dame i svart lue

Mitt navn er Angreni Hilaul, og sammen med mannen min Leon og datteren vår Fleur, reiser vi rundt i verden og blogger om våre opplevelser. Vi er glad i å stå på ski, og har i flere år tilbragt vinterferien i Alpene. Men i år ønsket vi å utforske Sør Norge som en vinterdestinasjon, ikke bare på grunn av skimulighetene, men også på grunn av det komplette tilbudet av spennende aktiviteter på vinteren og det vakre vinterlandskapet. Og for en overraskelse: det er enda vakrere enn på bildene! Jeg deler gjerne våre erfaringer fra denne vinterferien i Sør-Norge, der vi kombinerer skikjøring med fiske, isbad og et besøk på en hundegård!

Fjord line ferje

Enkelt å komme seg fra Nederland til Sørlandet

Fjord Line har daglig ferge fra Hirtshals i Danmark til Kristiansand i Sør-Norge året rundt. På mindre enn fire timer ankommer du direkte til sentrum av Kristiansand. Tiden om bord på fergen går raskt. Det er både innendørs og utendørs lekeområder der de minste kan leke, og det arrangeres skattejakt. På returreisen satt vi i salongen, deltok i bingo, en quiz og koste oss med et livlig band.

christmas market

Magisk førjulsstemning i Kristiansand

Da vi ankom Kristiansand ble vi umiddelbart sugd inn i den herlige julestemningen. Handlegatene var vakkert opplyst, og juletrær pynter inngangene til butikker og restauranter. Etter at Fleur har handlet ferdig hos de store kjedene, vandrer vi gjennom et sjarmerende julemarked nær katedralen, der det vises en kveldslysshow med musikk. Ved siden av kirken er det en skøytebane og en curlingbane, alt fritt tilgjengelig og morsomt for hele familien. Vi bor ikke bare i byen; vi drar også på safari utenfor byen, nemlig til Dyreparken Kristiansand. Det er en stor dyrehage der vi får se ville dyr fra Asia, Afrika og typiske norske dyr på nært hold.

Fisketur i Kristiansand

Jakten på juletorsken

Vi var også så heldigeUnder forberedelsene til turen til Sør-Norge i juleferien vurderer vi ikke umiddelbart å dra på sjøfiske. Likevel tilbringer vi en hel dag med denne aktiviteten i Nordsjøen utenfor Kristiansand, og vi alle tre nyter det i stor grad! Dette skyldes delvis den utrolig entusiastiske fiskeren, Ryan, som følger oss gjennom hele dagen. Sammen legger vi ut på leting etter den perfekte torsken til vårt julemiddag. Dette er på menyen i noen deler av Norge i stedet for 'ribbe' eller 'pinnekjøtt'. Det er ganske passende at vi gjør dette på første juledag.

Skikjøring på Hovden

Setesdal - et vintereventyr

Setesdal er en region i Sør-Norge som starter like ovenfor Kristiansand og strekker seg opp til det høyereliggende skianlegget Hovden. I Setesdal finnes flere mindre skianlegg, inkludert Brokke og Bortelid, begge som vi besøker under denne eksepsjonelt vakre vinterreisen. Hovden er det største av de tre områdene, med mer enn bare skikjøring, snøbrettkjøring og langrenn. Det er en fritt tilgjengelig skøytebane, mulighet for å ta en dukkert i bassenget eller slappe av på spaet. I tillegg er det mulig å ta et naturlig isbad i elven, og det er akkurat det vi gjør!

Lindesnes fyr

Lindesnes, Norges sørligste punkt

Jeg har en fascinasjon for fyrtårn; på en eller annen måte tiltrekker de meg, og jeg synes de er fotogene. Den siste stoppen vi gjør før vi tar fergen i Kristiansand, er Lindesnes. Dette er den sørligste landsbyen i Norge, og det var et must-visit under vår vinterreise i Sør-Norge. Da vi må være tidsnok til fergen, blir det et kort besøk. Fyrtårnet er åpent for besøkende, og fra toppen har du en vakker 360° utsikt over havet og det snødekte landskapet vi har kjørt gjennom. Det er virkelig et must-visit når du er i Sør-Norge. Veien dit er også fantastisk, rett langs kysten. Det fungerer som en spesielt vakker avslutning på vår vinterferie i Sør-Norge.

Jente og husky

Eventyr med huskyer på Sirdal Husky Farm

Sirdal er stedet i Sør-Norge der vi kan krysse av en av våre bøtte-liste elementer. Vi får kjøre vårt eget hundespann. Midt i et vinterlandskap står Sirdal Husky Farm. Turen dit er allerede fantastisk, med snødekte veier der de typiske røde og gule norske husene kontrasterer vakkert mot den hvite snøen, omgitt av snødekte trær. Vi passerer frosne innsjøer og ser de største isklumpene henge langs fjellveggene. Besøket på Sirdal Husky Farm er en uforglemmelig opplevelse for unge og gamle.

