, kajakkpadling, dykking, havfiske og vandreturer. 

Lindesnes fyr, Norges eldste fyr, ligger en kort biltur fra hotellet og restauranten.

Mer om Lindesnes

#SpisSørlandet!

Les bloggen

Your Recently Viewed Pages