Meld deg på vårt nyhetsbrev

Farsund og Lista på sykkel

Sykkelruten Vita Velo i Farsund fra Jølle mot Rudjord .
Photo: Camilla Høy
Sykkelruten Vita Velo i Farsund fra Jølle mot Rudjord .
Photo: Camilla Høy

Sykkelkommunen Farsund byr på et mangfold av natur- og kulturopplevelser på sykkel, og den spektakulære sykkelruta "Vita Velo" er 15 kilometer med pur lykke.

Vita velo .
Photo:
Vita velo .
Photo:

Sykling i Farsund

Sykkelkommunen Farsund byr på et mangfold av natur- og kulturopplevelser på sykkel. De ulike sykkelrutene står beskrevet på syklingifarsund.no, På nettsiden finnes også info om overnatting og spisesteder, og du kan booke sykler online. Dette bør gjøres minst en dag i forveien.

Opplevelser på sykkel

«Vita» betyr livet, mens «velo» betyr hjul får vi vite mens sykkelsetene finjusteres og hjelmene festes under haka. Fritt oversatt kan vi si «livet på sykkel», eller gjerne «opplevelser på sykkel» om du vil.

Tanken er å bidra til en unik sykkelrute i «Utvalgt kulturlandskap (UKL) Vest-Lista». Dette er en status som Lista ble tildelt i 2009, og som innbyggerne har god grunn til å være stolte av.

For «Utvalgte kulturlandskap i jordbruket» er kort fortalt en samling av de mest verdifulle kulturlandskapene i Norge, og her leder altså Vest-Lista an. Området er nemlig et særegent jordbrukslandskap med store biologiske og kulturhistoriske verdier, skapt og ivaretatt av mennesker i samspill med naturen gjennom generasjoner.

Spennende, ikke sant?

- Jeg blir aldri lei av å sykle på Lista. Naturen og terrenget her er så variert. Jeg oppdager alltid noe nytt, sier Anne L. Kolnes, som har tatt seg en liten sykkeltur i formiddagssolen.

Vi møter henne på Vita Velos første etappe på Vest-Lista. Den går på gruslagte gårdsveier, gjennom jordbrukslandskap og beitmark. Vi sykler forbi kuer og sauer, søte kalver, nysgjerrige alpakkaer og små, nyfødte lam, mens vi trekker inn duften av markblomster og sjø som henger i luften.

– Tvedestrand er en by med sjel, smiler Elisabeth Ellefsen mens hun kikker ut gjennom utstillingsvinduet i Designsalong.

Du skal ikke gå mange skrittene i byens gater før du innser at hun har rett.

Selv blant de sjarmerende småbyene langs sørlandskysten skiller Tvedestrand seg ut. Rett nedenfor interiørbutikken til Elisabeth stuper Hovedgata – ja, hele sentrum – ned til fjorden; byen blir bratt og full av trapper og smug.

Fraværet av brede gater skyldes at Tvedestrand aldri har hatt noen bybrann. Her er alle gatene smale og svingete!

Og husene er like særegne inni som utenpå.

Det siste skyldes tvedestrandingenes store evne til å lage spesielle butikker – både som del av Bokbyen Tvedestrand og innenfor helt andre sjangre.

- Jeg blir aldri lei av å sykle på Lista. Naturen og terrenget her er så variert. Jeg oppdager alltid noe nytt, sier Anne L. Kolnes

Anne L. Kolnes sykler Vita Velo på Lista .
Photo: Camilla Høy
Anne L. Kolnes sykler Vita Velo på Lista .
Photo: Camilla Høy

Rasteplasser med logo

Den første kilometeren av den oppmerkede sykkeltraseen tar oss i overkant av en time, for her er så mange dyr som skal lokkes på og så mange prestekrager og rødkløver som skal plukkes. Tempoet må helt klart opp skal vi komme oss gjennom hele ruta.

Vi tillater oss likevel å ta den lille avstikkeren ned mot Verevågen, en av de eldste havnene på Lista hvor det ligger en sjarmerende rekke av gamle og rustikke sjøboder. Verevågen var en god og svært viktig havn for lokale og tilreisende fiskere. Den fungerte også som nødhavn når det stormet som verst, og ble flittig brukt av losen.

Inntil en av sjøbodene sitter Kirsti, Tore, Bente og Sunniva i solveggen. De er alle lokale og byr på historier om egne besteforeldre som hadde tarerettigheter i Verevågen. Og om flystripa tvers ovenfor den lille vika som tyskerne bygget av treplanker under 2. verdenskrig.

Vita Velo Lista: De lokale møtes gjerne i Verevågen for å slå av en prat

I Verevågen finner vi også en av Vita Velos mange rasteplasser på vei mot Varnes fyr. Disse rasteplassene er tydelig merket med Vita Velo-logoen for å tydeliggjøre skille mellom hva som er offentlig og hva som er privat.

Ytterst på kaien står en Vita Velo-benk hvor du kan sette deg ned og kikke på det rike fuglelivet i Verevågen, hvor særlig vadefugl, ender og skarv dominerer. Her kan du også oppleve magiske lysforhold hvis du er heldig.