Mennesker foran stabbur

Spesiell møte med en norsk familie

Under forberedelsene til vår reise til og gjennom Sør-Norge, knytter vi kontakt med den gjestfrie familien til Inger Lise Stulien, en kjent musiker fra Syrtveit. Etter å ha hørt om vår juleferietur gjennom Setesdal, inviterer hun oss nådig til familiens gård for å dele innsikt i norske (jule)tradisjoner og la oss oppleve dem på nært hold. Etter en vakker kjøretur fra Hovden skisenter nord i Setesdal, passerer fjell med snødekte trær og frosne innsjøer, ankommer vi i mørket til landsbyen Syrtveit. Der står Inger Lise's familiegård. Gårdsområdet er forvandlet til et norsk vinterparadis. Gården, stallene og trærne i hagen er festlig opplyst, og ved et bål får vi en hjertelig og varm velkomst fra hele familien. Dette markerer begynnelsen på et spesielt besøk der vi er helt nedsenket i ulike norske juletradisjoner, noen av dem er til og med oppført på UNESCOs verdensarvliste.

Jente som lager sølv

Brokke, et skianlegg med en sølvkant

Høydepunktet på ferien vår kommer når vi står på ski i Brokke og overnatter i Valle. Valle er kjent som 'sølvbyen' på grunn av sin omfattende sølvhåndverk. Vi besøker sølvsmeden Ornulf Hasla i butikken hans og får et glimt og demonstrasjon i verkstedet hans. Det er interessant å se, spesielt for Fleur, som selv bruker mye smykker. Skianlegget i seg selv er vakkert! Det er kanskje ikke stort, men bakkene blant furutrærne, de selvlagde løypene og synet av barn som står på ski i grupper gjør det til et koselig og familievennlig område. Vi nyter tiden vår her grundig, sammen med et opphold i en koselig hytte. En vinterfortelling!

hytte i vinterlandskap

Skikjøring i Setesdals sørligste skianlegg

Bortelid i Setesdal ligger 100 kilometer fra Kristiansand, noe som gjør det til det sørligste skianlegget i Norge. Vi besøker dette som det siste skianlegget på ruten vår gjennom Setesdal. Det er et skianlegg som er spesielt populært blant norske familier. Med mindre enn 100 kilometer fra Kristiansand, kommer nordmenn ofte hit selv. Ifølge Fleur likte hun skikjøring her mest. Dette skyldes hovedsakelig at det er et lite område, og hun kan raskt ta taubanen tilbake for å stå slalåm igjen. I tillegg gjorde vi en av de kuleste tingene her som vi aldri hadde gjort før - vi fikk sitte på i snøscooteren og hjelpe til med å forberede vår egen løype.

Knaben om vinteren

Knaben, en gruveby fra andre verdenskrig

På vei tilbake fra reisen vår gjennom Sør-Norge og Setesdal, drar vi mot kysten, der vi tilbringer to netter på vakre The Longhouse at Lista før vi tar fergen i Kristiansand. Fra Lista besøker vi gruvebyen Knaben. Her kan du utforske den gamle molibdengruven med en guide, noe som gir en spennende opplevelse, spesielt for barn. Samtidig forklarer en entusiastisk guide hvorfor denne lille gruvebyen hadde en betydelig innvirkning, spesielt under andre verdenskrig. Dessverre, på grunn av kraftig snøfall og manglende evne til å rydde den alternative inngangen i tide, kunne vi ikke utforske gruven.

dame som ser ut av vindu i leilighet

Flekkefjord og Lista

"45 minutters kjøring fra Lista finner du den pittoreske kystbyen Flekkefjord. Tidligere var det en betydelig handelsby, der nederlandske skip ankom for å drive forretninger. Sjømenn vandret gjennom gatene, og det var til og med et nederlandsk kvartal i byen kalt 'Hollanderbyen'. Vi tar en guidet tur gjennom sentrum og besøker det interaktive og barnevennlige Flekkefjord Museum. En annen typisk nederlandsk aktivitet du kan nyte i Flekkefjord er sykling, ikke bare langs en vanlig sykkelsti, men langs den gamle jernbanesporet! Startpunktet er på Flekkefjordbanen Museum.

 

7 grunner til at en vinterferie på Sørlandet er fantastisk

  • I mindre byer kan du ofte besøke museer og turguider utenfor vanlige åpningstider, så lenge du kontakter dem på forhånd. Alt er litt mer avslappet.
  • Det er et bredt utvalg av vinteraktiviteter tilgjengelig, morsomt for både unge og eldre barn.
  • Lokale restauranter tilbyr et allsidig utvalg av retter egnet for både voksne og barn. Det er ofte en spesiell barnemeny for de minste.
  • Reisen gjennom Sør-Norge føles som en tur gjennom en magisk vinterverden, rett ut av et eventyr, der du kanskje møter den vennlige Olaf fra Frost-filmene når som helst.
  • Regionen er kjent for sin snøsikkerhet, noe som sikrer snømoro.
  • Skianleggene her er småskala og spesielt utformet for familier, perfekt for de minste.
  • Sør-Norge er fri for masseturisme som du kanskje opplever i for eksempel Frankrike og Østerrike. Byene og landsbyene er små og koselige, perfekte for en familieutflukt.