Dynamic Variation:
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search

Helgetur-lykke i Flekkefjord

Har dere lyst på en annerledes helgetur til et nytt sted? Dra til Flekkefjord, småbyen helt vest i Agder.
Smaabyen Flekkefjord
Smaabyen Flekkefjord.
Photo: Smaabyen Flekkefjord

– Det lå fire lag gulv over den gamle parketten. Og jeg vet ikke hvor mange lag med veggplater og tapet. Vi begynte bare å rive uten å ane hva som gjemte seg bak, forteller Thomas Valand.

Restaureringen tok et halvt år, men til slutt sto drømmen ferdig: Tollboden Bakeri, med liflig duft av kanelboller om morgenen og steinovnspizza til lunsj og middag, og originale tømmervegger fra 1848.

Og nesten alt bakverket lages med surdeig.

– Det er ikke mange håndverksbakerier igjen i Norge. Men det er dette vi ønsket å gjøre, sier landslagsbaker Jonathan Burt før han setter nok et brett med ostebriks i ovnen.

Håndverksbakeriet nederst langs Elva ligger rett ovenfor en annen nyvinning i sørlandsbyen: Gangbrua som med en myk bue binder byens sentrum sammen.

Jonathan Burt og Hanne Nomeland baker hos Tollboden Bakeri i Flekkefjord
Jonathan Burt og Hanne Nomeland baker hos Tollboden Bakeri i Flekkefjord.
Photo: Gjermund Glesnes / Visit Sørlandet

Jonathan og Hanne hos Tollboden Bakeri

Fra stoppested til reisemål

Fra hjørnekontoret i et av Hollenderbyens mange hvitmalte trehus konstaterer Frode Johannessen at hjembyen har kommet i en positiv spiral, der unge tør å satse og de etablerte sliper knivene.

– Flekkefjord var lenge et pitstop på vei til Preikestolen. Nå har byen blitt en reason to go – et reisemål i seg selv, sier han.

Selv om de største turistmagnetene fortsatt ligger utenfor bykjernen – Brufjellhulene, øyidyllen Hidra og skinnesyklingen på Flekkefjordbanen – har også sentrum mer enn nok å by på for en deilig helgetur litt utenom allfarvei:

Spredt rundt i de sjarmerende smågatene dukker streetart-verker av kjente gatekunstnere opp. 10–12 spisesteder sørger for et variert utvalg av fristende retter. Flere små scener arrangerer konserter.

En småby for shopping

I tillegg kommer et hel perlekjede av nisjebutikker. I gågata Kirkegaten ligger de på rekke og rad, nesten uavbrutt av logoene til de store kjedene: Hobbybutikken Aktiviteten, klesbutikkene Lille Bille, No 5 og To-Ka, undertøysspesialisten Bella Donna, kunsthåndverksbutikken Hønsegården, bare for å nevne noen.

– Vi har blitt en nisjegate, ja. Jeg tror det er derfor mange rogalendinger reiser hit i julehandelen, sier Silje Djuphagen Svela i Lille Bille, som lokker kunder langveisfra med sitt håndplukkede utvalg av dameklær, interiør og kosmetikk.

– Når kunder spør meg: «Liker du denne?» kan jeg alltid svare ja. Med hånda på hjertet. Jeg velger jo personlig ut alle varene, og tar aldri inn noe jeg ikke selv syns er fint, smiler hun.

Silje Djuphagen Svela og Kornelia Egeland hos Lille Bille i Flekkefjord
Silje Djuphagen Svela og Kornelia Egeland hos Lille Bille i Flekkefjord.
Photo: Gjermund Glesnes / Visit Sørlandet

Silje og Kornelia Egeland hos Lille Bille

Litt lenger nede i gata, i et 1800-tallshus som gjennom årene har huset både urmaker, glassmagasin og klesbutikk, byr interiørbutikken Fuglehuset på ekte kremmerhusfølelse. Overalt i de små rommene bugner hyllene av krukker og glass, blomster og puter.

– Her kan du gå mange runder før du har sett alt. Det skal være en opplevelse å gå rundt i butikken. Og du skal gå ut igjen med et smil rundt munnen, sier Marit Jensen.

