Dynamic Variation:
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search

Småbyglede i Flekkefjord

Tresko i hollenderbyen
Tresko i hollenderbyen.
Photo: Sandra Surdal

Fra Bakerlandslaget til Tollboden

– Det lå fire lag gulv over den gamle parketten. Og jeg vet ikke hvor mange lag med veggplater og tapet. Vi begynte bare å rive uten å ane hva som gjemte seg bak, forteller Thomas Valand.

Restaureringen tok et halvt år, men til slutt sto drømmen ferdig: Tollboden Bakeri, med liflig duft av kanelboller om morgenen og steinovnspizza til lunsj og middag, og originale tømmervegger fra 1848.

Og nesten alt bakverket lages med surdeig.

– Det er ikke mange håndverksbakerier igjen i Norge. Men det er dette vi ønsket å gjøre, sier landslagsbaker Jonathan Burt før han setter nok et brett med ostebriks i ovnen.

Håndverksbakeriet nederst langs Elva ligger rett ovenfor en annen nyvinning i sørlandsbyen: Gangbrua som med en myk bue binder byens sentrum sammen.

Jonathan Burt og Hanne Nomeland baker hos Tollboden Bakeri i Flekkefjord
Jonathan Burt og Hanne Nomeland baker hos Tollboden Bakeri i Flekkefjord.
Photo: Gjermund Glesnes / Visit Sørlandet

Jonathan og Hanne hos Tollboden Bakeri

Fire spennende fyrtårn

Fra hjørnekontoret i et av Hollenderbyens mange hvitmalte trehus konstaterer Frode Johannessen at hjembyen har kommet i en positiv spiral, der unge tør å satse og de etablerte sliper knivene.

– Flekkefjord var lenge et pitstop på vei til Preikestolen. Nå har byen blitt en reason to go – et reisemål i seg selv, sier han.

Selv om de største turistmagnetene fortsatt ligger utenfor bykjernen – Brufjellhulene, øyidyllen Hidra og skinnesyklingen på Flekkefjordbanen – har også sentrum mer enn nok å by på for en deilig helgetur litt utenom allfarvei:

Spredt rundt i de sjarmerende smågatene dukker streetart-verker av kjente gatekunstnere opp. 10–12 spisesteder sørger for et variert utvalg av fristende retter. Flere små scener arrangerer konserter.

Nisjebutikker på rekke og rad

I tillegg kommer et hel perlekjede av nisjebutikker. I gågata Kirkegaten ligger de på rekke og rad, nesten uavbrutt av logoene til de store kjedene: klesbutikkene Lille Bille, No 5 og To-Ka, kunsthåndverksbutikken Hønsegården, bare for å nevne noen.

– Vi har blitt en nisjegate, ja. Jeg tror det er derfor mange rogalendinger reiser hit i julehandelen, sier Silje Djuphagen Svela i Lille Bille, som lokker kunder langveisfra med sitt håndplukkede utvalg av dameklær, interiør og kosmetikk.

– Når kunder spør meg: «Liker du denne?» kan jeg alltid svare ja. Med hånda på hjertet. Jeg velger jo personlig ut alle varene, og tar aldri inn noe jeg ikke selv syns er fint, smiler hun.

Silje Djuphagen Svela og Kornelia Egeland hos Lille Bille i Flekkefjord
Silje Djuphagen Svela og Kornelia Egeland hos Lille Bille i Flekkefjord.
Photo: Gjermund Glesnes / Visit Sørlandet

Silje og Kornelia hos Lille Bille

Litt lenger nede i gata, i et 1800-tallshus som gjennom årene har huset både urmaker, glassmagasin og klesbutikk, byr interiørbutikken Fuglehuset på ekte kremmerhusfølelse. Overalt i de små rommene bugner hyllene av krukker og glass, blomster og puter.

– Her kan du gå mange runder før du har sett alt. Det skal være en opplevelse å gå rundt i butikken. Og du skal gå ut igjen med et smil rundt munnen, sier Marit Jensen.

Hun røper også historien bak de heklede vimplene som vaier over Kirkegaten som en slags helårs julegate.

