Meld deg på vårt nyhetsbrev

Visste du om disse 8 opplevelsene i Lyngdal?

Silje Løland i Drømmehagen .
Photo: Rita Tvede Bartolomei
Silje Løland i Drømmehagen .
Photo: Rita Tvede Bartolomei

Ørnemyrfjell er stedet å dra til, om du vil oppleve Lyngdals høyeste punkt. Som ligger 578 meter over havet. Men det er absolutt flere høydepunkter å oppleve her i kommunen. 


Av Rita Tvede Bartolomei

Enten du ønsker å prøve ut havgolf og dykking i den historiske uthavnen Korshamn, laksefiske i Audna eller Lygna. Kanskje frisbeegolf på Konsmo? Eller tar turen til et helt spesielt hagesenter på Byremo?

Her er 8 tips til opplevelser i storkommunen Lyngdal:

Hytte på Ørnemyrfjell i Lyngdal .
Photo: Rita Tvede Bartolomei
Hytte på Ørnemyrfjell i Lyngdal .
Photo: Rita Tvede Bartolomei

1. Korshamn: Uthavnen som pulserer året rundt

Enten du er glad i fine gåturer i skjærgårdsnatur, liker å utforske havet under overflaten, er glad i båtlivet, liker å fiske - eller rett og slett vil bade og sole deg, så er den gamle uthavnen Korshamn, verdt å oppleve.

Flere små øyer er del av denne uthavnen. Bit deg likevel spesielt merke i Sutnøy (hvor du finner en lys sandstrand innerst i en lun bukt) og Sælør (der du kan bade fra brygga eller fra svabergene). Ved Vervågen kan du campe, og fra Sælør er det lett å padle videre til Kjøpsøy, som har et flott rekreasjonsområde med enkle overnattingsmuligheter.

Uthavnen ble etablert så tidlig som på 1600-tallet. Men i motsetning til mange av de andre, gamle uthavnene på Sørlandet, har Korshamn både fastboende (rundt 100 personer), en nærbutikk som er åpen året rundt og med flere aktive yrkesfiskere. De første bosettingene kan faktisk spores helt tilbake til steinalderen (øst på Kjøpsøya).

– Vi har en fantastisk plass her som passer for flere aldersgrupper, både familier med barn og par. Det er nydelige turmuligheter. Du kan også leie båt, drive med havgolf, og det er utallige flotte steder å dykke. Mye av terrenget er kupert, så det er likevel nødvendig å kunne gå for egen maskin, sier Jarle Osen, som er vaktmester for Korshamn Rorbuer.

Rorbuene er egentlig som leiligheter å regne, og disse 8 har dusj, toalett, eget kjøkken, soverom, stue og terrasse. Kun 20 minutter tar det å kjøre inn til Lyngdal sentrum. Sommeren 2023 åpnet en ny pub, som har fått status som Norges sørligste pub.

– Alle stiene i Korshamn er helt bilfrie, og du kan gå langs sørlandshusene utover mot havgapet – rett forbi dørene til folk. Når det er fint vær her så blir det magisk, med et yrende båtliv, flotte soloppganger og solnedganger. Mange fiskere fra både Norge, Tyskland, Danmark og Nederland kommer til Korshamn for å leie en av våre 14 fiskebåter, sier Jarle.

Korshamn er utrolig vakker året rundt

Korshamn i solnedgang .
Photo: Jarle Osen
Korshamn i solnedgang .
Photo: Jarle Osen

2. Lyst til å spille golf i havgapet?

I 2023 åpnet Norges tredje havgolfanlegg, nettopp i Korshamn. Dette anlegget er Sørlandets første, og landets sørligste sted for denne typen aktivitet. Her er golfballene laget av nedbrytbart og miljøvennlig fiskefôr, som enkelt løses opp i vann. Korshamn Rorbuer leier ut alt nødvendig utstyr som golfkøller og spesial-pegs, samt salg av golfballer (som fisken kan kose seg med).

Ved Korshamn rorbuer kan du leie utstyr til havgolf

Korshamn .
Photo: Jarle Osen
Korshamn .
Photo: Jarle Osen

3. Drømmehagen: Et annerledes hagesenter med utsikt over Øydnevannet

Hagesenteret drives av gründer Silje Løland, som tidligere hadde en blomsterbutikk i sentrum av Byremo. Men Silje hadde større drømmer hun ønsket å realisere. I 2012 startet hun derfor opp det svært personlige hagesenteret, som er lokalisert rett bak hjemmet hennes. Fra Drømmehagen kan du skue utover øvre Øydnevannet, for hagesenteret ligger på et flott utsiktspunkt på Byremo. I Byremoparken og Byremosanden, som er på veien opp til hagesenteret, finner du dessuten flere badeplasser, og en frisbeegolfbane.