Sjøbodene i Verevågen på Lista

Langhus og fallossymbol

Selv tråkker vi videre, og turen går nå gjennom tunene på Stave og Vere hvor det er verdt å merke seg den spesielle bebyggelsen og arkitekturen. På Stave er gårdene organisert i en klynge, derav navnet klyngetun, mens Vere er et typisk rekketun hvor bygningene ligger på rekke og rad langs veien. Karakteristisk for dette området er de mange langhusene, særpreget ved at uthus og innhus er bygd sammen. På denne måten fikk man god varme fra dyra om vinteren. Byggeskikken har røtter helt tilbake til jernalderen, og Lista er et av få steder i Norge hvor denne tradisjonen er såpass godt bevart.

Fra Vere kan du ta en ny avstikker til Vita Velo-rasteplassen på Stavestø. Herfra er det ikke langt til Sausebakk med sine mange gravhauger fra jernalderen. Her finner du også fruktbarhetssymbolet Vanen, eller Pikksteinen som den kalles på folkemunne.

Kuene elsker løvetann. Sykkelruten Vita Velo i Farsund

Krigsminner og helleristninger

Etter Stave og Vere sykler vi på asfaltvei opp mot museet på Nordberg fort. Det ble anlagt av den tyske okkupasjonsmakten i 1942. Fortet ligger fantastisk til med panoramautsikt over havet og Listalandet. Her kan du oppleve de originale tyske bygningene, gå på oppdagelsesferd i løpegravene og se rester etter de store kanonene og radaren. Den mest unike bygningen er kantinen med veggmaleriene som forestiller soldat- og sjømannslivet. Maleren var en av de tyske soldatene som tjenestegjorde i leiren.

Ved fortet er også et nyere formidlingsbygg med utstillinger, barneaktiviteter og museumsbutikk.

Vi unner oss en velfortjent svele og en is i museumskafeen, før vi triller nedover turveien mot fornminnefeltet Penne hvor haugevis av restaurerte steingjerder bukter seg rundt i det fantastiske kulturlandskapet. På Jærberget ligger noen av Norges mest berømte helleristninger med 25 skipsfigurer og rundt 70 skålgroper/fordypninger i stein fra bronsealderen.

Litt nedenfor, helt ytterst mot havgapet, finner vi den avsidesliggende og værharde bygda Jølle som har flere fastboende og ferieboliger, egen barnehage, en gård, noen fiskebåter og et arkitektkontor. Her kan vi se mot rullesteinstrendene i sør og de bratte klippestrendene i vest. Her begynner også stigningen opp mot Rudjord, før vi svinger av mot Varnes og fortsetter tre kilometer innover heia.

Nordberg Fort

Nordberg Fort er nordens best bevarte kystfort fra 2. verdenskrig. Her har du en fantastisk utstikt over Listalandskapet, og du kan besøke ulike kunst - og kulturhistoriske utstillinger på fortet og museets kaf…

Helleristninger på Penne

Mot nordvest går det en sti på 400 meter til fornminnefeltet på Penne, beliggende midt i et fantastisk kulturlandskap. Stien forsetter videre mot Lista fyr. Her kan du studere 3000 år gamle hellesristninger…

Ingeborg Los

På Varnes må vi sette fra oss syklene og spasere den siste og karrige kilometeren ut til fyret. Her er det etablert en rasteplass i et betongbygg på fyrhaugen hvor det er mulig å søke ly for vær og vind.

På en bronsetavle står det skrevet historien om Ingeborg Los, tjenestejenta som trosset fyrvokterens ordre og reddet det engelske dampskipet Neptun fra havsnød en stormfull vinterdag i 1852. Som takk fikk hun sparken og et liv i vanære.

Den engelske kapteinen derimot, hedret Ingeborg Osmundsdatter ved å gi henne en vakker perle. Kunstneren Borghild Rudjord Unneland har innfelt denne perlen i bronsetavlen. Hun har også laget en bronsekopi av Ingeborgs tresko. De står plassert på en rest etter fyrboligens trapp, og det er fritt fram for å prøve dem på.

Varnes fyr på Lista

Returen

Vi blir sittende lenge på fyret og nyte utsikten over Listafjorden, Hidra og Anabeløy, mens vi lytter til nydelige sanger om havet fra en lydinstallasjon. Herfra kan vi også se over til utgangspunktet vårt, Lista fyr, og nå er tiden helt klart inne for å dra tilbake.

Returen går overraskende fort. Vi ankommer Lista fyr på under en time. Minstemann i det lille sykkelfølget vårt er 10 år og han har gjennomført den tre mil lange Vita Velo-ruta på en helt vanlig sykkel uten å klage. Når til og med den mutte tenåringen på el-sykkel smiler fra øre til øre og innrømmer at dette var gøy – ja da er det ingenting å lure på: Vi skal sykle Vita Velo Vest-Lista også neste sommer. 

Ytterst i havgapet ligger den værharde bygda Jølle

Om Vita Velo

Vita Velo er et pilotprosjekt med fokus på arkitektur, natur og kultur i kombinasjon med gleden ved å sykle på trygge og skiltede turveier med god informasjon og rasteplasser underveis.

Prosjektet er et tett samarbeid mellom Farsund kommune, Vest-Agder fylkeskommune og Statens vegvesen for å nå målet om økt sykkelbruk og fremheve stedenes arkitektur og kvaliteter.

Den første traseen – Vita Velo Vest-Lista – åpnet i juni 2019. Nå jobbes det for fullt med en  sammenhengende og kystnær sykkelturvei mellom Varnes i vest og Lomsesanden i øst.

Nordberg Fort

Nordberg Fort er nordens best bevarte kystfort fra 2. verdenskrig. Her har du en…