Meld deg på vårt nyhetsbrev

Ja, vi elsker Sandøya

Sandvika på Sandøya .
Photo:
Sandvika på Sandøya .
Photo:

Den bilfrie øyperlen på Sørlandet, like utenfor Tvedestrand, er så idyllisk og sjarmerende at man kommer i feriemodus omtrent før rutebåten har lagt til land.

Sandøya .
Photo:
Sandøya .
Photo:

Selve båtturen fra Hagefjordbrygga tar bare noen minutter og vips – så er vi der, på sommerparadiset Sandøya, ytterst i Tvedestrandsskjærgården, hvor assosiasjonene til tv-serien «Vi på Saltkråkan» umiddelbart gjør seg gjeldende.

Her rusler vi på en gruslagt bygdevei som tar oss forbi små og lune viker, hvite sandstrender, vakker trehusbebyggelse, hager med fargerike hengekøyer i trærne, beitende sauer og enger fulle av duftende markblomster.

Sandvika er ei nydelig og langgrunn badestrand på Sandøya i Tvedestrand

Bygdeveien snor seg rundt hele øya, og den er herlig fri for motoriserte kjøretøy. Vel, bortsett fra landpostbudet som bruker en firehjuling, «Lillebil» som kjører varer for matbutikken og en og annen traktor. Det vanligste synet her er mennesker til fots eller på sykkel, og alle hilser med et «hei» når de passerer hverandre.

En stor snakkis

Øyas fastboende teller i underkant av 200, men når sommerferien begynner tidobles antallet. Da kommer hyttefolket og turistene i hopetall for å slappe av, slikke sol og nyte den helt spesielle Sandøya-atmosfæren.
Da åpner også de ulike verkstedsutsalgene og spisestedene opp for fullt, og rutebåten – Sørlandets Maritime – går i skytteltrafikk over Hagefjorden med forventningsfulle passasjerer om bord. De kan hoppe av på tre forskjellige kommunale brygger: Haven midt på øya, Hauketangen på øyas vestende, eller Sandøykilen på øyas østende.
I sistnevnte havn ligger dagligvarebutikken Sandøya Mat, og restaurant Lille Hilda. De fleste av de næringsdrivende på øya er medlemmer i
nettverket Made on Sandøya som i dag teller 14 lokale småbedrifter med fokus på mat, kunst, håndverk og opplevelser. Aktørene har alle et brennende ønske om å levere kvalitet i alt de gjør, og om å sette øya de har så kjær på turistkartet.
Det har de virkelig lykkes med. For Sandøya har blitt en stor snakkis blant eventyrlystne og reiseglade nordmenn, nettopp på grunn av det livskraftige samfunnet og alt som de kreative og gjestfrie øyboerne får til her.

Sandøya er ei bilfri øy, men traktor til å frakte ting med må være lov.

Sandøya er ei bilfri øy, men traktor til å frakte ting med må være lov .
Photo: Tove Aargaard
Sandøya er ei bilfri øy, men traktor til å frakte ting med må være lov .
Photo: Tove Aargaard

Økologisk bakst

Hos Mose, vis a vis matbutikken og Lille Hilda, designer og syr Kristin Andersen de lekreste plagg til liten og stor, mens Sølvi Johanne Kikvik som driver Kikvik Vevmakeri inn til venstre i veikrysset nedenfor, står for håndvevde tepper og eksklusive badehåndklær i spreke farger. Her i det som tidligere var Sandøyas eget «posthus» vil dere også møte Gro Lygre som driver Fjong Fajanse. De lekreste smykker blir tryllet frem av nettopp gammel fajanse, fortrinnsvis Egersund og Figgjo. Og ikke nok med det – sommeren 2023 blir det i tillegg fotoutstilling av både Erik Garaventa og Oddrun Irene Bø.
Herfra er det bare å følge kanulsnurrlukta østover rundt «Nullen» til Klåholmen hvor bakeriet Brød og Vind holder til, og hvor folk ofte står i kø om morgenen for å sikre seg signaturbrødet Klåholmen Spesial, samt ferske horn og lunkne blåbærmuffins.
– De første kundene dukker gjerne opp en time før vi åpner, med ei god bok og kaffe på termos. Det er så fint å sitte her og nyte morgenstunden og den nydelige utsikten mot havgapet, sier Tove Hage Aargaard.
Hun baker alt fra bunnen av, med økologiske råvarer av god kvalitet, og tyr aldri til kjappe løsninger. Her skal deigene langtidsheves må vite, og vaniljekremen i de berømte skolebollene skal inneholde ekte vaniljestang.
– Sandøya er bare så digg. Kontrasten mellom det bedagelige tempoet som råder her og det travle livet vi vanligvis lever i Oslo, er stor. Vi koser oss glugg, sier Fanny Sjøtveit og Patrick Andreassen, som sitter på bryggekanten på Kriveligheten kafe nedenfor bakeriet og tar livet med ro. Også Kriveligheten drives av Brød og Vind-eieren Tove. Hun har gjort om ishuset ved det gamle fiskemottaket til et rustikt og innbydende kafelokale, med de originale murveggene intakt og store skyvedører ut mot sjøen. Her serveres smørbrød, blåskjell, bruschetta og ulike salater til lyden av bølgeskvulp, måkeskrik og tresjekter som tøffer forbi, mens Toves pensjonert mor står for kakene.