– Jeg har alltid hatt en veldig sterk interesse for hage. Det var mye av grunnen til at jeg startet opp Drømmehagen. Ønsket mitt er at de som kommer hit får en god opplevelse, og kanskje litt inspirasjon til sin egen hage. For mye av det jeg selger er i sitt naturlige miljø utendørs. Eller at de bare får en fin tur på landet, forteller Silje.

Plantesenteret har et stort utvalg i mye forskjellig, alt fra frukt- og bærtrær, til blomster og grønne planter– epler, pærer og plommer. Kafeen i tilknytning Drømmehagen, er åpen i helgene og midt på sommeren.

– Barna trives som regel veldig godt her hos oss. På området har vi en oppdagelsestunnel som nylig ble bygget og lyssatt, og en sandkasse til de minste, sier hun.

Alle Siljes planter har stått ute før de selges, og er derfor mer hardføre. Hun kjøper det meste fra leverandører som selger planter rett fra drivhus.

– Men jeg passer på å akklimatisere dem før de selges videre, sier hun.

Over 300 ulike staudetyper, og over 1000 ulike plantesorter er å finne i Drømmehagen.

Silje Løland driver Drømmehagen

Silje Løland i Drømmehagen .
Photo: Rita Tvede Bartolomei
Silje Løland i Drømmehagen .
Photo: Rita Tvede Bartolomei

4. Barnevognvennlig tur til Sandvika dagsturhytte på Byremo

Sørlandet er kanskje mest kjent for kyststripa, men innlandet i sør har også fantastisk mange, fine plasser du kan utforske. Langs flere av de flotte innlandsvannene, kan du få herlige naturopplevelser store deler av året.

Slik som ved øvre Øydnevann på Byremo, som er attraktiv for kano- og kajakkpadling og bading, samt ørret- og ålefiske. Du kan gjerne overnatte i telt helt nede ved vannkanten her. Et fint sted å ta turen for å nyte akkurat dette innlandsvannet og naturen rundt, er å dra til den splitter nye dagsturhytta i Sandvika på Byremo. Da drar du til sentrum, og videre til parkeringsplassen på Refsnes. Herfra tar du turen videre til beins, sykkel eller med barnevogn: På den 1,7 kilometer lange, fine grusveien frem til Sandvika dagsturhytte. Her er det grill og muligheter for å låne kajakk og vester.

– Ønsket var å få til en veldig god standard på dagsturhytta, og samtidig etablere en flott skiferhelleplatting og steinbrygge. Øvre Øydnevann er omtrent 1 mil langt, med bukter og viker, en øy i midten, og ligger 112 meter over havet. I området rundt er det godt tilrettelagt for turer, sier grunneier Per Egil Flottorp.

Per Egil sier at fjell og hav ofte blir prioritert av turister, men at det er så mye annet verdt å få med seg på Sørlandet, av flotte vassdrag og innlandsvann – alle omkranset av variert natur: Både dype granskoger og lauvskog, dyrket mark og kulturlandskap.

– Langs vannet her finnes mange små, naturlig anlagte sandstrender. På disse kan du ofte få fred og ro, helt for deg selv, mens andre stimler til på badestrendene ved sjøen. I tillegg er det alltid mer vindstille langs Øydnevannet. Det er riktignok ingen fornøyelsesparker her, men det er noe med det å oppdage nye steder i naturen, som er en fornøyelse i seg selv. Det blir helt magisk på somrene med solnedgangene, når vannet ligger blikkstille, tilføyer Per Egil Flottorp.

Sandvika dagsturhytte på Byremo

Sandvika dagsturhytte på Byremo .
Photo: Rita Tvede Bartolomei
Sandvika dagsturhytte på Byremo .
Photo: Rita Tvede Bartolomei

5. Ørnemyrfjell: Har du vært på Lyngdals tak?

Ta deg turen opp til Ørnemyrfjell på Byremo, der en ny og moderne gapahuk stod ferdig i september 2022. Ørnemyrfjell (578 meter over havet), er den høyeste toppen i Lyngdal kommune. Du kan oppleve mye på veien opp til toppen. Men også når du ankommer topptur-målet ditt, forteller en lokalkjent turgåer:

– Du starter i flott skogsterreng, og ender opp nærmest på snaufjellet med fantastisk utsikt. Veien opp i det fine turterrenget på Ørnemyrfjellet, er flott til alle årstider. Selv på vinteren når det ligger mye snø, går de sprekeste på truger til toppen Den flotte, nye gapahuken på toppen av fjellet, er utformet slik at du kan sitte i le for vinden. Faktisk uansett hvilken retning den kommer fra. I tillegg er det tilrettelagte grillplasser rett ved gapahuken, sier Anne Ågedal fra Byremo.