– Det begynte med at vi og noen andre butikkdrivere ville forskjønne vår del av gata. Senere slang resten av butikkene seg på og vi heklet dem på dugnad, smiler hun.

Marit Jensen hos Fuglehuset i Flekkefjord
Marit Jensen hos Fuglehuset i Flekkefjord.
Photo: Gjermund Glesnes / Visit Sørlandet

Marit Jensen hos Fuglehuset

Besøk den historiske Hollenderbyen

Mer kjent enn shoppingbyen og spisebyen Flekkefjord, er trehusmiljøet. Mest berømt er Hollenderbyen, men faktum er at over halve sentrum vest for Elva et regnet som bevaringsverdig.

Gatene har ikke bare vakker sørlandsidyll i barokk-, empire- og sveitserstil. Holder dere øynene åpne, vil dere også se små detaljer nær sagt overalt: Det er sladrespeil og utskjæringer, og avkuttede hushjørner i gatekryssene som ellers ble for trange til å svinge rundt med hest og kjerre.

Og midt i all denne romantikken kan dere oppdage store og små streetartperler, som på en merkelig måte greier å passe inn i bybildet.

Streetart utenfor Central Bybryggeri i Kirkestredet, Flekkefjord
Streetart utenfor Central Bybryggeri i Kirkestredet, Flekkefjord.
Photo: Gjermund Glesnes / Visit Sørlandet

Streetart utenfor Central Bybryggeri

Utendørs gatekunstgalleri!

En av Birgit Gautschis desiderte favoritter viser en hval som svever under ballonger. Et par kvartaler bortenfor prydes en hel endevegg av en gedigen kanin som serveres jordbær av tre frosker.

– Kunstneren Hama Woods laget hele motivet med sjablong. Det tok flere dager før vi andre skjønte hva det skulle bli, forteller museumsformidleren.

Hun viser vei til flere av høydepunktene fra den årlige streetart-festivalen: Mønstrene på bakken i smuget ned mot allmenningen, vekteren på branntårnet, og den enorme «Fiskeren» vis-à-vis kulturhuset Spira.

Etter en sving nedom det 80 meter lange kunstverket «Rød Løper» – en gangvei som viser hele byens historie – er omvisningen slutt. Og valgene for fortsettelsen er mange og lykkelige.

Guide Birgit Gautschi foran street art Learning to Fly i Flekkefjord
Guide Birgit Gautschi foran street art Learning to Fly i Flekkefjord.
Photo: Gjermund Glesnes / Visit Sørlandet

Birgit Gautschi foran street art

Fiskeren i Flekkefjord
Fiskeren i Flekkefjord.
Photo: Ivan Salazar

Fiskeren i Flekkefjord

Gatekunstbyen Flekkefjord

StreetART Flekkefjord startet i 2015. Siden da har vi fått over 30 spennende kunstverk i byen.

Her kan du blant annet se den majestetiske Fiskeren, det ornamentalske Byteppet, Vokteren som passer på byen, Englevingene i alle regnbuens farger og den gigantiske Kaninen, som pryder en husvegg i Fjellgaten 12. Ta turen gjennom sentrum, mellom små og store trehus og opplev vårt eventyrlige utendørsgalleri! 

Besøk StreetartFlekkefjord.no for mer informasjon

Steinovnsbakt pizza fra Tollboden Bakeri i Flekkefjord
Steinovnsbakt pizza fra Tollboden Bakeri i Flekkefjord.
Photo: Gjermund Glesnes / Visit Sørlandet

Steinovnsbakt pizza fra Tollboden Bakeri

Klar for en matbit?

Steinovnspizza fra Tollboden, sesongens lokale råvarer på Grand Gastro eller bistroen på Maritim Fjordhotel, thaimat eller kinesisk? Eller kanskje starte med en håndverksøl på Central Bybryggeri?

Harald Søddesvik hos Central Bybryggeri i Flekkefjord
Harald Søddesvik hos Central Bybryggeri i Flekkefjord.
Photo: Gjermund Glesnes / Visit Sørlandet

Harald Søddesvik hos Central Bybryggeri

Overnatting i Flekkefjord

Les mer om Flekkefjord

Back to Top

Your Recently Viewed Pages

Tilbake til toppen