Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search
En familie på 4 som går langs elva i sentrum av Mandal
Vakre Mandal.
Photo: Fotograf Iselinn Andersen
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Norges sydligste by

Mandal er sentrum av Lindesnes kommune, den ligger helt sør og er en akkurat passe stor by hvor du kan nyte konserter og skjærgårdsidyll om hverandre. 

Mandal ligger i utløpet av Mandalselva og har en rik historie med laks og tømmer. Deler av byen bærer ennå preg av historiske tider med flotte, gamle, hvite sørlandshus langs trange gater. Kulturhuset Buen gir Mandal også et moderne uttrykk, som gjenspeiler seg i alt kulturhuset har å tilby for store og små. 

Dette merkes godt på sommeren at Mandal er en konsertby, og når mange av konsertene foregår utendørs fylles byen med musikk og blide ansikter. Onsdagskonsertene har fått et rykte som når langt over bygrensene og samler både unge og gamle til en stemningsfylt konsert ved Hestetroa hver onsdag gjennom hele sommeren.

Til en kulturby følger det jo så klart med noen festivaler. Sommeren starter med MandalJazz som "jazzer" opp sentrum og ikke minst Skalldyrfestivalen som trekker sjømatglade mennesker fra fjern og nær til å nye deilig mat og musikk. Dette har blitt en familiefestival med kokkekurs for barna flere ganger i løpet av festivalen. Med en skalldyrfestival følger det så klart med et verdensmesterskap i rekepilling. Tør du å stille opp mot tidligere mestre? 
 
Er du glad i å handle er plassen "Gågada" som ligger midt i sentrum. Her finner du kjedebutikker og nisjebutikker, som gjør handleturen spennende og handleposen full. Tar du turen inn på Olivias Hus finner du ledende merkevarer innen interiør, møbler, klær og sko. De har også en smaksfull disk full av kaffe, te og hjemmelaget sjokolade. 

Gjennom sommerhalvåret er det også et lite marked på Torvet hvor du blant annet kan få kjøpt frukt og grønnsaker, klær, kunst og blomster. Langs Mandalselva pryder senteret ALTI Mandal som har alt du trenger for en vellykket dag på bytur, både av spisesteder og butikker. 

Velkommen til oss

Velkommen til oss

Midt i sentrum ligger Mandal Museum og Vigeland hus som hvert år har utstillinger som viser frem kjente verk av blant annet mandalittene Gustav Vigeland, Adolph Tidemand og Amaldus Nielsen.

En liten kjøretur fra byen ligger Sjølingstad Uldvarefabrik fra 1894 som er en levende museumsfabrikk. Her produseres det garn, tepper og mye mer som selges i museumsbutikken. Gjennom sommeren kan du bli med på guidet tur blant de gamle maskinene og utstillinger mens barna lager kreative ullprodukter.  

Like i utkanten av sentrum finner du Furulunden som er et stort turområde omringet av fine badestrender og er du heldig kan du treffe rådyr langs stiene. Furulunden passer bra for barna med lekeplasser både i vann og på land, og tilrettelagte grillplasser som gjør det mulig å tilbringe hele dagen ved stranden. Midt i Furulunden finner du også Risøbank som tilhørte skipsreder Christian Salvesen på 1800-tallet. I dag fungerer huset, og de tilhørende bygninger, som selskapslokale og sommerkafé. 

Uranienborg skiller seg også ut med sin beliggenhet midt i sentrum av Mandal. Dette er en kjent utsiktsplass fra seilskutetiden, og her har du oversikt over store deler av Mandal. Du kan også se Ryvingen fyr, som er Norges sydligste fyr, og skipene som kjører forbi langt ute på havet. 

Den sørlandske skjærgården som du finner utenfor Mandal er verdt å oppleve. En fisketur med familien eller en romantisk båttur mellom øyer og svaberg i solnedgangen er et minne om sørlandsidyll. 

Trenger du flere lokale til tips til hva du kan gjøre i Mandal? Spør en lokal, eller ta turen innom Turistinformasjonen i Buen kulturhus. 

Bærekraftig - Grønnsakssuppe - Kastellet

Bærekraftsuppe på Kastellet

Ting å gjøre

Overnatting

Festivaler