Hun røper også historien bak de heklede vimplene som vaier over Kirkegaten som en slags helårs julegate.

– Det begynte med at vi og noen andre butikkdrivere ville forskjønne vår del av gata. Senere slang resten av butikkene seg på og vi heklet dem på dugnad, smiler hun.

Marit Jensen hos Fuglehuset i Flekkefjord
Marit Jensen hos Fuglehuset i Flekkefjord.
Photo: Gjermund Glesnes / Visit Sørlandet

Marit Jensen hos Fuglehuset

Historisk sjarm

Mer kjent enn shoppingbyen og spisebyen Flekkefjord, er trehusmiljøet. Mest berømt er Hollenderbyen, men faktum er at over halve sentrum vest for Elva et regnet som bevaringsverdig.

Gatene har ikke bare vakker sørlandsidyll i barokk-, empire- og sveitserstil. Holder dere øynene åpne, vil dere også se små detaljer nær sagt overalt: Det er sladrespeil og utskjæringer, og avkuttede hushjørner i gatekryssene som ellers ble for trange til å svinge rundt med hest og kjerre.

Og midt i all denne romantikken kan dere oppdage store og små streetartperler, som på en merkelig måte greier å passe inn i bybildet.

Streetart utenfor Central Bybryggeri i Kirkestredet, Flekkefjord
Streetart utenfor Central Bybryggeri i Kirkestredet, Flekkefjord.
Photo: Gjermund Glesnes / Visit Sørlandet

Streetart utenfor Central Bybryggeri

En av Birgit Gautschis desiderte favoritter viser en hval som svever under ballonger. Et par kvartaler bortenfor prydes en hel endevegg av en gedigen kanin som serveres jordbær av tre frosker.

– Kunstneren Hama Woods laget hele motivet med sjablong. Det tok flere dager før vi andre skjønte hva det skulle bli, forteller museumsformidleren.

Hun viser vei til flere av høydepunktene fra den årlige streetart-festivalen: Mønstrene på bakken i smuget ned mot allmenningen, vekteren på branntårnet, og den enorme «Fiskeren» vis-à-vis kulturhuset Spira.

Etter en sving nedom det 80 meter lange kunstverket «Rød Løper» – en gangvei som viser hele byens historie – er omvisningen slutt. Og valgene for fortsettelsen er mange og lykkelige.

Guide Birgit Gautschi foran street art Learning to Fly i Flekkefjord
Guide Birgit Gautschi foran street art Learning to Fly i Flekkefjord.
Photo: Gjermund Glesnes / Visit Sørlandet

Birgit Gautschi foran street art

Gatekunst av Hama Woods i Fjellgaten 9 i Flekkefjord
Gatekunst av Hama Woods i Fjellgaten 9 i Flekkefjord.
Photo: Gjermund Glesnes / Visit Sørlandet

Gatekunst av Hama Woods

Klar for en matbit?

Steinovnspizza fra Tollboden, sesongens lokale råvarer på Grand Gastro eller bistroen på Maritim Fjordhotel, thaimat eller kinesisk? Eller kanskje starte med en håndverksøl på Central Bybryggeri?

Steinovnsbakt pizza fra Tollboden Bakeri i Flekkefjord
Steinovnsbakt pizza fra Tollboden Bakeri i Flekkefjord.
Photo: Gjermund Glesnes / Visit Sørlandet

Steinovnsbakt pizza fra Tollboden Bakeri

Harald Søddesvik hos Central Bybryggeri i Flekkefjord
Harald Søddesvik hos Central Bybryggeri i Flekkefjord.
Photo: Gjermund Glesnes / Visit Sørlandet

Harald Søddesvik hos Central Bybryggeri

Uansett er kvelden ennå ung. Og når natten senker seg, venter to nyoppussede hoteller med høy komfort.

Og i morgen venter en ny dag i allsidige Flekkefjord.

Overnatting i Flekkefjord

Les mer om Flekkefjord

Back to Top

Your Recently Viewed Pages

Tilbake til toppen