Meld deg på vårt nyhetsbrev

Farmen på Ny-Hellesund

Idylliske Monsøya på Ny-Hellesund ble valgt som innspillingssted for Farmen 2023. I flere måneder ble deltakerne tatt med 100 år tilbake i tid, og fikk oppleve livet slik de levde det på øya. Det innebar blant annet et ensformig kosthold, hardt arbeid og en hverdag uten kontakt med omverdenen.

Bli kjent med Sørlandets spennende kystkultur

Kystkulturen på Sørlandet har en dyp og mangfoldig historie som er sterkt påvirket av havet og den vakre skjærgården. Gjennom innspillingen av Farmen blir du tatt med tilbake til et liv preget av kystkultutren med fiske, transport som sentrale elementer.

Et helt lokalsamfunn har stilt opp i ulike roller under innspillingen og viser frem skjærgården som de er så stolte av.

Dette lærte de om sørlandsk kystkultur

Gjennom 11 uker fikk deltakerne føle på kroppen hvordan livet var for 100 år siden. Vi har tatt en prat med to av dem om hva de lærte om sørlandsk kystkultur.

Søgne-Ny Hellesund .
Photo: Adam Read
Søgne-Ny Hellesund .
Photo: Adam Read

Det handlet hele tiden om å overleve

Martin Hals Johannessen er selv sørlending, men lærte mye nytt om Sørlandsk kystkultur av oppholdet på Farmen.

- Jeg lærte at man var avhengig av å fiske og bruke naturen for å overleve. Fiske tang og tare, lage mat av tang, skalldyr og fisk. I dagens samfunn tar man for gitt at man kan kjøpe det man har lyst på på butikken. På øya måtte vi virkelig jobbe for maten, og alt dreide seg om det, sier Hals Johannessen.

- Det var hardt arbeid fra tidlig morgen til sen kveld. Livet man lever hjemme som innebærer å dra på fritidsaktiviteter og gjøre ting for gøy, virket veldig fjernt. Alt man gjorde, var for å overleve. Jeg savnet det å få lov til å styre min egen hverdag, sier han.

En av de tingene som overrasket han mest, var hvor mye de måtte fyre, og han anslår at de fyrte opp 9-10 bål hver dag.

-Vi måtte fyre for å lage mat og vaske tøy, og brukte sinnsykt mye ved. Det å koke vann for å vaske seg i, gjorde jeg derimot kun 2-3 ganger i løpet av oppholdet. Jeg badet i sjøen hver dag og det var kjempedeilig, sier han.

Hvorfor bør man reise til Sørlandet?

Man får fine kystopplevelser uten for mye folk, og man kan finne fine perler som man får ha for seg selv. Sørlandskysten med berg og fine strender og klart fint vann. Man kan legge seg på en holme helt alene. Sørlandet er frihet! Og så må jeg innrømme at Sørlendinger er utrolig blide og hyggelige folk, og jeg savnet flere dem blant deltakerne. Derfor var det ekstra  godt å møte blide sørlendinger på markedet, de er så inkluderende og hyggelige. Da følte jeg meg hjemme, smiler han.

Martin Hals Johannessen .
Photo: TV2
Martin Hals Johannessen .
Photo: TV2

Har fått en helt ny respekt for mat

Kornelia Kløv er født og oppvokst i Oslo, men har tilbragt mange sommerferier på Sørlandet. Som så mange andre assosierer hun Sørlandet med sommer, sjømat og båtliv, men har etter oppholdet på Farmen lært at landsdelen byr på så uendelig mye mer.

- Jeg kommer til å ta med meg alt det praktiske jeg har lært. Jeg har fått mer kunnskap om ulike fiskearter, det å sette garn, båtknuter og sløye fisk. Jeg fikk en helt ny respekt for maten man spiser, og hvor mye man kan gjøre med veldig lite. Vi lærte også å være kreative i nye matkombinasjoner, forteller hun.

I tillegg lærte hun mye om sørlandsk kystkultur og om Ny-Hellesund. Livet de levde på øya er veldig annerledes enn livet hun vanligvis lever i Oslo:

-Vi måtte være oppfinnsomme for å finne på ting. Til vanlig florerer fritidstilbudene, og man kan dra ut og gå på kino, trene eller spise med venner hvis man kjeder seg. På øya hadde vi bare hverandre. Så fra sommerferiene mine på Sørlandet husket jeg at vi dro for å fiske krabber, og det syntes jeg var utrolig morsomt. Jeg tok derfor med meg Sebastian og Bjørk for å gjøre dette, og det var noe de aldri hadde gjort før. Men for meg var det en stor del av barndommen på Sørlandet, forteller hun.

-Det har også endret meg i etterkant av oppholdet på Farmen. Jeg kan nå gå ut uten musikk på øret og høre på stillheten. Jeg har blitt mer oppmerksom på ting som faktisk skjer rundt meg. Jeg savner det å ikke være så tilgjengelig hele tiden, og har blitt flinkere til å skru av varsler, og legger fra meg mobilen oftere, sier hun.

Hva er det beste med Sørlandet?

Det beste med Sørlandet er sommeren, sørlendinger er veldig blide og man føler seg så velkommen. Jeg har ikke møtt en sørlending som ikke smiler hele tiden, ler hun.

Kornelia Kløv .
Photo: TV2
Kornelia Kløv .
Photo: TV2

Bli med til et helt unikt sted...

Ny-Hellesund, en sjarmerende perle sør i Norge, har en historie som går tilbake i tid, og den er like unik som den vakre naturen som omgir den. En tur til Ny-Hellesund er som å reise tilbake i tid samtidig som du nyter moderne komfort og bekvemmeligheter.

