There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.
På Feda finner du flott, gammel bebyggelse, smale veier, en båthusrekke og en hyggelig atmosfære. Om sommeren er det mange turister som leier hytter og fisker og går tur i området. Også på høsten, vinteren og våren er Feda et flott syn. Ikke gå glipp av den reneste postkortutsikten til Feda og Fedafjorden fra broen på E 39.
Stedets gamle trehusidyll er fremtredende. Feda fikk allerede tidlig på 1980-tallet utarbeidet bevaringsplan for sentrumsområdet. Den pålegger huseiere å være tro mot gammel byggeskikk. Det er boplikt i Feda, men ikke ellers i Kvinesdal kommune.
Gården Lindland på vestre elvebredd er fra 1700-tallet og eieren Edle Egeland fikk i 2007 Vest-Agder fylkes kulturvernpris for restaureringen av gårdsanlegget med tilhørende sjøhus, som også er fredet etter kulturminneloven. De fleste gårdene på Feda har sjøhus, ofte med lager for tretønner. Bøkkerbua er tildelt Olavsrosa.
Feda kirke er fra 1802. Like ved kirken ligger det tidligere gjestgiveriet, som er fra 1782, og som har vært både bakeri, landhandel, telefonsentral, skysstasjon og fengsel.
Den eldste skriftlige kilden om kirke på Feda er fra 1302. Dagens kirke ble innviet i 1802, men ikke ferdigstilt før i 1820. Da ble det bygget tårn og lagt et nytt lag med takbord.
Byggverket er i tre og har 300 sitteplasser. Messinglysestakene på alteret er fra 1699. Døpefatet i messing er fra 1663. Sokkelen på døpefonten er av tre, dreiet rundt 1850. Kirken har også malerier og andre gjenstander fra 1600-tallet.
Kirken ligger ved Fedafjorden på østsiden av utløpet til Fedaelva, med småbåthavna like ved.
På 1800-tallet var fiske en svært viktig næringsvei for folk på Feda, som andre steder langs kysten. Fiskerne trengte noe å oppbevare fangsten i når de var ute på havet, og noe som kunne transporteres lett på land.
Derfor ble det startet lokal produksjon av tretønner på Feda. “Fabrikken” Bøkkerbua har to etasjer og ligger helt nede ved elva. Det ble produsert tønner i begge etasjer. I øverste etasje er det en vinsj som heiste tønnene ned i båtene som sto rett utenfor.
Lokale folk på Feda lager fremdeles tønner med samme verktøy som på 1800-tallet, og i den samme bygningen. Det er spennende å se bøkkerne lage en tønne helt fra grunnen av.
Fedafjorden bru ble åpnet i 2006 for å korte ned kjøretiden mellom Kristiansand og Stavanger. Brua er 50 meter høy og 556 meter lang. Stålet veier 1400 tonn, og bare kablene veier 350 tonn.
Du får oppleve en fabelaktig utsikt fra brua uansett hvilken retning du kommer fra. Mot vest kan du se fjorden strekke seg ut mot sjøen med fjell på begge sider. Møt øst er det fjordutsikt mot Kvinesdal.
Like ved båthusene på vestsiden av Fedaelva står det en hvit benk med plass til to. Benken vender ut mot Fedafjorden, og det er et flott sted å stoppe og ta en pause.
Beboerne på Feda har dekorert en stor stein like i nærheten av utsiktsbenken med en Jesus-statue inspirert av den berømte statuen i Rio de Janeiro i Brasil.
Rundt 50 meter fra utsiktsbenken er det en badeplass med rutsjebane for barna.
På idylliske Feda kan du rusle mellom gamle og verneverdige trehus, besøke et ekte bøkkerverksted og et koselig kunstgalleri, eller ta deg et forfriskende bad i Fedaelva som renner stille av gårde gjennom tettstedet og deler bebyggelsen i to.
Du er ikke så veldig eplekjekk når du står i bunnen av Knaben Via Ferrata i Kvinesdal og kikker opp. Men etter å ha klatret den halsbrekkende ruta helt til topps, eier du verden.
Kvinesdal byr på vakre naturopplevelser, kulturhistorie, golf, spenning og en liten dose amerikansk kultur.
Høstfestivalen i Lindesnes- og Listerregionen. En samling av aktiviteter og arrangementer som skjer i Lindesnes, Lyngdal, Hægebostad, Farsund, Vanse, Flekkefjord, Kvinesdal og Sirdal.
Med landets største andel amerikanske statsborgere er det kanskje ikke så rart at Kvinesdal ikke er helt som andre julebygder.
Barnevandrerstien er en 136 km lang sammenhengende sti som bærer på en trist, men lærerik historie. Slik stien er i dag, er den delt opp i 7 etapper og kan kombineres med tog og overnatting hos bedrifter enkelte steder.
Knaben ble valgt som innspillingssted for den absurde westernfilmen Vann over Ild. Filmen hadde premiere i 2018.
Kvinesdal er kjent for Sommerstevnet i Sarons Dal, Utvandrerfestivalen og Norway Rock Festival. Her er en oversikt over konserter, festivaler, teater og andre arrangementer i Kvinesdal og omegn.
Alpint, langrenn og skøyter for nybegynnere og mer erfarne. Du har alle muligheter i Kvinesdal.
Tilbake til toppen