Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search

Ravnedalen - Kristiansands skjulte perle

Cafe Generalen i Ravnedalen, Kristiansand
Cafe Generalen i Ravnedalen, Kristiansand.
Photo: Camilla Høy / Visit Sørlandet
Det er ikke lange rusleturen fra Kristiansand sentrum og byens travle gater, til den litt bortgjemte og fredelige parken Ravnedalen på Grim. Her kan du nyte et av Kristiansands vakreste naturområder. Og en himmelsk hamburger som sies å være Sørlandets beste.

–  Stemningen i Ravnedalen er bare helt magisk. Dette er virkelig en enestående park, sier Marit Johnsen, som er på søndagstur med barnebarnet sitt Kaja. Femåringen har med seg en bok i sekken sin som hun håper bestemor kan lese i for henne. Og så skal de spise is og kikke på svanene.

Marit og Kaja i Ravnedalen
Marit og Kaja i Ravnedalen.
Photo: Camilla Høy / Visit Sørlandet

Marit og Kaja i Ravnedalen

–  Jeg pleide å gå hit med mine egne barn da de var små. For meg var Ravnedalen det perfekte mål for en vellykket pick-nick på ungenes premisser, minnes Marit.

–  Senere i livet oppleves parken litt annerledes, mer som en oase av blomster, stillhet og ro. Her er det så vidunderlig fritt for både reklameplakater, shopping-mas og bilstøy, selv om vi jo er veldig tett på sentrum, påpeker hun.

Rekreasjon

Ravnedalen er ingen stor park. Hit kommer folk først og fremst for å slappe av, sette seg på en benk, trekke inn alle de gode blomsterduftene og lytte til lyden av fuglekvitter.

–  Vi har med oss niste og vafler, og skal tilbringe dagen med å spille kubb på gresset, kose oss i solen og nyte Rhododendro-buskene som er på sitt aller vakreste nå, sier Irene Høyåsen Dåsnes.

Hun er her sammen med ektemannen sin Harald Dåsnes, mamma Unni og pappa Gunnar Høyåsen, og datteren Malene.

–  Foreldrene mine tok meg ofte med hit da jeg var liten. Nå er det Malene sin tur til å oppleve denne nydelige oasen. Jeg tror hun koser seg, smiler Irene, og peker på 7-åringen sin som leker og spruter med vann i en fontene.

Malene leker i Ravnedalen
Malene leker i Ravnedalen.
Photo: Camilla Høy / Visit Sørlandet

Fontenen i Ravnedalen

«En ukjent ravnekrok»

Nedenfor fontenen ligger et lite vann som er forbeholdt Ravnedalens mange ender og svaner. Her står det en stor statue av General Joseph Frantz Oscar Wergeland, lillebroren til Camilla Collett og Henrik Wergeland. 

Det var han som i sin tid anla parken i et område som for kristiansanderne var «en helt ukjent ravnekrok og et sumpig lende der ingen mennesker før hadde trådt».

Ingen simpelthen våget seg inn i dette mystiske jungelkratt under bratte fjellvegger da det var «et yndet tilholdssted for både kråker og rev, padder og øgler».

Arbeidet med parken pågikk i årene mellom 1874 og 1878, og Generalen sørget for at det ble satt ut store mengder planter og trær, også av det mer eksotiske slaget.

Generalen i Ravnedalen, Kristiansand
Generalen i Ravnedalen, Kristiansand.
Photo: Camilla Høy / Visit Sørlandet

General Wergeland

«Landets vakreste utescene»

–  Vi har mye å takke Oscar Wergeland for, sier Mina Fjeldheim, restaurantsjef ved Cafe Generalen. I det lille, rødmalte huset lager de det som sies å være Sørlandets beste hamburgere. Den de selger mest av heter Generalen Spesial.

Generalen Spesial burger i Ravnedalen
Generalen Spesial burger i Ravnedalen.
Photo: Camilla Høy / Visit Sørlandet

Generalen Spesial

–  Herligheten toppes med stekt sjampinjong, ost, bacon og en fyldig hvitløksaus. Liker du ikke hvitløk, har vi seks andre burgere på menyen. I tillegg til en vegansk, informerer Mina.

Hun forteller stolt at artisten Ole Paus har omtalt Cafe Generalen som landets vakreste utescene. Hele sommeren gjennom arrangeres det quiz og bingo her, og hver fredag opptrer artister fra både inn- og utland.

De største konsertene settes opp innerst i dalen, på en stor friluftsscene med buet tretak. Her foregår blant annet festivalene Ravnedalen Live og Ravnedans.

Mange turmuligheter

Ved friluftsscenen går det trapper opp på både venstre og høyre side av dalen. Disse leder til Baneheia, byens mest populære friområde med gruslagte turstier på kryss og tvers, og badeplass i 3. Stampe.

–  Det blåser ofte mindre i Stampa enn andre steder, og så pleier badetemperaturen her å være hakket høyere enn i sjøen. Fritt for brennmaneter er det også, så ungene stortrives, forteller Kaisa Augusta Hansen-Suckow.

Stampe egner seg godt for hele familien, mener hun. Området byr på sandstrand, og flytebrygge, samt fjellknatter som det er gøy å hoppe og stupe fra.

Bading i Stampa, Baneheia, Kristiansand
Bading i Stampa, Baneheia, Kristiansand.
Photo: Camilla Høy / Visit Sørlandet

Bading i Stampa, Baneheia

Lett på labben?

Fra inngangspartiet i Ravnedalen går det også steintrapper opp den stupbratte fjellsiden til venstre for Cafe Generalen. Trappen har flere hundre trinn og et gjerde i smijern som du kan støtte deg til.

På toppen av Ravneheia, 144 meter over havet, blir du belønnet med et fantastisk skue over innseilingen til Kristiansand.

Og Ravnedalens majestetiske trær like under deg. Noen av dem er så store og unike at de er en attraksjon i seg selv. Det gjelder blant annet de flotte edelgranene ved inngangen av parken, i tillegg til bøkealleen og de vakre gran- og sypresstrærne som rammer inn parken mot Baneheia i nord.

Fra Ravneheia kan du ta Lochners løype innover til Bærvannet hvor det er mulig å fiske hvis du har fiskekort, eller bade. På turen tilbake følger du Bærvannstien som fører deg til Bånetjønn og ned igjen i Ravnedalen. En flott rundtur på rundt sju kilometer.

Avslutt gjerne med en softis med salt karamell, eller en nystekt vaffel på uteserveringen på Cafe Generalen.

Det gjør en fin sommerdag i Ravnedalen fullkommen.

Bøketre-aleen i Ravnedalen, Kristiansand
Bøketre-aleen i Ravnedalen, Kristiansand.
Photo: Camilla Høy / Visit Sørlandet

Bøketre-aleen i Ravnedalen

Flere opplevelser i Kristiansand

Your Recently Viewed Pages