 

Tove Hage Aargaard baker dag og natt gjennom hele sommeren i bakeriet Brød og Vind.

Bakeriet Brød og Vind .
Photo: Camilla Høy / Visit Sørlandet
Bakeriet Brød og Vind .
Photo: Camilla Høy / Visit Sørlandet

Mangfoldig natur

– Sommeren betyr beinhard jobbing for mange av oss som bor på Sandøya. Men du verden så gøy det er med alle gjestene våre som er så fornøyde og blide når de kommer hit. Det gir motivasjon til å stå på videre, smiler Tove, mens hun serverer is i kjeks og frozen yoghurt til en skokk med ungdommer som er på vei for å ta seg en avkjølende dukkert i varmen.

På Klåholmen er det fint å bade fra de mange og glattskurte svabergene, mens Sandvika og Ingers Bukter som vi passerer når vi går tilbake rundt «Nullen» igjen, er godt egnet for familier med mindre barn som foretrekker langgrunne sandstrender.

TIPS! Ta gjerne med sykkel til Sandøya hvis du vil rekke over alt på en dag. Er dere mange i reisefølget, bør dere gjøre avtale med rutebåten på forhånd.

Strekningen fra østsiden til vestsiden av øya er cirka tre kilometer lang. Dersom dere i tillegg velger å ta noen avstikkere, kan det bli i lengste laget hvis det er små barn med i reisefølget.

– Tralla er min beste venn. Jeg har dratt noen tonn med unger, matvarer og jordsekker i de 14 årene vi har bodd her. Styrete? Njaaaa. Jeg velger heller å se på det jeg får; mye gratis trening og mange flotte naturopplevelser som jeg ellers ville gått glipp av hvis jeg hver dag satt meg inn i en bil, sier Juliane Josephsen, som kommer mot oss på veien trekkende på nettopp ei tralle med masse friske grønnsaker og bær i. Juliane er kokebokforfatter med et brennende ønske om å inspirere folk til mer bærekraftige matvalg. Hun er også medarrangør for yoga- og matretreats på Sandøya og naboøya Lyngør, og hun holder grønne matkurs for familier, vennegjenger og bedrifter i samarbeid med Inni Granskogen.

Dette er et lite småbruk midt på øya, som tilbyr overnatting og skreddersydde opplevelser for mindre grupper gjennom hele året. Småbruket ligger like ved det stille ferskvannet Østertjenn. Her kan man ta med seg kaffekoppen ned på brygga for et deilig og forfriskende morgenbad, og virkelig kjenne på stillheten og roen, med Nordskogen Naturreservat som nærmeste nabo.

Tips! I tillegg til hovedveien går det stier på kryss og tvers over hele Sandøya, der en kan bevege seg til fots, og oppleve hvordan omgivelsene skifter fra knopptang til trollskog. Stiene er godt merket av turlaget, og i matbutikken selges det orienteringskart for de som måtte ønske seg en ekstra utfordring.

Juliane Josephsen er dama bak matkonseptet "Julianes kokebok"

Autentisk italiensk mat 

Ved Østertjenn, langsmed hovedveien, ligger også et annet overnattingssted, La Locanda di Marie er et sjarmerende gjestehus med fire rom i det som en gang var Sandøyas gamle bedehuslokale. Eierne er Kristin Njaa Eriksen og hennes italienske ektemann, Giovanni. De to gleder mange ganer med utsøkt, italiensk mat og drikke, som pizza, lasagne, ost, spekemat, tiramisu og panna cotta, samt vin fra egen vingård i Toscana, for å nevne noe.

I La Locanda di Marie restaurant serveres det autentisk italiensk mat.

Giovanni er pizzamesteren på La Locanda di Marie på Sandøya .
Photo: Adam Enochsson/NewsLab
Giovanni er pizzamesteren på La Locanda di Marie på Sandøya .
Photo: Adam Enochsson/NewsLab

Fra La Locanda di Marie nærmest triller vi videre mot Sandøyas skole og barnehagen hvor det er en fin, liten lekeplass, og en innhegning for en flokk kalkuner. Vi passerer Løvøens Lam, verkstedet til Elisiv som strikker de mykeste plagg, puter og pledd i kasjmir og alpakka. Og vi passerer keramiker Eyvind Hermansen som har bodd på Sandøya og hatt sitt virke her siden 1980.

