Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search

Southern Norway Arendal ARENDAL

Bratteklev skipsverft

  • Revesandveien 387, Arendal
  • +47 37030100
  •  /  km From You
Overview

Besøk Arendals best bevarte skipsverft. Det ser ut som om jobbkarene bare gikk for dagen. Alt er bevart ikke en ting er kastet.

Nå er det blitt mulig å besøke Bratteklev skipsverft! 

De fredede eiendommene på Bratteklev er en viktig del av den maritime kulturarven i Arendalsområdet. Skipsverftet er det best bevarte skipsverftet fra treskipstiden langs Skagerrakkysten, og anlegget representerer både den typen teknisk/industriell virksomhet og kombinasjonsdrift som var vanlig på Sørlandet.

Sønnavind Drone og Boligfoto har laget en liten film som viser skipsverftet en solfylt sommerdag:Bratteklev skipsverft

FERGE TIL BRATTEKLEV

Nå blir det mulig å ta ferje til Merdø og hoppe av på Bratteklev! Fergene (M/F Trau og M/S Pellærn) kjører alle dager i skolens sommerferie. Tilbudet gjelder i museets åpningstider, dvs tirsdag, onsdag og torsdag kl 12.00 - 15.00 med fast omvisning kl 12:30. Ferja går fra Arendal kl 11:30, 12:30 og 13:30, og fra Merdø hver hele time fra kl 12:00 - 14:00. For retur må du ringe fergen på 95891705 eller avtale retur når du kjører ut.

GÅRDSBRUK OG FISKE

Opprinnelig var Bratteklev en gård hvor folk livnærte seg av gårdsbruk og fiske. I 1865 kjøpte Ole Bertinius Sørensen gården i den hensikt å bruke den som base for rederivirksomhet og etablere et skipsverft. To år senere startet han byggingen av den første seilskuten - barkskipet "Ilma" på 465 tonn. I 1870 seilte denne seilskuten ut fra verftet.

KULTURMINNE

Birger F. Smith-Sørensen overtok som daglig leder av familierederiet i 1959. Etter at rederidriften ble avviklet, jobbet han aktivt for å bevare kulturminnet Bratteklev. For dette arbeidet mottok han i 1994 Maihaugprisen, i 2005 Kongens fortjenestemedalje i gull og i 2013 Fylkeskulturprisen. 

REDERI

Rederiet O. B. Sørensen & Co. ble grunnlagt allerede i 1863. O.B. Sørensen gikk tidlig over til dampskip, og i 1875 kjøpte han det første dampskipet. Han nådde toppen som skipsreder i 1885. Da eide og disponerte han tilsammen 26 seilskuter og dampskip. På det tidspunktet hadde han hele 500 ansatte i arbeid om bord i skipene og på land. I løpet av et langt liv kjøpte, bygget og ervervet han parter i mer enn 50 skip.

SKIPSVERFTET

Ved Bratteklev skipsverft er det bygget 14 skip i perioden fra 1867 og frem til 1924. Av disse er åtte seilskuter i tre, to mindre hvalfangstskip i stål, tre dampdrevede skip i tre og ett lite dieseldrevet skip i tre. Fra 1924 og frem til andre verdenskrig ble det utrustet skip og foretatt reparasjoner ved verftet. I nyere tid, helt frem til 2002, har skip ligget i opplag i Bratteklev. Tiden i opplag har vært benyttet til vedlikeholdsarbeider.

Bratteklev skipsverft omfatter bedding, spanteplan, sagbruk og høvleri, smie, verksteder med maskiner og verktøy, og et loft til reparasjon av seil.

Søren Hans Smith Sørensen, sønn av O. B. Sørensen, overtok verftet og rederivirksomheten etter sin fars død i 1916. Det ble drevet aktiv rederidrift frem til 1984, da det ble gjennomført en kontrollert avvikling av rederivirksomheten. Det ble sjelden kastet noe i Bratteklev og utstyr og gjenstander ble tatt i land fra seilskuter, damp- og motorskip. I 1960-årene forstod Søren Hans Smith Sørensen den store kulturverdien disse representerte, og han begynte møysommelig å samle og sortere gjenstand for gjenstand.

PRISER/OMVISNINGER

Prisene gjelder for omvisninger på Bratteklev skipsverft, anbefalt tid 60-90 minutter. Bygningene er kun åpne for besøkende i følge med en omviser fra stiftelsen. Omviseren vil fortelle historien til stedet, gi informasjon om håndverkene tilknyttet skipsbygging og hvordan blandingsøkonomi var vanlig på skipsverft fra denne tiden. 

Hverdager, i åpningstiden
Voksne: 100 kroner pr. person
Studenter: 50 kroner pr. person
Barn 0-15 år: Gratis
 
Billettprisen inkluderer omvisning av grupper på minimum 10 personer.
 
Omvisning i helger: Billettpris + 1.700 kroner
Omvisning med enkel servering (catering) hverdager og helger: Billettpris + 2.500 kroner + 400 kroner pr. time + catering.
Omvisning med servering (catering) hverdager og helger: Billettpris + 5.000 kroner + 400 kroner pr. time + catering.
Fakturaen fra cateringselskapet betales direkte av de besøkende og uten påslag fra stiftelsens side.

Det er gratis for grunnskoler og videregående skoler å få omvisning på Bratteklev skipsverft.

Prisene gjelder fra 1. mai 2018

 

CATERING

Vi har et samarbeid med Smag & Behag på Bjellandstrand. De tilbyr catering til alle typer arrangement og anledninger på hele Sørlandet, og har lang erfaring fra gjennomføring av bryllup, konfirmasjoner, julebord, sommerfester, konserter og private tilstelninger på mange ulike lokasjoner. Mat leveres til grupper av alle størrelser, ingen selskap er for små eller for store. Maten kan leveres ferdig, eller som en del av en totalpakke med servitører, kokker, duker, servise og øvrig utstyr.

Dere som vil ha servering, avtaler med og faktureres direkte av Smag & Behag. Se meny. Kontakt Smag & Behag.


  • Last Updated:
  • Source: Arendal Turistkontor

Opening hours

19. mai 2020 – 24. sep. 2020
ti. on. to. 12:00–15:00 12:30
24. mai 2020 – 24. mai 2020
sø. 12:00–15:00
See All
  • mandag
TripAdvisor Reviews
Traveler Reviews in partnership with
Your Recently Viewed Pages