Mens du nærmer deg Ny-Hellesund med båt, vil du først legge merke til de små øyene som utgjør denne pittoreske skjærgården. Her er opplevelsen preget av sjøen og det maritime livet. Du kan seilas langs de rolige farvannene og ta inn den friske havluften. Når du går i land, blir du møtt av de historiske bygningene som preger Ny-Hellesund. Øyene har en fascinerende historie og du kan besøke gamle handelsstasjoner og fiskevær som gir et innblikk i livet langs kysten i tidligere tider.

En av de mest minneverdige opplevelsene i Ny-Hellesund er å utforske de vakre stiene og naturstiene som krysser øyene. Her kan du vandre gjennom frodige skoger, oppdage idylliske bukter og ta inn panoramautsikten fra høye klipper. Uansett hvor du går, vil du alltid ha havet som selskap.

Maten i Ny-Hellesund er en annen høydepunkt. Du kan nyte fersk sjømat fanget rett utenfor kysten på Verftet.

Ny-Hellesund er en oase av ro og naturskjønnhet, og uansett om du er ute etter eventyr i naturen, historiske opplevelser eller bare ønsker å slappe av ved vannkanten, vil denne sjarmerende skjærgården gi deg minner for livet.

Romsviga

Romsviga har lang historie som strekker seg tilbake til midt på 1600 tallet og…

Søgne-Ny Hellesund .
Photo: Adam Read
Søgne-Ny Hellesund .
Photo: Adam Read

Gøy å se hvor mye de lærte

Audun Abrahamsen er født og oppvokst i Søgne. Han ble involvert i Farmen-innspillingen fordi han har sauer på øya. Oppgaven hans som mentor er å gi deltakerne ukesoppdraget, for deretter å gi dem dommen på om oppdraget er bestått.

-Det har vært spennende å se hvordan deltakerne har løst ukesoppdragene, forteller Audun.

Det er lagt ned mye tid og arbeid i å utforme ukesoppdragene, som skal reflektere hverdagen til beboerne slik de levde for 100 år siden. Oppdragene har bestått av alt fra å lage båtrampe, lage gallionsfigur, sy klær, arrangere en olsokfeiring og mye mer. Det har ikke alltid vært lett å bedømme om oppdraget er bestått eller ikke.

-Vi ønsker jo helst at de skal klare det, og har av og til gått flere runder når vi evaluerer oppdragene. Det er ikke noe vi tar lett på, smiler han.

Audun er mentor på Farmen .
Photo: TV2
Audun er mentor på Farmen .
Photo: TV2

Huset som opprinnelig stod nede på brygga

Monica Klungland Torstveit har tilbragt mye tid på Fredheim gård hvor den ligger i dag. Helt siden faren arvet gården for rundt 15 år siden, har familien tilbragt nydelige dager i grønne omgivelser. Men hun kan fortelle at det ikke alltid har vært skogsområder og dyrket mark som har omringet huset.

– Opprinnelig lå huset nede ved brygga. Men min oldefar, som den gang eide det, slet med å få sove grunnet mye bølgestøy fra sjøen. I tillegg var det mer hensiktsmessig å ha huset nærmere låven med gode muligheter for jordbruk. I stedet for å rive det og bygge nytt, slik man kanskje ville gjort i dag, ble hele huset flyttet til der hvor det står nå. Det må ha vært litt av en prosess, smiler Torstveit.

Hun forteller videre at det har blitt gjort noen justeringer på huset i forkant av innspillingen til Farmen, men at stilen er ganske lik slik familien selv har hatt den. 

–  Produksjonsselskapet har gjort mindre ting som malt og tapetsert, men også flyttet på vegger, laget drivhus, ny utedo, smie og bakstehus. Badet med vannklosett er stengt av, slik at deltakerne kan få en mest mulig realistisk opplevelse, forteller Torstveit, som synes det er uvant å se deltakerne vandre rundt i feriehuset deres.

–  Det var rart første gang jeg så storbonden som skulle legge seg i senga vår. Og han la seg til og med på min side!, ler hun muntert.

to mennesker som steker sveler

Monica Klungland Torstveit og sønnen Linus Torstveit. Foto: Privat

Huset hvor Farmen ble innspilt .
Photo: Monica Klungland Torstveit
Huset hvor Farmen ble innspilt .
Photo: Monica Klungland Torstveit

Vil du oppleve Ny-Hellesund?

M/B Høllen tar deg med ut til Ny-Hellesund i sommersesongen. Dette er turen for deg som ønsker en båttur med kulturelle innslag. Turen går fra Kai 6 (hvor Tollbodgata møter havet) 6 i Kristiansand, vestover mot Søgne, tre dager i uka. Vi stopper for omvisning ved Bredalsholmen Dokk og Fartøyvernsenter, det blir bademuligheter eller rusletur i Romsviga, muligheter for en matbit på Verftet i Ny-Hellesund.

Ny Hellesund .
Photo: Rene Bjerregård
Ny Hellesund .
Photo: Rene Bjerregård

Utforsk andre uthavner på Sørlandet

Ny-Hellesund

Den gamle uthavnen Ny-Hellesund i Søgne var særlig kjent i seilskutetida…

Merdø

På bilfrie Merdø utenfor Arendal er det vakre gamle…

Lyngør

Lyngør ble i 1991 kåret til Europas best bevarte tettsted. Denne…

Brekkestø

Historisk sett var Brekkestø opprinnelig en ventehavn og vinteropplagsplass…

Korshamn

Korshamn har mellom 90 og 100 fastboende og er et populært reisemål…

Ulvøysund

Så du 13. sesong av Mestenes mester på NRK? Da kjenner du sikkert igjen…