Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search
Supbrett på Rosfjordsanden i Lyngdal
Supbrett på Rosfjordsanden i Lyngdal.
Photo: Camilla Høy
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade
Innerst inne i hver sin fjord i Lyngdal ligger to av Sørlandets flotteste og mest barnevennlige badestrender; Kvaviksanden og Rosfjordsanden. De kan begge lokke med én kilometer finkornet sand, og gøyale familieaktiviteter i umiddelbar nærhet.

- Jeg bare elsker å være her, for det er så mange barn å leke med at det er helt umulig å kjede seg. Vi bader masse, og når vi ikke gidder mer, går vi bort på lekeplassen eller i kiosken for å kjøpe is, forteller Anna Siqveland (9) som ferierer sammen med foreldrene sine i bobilcamp på Camp Lyngdal, en drøy times kjøretur vestover fra Kristiansand.

Nå vasser hun og venninnen Marielle Svindland (9) rundt i blikkstille vann på den langgrunne Kvaviksanden hvor morgensolen skinner fra skyfri himmel. Her er en strandryddemaskin i full gang med å rense bort pinner, smågreiner og annet rusk for å gjøre sanden silkemyk og behagelig for små barneføtter å gå på.

Strandliv i Lyngdal med Anna og Marielle
Strandliv i Lyngdal med Anna og Marielle.
Photo: Rebekka Johannessen Litland

Anna og Marielle koser seg på stranda

Det gleder 18 måneder gamle Anders Nguyen seg stort over.

Den lille krabaten lar håndfuller med finkornet sand renne mellom de små fingrene sine, igjen og igjen. Han ser aldri ut til å gå lei.

- Vi kunne virkelig ikke fått en bedre ferie enn dette. Kvaviksanden med tilhørende Camp Lyngdal like ved er bare helt fantastisk, smiler mamma Ida Nguyen fra fluktstolen sin.

Før familien på tre kom hit, tørrtrente de sammen med Anders på å sove i telt hjemme i egen hage. Det gikk ikke akkurat knirkefritt kan foreldrene fortelle.

- Han gråt hver eneste natt, og så slettes ikke ut til å like campinglivet. Men her på Kvavik har han faktisk sovet som en stein. Det må være all sjølufta, humrer pappa Canh Nguyen.

Anders på Kvaviksanden i Lyngdal
Anders på Kvaviksanden i Lyngdal.
Photo: Rebekka Johannessen Litland

Anders på Kvaviksanden i Lyngdal

God plass til alle

Flere badegjester har nå begynt å ankomme stranden på det som ser ut til å bli en aldeles strålende sommerdag.

- Men det er aldri smekkfullt her, sånn som på mange av strendene i Syden. Det skal være god nok plass til alle, forsikrer innehaveren av Camp Lyngdal, Bjørnar Mørenskog.

Vi finner ham bak disken i det nye servicebygget som rommer kiosk og resepsjon. Her kan du få kjøpt kule-is, godterier, diverse dagligvarer, slush og kaffe. Om morgenen er det også mulig å stikke innom for nystekte rundstykker og ferske brød levert av det lokale bakeriet Walters. Du må bare huske å legge inn en bestilling på godsakene dagen før, påpeker Bjørnar.

Han jobber døgnet rundt i sommersesongen for at de mange campingjestene hans skal trives og komme tilbake igjen år etter år. Det gjør de aller fleste.

Badeleker på Kvavik i Lyngdal
Badeleker på Kvavik i Lyngdal.
Photo: Rebekka Johannessen Litland

Gøy med bading på Kvaviksanden

Bursdagsfest

- Vi har feriert på Camp Lyngdal hver sommer siden 2014, og kan ikke tenke oss noe bedre sted å være. Vi er her så ofte vi kan fra påske og frem til september. Nå i skoleferien blir det gjerne åtte uker i strekk, i alle fall for kona og ungene sin del, forteller Odd Arvid Klungland.

Han fyller 50 år i dag, og har invitert familie og venner til «åpen campingvogn» med servering av smørbrød ute i forteltet. Nå er hele gjengen over på bløtkake og kaffekos i solveggen, mens ungdommen har det gøy på trampolinene borte på den nye lekeplassen.

Gøy med trampoline hos Camp Lyngdal
Gøy med trampoline hos Camp Lyngdal.
Photo: Rebekka Johannessen Litland

Trampoline hos Camp Lyngdal

- De to guttene våre har det virkelig som plommen i egget her på campen hvor de kan velge og vrake mellom ulike aktiviteter som volleyball, basketball, fotball, biljard, bordtennis, surfing og padling i utleie-kano på elven Lygna. Selv har jeg el-sykkel stående her. Camp Lyngdal og Kvaviksanden ligger nemlig i et nydelig turområde, forteller mamma Lise Klungland.

Hundremeterskogen ved Kvaviksanden i Lyngdal
Hundremeterskogen ved Kvaviksanden i Lyngdal.
Photo: Rebekka Johannessen Litland

Hundremeterskogen ved Kvaviksanden

Bowling og oppfinnelser

Hele familien besøker ofte Lucky Strike Bowlingsenter bare 500 meter unna, legger hun til. Det er heller ikke langt til Oppfinnerparken til alt-mulig-mannen og TV-personligheten Erik Alfred Tesaker.

Her kan de voksne slappe av med kaffe og boller i den store eplehagen, mens ungene utforsker Erik Alfreds magiske verden. Den inneholder masse mekanikk, oppfinnerverksted, dampmaskiner, vannhjul, luftkanoner, vindsykler, snekkerbod, sirkus og vaffelpresse, for å nevne noe.

