Meld deg på vårt nyhetsbrev

Den gode smaken av Kvinesdal

Jette Marie Thranberg Eriksen bak kjøttdisken på Nico Mat .
Photo: Gjermund Glesnes
Jette Marie Thranberg Eriksen bak kjøttdisken på Nico Mat .
Photo: Gjermund Glesnes

Hvis du er lei av at alle butikker har de samme matvarene, bør du ta en tur til Kvinesdal.

Varer i torvboden til Asbjørnsen Bakeri og Gårdsutsalg - Kvinesdal .
Photo: Gjermund Glesnes
Varer i torvboden til Asbjørnsen Bakeri og Gårdsutsalg - Kvinesdal .
Photo: Gjermund Glesnes

– Som tysker i Norge er du nesten nødt til å lage dine egne pølser, sier Daniel Asbjørnsen og ler hjertelig.

For norske pølser har blitt bedre i løpet av de 24 årene han har bodd her. Og rett bak torgboden hans i Kvinesdal sentrum lager også butikkslakteren Nico Mat på håndverksmåten.

Som tysker lager han likevel sine pølser slik han mener at pølser skal lages: Uten andre ingredienser enn kjøtt, fett og krydder.
Alle produktene han selger fra Asbjørnsen Gård er laget etter samme filosofi: Med ekte råvarer og en dyp kjærlighet til mat. Og han og kona Bente har laget den selv, hjemme – i underetasjen på den gjenoppbygde løa som brant ned for om lag 30 år siden.
– Kun grunnmuren sto igjen. Så jeg har hugd ved på stedet hvor vi nå lager maten, ler han.

to ansatte på gårsproduksjon

Daniel Asbjørnsen og kona Bente i produksjonslokalet på gården. Foto: Gjermund Glesnes.

Prøving og feiling

Krådekakene er laget etter svigerbestemors oppskrift. Geitramsgeleen, aroniasyltetøyet og ideen om å blande norske epler i tyttebærsyltetøyet er hans egne. Beef jerky-en er laget hjemme på gården med viltkjøtt skutt av en i familien. Baconet er røyket på hickoryflis, og til røykelaksen bruker han elvefanget villaks og en røyksky fra einer og lønn.

– Det handler om prøving og feiling. Og masse smaking. Det er ikke sånn at du treffer på første forsøk, smiler Daniel.

Så må han stoppe. En kunde kommer gående over torvet. Kunden heter Jarle Andestad og forteller at han nesten alltid griper sjansen når han ser et gårdsutsalg.

– Det er veldig kjekt å handle direkte fra dem som lager maten. Du får ferskere varer. Og de smaker gjerne bedre, smiler han.

kunde kjøper egg fra Asbjørnsens gårdsutsalg

Jarle Audestad kjøper egg av Daniel Asbjørnsen på torvet. Foto: Gjermund Glesnes.

Bikuber hos Asbjørnsens Bakeri og Gårdsutsalg

Bokuber hos Asbjørnsens gårdsutsalg .
Photo: Gjermund Glesnes
Bokuber hos Asbjørnsens gårdsutsalg .
Photo: Gjermund Glesnes

Matbygda Kvinesdal

Kvinesdal er ikke stor. Rundt 6000 innbyggere bor i kommunen, enda den strekker seg fra ytterst i Fedafjorden til nesten 1000 meters høyde langt oppe i Setesdalsheiene. Det lille, hvitmalte sentrumet har bare tre matbutikker.

Likevel byr få norske tettsteder på så gode muligheter til å kjøpe lokalmat.

Matbutikken Nico Mat har eget slakteverksted og pølsemaker av typen du nesten aldri finner lenger. På torvet rett utenfor står Daniel hver torsdag og selger blant annet kjøtt, syltetøy og honning fra egne bikuber. Resten av uka tar han og Bente imot kundene hjemme.

Populært tilbud

Et par kilometer sør for sentrum er kortreiste matvarer rett fra bonden enda mer tilgjengelig. I den selvbetjente gårdsbutikken Egeland Familiegård er dørene nemlig alltid åpne.

Høstfarger på Egeland gård

– Skal jeg flytte den inn? spør Gunhild Egeland og peker mot håndtrallen med georgineknoller som hun har tatt opp for vinteren.

Vi blir enige om at trallen kan stå og går inn i selve gårdsbutikken. Der står potetsekkene på pen rekke på gulvet – fulle av fakse, en potetsort du aldri vil finne i matbutikken. De er dyrket her på gården, hvor hun og ektemannen Harald om sommeren også høster moreller og jordbær.

Resten av varene kommer fra småprodusenter i omegnen. Det er grønnsaker fra Lista, syltetøy, geleer og eddik fra Vintland i Lyngdal, fjellhonning fra Fjotland, lefser fra Heddan og trefjøler fra Kvinesdal.

– Vi er egentlig en gammeldags torghandel som har tatt inn i hus. Med poteter og gulrøtter som ikke har vært i vaskemaskin – da smaker de mer og holder lenger, bedyrer Harald.

At han ikke er alene om å tenke det, blir raskt tydelig. Bare i løpet av vår prat kommer tre kunder innom for å gjøre innkjøp.

– Jeg kjøper nesten alltid egg og grønnsaker her. De er veldig gode. Og mitt inntrykk er at det også er billigere, fastslår Liv Siri Dyrstad.

dame utenfor Egeland gård

Hyller i butikken på Egeland gård

En lokal institusjon

Mens Daniel har halvannet år på baken som torghandler, er det fem år siden ekteparet Egeland åpnet gårdsbutikken – i begynnelsen lå den i en campingvogn med fortelt.

Nico Mat har til gjengjeld holdt koken helt siden 1937. På de drøye 85 årene har butikken, slakteriet og pølsemakeren utviklet seg til å bli en skikkelig institusjon i Kvinesdal.

– Alle unger under skolealder får en Nicopølse i hånden. Så kan de tygge på den mens de er med foreldrene rundt i butikken, forteller Geir Nilsen.

Han er tredjegenerasjons daglig leder av butikken som bestefaren Nicolay startet, og bruker fortsatt flere av bestefarens oppskrifter. Også filosofien er beholdt. Her lages pølsene flere ganger i uken, og kjøttdeigen er nykvernet hver eneste dag – i samme hus som butikken.

Geir Nilsen kjøper pølser hos Nico mat

– Folk er så vant til å se grå kjøttdeig i butikken, at mange lurer på hva vi har gjort med vår. Den er jo rød! Slik kjøttdeig er når den er nykvernet, smiler Geir.

Han medgir at det koster litt å ha lokaler og ansatte til å drive på «gamlemåten». Samtidig er det åpenbart at kundene setter pris på innsatsen.

– Mange kommer langveisfra for å handle hos oss. Du kan nesten si det slik at jo flere andre som legger ned, jo bedre er det for oss som er igjen, sier han.

Like sikkert er det at smaksløkene vil bli glade for en tur til Kvinesdal. Og hvis du ikke vil lage maten selv, kan du teste ut noen av råvarene på La Strada Restaurant og Utsikten Hotell Kvinesdal.