Meld deg på vårt nyhetsbrev

Øyhopping i Arendal

Merdøfergen .
Photo: Gjermund Glesnes
Merdøfergen .
Photo: Gjermund Glesnes

Hva kan være bedre enn å hoppe fra øy til øy med ferje og sykkel? Utforsk mulighetene for øyhopping på sørlandsperlene Hisøy, Merdø og Tromøy.

Hisøyferga .
Photo: Gjermund Glesnes
Hisøyferga .
Photo: Gjermund Glesnes

Det er bare en svipp over fra Arendals sentrum, men når «Kolbjørn III» klapper til kai i Kolbjørnsvik føler du likevel at du har reist. Fra gateliv og bypuls til hvitmalt stakitt og doven idyll. Til hvilepuls, rett og slett.

Og til et stykke sørlandshistorie av det pittoreske slaget. Det lille tettstedet nordøst på Hisøy har tross alt ikke alltid vært en slumrende skjønnhet.

– Kolbjørnsvik hadde sorenskriver fra 1711, før Arendal fikk bystatus. Og det var lenge yrende virksomhet der, forteller Hisøys levende historieleksikon Ulrik Sissener Kirkedam. 

I en av bøkene om øyas historie lister han opp noen av virksomhetene som har holdt til her ved Nidelvas utløp: Det er skipsverft, dampsager og jernstøperi, samt alt fra skjenkestuer og losjier til baker, slakter, melkeutsalg og åtte handelshus.

– Du bør gå av på Nordodden og følge veien derfra inn til bukta. Da er du i Edvard Munchs rike, sier han og forteller at Munch bodde tre måneder i Kolbjørnsvik.

Atle Moldestad leder passasjerene trygt over på Merdø.

Merdøferga .
Photo: Gjermund Glesnes
Merdøferga .
Photo: Gjermund Glesnes

Hisøy rundt på sykkel

Videre anbefaler Hisøy-boeren å ta turen rundt neset på motsatt side av «Vika» før du tar sykkelen fatt sørover. (Broer gjør at du også kan besøke både Hisøy og Tromøy med bil.)

Den stille Sandvigveien svinger nedom det staselige landstedet Gimle på veien ut til Sandvigen. I dag er uthavna ren sørlandsidyll, med klukkende småbåter og velstelte hager. Men går du ut på odden, vest for fyret, forstår du raskt hvor viktig stedet en gang var, med tollstasjon og 12 faste loser stasjonert. Her åpner Galtesund seg, og «de tvende fyr», Store og Lille Torungen, ligger rett uti havet. 

Nyt hvordan havbrisen rusker i håret før du legger turen oppom Sandvigen Fort for en enda mer storslagen utsikt. 

Nå frister det kanskje med et bad? Da passer det fint at sandstrendene og svabergene i Stølsviga venter en kort sykkeltur – eller enda finere kyststi til fots – lenger vest.

Bading i Stølsviga i Arendal

Stølsviga Arendal .
Photo: Gjermund Glesnes
Stølsviga Arendal .
Photo: Gjermund Glesnes

Velstelte hus og fasader i Kolbjørnsvik på Hisøy.

Velstelte hus og fasader i Kolbjørnsvik - Hisøy i Arendal .
Photo: Gjermund Glesnes
Velstelte hus og fasader i Kolbjørnsvik - Hisøy i Arendal .
Photo: Gjermund Glesnes

Hove er Sørlandsidyll på sitt aller vakreste.

Raet nasjonalpark .
Photo: Gjermund Glesnes
Raet nasjonalpark .
Photo: Gjermund Glesnes

Øyperlen Merdø

Tilbake i Arendal venter nye eventyr en kort fergetur unna. Tromøy er den største øya, men om sommeren lokker byens rutebåter også med enda en øy:

Merdø er et bilfritt paradis – du kan ikke engang sykle der. Så ta beina fatt, blant gamle sørlandshus og små stier som snor seg frem til øyas strender og utsiktsplasser. På utsida venter hav og rullesteinstrender, mens nordsida er så lun og stille at du lett kan glemme at du faktisk er på den ytterste øya i skjærgården.