Anne forklarer at utsikten er flott mot Storskorhei og Tindefjellet i Hægebostad. Du kan se utover mot Åseral, og vil få øye på Sjåvassknuten, Kittelstad og Eikerapen.

– Sørover kan du se Greipstadsenderen i Greipstad. Du kan gå turen som rundløype, på godt merkede stier. Blant annet vil du passere restene etter molybdengruvene på Flottorp. Du kan også ta turen om Ramstavarden, sier Anne.

Ørnemyrfjell er Lyngdals tak

Hytte på Ørnemyrfjell i Lyngdal .
Photo: Rita Tvede Bartolomei
Hytte på Ørnemyrfjell i Lyngdal .
Photo: Rita Tvede Bartolomei

6. Bringsjordneset og Skrelia: Valget for turgåere hele året rundt

Her er to fine turforslag, enten du tar deg en koselig og sentrumsnær spasertur (på 3,1 kilometer) rundt Bringsjordneset. Turen egner seg for både barn og voksne, rullestol, barnevogn eller på sykkel. Eller om du ønsker mer kupert terreng; til Lyngdals mest kjente og populære turområde, Skrelia, med blankskurte berg og en flott utsikt.

Skrelia er et populært turområde

Hiking Skrelia Lyngdal Norway .
Photo: Adam Read @Visit Sørlandet
Hiking Skrelia Lyngdal Norway .
Photo: Adam Read @Visit Sørlandet

7. En av Sørlandets beste frisbeegolfbaner finnes på Konsmo

Denne frisbeegolf-banen (som drives av Konsmoparken Frisbeegolfklubb) ligger rett i sentrum av Konsmo, og er en 18-hulls frisbeegolf-bane som er populær, også for folk som bor et stykke unna – og for turister som er innom. Banen ble åpnet med 12 hull i 2018, men utvidet allerede påfølgende år.

– Det er den beste banen i nærområdet, det er den. Banen er veldig gøy å spille på, veldig fint å gå her og variert, sier Stian Sundnes (27), som spiller frisbeegolf her ofte med kameraten Morten Ødegård (27).

Klubben er aktiv store deler av året, og er faktisk regnet som en av Sørlandets vakreste og morsomste frisbeegolfbaner, ifølge UDisc (med en rating på 4.3). Om du er ukjent med frisbeegolf og leter etter litt ekstra motivasjon og inspirasjon til å sette i gang, så har klubben faktisk 3 gode grunner til å begynne med frisbeegolf: Gøy, sosialt og billig.

– Det er gøy å teste og også tilfredsstillende å mestre. Så godt som de fleste som prøver frisbeegolf synes det er gøy. Du kan spille sammen med både familie og venner, og det går helt fint for proffer og amatører å spille sammen, sier medlem i Konsmoparken Frisbeegolfklubb, Hallgeir Fiddan.

Det koster heller ikke skjorta med frisbeegolf. Utstyret har en samlet pris på rundt 500 kroner, for en pakke med ulike typer disker. Mens appen (UDisc) for å registrere resultatene dine er gratis – i tillegg til at tilgangen til de fleste frisbeegolfbaner i hele Norge (som denne på Konsmo) også er gratis. Klubben legger ned mye dugnadsarbeid i å holde frisbeegolfparken i tipp, topp stand, og arrangerer dessuten treninger (ukesgolf hver onsdag fra april) og turneringer.

Prøv frisbeegolf på Konsmo!

Frisbeegolf på Konsmo .
Photo: Rita Tvede Bartolomei
Frisbeegolf på Konsmo .
Photo: Rita Tvede Bartolomei

8. Har du forsøkt laksefiske i elvene Lygna og Audna?

Både Lygna og Audna er populære og flotte elver for laksefiske. Lygna er 82, 2 kilometer lang, og etter at ny laksetrapp ble bygget i 2014, så kan laksen komme seg over Kvåsfossen og opp mot Hægebostad. Rett over Kvellandsfossen er det dessuten en fiskeplass tilrettelagt for bevegelseshemmede. Elva Audna har varierte fiskemuligheter fra sjøen; de 35 kilometerne det tar å komme til Ytre Øydnavann hvor laksens ferd stanser. I 1985 var Audna den første av Sørlandselvene som ble fullkalket, slik at laksebestanden ble etablert igjen.

Lyngdal er bra for laksefiske

Laksefiske i Lyngdal .
Photo: Privat
Laksefiske i Lyngdal .
Photo: Privat