Fyrferie gir ro og opplevelser i havgapet

Fyrferie på Lindesnes .
Photo: Fotograf Iselinn Andersen
Fyrferie på Lindesnes .
Photo: Fotograf Iselinn Andersen

På utkikk etter naturopplevelser litt utenom det vanlige?

Da kan du ta deg turen til Lindesnes fyr, Ryvingen fyr eller Hatholmen fyr. En gjeng lokale fyrentusiaster i alderen 11 til 54 år, kan fortelle hvorfor de anbefaler fyrferie: For hele familien.

Av Rita Tvede Bartolomei

Fyrferie på Lindesnes .
Photo: Fotograf Iselinn Andersen
Fyrferie på Lindesnes .
Photo: Fotograf Iselinn Andersen

Ingunn Fladlid (42) fra Vigmostad i Lindesnes, hadde ikke overnattet på en fyrstasjon før i voksen alder. Det skjedde høsten 2021. Da dro hun ut til Ryvingen fyr (fra 1867), sammen med de 22 barna hun er kontaktlærer for.

-  Det var fantastisk å våkne opp til en ny dag i disse omgivelsene ved havet, og ungene storkoser seg når de får oppleve naturen på nært hold, sier Ingunn.

11-åringene i klasse 6A på Ime skole i Mandal, fikk et døgn midt i havgapet, helt uten tilgang på mobiltelefoner eller nettbrett.

Pause fra hverdagsstress

Hun er overbevist om at fyrferier gir et avbrekk fra hverdagsstresset.

-  I dagens samfunn med mye stress og skjermbruk, trenger alle et pusterom der de får mulighet til å ta i bruk sansene; i samspill med naturen, sier læreren.

På kvelden var det duket for utekino i havgapet for barna:

- Vi hadde filmstund på kvelden med prosjektor, dro på oppdagelsesferd, fisket og koste oss. Utsikten ut mot havet var helt fantastisk.

Selv fra utedoen var utsikten helt utrolig, påpeker hun.

- Derfor lot jeg ofte døra stå oppe for å nyte utsikten, sier Ingunn og ler.

Ingrunn og kollega på Ryvingen fyr .
Photo:
Ingrunn og kollega på Ryvingen fyr .
Photo:

Savnet ikke Playstation

Sander Haaland (11) fra Mandal, en av Ingunns elever i 6A, forteller det var moro å oppleve et helt nytt sted sammen med vennene sine.

- Jeg synes det var skikkelig moro å fiske rett ved der vi sov, være med vennene mine, se på film og gå på tur på øya. Vi lekte også mye politi og røver, sier han.

Men han synes også det var artig å lære om fyrtårn:

- For de var jo veldig viktige i gamle dager for at båtene skulle finne frem til land, sier Sander.

Han mener det er bra for barn med fyrferie, fordi man kan utforske naturen og leke masse ute. Men vi lurte: Savnet han Playstation?

- Nei. Fordi det er mye gøyere å fiske, leke og utforske enn å spille. Og så var det fint med utsikten på fyret, konkluderer han.

Fyrferie på Lindesnes .
Photo: Fotograf Iselinn Andersen
Fyrferie på Lindesnes .
Photo: Fotograf Iselinn Andersen

Ola Færevaag

OLA FÆREVAAG.
FOTO: OLA FÆREVAAG

Ola Færevaag

Mer enn 75 overnattinger på Ryvingen fyr

Ola Færevaag (54) fra Mandal sier at noe av sjarmen med å befinne seg ute på et fyr, er roen det gir. Han er med i Ryvingens Venner, og anslår at han har overnattet på fyret mer enn 75 ganger.

- For selv om det er aktiviteter som fisking, badeliv og turer, så foregår alt i et passe tempo da det sjelden er noe som må rekkes. Og det passer stort sett for alle, sier Ola.

- Heller ikke om man skal være der en stund, eller været ikke er strålende. Det er fint mulig å gå litt lengre turer, og også lett å finne seg en plass for seg selv, om man ikke vil være sosial, sier han.

Utsikten er som fra alle fyr ute i havgapet: Ganske så spektakulær.

-  Det er jo noen fantastiske solnedganger der, og generelt fint lys. Å sitte ute på kveldene og følge med på skipstrafikken er å anbefale, sier han.

Join in & follow Mandal og Lindesnes on Instagram