Meld deg på vårt nyhetsbrev

Ut på tur i Lyngdal

Hiking Skrelia Lyngdal Norway .
Photo: Adam Read @Visit Sørlandet
Hiking Skrelia Lyngdal Norway .
Photo: Adam Read @Visit Sørlandet

Korte eller lange turer, for både erfarne turgåere og nybegynnere. Noen av turene går i fjellet, med utsikt over fjorden, og noen går langs kysten.

For mer informasjon om turmuligheter i Lyngdal, se på Lister Friluftsråd hjemmeside.

Månen .
Photo: Rosfjord Strandhotell
Månen .
Photo: Rosfjord Strandhotell
to stykker som går tur
Photo: Gjermund Glesnes

Langs Barnevandrerstien blander naturopplevelsene seg med store følelser – og gjerne en klump i halsen når du tenker på historien bak ruta.

Skrelia

Kun en kort kjøretur fra Lyngdal sentrum ligger vandrestien Skrelia, Lyngdals mest populære turmål. Når du står på toppen av Skrelifossen og lar øynene følge fossesløret fra snaufjell til ytterste fjord, får du en fantastisk utsikt! Det er her "høyfjellet" møter havet. 

Turen er ikke for bratt, og stien ligger i kort avstand fra parkeringsplassen. Fra toppen av Skrelia kan du kikke utover fjellsiden og fossen som går ned til fjorden under. Det er mulighet for å bade i tjernet på toppen.

Vedefjell

Vedefjell er et turområde hvor du har utsikt over hele kystlinjen fra Lindesnes til Farsund. Turen tar omtrent 1 time og begynner på Belland. På toppen av fjellet er det et informasjonsskilt som forteller historien om hvordan man tente bål på toppene i Norge for å advare om farlige situasjoner i området.

Sørlandsbadet turpark

Sørlandsbadet turpark består av flere turer med utganspunkt i Sørlandsbadet, noe for alle nivåer. Enten det gjelder sykkel, løp, trening eller gåturer. Alle turer er i nærheten så enkelte av turene kan gjerne kombineres med hverandre. Sykkelturene som er lagt opp er de klassiske turene i distriktet.

Turene langs strandpromenaden, til utkikkspunktet Månen og området Hammeren ved Rosfjordstranda er lagt opp med forskjellige temaer for læring og lek. Treningsparken ligger ved stranda og består av ulike utendørs treningsapparater. Her kan du trene uansett hvilket nivå eller form du er i og det er instruksjon for bruk på stedet.

Kongeveien

Kongeveien var opprinnelig den gamle postveien som gikk fra Lindlia til Lehnesfjorden og Bergsager. Den var i bruk som postvei fra 1790 til 1832, og har nå blitt tilrettelagt spesielt for vandring. Turen tar 1,5 time og er godt merket.

Åvitslandrunden

Åvitslandrunden er en fin rundtur fra Alleen i Lyngdal. Turen går på grusvei og du kan både sykle, gå og trille denne runden med barnevogn. Turen kan også utvides med en tur opp til det flotte utsiktspunktet på Månen.

Fra Alleen tar man av inn Eierslandsveien mot Augland rett ved Hydro Texaco og Betania. Gå opp bakkene og ta første vei til høyre ved det første vannet (Øygardsvannet). Deretter tar du til venstre etter 200 meter inn på grusveien forbi Åveslandsvannet og til venstre i neste kryss. Etter ca. 600 meter passerer du stien opp til Månen på venstre hånd. Fortsetter du rett fram kommer du ned bakkene til Agnefestveien inn til Alleen.

Skopteland, dagsturhytta

Fin, lett tur i åpen furuskog til koselig dagsturhytte med mulighet for å brenne bål under tak. Her er fint å søke ly og spise nista uansett vær! (Vannet ved dagsturhytta er 384 moh.) Stien inn til dagsturhytta går i trivelig, lyst terreng med glissen furuskog og med store åpne myrområder og idylliske vann. Turen på 1,3 km passer for alle.

Adkomst/parkering: Kjør Fv.461 mellom Kvås og Konsmo, ta av fra Barstad og følg skilt mot Skopteland friområde. Parkering på snuplass der veien slutter.

Vedefjell

Langs kysten finnes flere varder eller veder som de også ble kalt. Dett er et gammelt…

Hausvikodden Fort

Under den 2. Verdenskrig  bygget Tyskland ut et enormt system av festningsanlegg…

Blomliknuten

Adkomst: Fra Birkeland, som er kommunesenteret i Hægebostad, følg Rv43…

Skrelia er et populært turområde.

Hiking Skrelia Lyngdal Norway .
Photo: Adam Read @ Visit Sørlandet
Hiking Skrelia Lyngdal Norway .
Photo: Adam Read @ Visit Sørlandet