Meet the locals
Mesternes Mester er spilt inn i en av de vakreste regionene i Norge, nemlig sydspissen. På skjermen får du et innblikk i noen av stedene, men hvilke perler vil de lokale trekke fram? Her har vi tatt en prat med noen av dem, som gir deg sine beste tips!
Farsund og Lista
Photo: Kari Anne Røysland
Photo: Kari Anne Røysland
Elin Salvesen er Norges eneste kvinnelige vekter, og har nesten hele sitt voksne liv ledet besøkende gjennom Farsund og områdene rundt. Vi kan derfor ikke tenke oss en mer egnet person til å gi inside tips til Farsund og Lista!
1. Hva er ditt favoritt turområde hvis du skulle drømme om at du var med i Mesternes Mester?
Det må bli Havikodden. Her kan alle komme lett ned til stranda, og selv om parkeringsplassen er full av biler, merker en aldri at det er mange her – strendene er så lange, og sanddynene er så skjermende og lune at en tror en er alene!
Her kan du vasse utover, svømme noen tak – drømme om at hvis DU skulle vært med i Mesternes Mester, kunne du svømt så og så fort her, så og så langt, stått på hendene så og så lenge, hengt i bjelke så og så lenge! For på Havikodden er alt mulig, nesten…
Her er det surfere, strandvandrere, strandløpere med vinger og fjær, ærfugl, tjeld, blegefiskere, fotografer med blinkskudd i telelinsa – og noen herlige små hender med pøs og spade som klapper på sandslottene, små alvorlige ingeniører som lager flotte havner og sender små trebåter inn og ut av dem. Spiser boller fra brune poser, smøres inn med solkrem, vokser i sol og sommer!
Men i storm er Havikodden bare for oss som har respekt for havet! Her står vi framoverbøyd mot vinden og ser hvor små vi egentlig er, hvor små vi har vært i hundrevis av år. Likevel er det rom for surfere, strandvandrere, strandløpere med vinger og fjær, ærfugl og tjeld, men resten har ikke noe her å gjøre da. Ingen barn i strandkanten, ingen strandfiskere – da tar havet seg grådig innover, spiser av marehalmen, bryter opp parkeringsplassen, skaper store sjøer, viser hvor sterkt det alltid er, regjerer og former Listalandet!
Min plass kanskje framfor noen andre.
2. Hvilket sted ville du gått hvis du skulle nyte fantastisk utsikt?
Høyt oppe over byen ligger Varbak, Vardebakken, med det som ligger i navnet: en varde fra gammelt av, en varde sammen med Skjoldnesveden på andre side av Lundevågen og en varde sammen med varden på Varden nede i Spindsfjorden. Det var om å gjøre å komme høyt opp for at bålet skulle bli sett av folk som tente opp neste varde – da var det fare på ferde, og signalet gikk raskt fra høyde til høyde.
Og på Varbak ser du langt utover! Plutselig ser du langt ut over et kongerike av fjorder, fjell, foss og skog, hvert hus nede i byen, alle øyene og båtene – helt øst til Lindesnes fyr! Der kruser sjøen seg, der krøller brenningene seg rundt holmene, der er lyset så briljant at en nesten ikke kan se!
Der ligger Skottesteinen der alle barn i Farsund kom fra, som en sa før. Og der ligger en gravhaug, en runestein – et vitne om så mang en eksistens opp igjennom århundrene. Og alle har naturligvis higet opp til Varbak.
Det gjør jeg også, aldeles bergtatt.
3. Hvor skal man ta veien hvis man liker en skikkelig utfordring?
Snekkestø! Så langt vest du nesten kan komme på Lista, helt ut mot havet, nesten rett ned på en smal vei, bratte fjell, klipper – og ei lita havn innenfor en molo! Rundslepne rullestein, røyser, høyde og bratt – her er du i et helt annet landskap, hardt og ugjestmildt, med små kortvokste trær langt oppe i en bakke som uten å kny har bøyd seg mot øst i mange år. Et båthus med det en trenger for å sette ut på havet, nøysomhet, dyrking av bittesmå åkerlapper, alt utnyttet til minste trevl! Grusomt, hardt – og aldeles vidunderlig vakkert! Ikke for pyser som ikke kan kjøre en umulig vei, ikke for de som ikke kan rygge hvis de møter noen på veien, ikke for de som ikke kan parkere der det nesten ikke er plass til å få satt fra seg bilen. Men akkurat der likevel! For å fiske, for å stå på moloen og ane kreftene i havet utenfor – for å skjønne hvor barskt livet var for de som rodde fiske her, for de som klarte å komme seg gjennom brenningene og velberget i land.
Min plass.
Mandal og Lindesnes
Photo: Kjell Vidar Nilsen
Photo: Kjell Vidar Nilsen
Kjell Vidar Nilsen er født og oppvokst i Mandal, og har i mange år arbeidet som bussjåfør i området. Kombinert med sin interesse for turer i skog og mark selv, kjenner han derfor regionen svært godt, og vil her gi sine beste tips til deg som vil ut i skog og mark!
1. Hva er dine favoritt turer i Mandal og Lindesnes området, og hvorfor?
Jeg er veldig glad i utsikt og de fleste av mine turer handler om å komme seg opp på en topp. Jeg opplever det spesielt flott å kunne få overblikket over utover havet, elva, byen, dalen eller heia.
Kan man passe det inn slik at turen legges til et slikt utsiktsted i forbindelse med soloppgang eller solnedgang, så er det helt magisk! Da ser man de fineste fargene og stemningene man kan tenke seg.
I tillegg liker jeg å utforske nye steder, og jeg oppdager stadig nye steder hvor jeg aldri har tenkt på at det fantes stier.
