Er du innom Farsund sentrum, kan disse 5 ultralokale foretakene være en smakebit på mangfoldet som byen har å by på av shopping- og matopplevelser.

Av Rita Tvede Bartolomei

Enten det er et besøk innom Jan Christians keramikkverksted med utsalg. Eller en tur innom Åshilds kulturbokhandel Norli. Kanskje den nyetablerte restauranten Torvets, på bryggekanten i Farsund, der Arnold er kjøkkensjef? Maries gullsmedforretning, hvor hun har sitt eget verksted? Eller rett og slett en sveip innom klesbutikken Rødt Sukker, drevet av Heidi?

Kortreist keramikk til hjemmet

Jan Christian Hvistendahl har i 2,5 år hatt keramikkutsalg med verksted i sentrum av Farsund. Keramikeren lager bruksgjenstander til hjemmet: Kaffekopper og tekrus, mugger, skåler, boller og fat. Keramikeren beskriver stilen sin som nordisk.

Gjenstandene skal være gode i bruk og være ting du kan anvende i hverdagen. De skal oppleves trygge og solide. Ja, og jeg kan bekrefte at alt kan faktisk vaskes i oppvaskmaskin, sier han og smiler.

For å fargelegge glasuren, bruker Jan Christian kun små mengder med rødt jernoksid. Brenneteknikken han anvender, gjør at keramikken får ulike sjatteringer av brunt, gult, grønt og blått. Keramikk-kurs for nybegynnere arrangeres i tillegg gjennom store deler av året.

Shopping i Farsund

En godtebutikk for kvinner i alle aldre

I 11 år har Heidi Håseth Rudjord drevet klesbutikken Rødt Sukker. Hun forteller at det er viktig for henne å alltid møte kundene med «smil, ærlighet og trygghet». At de her får kjøpt kvalitet som varer. Butikken beskriver hun som en godtebutikk for damer i alle aldre.

– Vi blander det feminine med det lekne. Det trendy med det klassiske.
Farger og print, med rene linjer og silhuetter, sier Heidi.

Sortimentet består av norske og danske håndplukkede merkevarer, forklarer hun.

– Her får du også utvalgte smykker, sko, støvler, makeup og lekre duftlys, sier Heidi.

Gullsmeden med eget verksted i butikken

Gullsmed Marie Mikalsen har drevet sin forretning i sentrum av Farsund helt siden 2006. Men dette er ikke en helt ordinær gullsmedforretning. For Marie har også eget verksted i lokalene, der hun blant annet tilbyr graveringer, restaureringer og reparasjoner.

– Jeg elsker jobben min, og er så heldig at jeg kan våkne opp hver morgen og glede meg til å dra på jobb. Vi gir alle våre kunder mange smil og super service. Og alltid kvalitet selvfølgelig, forteller Marie.

Sortimentet består av smykker fra anerkjente leverandører, i tillegg til egenproduserte smykker.

Lokale råvarer etter sesong på Torvets

Menneskene bak den helt nyetablerte Torvets, driver allerede et fiskemottak på Lista (Sjø). Butikksjefen til Torvets har dessuten egen gård med kjøttfe. Målet til kjøkkensjef Arnold Egeli og gründer Ann Karin Fuglestad, er å skape et sted der lokale produsenter kan selge de gode råvarene sine.

– Vi ønsker å levere det regionen har å by på – etter sesong og på best mulig måte. Med kontroll på hele verdikjeden til råvarene: Alltid ferskt og alltid kvalitet, sier Arnold.

Ann Karin påpeker at Lista og Farsund har så mye bra å by på.

– Jeg er glad for å være med på å etablere et tilbud som lokalbefolkningen og besøkende kan dra nytte av, sier hun.

Full restaurantdrift er ikke i gang før på høsten 2023, men det er allerede startet utsalg av ulike lokalproduserte produkter – samt ferskt kjøtt, fisk og skalldyr.

Mer enn en vanlig bokhandel

Kulturbokhandelen Norli Farsund er ikke en hvilken som helst bokhandel. For daglig leder Åshild Vere Jacobsen ønsker at å tilby kundene sine mer enn kun en god handel.

– Jeg vil ikke at de kun skal få kjøpt litteratur hos meg. Kundene skal også få oppleve litteratur her. Derfor arrangerer jeg en del bokbad og foredrag. Farsund har tross alt ikke sitt eget kulturhus. For jeg ønsker at både besøkende og fastboende skal få tilgang til sitt eget kulturhus i miniatyr, sier Åshild.

Norli i Farsund har et bredt spekter av litteratur, og er en fullassortert bokhandel med vanlige bok- og papirvarer. I tillegg til sjøkart for båtturister, kofferter, gaveartikler og kvalitetskonfekt- og sjokolade.

– Og så har vi noen veldig fine, resirkulerte, håndlagde vesker som vi har hatt i flere år. Disse kommer folk faktisk langveisfra for å kjøpe, sier hun.

Kulturbokhandelen i Farsund