I veikrysset som fører ned til Haven, står Ole Schøning under en diger teltduk og holder på med taubinding. Da Ole var liten guttunge satt han på bestefarens fang og fikk servert den ene historien etter den andre om enorme slanger, pirater, løver, kannibaler og sydhavsøyer, mens han lærte seg de første knutene, knopene og stikkene av mannen han mente måtte være en ekte sjørøver.

Ole er opptatt av å ta vare på gammel erfaring og tradisjoner knyttet til livet på og ved havet, så etter noen år som trebåtbygger tok han derfor opp igjen interessen sin for tauarbeid.

Om sommeren knytter han for harde livet, og selger unna fendere, dørmatter, gryteunderlag og vinflaskeholdere som bare det. Sommeren 2023 planlegger Ole å flytte «utsalgsteltet» sitt til veikrysset ved Sandøykilen.

– Det er fint å være tilbake på Sandøya. Jeg flyttet hjem for snart 17 år siden, og bosatte meg i nærheten av barndomshjemmet mitt. Nå rommer det et lite lysstøperi, en koselig kafe og et pølsemakeri, forteller Ole, som mener det er et must å smake på stedets hjemmelagde munker hvis vi bestemmer oss for å ta turen innom.

Ole Schøning driver med taubinding på Sandøya

På Ragnvalds pølsemakeri lages det verdens beste pølser ifølge stamkunder

Pølseproduksjon hos Ragnvalds Pølsemakeri på Sandøya

Ragnvalds pølsemakeri på Sandøya utenfor Tvedestrand .
Photo: Erik Garaventa
Ragnvalds pølsemakeri på Sandøya utenfor Tvedestrand .
Photo: Erik Garaventa

Verdens beste pølser

Munker er vi svake for, så om litt befinner vi oss i hagen til Linn og Ragnvald Zwilgmeyer hvor uteserveringen er pyntet med markblomster, fargerike duker og vimpler. Inne i huset har Linn interiørbutikk, med blant annet egenproduserte lys, mens ektemannen Ragnvald lager skikkelige håndverkspølser basert på lokale råvarer i et tilhørende produksjonslokale. Disse selges over disk, eller rett fra grillen, og smaker akkurat som munkene – himmelsk!

– Vi er hos venner på Sandøya for sjuende sommer på rad nå. Et besøk innom Ragnvald og Linn er helt klart et av de store høydepunktene i ferien vår. Pølsene her er bare verdens beste, sier Anita og Andrew Lloyd, og forteller at de er fulle av beundring over alle de driftige menneskene i Made on Sandøya-nettverket, som hele tiden utvikler seg.

Linn og Ragnvald inviterer blant annet til temakvelder og konserter, og paret arrangerer grillkvelder og hyggelige sammenkomster i et eget selskapslokale. Pølsekurs drar de gjerne også i gang, i tillegg til en gedigen øl- og pølsefest om våren.

– Mange tror at det bare er om sommeren det skjer noe på Sandøya, men det er feil. Blant annet har vi vår egen matfestival i september, og et stemningsfullt høst- og julemarked i november, forteller Linn.

En rekke av Made on Sandøya-bedriftene tilbyr kurs og opplevelser for grupper hele året gjennom, mens Kote Null står for aktiviteter til havs og i skjærgården. Utenom høysesongen holder mange av verkstedene og spisestedene åpent inntil en eller flere dager i uken.

Linn og Ragnvald Zwilgmeyer

Spektakulær solnedgang

– Alle årstidene her på Sandøya er verdt å få med seg. De er så vakre, sier Linn.

Ja, kanskje aller vakrest en varm septemberdag, med rosa svaberg, klar luft og sol som fremdeles varmer. Eller en kald januardag med stjernehimmel, knitrende snø og koselig lørdagskafe på skolen.

Jo takk, vi skjønner at vi snart må tilbake hit igjen.

For en aldeles nydelig dag er snart i ferd med å ebbe ut, og vi er enda ikke helt ferdige med å utforske vestenden av Sandøya. Dumt, for vi skulle gjerne opplevd Loshytta på Hauketangen og den spektakulære solnedgangen.

Også her på Vestergården som det heter, skal det være fint å ta seg et bad. På vei mot Sandøy Båtbyggeri, følger man ganske enkelt stien ut til Paradisbukta, og navnet på denne langgrunne sandstranda taler vel for seg.

Idylliske viker overalt på Sandøya

Slik kommer du deg til Sandøya

Det er enkelt å ta seg til Sandøya. Fra Tvedestrand er det cirka 15 minutter å kjøre, og bilen setter du fra deg på anviste parkeringsplasser på Hagefjordbrygga. Herfra går rutebåten regelmessig fra morgen til ettermiddag, og på kveldstid kan man bestille taxibåt.

Sandøya har tre kommunale brygger hvor du kan gå i land. De heter Hauketangen (vestenden) Haven (midt på) og Sandøykilen (østenden)

Sjekk www.sorlandetsmaritime.no for rutetider.