Meld deg på vårt nyhetsbrev

sykkele
Photo: Frida Neverdal
Sykkelløyper hos Troll Aktiv
Photo: Troll Aktiv
dame på sykkel
Photo: Frida Neverdal
sykkeltur
Photo: Nico Hagen
tre damer på sykkel
Photo: Frida Neverdal

Sørlandet på sykkel

Sørlandet er et flott område å utforske på sykkel, med vakre kystlinjer, sjarmerende kystbyer og idyllisk fjellnatur. Her finner du flere forslag til sykkelruter på Sørlandet samt informasjon om hvor du kan leie sykkel.

Perleraden - Opplev Sørlandets hvite byer fra sykkelsetet

Til sommeren kan du oppleve Sørlandets hvite byer på sykkel. Sykkelturen går fra Risør til Lillesand med overnattinger på hotell underveis.
Disse små hvitmalte byene med trehus og trange, brosteinbelagte gater ligger som perler på en snor langs sørlandskysten. Den beste måten å oppleve disse er å ta seg fra by til by på sykkel, i ditt eget tempo, gjennom uthavner, trange smug, langs havgapet, med ferge over til øyene eller til svabergene. Enten du kommer med din kjære, dine venner, kolleger, besøkende eller om du søker roen helt alene. Ta med sykkelen, eller lei en på turistkontorene. Start i Risør, eller i den andre enden - Lillesand. Her er forslag for en seks dagers tur med fem overnattinger.

Dag 1: Ankomst Risør

Ta toget til Gjerstad, det er lett å ta med sykkelen (kontakt kundeservice eller bestill plass til sykkelen når du kjøper billett). Fra Gjerstad sykler du gjennom innlandsbygder til du kommer til kysten og Risør. Ved ankomst Risør sjekker du inn på vakre Risør Hotel. Vi anbefaler å ha god tid i trehusbyen Risør.

Dag 2: Risør – Gjeving ved Tvedestrand

Starter du i Risør, ta gjerne formiddagen her før du sykler deg gjennom skogkledde småveier mot Lyngørporten/Gjeving til overnattingstedet Hotel Lyngørporten, som ligger helt i strandkanten. Gå ikke glipp av en tur ut til det øysamfunnet Lyngør, bare en kort ferge eller taxibåttur unna. Alternativ rute er over Fie for å ta et bad i Nord Europas største jettegryter.

Dag 3: Gjeving – Tvedestrand - Arendal

Store deler av denne etappen går langs kysten. Opplev Bokbyen Tvedestrand før turen går videre. I Arendal er en softis, en ”munke” eller fiskekake i byhavnen ”Pollen” obligatorisk. Ta deg tid til en fergetur til Hisøy, Tromøy eller den historiske uthavnen Merdø. Overnatting ved bryggekanten på Clarion Hotel Tyholmen i Arendal.

Dag 4: Arendal – Fevikkilen

Pass på å ta et bad og forfriskninger på det historiske hotellet Strand Hotel Fevik. Her overnatter du også til neste dag.

Dag 5: Fevik – Grimstad - Lillesand

I Grimstad er smugene trange, og gjestfriheten stor, nyt en god lunsj før du drar videre. På veien videre til Lillesand kan du velge den noe enklere ruten langs riksvei 410, eller gjennom skogen og den "Vestlandske hovedvei".

Vel fremme i Lillesand så skal du overnatte på Lillesand Hotel Norge. Her slentrer ned til de hyggelige restaurantene ved havnen eller nyter middagen på hotellet.

Dag 6: Lillesand - Kristiansand

Her anbefaler vi deg å ta lokalbussen til Kristiansand og toget videre. Har du fortsatt energi igjen sykler du selvfølgelig til Kristiansand også. Det er også enkelt å ta lokalbuss mellom Risør og Lillesand hvis du kommer med egen bil. Om sommeren kan du også ta sightseeingbåten M/S Øya mellom Lillesand og Kristiansand (husk å ringe og reservere plass til sykkelen).

Opplevelser underveis

Risørflekken

Risørflekken er et av Sørlandets eldste seilmerker. Det var Hollandske…

Merdø

På bilfrie Merdø utenfor Arendal er det vakre gamle…

På to hjul i Setesdal

Noen velger å bruke sykkel som framkomstmiddel gjennom dalen, andre sykler bare for å ha det litt moro. Uansett kommer du tett på naturopplevelsene når du sykler. 

Fra Evje og Hornnes i sør til Valle i nord, en strekning på nesten 100 km, er det hele syv stasjoner hvor du kan leie el-sykkel. Med fulladet batteri kan du få drahjelp av sykkelens motor over en strekning på ca. 50 km. Det betyr at du kan sykle langt av gårde på de fine avstikkerne langs riksveg 9, og dra på oppdagelsesferd.
Du kan også sykle fra en stasjon til en annen stasjon og avslutte leieforholdet der. Stasjonene finnes ved Mineralparken, Dølen Hotell og Troll Aktiv i Evje, ved Revsnes Hotell og Bua i Bygland og i Valle; ved Sølvgarden Hotell og Valle Aktiv.

Opplevelser underveis

Juvet Bungy

Under 25 minutter fra Kristiansand sentrum ligger Juvet. Her kan du hoppe i strikk i…

Andre sykkelruter

Sykkelutleie

Følg oss på Instagram