– Merdø var en av de viktigste uthavnene på Sørlandet, med trygg havn og innseiling fra begge sider. På mange gamle sjøkart står faktisk Merdø tydelig merket mens Arendal ikke er nevnt, forteller guiden Lucas Haslund Fagerak på Merdøgård skjærgårdsmuseum.

Det lille museet er Sørlandets best bevarte skipperhjem fra 1700-tallet og viser hvilke rikdommer som kunne skapes her ute i seilskutetida.

På det meste bodde det 165 mennesker på Merdø. I dag er antallet fastboende én. Han driver til gjengjeld Merdø Kro og tilbyr pizza fra italiensk pizzaovn.

– Merdø er fin hele året, også om vinteren. Men våren er min favoritt, forteller Trond Helle og legger til at han åpner kroa skjærtorsdag hvert år.

merdø

Guide Lucas Hafslund Fagervik på Merdøgaard Museum

Guide Lucas Hafslund Fagervik på Merdøgaard Museum .
Photo: Gjermund Glesnes
Guide Lucas Hafslund Fagervik på Merdøgaard Museum .
Photo: Gjermund Glesnes

Inngangspartiet til Merdøgaard museum

Inngangspartiet til Merdøgaard museum .
Photo: Gjermund Glesnes
Inngangspartiet til Merdøgaard museum .
Photo: Gjermund Glesnes

En rundtur på Tromøy 

Den siste fergeturen fra Arendal leder over til Tromøy. Med over 12 kilometer fra topp til tå er den Sørlandets største øy – og som skapt for utforskning i rolig tempo.

– Veiene her er perfekte for sykling. Det er masse opp og ned, men bakkene er aldri lange. Og det er nesten ikke trafikk, sier Clemens Baur og Ulrike Brucker, mens de spiser medbragt lunsj på brygga i Sildevig sammen med sønnen Luca (4,5 år).

Like begeistret er de for basen sin på Tromøy, Raet camping. Stedet hvor glampingen ligger, Hoveodden ytterst mot Skagerrak, er nemlig et eldorado for aktiviteter. Her leder turstiene mellom deilige sandstrender på innsida langs kilen og eviglange rullesteinstrender på motsatt side av furuskogen. Det fins klatrepark og et enormt tilbud både til lands og til vanns.

For mer klassisk velvære kan du sjekke inn på Arendal Herregaard Spa & Resort, som serverer alt fra prisbelønte spabehandlinger til steinovnspizza og femretters middag.

Høydepunktene starter imidlertid lenge før du kommer til Hove. Allerede halvveis ute langs Galtesund kommer du til Bratteklev skipsverft, hvor alt står slik det sto da siste skip gikk av stabelen her i 1924.

– Vi er det eneste bevarte skipsverftet fra seilskutetida i hele Norge. Og et slags minnested over overgangen fra seil til damp, og fra små skuter til dagens gigantskip, forklarer daglig leder Simen Omang mens han viser rundt i sagbruket hvor alle maskiner gikk på reimdrift.

Ytterst i sundet passerer du vakre Torjusholmen før svabergene svinger østover mot uthavna Revesand. Der har Steinar Larsen stilt seg opp med tegneblokk og blyanter.

– Tromøy er en perle, og særlig Revesand. Her finner jeg mange fine motiver, sier han mens han skisser opp utsikten: En ekte sørlandsidyll av hvitmalte skipperhus og røde sjøbuer over bryggene.

Den store øya har likevel mer enn bølgeskvulp og sjøluft å by på. På høyden over Raet Nasjonalpark troner 1100-tallskirken Tromøy kirke, mens Studio Spornes noen steinkast bortenfor serverer sagnomsuste kanelsnurrer om sommeren.

Når du til slutt passerer Tromøybrua, er du tilbake på fastlandet. Og kanskje litt varm? I så fall er det bare å hoppe i havet – eller vasse – på badeplassen Løkholmen, før du tråkker inn til Arendal. Og i morgen går det igjen ferger til øyene, hvis du vil øyhoppe mer.

fyr som surfer