Dynamic Variation:
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search
American history in Kvinesdal
American history in Kvinesdal Norway.
Photo: Adam Read @ Visit Sørlandet
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Opplev amerikansk historie i Kvinesdal

Ti prosent av innbyggerne i Kvinesdal har amerikansk statsborgerskap. Det er med andre ord tett bånd mellom denne bygda og "Junaiten".

På slutten av 1800-tallet var det stor utvandring fra flere bygder på Sørlandet og Vestlandet til Amerika. Kvinesdal var intet unntak, og det var mange kvindøler som reiste til Amerika for å søke arbeid og skape seg et nytt liv.

I 1950- og 60-årene var det også mange som reiste til Amerika for å jobbe i kortere eller lengre perioder. Dette har gjort at man i dag har sterke bånd mellom Amerika og Kvinesdal. Hvert år kommer mange utvandrede kvindøler på besøk til hjembygda, og etterkommere etter utvandrere kommer for å besøke slektninger eller oppsøke historiske røtter.   

Utvandrermuseet

Mange av historiene til utvandrerne i eldre og nyere tid er dokumentert og utstilt på Utvandrermuseet i Kvinesdal. Museet ligger i sentrum av bygda, og er lett å finne med det store norske og amerikanske skiltet.   

Omviserne på museet har mye kunnskap om historie og slekter som utvandret. Ikke uventet er det mange med interesse for slektsforskning som oppsøker museet for å få hjelp og informasjon om familie og tilhørighet til Norge. 

Kvinesdal Utvandrerfestival

Hvert år arrangeres Kvinesdal Utvandrerfestival for å markere det tette båndet mellom Amerika og Kvinesdal. Da møtes mange utvandrede kvindøler, deres etterkommere og familie i Kvinesdal for å delta på den 9 dager lange festivalen. Konserter, line dance og Sons of Norway-fest er noe av det som står på programmet. 

Steven, Cindy og Stanley

Trolig er prosentandelen av personer ved navn Steven, Cindy, Gladys og Stanley høyere i Kvinesdal enn andre bygder i Norge. Dette har sin forklaring i at det har vært tradisjon at mange fra Kvinesdal har bodd og arbeidet i Amerika i kortere eller lengre perioder utover 50-, 60- og 70-tallet. Så mange som 10 prosent av innbyggerne i bygda har amerikansk statsborgerskap, og dermed er det jo ikke unaturlig at man har tatt med seg både navn og andre tradisjoner med hjem til Kvinesdal. 

Glitrende jul i Kvinesdal

Den amerikanske innflytelsen i Kvinesdal er kanskje mest tydelig for det blotte øye når man besøker bygda rundt juletider. Kreative og omfattende julelysdekorasjoner på hus, bygninger og andre installasjoner preger bygda. Her er den amerikanske juletradisjonen tydelig. Til og med rådhuset i Kvinesdal blir til en gigantisk julekalender hvert år i adventstida.

Your Recently Viewed Pages

Tilbake til toppen