Meld deg på vårt nyhetsbrev

Helgetur til Arendal

Uteservering i Arendal .
Photo: Arendal by
Uteservering i Arendal .
Photo: Arendal by

Arendal er langt mer enn sol og sørlandssommer. Byen er en urban perle som kan nytes hele året.

Høst i Arendal .
Photo: Arendal by
Høst i Arendal .
Photo: Arendal by

«Norges vakreste utecafé» står det på skiltet som henger i hjørnet av Pollen, Arendals havnebasseng. På en solskinnsdag føles det som en nøktern konstatering av fakta. 

Ikke bare er kaiområdet vakkert. Det er også folk overalt: Med et glass og noe å bite i på de mange kafeene og restaurantene. På benkene mellom lindetrærne. Eller på steintrappa over brygga, mens de slikker i seg hjemmelaget gelato fra Café Victor eller SØD Konfekt og Gelato.

Du kan lett bli sittende her i timevis, og nyte bølgeskvulpet og synet av småbåtene som tøffer inn fra øyene utenfor byen. 

Før eller senere bør du likevel rive deg løs. For Arendal har langt mer å by på.

utecafe

Gelato fra SØD

To magneter for kulturinteresserte


Byen er i seg selv en perle, med trivelige gater, idylliske trehusmiljøer og utsikt mot sjøen nær sagt overalt – og hyppige fergeavganger til vakre Hisøy og Tromøy hvis du skulle føle for en utflukt.

Glassheisen, som bringer deg 60 meter til værs til panoramautsikten over øyene, Galtesund og havet, er også et must.

For mange ligger likevel byens aller største attraksjoner en drøy kilometer inn på land. Nær Langsævannet finner du nemlig både Norges mest moderne museum KUBEN og samtidskunstsenteret Bomuldsfabriken Kunsthall. Det er to stoppesteder som virkelig setter tankene i spinn.

dame som tar bilde av sykkel

gatekunst

På Vitensenteret bortenfor Langbryggen kan du også gå i spinn på ekte, i det menneskelige gyroskopet innerst i det svært interaktive opplevelsessenteret.

fysikkshow

Opplevelser i Arendal

Arendal kan nytes hele året. Spesielt vakker er den om vinteren.

Vinter i Arendal .
Photo: Arendal by
Vinter i Arendal .
Photo: Arendal by

En institusjon for frokost


For virkelig å oppleve Arendal slik insiderne gjør det, bør du imidlertid starte dagen et kort steinkast utover vestsiden av Pollen. Her serverer Strand Café byens mest kjente bakverk: Munker.

– De fleste hyttene i området har munkejern. Men de fleste bruker det som telysholder. Det tar jo lang tid å lage munker, og de må snus hele tida for å bli jevnt stekt, forteller Jan Ole Dalene, som beskriver søtbaksten som en mellomting mellom vafler og smultringer stekt i salt. 

Selv er han inngiftet til fjerde generasjon i kafeen, som i løpet av 115 år har blitt en vaskeekte institusjon i Arendal.

– Den første gruppen med stamgjester har sin egen nøkkel. De låser opp og trakter kaffe og vippser penger etterpå, smiler han.

Nærmest tvers overfor kafeen ligger for øvrig Fiskebrygga med sine omtrent like bejublede fiskekaker.

munker

Fiskebrygga i Arendal

Sjarmerende Tyholmen


Du står da ved starten av Tyholmen, den eldste og best bevarte bydelen i Arendal. Den er full av små, sjarmerende trehus. Så hva passer bedre enn å fortsette vandringen her?

Du vil raskt oppdage at området er delt i to soner: I strandsonen regjerte redere og kjøpmenn i sine staselige hus, mens håndverkerne og sjøfolkene bygde sine mindre hus blant smugene høyere oppe.

Museet Kløckers Hus gir et fascinerende innblikk i hvordan byens borgere en gang bodde – i tillegg til å huse verdens største flaskeskutesamling. Og visste du at det gamle rådhuset er Norges høyeste trehus fra empiretiden? Arkitekten som tegnet det, mente egentlig at det skulle bygges i mur, og foreslo å strø sand på malingen!

Tyholmen har også en rekke gode spisesteder, som den romantiske hvelvkjelleren Nye Steenhuset ved Teaterplassen og Restaurant Flyt ved Arendal Gjestehavn, som byr på loungestemning samt badstuer og flytende, oppvarmet svømmebasseng.

Tyholmen - Arendals best bevarte bydel

Tyholmen .
Photo: Gjermund Glesnes
Tyholmen .
Photo: Gjermund Glesnes

Nisjebutikkenes Arendal


Oppover i selve sentrum er gatene rettere og nyere, takket være en rekke bybranner på 1800-tallet.

Sjelen er likevel sterk også her. Du må bare stikke nesa innenfor de mange frittstående butikkene. Som den som startet som Norges minste sjokoladefabrikk, Heimdal Chokolade.

– I dag er vi nok landets største, lille sjokoladefabrikk. Men alt lages fortsatt for hånd, forteller Finn Debess mens han plukker noen av marsipanfristelsene i en pose.

Han konstaterer at fabrikkbutikken har blitt et obligatorisk stopp for mange av byens turister.

– Jeg blir ikke overrasket hvis vi er Arendals nest største attraksjon, etter Glassheisen, smiler han.

Videre nedover Torvgaten fortsetter nisjebutikkene på rekke or rad: Byens eldste butikk, Ingemann Ellingsen hvor den gamle varesykkelen pynter opp over pleddene. Ølutsalget Drum Brew som blant annet kan lokke med årets beste øl 2020, gulrotølet Imperial Gulrot Gose, laget med kortreiste gulrøtter fra Tromøya. 

mann med øl

Og tidslommen Torvet Herrefrisør.

– Vi er Norges eldste barbersalong. Salongen åpnet i 1887, men det meste av interiøret er fra 1960-tallet, forteller André Sandal Stenersen mens han legger et varmt håndkle over det nytrimmede skjegget til Mathias Hafredal Johansen.

Han konstaterer at skjeggtrenden har kommet for å bli. Og hvis du selv er skjeggløs, vil du helt sikkert finne andre høydepunkter. I Arendal er de mange. Og de kan oppleves hele året.

barberer

Kan vi friste med litt hjemmelaget sjokolade?

Heimdal Chokolade .
Photo: Innoventi AS
Heimdal Chokolade .
Photo: Innoventi AS