Meld deg på vårt nyhetsbrev

Den herlige høsten i Lyngdal

Dagsturhytta Sherpahytta i Lyngdal .
Photo: Gjermund Glesnes
Dagsturhytta Sherpahytta i Lyngdal .
Photo: Gjermund Glesnes

Med både kyst og daler har langstrakte Lyngdal mye å finne på, uansett om du vil ha action eller se høstfargene lyse over stille grender.

Utsikt over Kvås .
Photo: Gjermund Glesnes
Utsikt over Kvås .
Photo: Gjermund Glesnes

– Benk!

Vilde Stuestøl Vadøy roper nedover stien der søsteren Emma og en venninne virker å drømme seg helt bort i prat og latter. Eller brant de bare for mye av kruttet i ziplinen nede på sletta?

Når de ser den siste steintrappa, er det likevel slutt på somlingen. Jentene har nemlig gått Sherpatrappa før og vet at nå er slitet unnagjort. Nå venter Dagsturhytta rett borti skauen!

Turstien til Vågefjellet sto klar i fjor og har blitt et svært populært turmål blant både lyngdøler og tilreisende. På toppen av det som er Norges sørligste sherpasti, venter nemlig en fantastisk utsikt: Et panorama med både Rosfjorden og Lyngdalsfjorden, hele Lyndalssletta og utallige åser og daler innover i landet.

For jentene må likevel utsikten vente litt. For har noen kjente skrevet seg inn i hytteboka siden sist?

sherpatrappa

utsikt fra dagsturhytte

Sherpastien i Lyngdal er vårt tips nummer én til høstaktiviteter i Lyngdal.

Men listen inneholder også en lang rekke andre høydepunkter:

2. Se laksen sprette i fjellets indre

Utsikten er alt annet enn vidstrakt inne fra fjellhallen under Kvåsfossen, en kjapp kjøretur nordover fra Lyngdal sentrum. Til gjengjeld er det lille vi kan se, fullstendig hypnotiserende.

to jenter som ser på en plakat

Utstillingen inn mot laksetrappa på Nasjonalt Villakssenter, Kvåsfossen.

kvåsfossen

Kvåsfossen sett fra laksetrappa

Kvåsfossen laksesenter .
Photo: Gjermund Glesnes
Kvåsfossen laksesenter .
Photo: Gjermund Glesnes

Tre store glassruter åpner nemlig opp mot en kulp midt i fossens 220 meter lange laksetrapp. Og der svømmer akkurat nå tre fullvoksne laks på stedet hvil og samler krefter til de neste byksene mot toppen – mens fossevannet bobler som en brusmaskin rundt dem.

Laksetrappen med glassvinduene er selve høydepunktet i Nasjonalt Villakssenter Kvåsfossen, men senteret byr også på langt mer. Se fossen buldre like foran øynene dine fra enden av laksetrappen, og kjenn suget i magen når du står rett over den på plattformen utenfor kafeen – gulvet er av metallgitter og helt gjennomsiktig! Og sjekk ut utstillingen, som forteller mer om norske elvers aller spenstigste skapninger.

Laksesenteret er åpent hver onsdag og søndag utenfor høysesongen. Men Kvåsfossen er en attraksjon i seg selv også utenom åpningstidene. Sagnet forteller at et troll la steinen midt i elva her for å stenge for laksen. Mer sikkert er det at fossen viser lakseelva Lyngna på sitt aller villeste og vakreste.

jente som tar bilde med mobilen av foss

to jenter som ser ut av vindu og ned på fossen

3. Varm badeglede i høstkulda

Det er ingen hemmelighet at også sørlandshøsten byr på våte og kalde dager – og at noen og hver kan ta seg i å savne sommeren.

Sørlandsbadet .
Photo: Gjermund Glesnes
Sørlandsbadet .
Photo: Gjermund Glesnes

Da har Lyngdal den perfekte løsningen: I Sørlandsbadet venter både barnebasseng og vanlig svømmebasseng, i tillegg til vannsklier, stupetårn, bølgebasseng og motstrømskanal – eller du kan koble helt ut i boblebadet mens ungene leker.

En av vannskliene har også tidtaking. Hvem blir familiens raskeste?

jente som bader

jente som bader

4. En helt spesiell minigolf

Et steinkast bortenfor Sørlandsbadet ligger en annen attraksjon som hele familien vil elske. Rosfjord Adventure Golf byr nemlig på noe langt mer enn tradisjonell minigolf. Den 18 hulls banen er som navnet antyder et skikkelig eventyr!

Adventure golf .
Photo:
Adventure golf .
Photo:

Banen starter inne i en gammel låve, hvor ballen skal slås opp og ned trerenner og gjennom et melkespann. Til ett av hullene må du faktisk lose ballen gjennom en gammel verpekasse.

Når vinneren er kåret smaker det alltid godt med en lunsj på Rosfjord Strandhotell like nedenfor.

5. En runde på bowlingbanen

Bowling på Lucky Strike i Lyngdal .
Photo: Gjermund Glesnes
Bowling på Lucky Strike i Lyngdal .
Photo: Gjermund Glesnes

Mens adventuregolfen foregår både ute- og innendørs, er Lucky Strike Bowlingsenter like attraktivt uansett vær og vind. Her finner du ikke bare seks bowlingbaner for inntil 10 spillere hver, men også et eget spillerom med biljardbord, fotballspill og air-hockey.

6. Moro på to hjul

Furumoen mellom bowlingsenteret og Kvåviksanden er ikke stor, men et morsommere sted å sykle skal du lete lenge etter. Her er nemlig skogen åpen og nesten helt fri for undervegetasjon, samtidig som bakken bølger konstant opp og ned i små humper og groper – perfekt for å leke seg utenfor stiene. Tenk at sykling kan være så gøy!

Syklist Gjermund Glesnes i skogen bak Kvåviksanden .
Photo: Camilla Kvås
Syklist Gjermund Glesnes i skogen bak Kvåviksanden .
Photo: Camilla Kvås

Hvis ujevnt underlag ikke frister, kan du også følge den merkede stien. Følger du nøye med og hever blikket litt, kan du også få øye på noe ganske spesielt: Minst 10 meter oppi en av furuene henger en sykkel, trolig stilt opp mot treet mens det ennå var lite.

Ønsker du å legge ut på lengre sykkelturer, har Lyngdal mengder av småveier med lite trafikk og flott natur – både langs kysten og gjennom skog og daler i innlandet. Noen av rutene finner du hos Lister Friluftsråd.

7. Følg merket sti til høstfargene

For mange av oss er klare høstdager nærmest synonymt med turer i skog og mark. Også der har Lyngdal mye å by på.

Bente Johnsen går den merkede stien til Rebbåsen .
Photo: Gjermund Glesnes
Bente Johnsen går den merkede stien til Rebbåsen .
Photo: Gjermund Glesnes

Som Rebbåsen høyt over dalen ved Konsmo. Eller den flotte gapahuken på Lyngdals tak, Ørnemyrfjell på Byremo. Eller dagsturhytta ved Sandvika på Byremo, hvor du også kan låne kano. Eller Skuldra i kystheilandskapet mellom Rosfjorden og Grønsfjorden, «høyfjellslandskapet» i Skrelia, utsiktspunktet Månen

– Det er utrolig mange flotte turer her. Og stadig flere av dem er merket, forteller Bente Johnsen mens hun puster ut på solstolen på toppen av Rebbåsen.

Kart og beskrivelse av noen av turene finner du hos Lister Friluftsråd.