Meld deg på vårt nyhetsbrev

LINDESNES:

ET BÆREKRAFTIG REISEMÅL

Å være merket som et bærekraftig reisemål betyr at hele destinasjonen står sammen om å ta vare på natur, kultur og miljø, at vi styrker sosiale verdier og sørger for økonomisk levedyktighet for lokal næring.

Kleven in Mandal .
Photo: Fotograf Iselinn Andersen
Kleven in Mandal .
Photo: Fotograf Iselinn Andersen

Helt ute på sydspissen av regionen ligger Lindesnes fyr som kan smykke seg med titler som landets første fyrstasjon, sydligste fastlandsfyr, sydligste fastlandspunkt og ett av Sørlandets mest besøkte attraksjoner.

Stedet forteller om kystkulturen, både før og nå, og med eget bakeri med steinovn kan de lage et eget, bærekraftig fyrbrød som kan kjøpes sammen med andre lokale varer. 

Lindesnes lighthouse at night .
Photo: Rolf Dybvik @Lindesnes fyr
Lindesnes lighthouse at night .
Photo: Rolf Dybvik @Lindesnes fyr

Fyrbrød på Lindesnes fyr

Det å bruke lokale leverandører innen mat, produkter og tjenester er et viktig prinsipp på et bærekraftig reisemål. Det kan vi stolt si at vi arbeider med i Lindesnes. Hvert år arrangeres Smak & SansLindesnes fyr, restauranter bruker lokale råvarer og Skalldyrfestivalen som arrangeres hvert år i Mandal har stort fokus på lokal sjømat. 

Som et bærekraftig reisemål skal vi bli en helårsdestinasjon som aktivt jobber med nye tilbud og tilrettelegging for både lokalbefolkningen og gjestene.

Lindesnes er å regne som et paradis for fiskeren, enten det er med interesse for sjøfiske eller laksefiske, eller for den som vil nyte stillheten ved å fiske i vann. Mandalselva er en av Norges beste lakseelver, og går vi litt tilbake 1800-1900-tallet, var laksen en av de viktigste eksportvarene fra denne regionen. I dag fanges det mellom 6 og 12 tonn med laks og ørret hvert år. Her har også grunneiere fått lov til å kaste ut laksenot hver sommer for å holde tradisjoner i hevd. 

Miljøsertifiserte bedrifter

Tregde Ferie

Tregde Ferie har hytter og ferieleiligheter av ulike størrelser til utleie. Ferieanlegget…

Lindesnes - et bærekraftig reisemål

Med "Merket for bærekraftig reisemål" skal Lindesnes bygge troverdighet også i de internasjonale markedene som har høy bevissthet på miljø og bærekraft.
Merket tildeles for tre år av gangen. Lindesnes ble resertifisert i 2021 og skal resertifiseres igjen våren 2024.

Om Bærekraftmerket

Et bærekraftig reisemål bidrar til å ta vare på vår historiske og kulturelle arv og støtter opp om lokalsamfunn, tradisjoner, natur og miljø. Lokal mat som er høstet, produsert og tilberedt i nærområdet er også en del av et bærekraftig reisemål.

Merket betyr imidlertid ikke at et reisemål er 100 prosent bærekraftig på alle områder, men at de er i en langsiktig prosess. Reisemålene evalueres hvert tredje år av Innovasjon Norge som står bak sertifiseringen.

 

Bærekraftig reisemål

Reis grønt

"Gresstusten" / Reis Grønt symboliserer at produktet har en offisiell miljøsertifisering og sender deg til grønnere produkter. Symbolet hjelper deg å finne miljøsertifiserte aktiviteter og overnattingssteder når du planlegger norgesturen din. Hver gang du ser en gresstust på visitnorway.com og visitsorlandet.com, vet du at aktøren bak tar et aktivt miljøansvar.

Disse sertifiseringene faller inn under Reis Grønt: Norsk Økoturisme, Svanen, Miljøfyrtårn, ISO 14001, Green Key og Blått Flagg. Merkeordningen er utviklet av Innovasjon Norge. Les mer.

Reis Grønt - Gresstusten Innovasjon Norge

Photo:
Photo:

Les mer om hva du kan gjøre i Mandal og Lindesnes

Mandal By .
Photo: Fotograf Iselinn Andersen
Mandal By .
Photo: Fotograf Iselinn Andersen