I Lindesnes kommune finnes det turmuligheter for personer med alle forskjellige forutsetninger. Både for rullestolbrukere og topptrente idrettsutøvere så finnes det turer som passer. Alle vet at en tur ut er bra for den fysiske helsa, men det er nesten enda viktigere for den psykiske helsa!
Alle turene under kan anbefales. Vil du ha en større utfordring? – Ja, så er det bare å gå lenger!
2. Hvilke turer vil du anbefale for familier?
Den største utfordringen med familieturer er å motivere barna til å bli med. Unngå å ta de største strabasiøse turene, men legg heller vekt på at barna skal ha det moro/ spennende eller sosialt på turen. Inviter gjerne med venner på tur! Ha alltid noe snacks på lur.
-
Gluba - Harkmark, er en fin familietur hvor man kommer frem til en flott gapahuk. Her er det mulig å grille, spise lunsj på en benk i løse lufta, se «dronninga» som står i vannet. Om sommeren går det også an å låne kanoer her. Bademuligheter. Barnevognvennlig.
-
Aurebu - den nye dagsturhytta, er også en fin familietur. Her kan man gå inn og varme seg, om det er surt i været. Det er mulig å grille og bade her. (Ikke for barnevogn.)
-
Landehobde – spennende tur for de litt større barna. Her må man ta med seg lommelykt og gå på oppdagelsesferd i bunkersene fra krigen. Masse spennende underjordiske ganger. Lunsjen spiser man ytterst på kanonstillingene. (Ikke for barnevogn.)
3. Hvilke turer vil du anbefale de som liker en utfordring?
-
5 topper i sentrum: Stangheia – Kronheia – Uranienborg – Buråsen – Hobdetoppen. Start hvor du vil i sentrum og gå en rundtur så du får med deg alle disse toppene. På denne turen får du mye flott utsikt og god trening.
-
Andetoppen – Kalven – Kua – Start fra Mandal sentrum eller fra Skinsnesheia og gå innom alle disse tre toppene. Her er også mye flott utsikt ut over havet og byen.
-
Gjallaråsen – en tur med fantastisk utsikt hvor du ser både Ryvingen fyr og Lindesnes fyr fra samme sted.
Andre anbefalte topper med flott utsikt i området:
-
Hommefløyen (Vigeland)
-
Vardeheia/ Kjerringheia (Vigeland)
-
Nomeheia (Øyslebø)
-
Kleppsalan (Holum)
-
Hermansheia (Holum)
-
Flovarden/ Årevarden i Hålandsheia (Mandal)
-
Hisåsen (Mandal)
-
Åksla (Skjernøy)
4. Hvilke turer vil du anbefale for bevegelseshemmede?
-
Uranienborg – er et must. Her kan man parkere nært toppen, og så er det grusvei nesten helt til toppen. Det er fine platåer man kan stanse på og nyte utsikten. Her kan du også planlegge din neste tur ved å se ut over byen.
-
Furulunden – et utall av stier, veier og muligheter. Velg tur etter været, så du får mest mulig sol og minst mulig vind. Besøk lekeplassen på Topcamp Sjøsanden, opplev Lord Salvesens Risøbank, gode tilrettelagte bademuligheter på Lillebanken og fuglemateplassen ved Sandbergsheia. Det er ofte muligheter for å treffe på rådyr i Furulunden.
Lyngdal
Photo: Einar Foss Kvavik
Photo: Einar Foss Kvavik
Einar Foss Kvavik er 58 år gift og har 4 barn. Han er bestefar til 4- noe som er den store gleden i livet. Han elsker Lyngdal og er ekte Lyngdøl både på papiret og i hjertet. Han jobber til daglig som finansrådgiver i Sparebanken Sør. Har jobbet innen finans siden 2002 og trives med det. Er glad i å møte mennesker i alle slags livssituasjoner og livsfaser- og å være en god partner for kundene sine.
1. Hva er dine favoritt turer i Lyngdal området, og hvorfor?
Mine favoritturer har jeg på øya Sælør, lengst sør i Lyngdal Kommune. Her er røff natur, ofte mye vind, men likevel fredelig og frodig. Øya har mye gammel historie. Ruinkirke, gammel bebyggelse og kompassroser. Øya krydres av frodige farger av markblomster. Mye himmel og hav så langt du kan se gjør dette til min turfavoritt
2. Hvilke turer vil du anbefale for familier?
Fine familieturer er f eks Skreli. Vakker natur i et lett terreng. Flott tor er også å gå « over månen». Den bratte oppoverbakken betaler seg i flott utsikt over Lyngdal. Turen er ikke så lang, så den bør passe for mange. Jeg elsker å gå til Sherpahytta. Bratt oppover bakke, men nydelig utsikt venter. Tilrettelagt med bålplass, benker og bord. Her har jeg drukket mye kaffi.
3. Hvilke turer vil du anbefale de som liker en utfordring?
I Kvås er det fine toppturer for de som like bratte bakker og en liten uttfordring. Turene til Ørneknipen og Neseknipen er flotte turer.
4. Hvordan ville du tilbragt en dag i Lyngdal sentrum?
En dag i Lyngdal sentrum ville jeg komponert slik. Tatt et hyggelig cafebesøk, shoppet litt i noen av byens flotte butikker. Satt med på en benk i sentrum med en is og snakket med noen som vandret forbi.
5. Hva ville du vist frem i Lyngdals området til en person som aldri har vært her før?
Startet med frokost på Sherpahytta. Spist lunsj i sentrum. Tatt han med fra promenaden på Rosfjord og over til Kvaviksanden. På kvelden ville jeg kjørt til Korshamn, gått blant de hvite husene der, gått opp på Kikkerheia i Korshamn og drukket kaffe med ham- da er han overbevist om at vi i Lyngdal har vannvittig mye å tilby.