Dynamic Variation:
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search

Jul i Kvinesdal

Med landets største andel amerikanske statsborgere er det kanskje ikke så rart at Kvinesdal ikke er helt som andre julebygder.
Åpning Stjerneporten i Julebygda Kvinesdal 2020
Åpning Stjerneporten i Julebygda Kvinesdal 2020.
Photo: Solfrid Økland

Norges lengste lystunell

Kvinesdal lanserte lystunellen i 2019. Julen 2020 ble lystunellen utvidet med 20 meter og man legger til flotte lysgardiner så total lengde blir 88 meter. 21. november åpner da det som er Norges lengste og kuleste lystunnel på Nesbrua i sentrum. Den har fått det passende navnet "Stjerneporten" og inneholder 35000 lys-ioder! Tunnelen ligger midt i sentrum av Kvinesdal med gode shoppingmuligheter og dette er en yndet selfieplass.

Kvinesdal kommune sammen med Kvinesdal Sparebank og Flekkefjord Sparebank gir denne i gave til alle innbyggerne i kommunen.

Julekula

Julekule i Kvinesdal er helt spesiell! Kula er 4,5 meter høy og 13 meter i omkrets. Den er tegnet og utført i armeringsjern av en av Kvinesdals innbyggere; Sven Arne Solberg. Lyslenkene som er på hele 1,2 kilometer lang.

Jul i Kvinesdal - Julekula
Jul i Kvinesdal - Julekula.
Photo: Handelshuset

Julepyntet Heistårn på Knaben

Heistårnet på Knaben blir pyntet hvert år på dugnad, og tennes første søndag i advent.

heistårn

Julekalender på Rådhuset i Kvinesdal

Norges største adventskalender finner du i Kvinesdal. De lyssetter og henger opp bannere med tall fra én til tjuefire i vinduene på rådhuset. Det henger julestjerner formet som stjerner i hvert vindu, for så å tenne én hver dag frem mot julaften. Og det deles ut stemplingskort i butikkene, slik at alle som handler blir med i de daglige trekningene av premiene som skjuler seg bak hver eneste luke. Premiene er gavekort fra butikkene, mens den som befinner seg bak luke 24 (og trekkes av ordføreren) er av den litt mer storslagne sorten!

Jul i Kvinesdal

Se fullt program på julikvinesdal.no.

Historien om Julekalenderen på Rådhuset

I 2006 var det laber stemning i Kvinesdal. Det var bestemt at E39 skulle legges utenom den vesle sørlandskommunen, noe som lovet dårlig for det lokale næringslivet.
– Vi tenkte at nå går butikkene nedenom og hjem, folk vil bare kjøre forbi, sa Per Tore Bjerge, den gang prosjektleder ved Handelshuset Kvinesdal.

Heller enn å akseptere situasjonen stakk imidlertid Bjerge og andre i handelsstanden hodene sammen for å finne en måte å redde butikkene.
– På et møte satt det en som het Geir Nilsen. Han telte vinduene i rådhuset og så sa han: «Hva om vi gjør hele rådhuset om til en kalender?» Og da var det friske folk i styret som sa at «det gjør vi, det er en kjempeidé».

Slik ble Norges største adventskalender født. Bannere med tall fra én til tjuefire ble hengt opp i vinduene, mens en lokal helt med amerikansk dekorasjonsånd i blodet (Kvinesdal har flere amerikanske statsborgere enn noe annet sted i landet) fikk oppgaven med å lyssette rådhuset etter alle kunstens regler. De hang julestjerner formet som snøkrystaller i hvert vindu, for så å tenne én hver dag frem mot julaften. Og de delte ut stemplingskort i butikkene, slik at alle som handlet der ble med i de daglige trekningene av premiene som skjulte seg bak hver luke.

Premiene er stort sett varer fra butikkene, men den som befinner seg bak luke 24 (og trekkes av ordføreren) av den litt mer storslagne sorten:
– En koffert med penger (i 2020 hele 50 000 kroner!)

Om man ikke har vinnerlykken med seg er det likevel nok av ting å ta seg til i Kvinesdal om man skulle få lyst til å legge en liten juletur innom bygda. Foruten de sterke båndene til USA er kommunen kjent som svært naturskjønn, med den lange Fedafjorden og dalen som strekker seg innover i landet omkranset av høye fjell.

Moro for hele familien i Kvinesdal

Versland tror også Kvinesdal er et godt sted å roe ned i julestria.
– Vi har bygget opp et koselig torg med Nissens Slede og Rudolf hvor alle kan ta flotte julebilder, bålpanner og juletrær satt opp i en liten skog. Det er back to basic med god gammel julestemning, sier Versland.

Intervju: Visit Norway.

Les mer om Kvinesdal

Your Recently Viewed Pages

Tilbake til toppen