Dynamic Variation:
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search
Knaben gruvemuseum
Knaben gruvemuseum - mining museum.
Photo: Frank Haughom
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Knaben er spennende gruvehistorie og høyfjellsnatur

I det gamle gruvesamfunnet Knaben i Kvinesdal kan du oppleve guidede turer inn i kalde, fuktige gruver og flott høyfjellsnatur. Her er det også fine forhold både for langrenn og alpint. Du finner spennende aktiviteter både sommer og vinter i fjellandsbyen øverst i Kvinesdal. 
Knaben mining town southern Norway
Opplev gruvehistorie.
Photo: Adam Read @ Visit Sørlandet
Hiking in Knaben Kvinesdal southern Norway
På tur på Knaben.
Photo: Solfrid S. Økland
Kanotur på Knaben
Kanotur på Knaben.
Photo: Frank Haughom
Knaben Skisenter southern Norway
Knaben Ski og Aktivitetssenter.
Photo: Adam Read @ Visit Sørlandet
Her kan du stå på ski, vandre eller overnatte i gapahuk ved fiskevann 

Du finner hele tre alpinbakker tilpasset ulike ferdigheter på Knaben ski- og aktivitetssenter. For barn og tenåringer faller off-piste løypene i smak. De minste barna foretrekker barnetrekket. Senteret har alpin/snowboard -utleie og stor varmestue med kafeteria.

For deg som liker langrenn best, er det 30 kilometer med turløyper. Det er løyper på høyfjellet som tiltaler mange. For dem som ønsker en trimtur, kan en runde rundt "husmorløypa" være tiltalende med sine 9 kilometer i kupert terreng. Nybegynnerne kan gå trygt på flaten på sanden.

Toppturer på Knaben

Om sommeren byr Knaben på vandeturer i det flotte høyfjellsterrenget. Det er oppmerkede løyper i området, og flere av dem leder til de gamle gruvene. Knaben har et rikt fugle- og dyreliv, med elg, hare, ryper, orrfugl, ørn og falk.

Trimgruppa i KIL og Kvinesdal kommunes Bedriftsidrettslag (KK BIL) har laget et turkart med 10 toppturer avmerket. I kartet som du kan kjøpe på Servicekontoret til Kvinesdal kommune, er alle turer merket og det er også merket hvor det er mulig å parkere.

Knaben Fjellcamp

Knaben Fjellcamp består av tre gapahuker på nordsiden av Bergetjønn. Disse er tilgjengelig for alle. Det tar 1-1,5 timer fra Knaben til Knaben fjellcamp. Her er det to kanoer tilgjengelig. Dersom du ønsker å benytte disse, ta kontakt med Knaben Leirskole. Bergetjønn er et fint fiskevann. Stien inn til Knaben fjellcamp passer også for terrengsyklister og det er fint å gå inn hit på ski om vinteren.

Vær med på guidet tur i gruvene

Hver søndag i juni, juli og august kan du bli med på en guidet tur inn i de gamle gruvene på Knaben. Det er spennende, kaldt og fuktig der inne, så husk jakke. Vandringen avsluttes i heistårnet, så du kan nyte den flotte utsikten over Knaben.

Gruvesamfunnet Knaben ble forlatt i 1973, men bygningene står igjen. I det gamle administrasjonsbygget finner du Knaben gruvemuseum, der du kan lære mer om den spennende gruve- og krigshistorien. En spesiell attraksjon på Knaben er den store  «innsjøen» av sand nedenfor gruvene.

Knaben Via Ferrata

Knaben Via Ferrata er en middels vanskelig Via Ferrata klatreløype i Kvinesdal. Her kan du klatre til toppen av fjellet Knabekniben 786 meter over havet.

Les om flere naturopplevelser på Knaben på Lista Friluftsråds nettsider.

Opplev Knabens gruve- og krigshistorie 

Det var gruvedrift på Knaben helt nord i Kvinesdal fra 1885 til 1973, med utvinning av grunnstoffet molybden. Dette spesielle lokalsamfunnet blomstret mest når det var krig i verden, fordi molybden ble brukt til herding av stål, for eksempel i våpen. Gruvene har en dramatisk krigshistorie. De ble bombet to ganger under andre verdenskrig. Monumentet «Gruvearbeideren» er en hyllest til alle sliterne i gruvene. Knaben gruvemuseum og besøksgruve er innredet i det gamle administrasjonsbygget på Knaben. Det viser Knabens gruve- og krigshistorie.

Knaben i Kvinesdal Sørlandet Norge

Samlingsplassen fra 1934

Knaben landhandel er en god, gammeldags landhandel med krambod, som i tillegg til dagligvarer har fiskeutstyr, skiutstyr, leker, klær, kjøkkenutstyr, hjemmelagde håndverksgjenstander, keramikk og utstoppede dyr. Varmestua på Knaben ski- og aktivitetssenter kalles Knaben storstove og byr på pølser, pommes frites, vafler og varm drikke i vinterhalvåret. I feriene er menyen utvidet.

Grupper som ønsker bespisning på Knaben kan kontakte Torvløbakkan gård. De kan ordne matservering på ønsket sted på Knaben, enten det er i heishuset, gruva eller kapellet. I tillegg kan husbonden Odd ta seg av guiding i museet og besøksgruva. Torvløbakkan gård spesialiserer seg på kortreist tradisjonskost. De holder til i Fjotland, der de har selskapslokaler og besøksgård.

På veien til Knaben ligger også Solli Jaktgaard, med selskapslokaler, catering, overnatting og muligheter for jakt på elg, hjort, rådyr, storfugl og hare. Jaktgården har faktisk sin egen hjortefarm.

Overnatting på Knaben

I tilknytning til landhandelen midt i Gruvebyen finner du Knaben leiligheter med utleie. Over Knaben kapell ligger leiligheten som en gruvearbeider bodde gratis i mot å være kirketjener under Knabens storhetstid. Nå kan du leie denne. Det er også mulig å leie en leilighet på den gamle Knaben Gård som ligger seks kilometer fra Gruvebyen.

Western-komedie spilt inn i på Knaben

Se hva som skjer i Knaben og Kvinesdal

Knaben cabins southern Norway
Knaben cabins southern Norway.
Photo: Peder Austrud @ Visit Sørlandet

Hytter på Knaben

Slik kommer du deg til Knaben

Med bil fra Kristiansand:
Kjør riksvei 9 (Setesdalsveien) til Hægeland, så riksvei 462 mot Bjelland, riksvei 465 til Sveindal, riksvei 42 vestover til Kvinlog og så riksvei 465 til Knaben. Du kan også kjøre E 39 til Kvinesdal og så riksvei 465 til Knaben. Det er 6 mil fra sentrum av Kvinesdal til Knaben.

Bil fra Oslo:
Du kjører E 18 til Stoa ved Arendal, så riksvei 42 forbi Evje til Kvinlog, og så riksvei 465 retning Knaben.

Bil fra Stavanger:
Du kjører E 39 til Helleland, så riksvei 42 forbi Tonstad til Kvinlog, og så riksvei 465 til Knaben. Du kan også kjøre E 39 til Kvinesdal og ta riksvei 465 til Knaben.

Les mer om Kvinesdal

Your Recently Viewed Pages

Tilbake til toppen