Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search

Smaken av Arendal

Munker i Pollen, Arendal
Munker i Pollen, Arendal.
Photo: Camilla Høy / Visit Sørlandet
Det går gjetord om de himmelske munkene til Strand Cafe på Tyholmen i Arendal. For ikke å snakke om de søte og syndige fristelsene fra byens egen Willy Wonka. Topp det hele med et ektepar med stor lidenskap for hjemmelaget gelato, og en fiskebåt hvor du kan kjøpe nykokte krabber og reker over ripa. Er det rart turistene smiler?

– Altså, disse munkene er virkelig Sørlandets beste. De er en anelse salte og sprø utenpå, og myke og søte inni. Helt perfekte, mener Lene Olsen.

Venninnegjengen fra Kristiansand nikker unisont.

– Vi er med på Arendal PokerRun, et arrangement til sjøs for powerbåter, for femte år på rad. Før startskuddet går er det blitt tradisjon med en munke på bryggekanten, sier Marit Guttormsen.

De fire damene sitter på trappene innerst i havnebassenget Pollen i Arendal som denne dagen bader i sol. Til venstre for oss ligger Langbrygga med restauranter, kafeer og utesteder på rekke og rad, mens vi har Arendals eldste bydel, Tyholmen, og ærverdige Strand Cafe på vår høyre side. Det er her de lager de tradisjonsrike munkene, hvis smak kan minne om en slags blanding av vaffel og sukkerbrød.

Helhjerta håndverk

– Om sommeren steker vi gjerne hele natta gjennom for å holde tritt med etterspørselen. Da er det helt vilt her. Ofte står det folk og tripper utenfor når vi åpner klokken sju, sier innehaver Maria Elisabeth Valvik Dalene.

Maria Elisabeth Valvik Dalene foran Strand Cafe i Arendal
Maria Elisabeth Valvik Dalene foran Strand Cafe i Arendal.
Photo: Camilla Høy / Visit Sørlandet

Maria Elisabeth Valvik Dalene foran Strand Cafe

Det var Gunda Mortensen, tanten til farmoren hennes, som startet kafeen for godt og vel hundre år siden. Driften gikk i arv til farmor Thyra Valvik, og senere til pappa Hans Georg Valvik, før dagens eier overtok i 2006.

– En hemmelig oppskrift, helhjerta håndverk og god tid. Det er suksessfaktorene bak den nydelige smaken, forteller kafeverten.

Det tar i overkant av 20 minutter å steke munkene i en 19-hulls munkepanne, og de skal hele tiden vendes på for å bli jevnt stekt.

– På en virkelig god sommerdag selger vi nok opp mot 1000 stykker. Da hender det at jeg drømmer om munker om nettene, ler Maria Elisabeth.

Krabber over ripa

Vis a vis kafeen hennes ligger Fiskebrygga i Arendal, hvor de kan lokke med mye godt fra restauranten og fiskeutsalget sitt. Fiskekakene her inneholder 80 prosent kolje og lysing, og er ifølge trofaste kunder Sørlandets beste.

Fiskebrygga i Arendal
Fiskebrygga i Arendal.
Photo: Camilla Høy / Visit Sørlandet

Monica Larsen Strømsland på Fiskebrygga

– Fiskekakene får virkelig bein å gå på nå som sommerturistene for alvor har inntatt Arendal og vil ha noe raskt og enkelt i hånda. I tillegg selger vi mye av sjøsnacks, særlig til båtfolket. Det er en «bøtte» som vi fyller opp med friterte blekksprutringer, torskenuggets, reker og vårruller, forteller femte generasjons fiskehandler, Monica Larsen Strømsland.

Også Tor Helge Knutsen merker trøkket godt om dagen. Han står om bord i krabbebåten Snar, og selger ferske reker og nykokte krabber over ripa. Innimellom også sjøkreps og levende hummer.

Tor Helge Knutsen foran Krabbebåten Snar i Arendal
Tor Helge Knutsen foran Krabbebåten Snar i Arendal.
Photo: Camilla Høy / Visit Sørlandet

Tor Helge Knutsen foran Krabbebåten Snar

Rekene er lokale, men krabbene kommer fra Stavangerregionen. Det er der kvaliteten er best, får vi vite.

