Meld deg på vårt nyhetsbrev

Kunst og kulturbyen Risør

Galleri Villvin i Risør .
Photo: Galleri Villvin
Galleri Villvin i Risør .
Photo: Galleri Villvin

I over 30 år har Risør satset på kunst og kultur. De var blant de første småbyene som fikk eget kulturhus og det var spesielt at en liten by som Risør hadde en så tydelig kunst- og kulturprofil. Det er lokal kompetanse og en positiv holdning til kreativitet i byen og kommunen som gir grunnlag for den bevisste satsingen for å skape et godt kunst og kulturmiljø.

Bibiche Mourier i Risør Kunstpark .
Photo: Gjermund Glesnes/Visit Sørlandet
Bibiche Mourier i Risør Kunstpark .
Photo: Gjermund Glesnes/Visit Sørlandet

Kunst og kulturbyen

Mange av innbyggerne i Risør er i dag sysselsatt i kreative næringer, og samarbeidet mellom kunst, kultur og næring har gitt grunnlag for nye spennende produkter.

Risør har tro på at nytenking, forandring og omstilling vil være viktig i framtiden, og det gir grunnlag for nye kultur- og næringsprosjekter. Samtidig gir kreativiteten Risør en stedsprofil og er en drivkraft for å realisere drømmen om det gode liv for hver enkelt.

Risør ble kåret til Norges kulturkommune i 2015 og er hvert år vertskap for flere internasjonale festivaler.

Risør har 3 store festivaler av internasjonal klasse

I 1991 ble Risør Kammermusikkfest etablert med følgende målsetning: "Risør kammermusikkfest er en ideell stiftelse som har til formål å arrangere en årlig Kammermusikkfest, der det skal presenteres så vel sentral klassisk musikk som nyere repertoar. Det skal tilstrebes å finne fram til musikere - både norske og utenlandske - som holder et anerkjent høyt kunstnerisk nivå, eller som har dokumentert et uomtvistelig talent."

Villvin Kunsthåndverkmarked er landets største og mest spennende mønstring av kunsthåndverk. De lover en inspirerende fest i form, farge og frodighet når mer enn 100 profesjonelle kunsthåndverkere fra Danmark, Sverige, Finland og Norge samles på torget og rundt Risørs vakre indre havn. Her presenteres og selges unike arbeider i keramikk, glass, tekstil, metall, lær, tre, papir og pilflett. Det vil bli underholdning, barneverksted og mye mer.

Enten du er båteier eller en av de mange som nyter kystlivet og kystkultur, er Risør Trebåtfestival noe å vurdere når du legger planer for sommeren. Festivalen er blant de aller viktigste og populære kystkultur-arrangementer i Europa, som viser frem tradisjonelle trebåter.

I april arrangeres Kulturnatt i tillegg til en rekke andre arrangementer spredt utover hele året. Visit Risør på Facebook og Instagram for løpende oppdateringer.

konsert

Gallerier i Risør

Risør har mange gallerier, noen er helårsåpne og andre er åpen kun i sommersesongen. Risør Kunstpark er hjertet i Kunstbyen Risør. Huset rommer 14 atelier for kunstnere og er et av Sørlandets tre beste visningssteder for kunst, kunsthåndverk og design. Åpent hele året. Galleri Villvin er et av landets mest spennende salg- og visningssteder for norsk og nordisk kunsthåndverk. Galleri Villvin er et helårsåpent galleri i Risør som formidler arbeider skapt av mer enn hundre kunsthåndverkere innen faggruppene keramikk, tekstil, glass, metall og tre. Alle disse er profesjonelle kunsthåndverkere og designere. Embla Smykkeverksted og galleri produserer sølv- og emaljesmykker. De har egen helårsåpen butikk og verksted sentralt i Risør, samt at de selger til gullsmeder, husflid og gallerier over hele landet. Designansvarlig er Asta Gautland Andersen. I dag drives bedriften av to kvinner som har vært med helt fra starten. Disse to utfører også smykkeproduksjonen selv. Galleri Nylund Larsen er et helårsåpent galleri og butikk drevet av Rune Nylund Larsen og Heidi Nylund Larsen. Rune er fotograf og forfatter, Heidi er grafisk designer og blomsterdekoratør. Galleriet viser deres arbeider, samt håndplukket kunst, kunsthåndverk og smykker fra et utvalg kunstnere og håndplukket interiør og gaver.

Branntårnet er Risørs mest populære utsiktspunkt. Her stiller grafikere og kunstnere ut sine arbeider. Galleri Branntårnet er åpent i sommersesongen.

Keramiker Ole Morten Rokvam og tekstilkunstner Grete Rokvam driver verksted og Galleri Rokvam på Gardsli, 9 km utenfor byen.

Galleri Solsiden 10 er åpent i sommersesongen. Se nettsiden for mer informasjon om utstillinger.

Dette er noen av grunnene til at Risør er en kunst og kulturby:

  • Helårsåpne gallerier for kunsthåndverk
  • Nasjonale og internasjonale festivaler
  • En aktiv kulturell skolesekk med profesjonelle kunstnere
  • Utsmykningsordning hvor 2 % settes av til kunstnerisk utsmykning
  • Risør Kunstpark, som i tillegg til galleri, inneholder ca. 14 verksteder
  • Et Kunststipend som er knyttet til et verksted i Risør Kunstpark
  • Et subsidiert Etablereratelier til kunstnere i etableringsfasen
  • Et prosjektatelier med tilhørende stipend

Ikke minst er Risør et sted der kreative sjeler innen ulike kunstformer kan hente inspirasjon og finne mulighet for utfoldelse.

 

ku

Galleri Rokvam

Galleri Rokvam utenfor Risør tilbyr keramiske arbeid av høy kvalitet…

Embla Design

Embla Design har egen butikk i Risør, og selger til gullsmeder, husflid og gallerier…