Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search

Fiskeopplevelser i Kristiansand

Visste du at det er mange flotte fiskeopplevelser rett i utkanten av Kristiansand?
Fishing wild brown trout in Baneheia, Kristiansand with AnglerPilot
Fishing wild brown trout in Baneheia, Kristiansand with AnglerPilot.
Photo: AnglerPilot
En 10-15 minutters spasertur unna Kristiansand sentrum kan du fiske i vann etter ørret (Salmo trutta), prøve lykken på en sjøørret (Salmo trutta) langs stranden, lure en villaks (Salmo salar) til å bite i elva eller agnfiske etter torsk i det dype vannet fra en øy. 
Alt dette bare en kort spasertur fra Kristiansand by. Hvis du har en bil, så venter det et hav med muligheter!

Ørretfiske

Det fantastiske, og store, skogsområdet i Baneheia, like nord for sentrum, huser mange ørretvann som lidenskapelig forvaltes av den lokale fiskeforeningen. Her kan du raskt midt i skogen, ved en uberørt innsjø, kastende etter en bitevillig ørret. Alle metoder er tillatt; agnfiske, slukfiske og fluefiske og den gjennomsnittlige størrelsen på fisken ganske så respektabel. Fiskekortene er veldig billige (gratis for deg under 16 år) og kan kjøpes i den lokale fiskebutikken i byen Grønberg Sport. Her kan du også få fisketips og alt utstyr du måtte trenge. 

Hvis du vil utforske flere fiskevann utenfor sentrum, er det et stort utvalg av andre innsjøer, bekker og elver som absolutt er verdt et besøk. Se kart over fiskevann i Kristiansandsområdet.

Fishing Brown Trout Baneheia, Kristiansand

Ørretfiske i Baneheia

Sjøørretfiske 

Sjøørreten, en vakker sølvkule som ofte blir verdsatt for sitt utseende, men også det fantastisk velsmakende rosa kjøttet. Denne fisken finnes langs hele Kristiansandskysten, bare en kort spasertur fra sentrum eller via buss, taxi eller bil. Disse opportunistiske jegerne tar gjerne et godt presentert agn, wobbler, spinner eller flue og gir til tider en ganske så akrobatisk og livlig kamp.

Fiske etter denne arten er gratis for alle i sjøen, men vær oppmerksom på at all sjøørret på 35 cm og mindre må returneres uskadd tilbake til vannet og at fiske innfor 100 meter av en gytebekk er ikke tillatt.

Casting for sea trout in Kristiansand
Casting for sea trout in Kristiansand.
Photo: Lukas Bamatter

På jakt etter sjøørreten

"I Kristiansandsskjærgården er det et stort utvalg av forskjellige arter som er ivrige etter å svelge agnet ditt."

Laksefiske

Mange anser laksen som kongen av all fisk. Det kan være laksens fengslende utseende, den store “kampen”, utfordringen med å få den til å bite, eller kanskje den fantastisk smaken (eller kanskje alle disse), som tiltrekker mange håpefulle fiskere hver sesong i håp om et napp. Kristiansand kan skryte av tre elver som man i løpet av laksefiskesesongen (1. juni til 31. august) kan fiskes etter laks. Den vannkontrollerte Otra som går gjennom Kristiansand by, den ville og urørte Tovdalselva, og til slutt den lille og intime Søgne og Songdalselva.  

Fiskere over 16 år trenger både den nasjonale fiskeavgiften og en lokal fiskekort til elva som kan kjøpes enten online eller i Kristiansand fiskebutikk; Grønberg Sport.

Fishing salmon in Otra river, Kristiansand
Fishing salmon in Otra river, Kristiansand.
Photo: Johan Persson Friberg

Laksefiske i Otra

Sjøfiske 

Enten det er å kaste en blåskjellbit utover steinene i håp å få en fargerik berggylt eller dra en hel makrell, kysten er gratis å fiske i og er en fantastisk opplevelse for alle aldre. I Kristiansandsskjærgården er det et stort utvalg av forskjellige arter som er ivrige etter å svelge agnet ditt. En kort spasertur ut til øya Odderøya får deg umiddelbart til dypt vann der du kan forvente arter som torsk (Gadus morhua), hvitting (Merlangius merlangus), lyr (Pollachius pollachius), makrell (Scomber scombrus), berggylt (Labris bergylta) ), havabbor (Dicentrarchus labrax) og mer. Alternativt kan man fiske fra båt, noe som er en utmerket måte å fiske på enda dypere vann for enda større fisk som lange (Molva molva), brosme (Brosme brosme), torsk og mer. 

Sjekk også fiskeappen Fiskher, en smart måte å finne de beste fiskeplassene på.

Fiske etter andre ferskvannsarter 

Selv om det ikke er en så veldig praktisert form for fiske her i Sør-Norge, kan det finnes forskjellige ferskvannsarter i innsjøene rundt Kristiansand. Her er det innsjøer med karpe (Cyprinus carpio), abbor (Perca fluviatilis), sørv (Scardinius erythrophthalmus), suter (Tinca tinca), karuss (Carassius carassius) og gullvederbuk (Leuciscus idus). Hvitt brød, mais eller mark er favoritt agn, enten de presenteres under et dupp eller med søkk på bunnen. 

Innsjøene og hvilke arter de inneholder er veldig spesifikke, og ta et besøk til Kristiansands fiskebutikk Grønberg Sport for de hotteste tipsene.

Fishing Coastal cod in Kristiansand
Fishing Coastal cod in Kristiansand.
Photo: AnglerPilot

Torskefiske i Kristiansand

Hvis du trenger ytterligere veiledning om hvor du skal fiske, hvilke teknikker du skal bruke eller hvordan utvikle dine fiskeferdigheter, er kanskje en profesjonell fiskeguide noe for deg?

AnglerPilot fiskeguide

Kombiner Sørlandets naturlige skjønnhet og flotte fiskemuligheter, med en guidetjeneste basert på en ”naturlig opplevelse av kvalitet”. AnglerPilot imøtekommer ethvert fiskeønske til alle aldre, evner, fiskeerfaring og fiskemål.

Ryan Marchese (som også har skrevet denne artikkelen), er eier av AnglerPilot, en EFFA- og FFI-sertifisert profesjonell fiskeguide, og er selv en lidenskapelig fisker. AnglerPilot er basert i Kristiansand, men leverer guidede turer over hele Sørlandet.

Tlf. no: +47 909 15 846
Email: ryan@anglerpilot.no
Website: www.anglerpilot.no

Mer om fiske i Kristiansand

Les mer om fiske på Sørlandet

Flere opplevelser i Kristiansand

Your Recently Viewed Pages