Snar har ligget til kai i Pollen hver eneste sommer siden tidlig på 90-tallet, og i høysesongen er båten på plass med havets delikatesser fra mandag til lørdag.

– Mange synes det er fint å sitte på bryggekanten og maule reker rett fra posen, mens lukta fra krabbekokeren brer seg og båtene tøffer forbi. Mer sørlandsk enn dette blir det ikke, smiler Tor Helge.

Hjemmelaget gelato

Fra Snar går ferden vår videre til Cafe Victor som kan skilte med byens beste utsikt fra uteserveringen sin, og en rikholdig lunsjmeny. Her har eierne Mia Christina Nilsen og Boris Praljak spesialisert seg på hjemmelaget gelato, altså italiensk iskrem som oppbevares på en «varmere» temperatur enn den isen vi ellers er vant til. Gelato inneholder heller ikke egg, og det er kun 20 prosent oksygen i massen. Dette gir en mykere og mer kremet struktur, og mye bedre smaksuttelling, forteller samboerparet med stor entusiasme.

Hjemmelaget gelato
Hjemmelaget gelato.
Photo: Camilla Høy / Visit Sørlandet

Hjemmelaget gelato

Issalget har gått over all forventning, derfor har de to nå åpnet SØD Konfekt og Gelato i Tollbodgaten, med store og flotte produksjonslokaler i kjelleren.

– Vårt mål er å tilby førsteklasses gelato og sorbet basert på gode råvarer. Her snakker vi null og niks fruktkonsentrat eller kunstige tilsetningsstoffer, bare ekte smaker av kiwi, mango, pasjonsfrukt, hasselnøtter, pistasj, salt karamell, brunost og bringebær, sier Mia Christina.

En by for søtmonser

Med etableringen av butikken SØD, seiler Arendal opp som det reneste mekka for alle som er glade i søtsaker. Byen kan nemlig også skilte med sin egen sjokolademaker. Han heter Morten Arnesen og holder til i et lite hus i Torvgata hvor både salg og produksjon av de utsøkte fristelsene finner sted.

– Vi oppdaget denne perlen ved en ren tilfeldighet. Vi satt og googlet «ting å gjøre i Arendal» og slik fant vi altså frem til Heimdal Chokolade, forteller Mette Grøterud fra Drammen og Sissel Fredriksen fra Moss.

Mette Grøterud og Sissel Fredriksen, Heimdal Chokoloade
Mette Grøterud og Sissel Fredriksen, Heimdal Chokoloade.
Photo: Camilla Høy / Visit Sørlandet

Mette Grøterud og Sissel Fredriksen hos Heimdal Chokoloade

Damene er på ferie på Sørlandet sammen med sine ektemenn som nå tar seg en liten høneblund på hotellrommet. Da gjelder det å bruke tiden godt, mener de to.

«Er kjesken. Drar til sjokoladefabrikken» skrev jeg på en lapp som jeg la igjen på sengekanten til mannen min før jeg strente av gårde.

Sissel ler hjertelig mens hun inspiserer det rikholdige utvalget. Her er sjokolade smaksatt med ekte cognac, syndige trøfler, rosa marsipan, mintpletter og stenger med myk nougat, for å nevne noe.

– Filosofien min er enkel. Alt skal lages for hånd, med kun de beste ingrediensene, forteller Morten, og byr Sissel og Mette på sommerens store hit: Solmodne, norske jordbær dyppet i hvit sjokolade.

Norges beste øl

Damene forlater butikken hans i strålende humør, mens vi selv setter kursen mot Drum Brew som ligger på andre siden av gaten.

Her møter vi Erlend Årsbog bak disken, som sammen med gode kamerater brygger øl med en utradisjonell tvist. I «Hove Blond» har gjengen tilsatt sort tigerpepper, mens chili, ingefær og sitron gjør susen i krydderølet «Ging».

Erlend Årsbog, Drum Brew i Arendal
Erlend Årsbog, Drum Brew i Arendal.
Photo: Camilla Høy / Visit Sørlandet

Erlend Årsbog fra Drum Brew

– En av stolthetene våre er Gulrot Gose. Den er brygget på ferskpressede gulrøtter fra Tromøy utenfor Arendal, og krydret med urtene fra Harehorn Gin fra Det Norske Brenneri i Grimstad, forteller Erlend.