- Vaffelpressa lager 162 vaffelplater i timen, og det er faktisk verdensrekord, kan Erik Alfred fortelle.

Oppfinnerparken hans er et pop-up konsept for sommeren 2020, men den godeste Tesaker pønsker på noe mye større og varig på sikt.

- Jeg har skissene klare. Det kommer til å bli magisk, spektakulært og Disney-inspirert, sier Erik Alfred, og blunker lurt.

Badeland for barn og voksne

Fra Oppfinnerparken hans er det bare en kort spasertur bort til Sørlandsbadet som ligger i enden av idylliske Rosfjorden. Det populære badelandet har både inne- og uteanlegg, velværeavdeling med 18-års grense, samt cafe og eget treningssenter.

Rosfjordsanden nedenfor badeanlegget byr på en nydelig strandpromenade med flere bord og benker hvor det er mulig å nyte medbragt niste. Her kan man også ta en avstikker ned til den lange gjeste- og badebrygga. Dette er et ypperlig sted å fiske krabber.

- Vi har fanget tre svære stykker, pluss en liten fisk som hetere marulk. Det er skikkelig mye kult i vannet her, forteller de to kompisene Jørgen Løland Oaland (10) og Ahmed Ramou (11) ivrig.

De bor i campingvogn på Rosfjord Camping sammen med Jørgens foreldre og mormoren hans.

- Vi ferierer i Lyngdal på femte året nå. Hvis været er stygt hjemme i Forsand er det alltid hakket bedre her synes jeg, og det er et stort pluss.

Badetemperaturene på Rosfjordsanden er også veldig gode, sier mamma Helen Oaland.

I går dro de alle sammen til ferskvannsbadeplassen Kulpen på Møskeland med såpe og sjampo for å ta kveldsvasken, forteller hun. Her er det supre hoppemuligheter fra både steiner og trær, så det kan være vanskelig å få barna med seg hjem igjen.

- Vi har også hatt den obligatoriske turen til Dyreparken i Kristiansand som jo ikke er særlig langt unna. Det er alltid veldig stats, sier Helen.

Strandhotell

Fra badebrygga spaserer vi videre bortover promenaden og forbi Rosfjord Strandhotell hvor familien Ubostad (som også står bak undervannsrestauranten Under) har tatt imot gjester i fire generasjoner. De tilbyr hotellrom og ferieleiligheter med nydelig fjordutsikt, mange av dem har også egen terrasse. Her kan man sitte i fred og ro og se på solnedgangen, gjerne etter å ha inntatt en bedre middag på hotellets restaurant Verket hvor dyktige kokker lager lokalforankret mat basert på sesongenes råvarer fra Sørlandets rike spiskammers.

Kaloriene brenner man ganske enkelt av i apparatene i treningsparken på hotellets uteområde neste dag. Apparatene er basert på egen kroppsvekt, så både store og små kan boltre seg fritt og teste sommerkondisen. Belønningen for strevet kan for eksempel være en stor is fra kiosken på Rosfjord Camping etterpå. Det er jo tross alt ferietid.

- Wow! Jeg har aldri sett så store is-kuler før. Jeg ba om to stykker, men dette føles nesten som fem, jubler Nikolai Soma Tjelta (11) før han setter tennene i herligheten og sukker tilfreds.

Sommer i Lyngdal er lykken altså.

Bibelcamp

Akkurat det må Geir Hetland si seg enig i. Han har feriert i 49 år på Lyngdal Bibelcamp som drives av Indremisjonsforbundet. Også den ligger på Rosfjordsanden, nærmere bestemt på tomten til den kristne videregående skolen KVS Lyngdal.

- De tre sønnene mine har tilbragt alle sommerferiene sine her, og i år har de hatt sommerjobb i butikken på campen og ellers hjulpet til med selve campingdriften, forteller Geir.

Fire intense uker med bibeltimer, møter og konserter er over for denne gang. Nå hviler han og kona ut på Rosfjordsanden med gode venner.

- Vi har det kjempefint. Dette er en camp hvor rusmidler ikke er tillatt, derfor er det trygt og godt for barna å være her. Det betyr mye for mannen min og meg, sier campingvogn-nabo Kjersti Goa Lødemel, som nyter slaraffenlivet i en solseng med strikketøyet på fanget.

- Jeg slapper sånn av på campingferie. Det er ingen hytte som skal beises, og ingen mas om vedlikehold, påpeker hun. Men legger til at det jo likevel er viktig å holde seg i aktivitet.

- Det er mange flotte turløyper på Rosfjord som jeg benytter meg flittig av. Favorittløypa går fra parkeringsplassen på Sørlandetsbadet til utsiktspunktet Månen, forteller Kjersti.

På Månen har man fantastisk skue over Lyngdal, Kaldåsknipen, vindmøllene på Lista og havet. Hele turen tar cirka to timer.

- Jeg pleier å spasere opp hit tidlig om morgenen, ofte sammen med Åse, kona til Geir. Vel tilbake igjen på campen drikker vi kaffe utenfor campingvogna vår hvor jeg har laget et eget cafebord, og så sitter vi og kjaser om løst og fast i solveggen og bare nyter. For meg er Lyngdal Bibelcamp oppskrift på den perfekte ferie. I godvær er dette mitt Syden, smiler Kjersti.

Les mer om Lyngdal

Your Recently Viewed Pages

Tilbake til toppen