Drum Brews «Imperial Gulrot Gose» ble i 2020 kåret til årets beste øl av Det Norske Måltid. Da stod jubelen i taket.

– Jeg smiler fortsatt. Det der er noe av det største jeg har opplevd, sier den unge øl-gründeren.

I butikken hans selger han Drum Brews egne produkter, samt en del utvalgte favoritter fra inn- og utland. Erlend har også en smakskjeller med plass til grupper som vil smake og lære mer om hvordan ulike øltyper passer til ulik mat.

– Maten henter jeg inn fra noen av de flotte spisestedene og delikatessebutikkene vi har her i byen. Som hos naboen, Unwrapped, forteller han.

Fokus på bærekraft og miljø

Unwrapped er Sørlandets første zero-waste butikk med tilhørende kafe. Foruten å kjøpe med deg plastfrie og miljøvennlige hverdagsprodukter og tørrvarer hjem, kan du her nyte veganske og vegetariske matretter, som smoothiebowl, salater, rista rugbrød med «digg», chiapudding og deilig bakst.

Rebecka Sandbacka hos Unwrapped i Arendal
Rebecka Sandbacka hos Unwrapped i Arendal.
Photo: Camilla Høy / Visit Sørlandet

Rebecka Sandbacka hos Unwrapped

– Til oss kommer folk for en god kopp håndbrygget kvalitetskaffe, noe å bite i og en hyggelig prat med venner eller kolleger. Vi er den perfekte plassen for å «fika» som det heter i Sverige. Nybakte kanelsnurrer, hveteboller, raw kaker, raw kuler og biscotti er vår spesialitet, sier butikksjef Rebecka Sandbacka.

Nostalgisk kolonial

Og når vi først er i det internasjonale hjørnet.

Gå ikke glipp av Afternoon Tea, hver lørdag på Tyholmen Kolonial, like ved Teaterplassen. Her blir det servert små sandwicher, hjemmelaget scones med syltetøy og småkaker på etasjefat, mens teen drikkes i nydelige porselenskopper.

Hyllene i den gammeldagse kolonialen bugner av mat og drikke fra lokale og utenlandske småskalaprodusenter, som ferske urter fra Hesnes Gartneri i Grimstad, nypoteter fra Reddal, italienske oster og spekemat.

Tyholmen Kolonial i Arendal
Tyholmen Kolonial i Arendal.
Photo: Camilla Høy / Visit Sørlandet

Tyholmen Kolonial

Godsakene kan du kjøpe med deg hjem og nyte i fred og ro, eller du kan få dem servert i kafeen.

– Vi ønsker å tilby kundene våre delikatesser som de ikke finner så mange andre steder her i Arendal. I tillegg til en unik og koselig atmosfære, sier innehaver Susanne Irgens Ommundsen.

Fem-retters

Vegg i vegg med kolonialen hennes ligger Nye Steenhuset Restaurant i det som for 300 år siden var et stenhvelv for oppbevaring av verdisakene til en av byens velstående borgere. Her står Susannes ektemann, Morten Ommundsen, over grytene. Hans konsept er en fem-retters meny med vinpakke, men gjestene kan også velge færre retter hvis de ønsker det.

Nye Steenhuset Restaurant
Nye Steenhuset Restaurant.
Photo: Camilla Høy / Visit Sørlandet

Nye Steenhuset Restaurant

– Menyen skiftes ut hver 14. dag. Det gir meg stor frihet til å velge og vrake i det mangfoldet av lokale råvarer som sesongene her i Arendal har å by på, forklarer Morten, mens han smaksetter kveldens sjøkrepssuppe som skal serveres med krabbe-wonton.

Hovedretter er sjøtunge på fransk vis, etterfulgt av oster med frukt og nøttebrød. Deretter vanker det rabarbra toppet med yoghurtsorbet og marengs til dessert.

Velbekomme!

Flere opplevelser i Arendal

Flere matopplevelser på Sørlandet

Your Recently Viewed Pages

Tilbake til toppen