Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search
or search all of Southern Norway
Sørlandet
Sørlandet.
Photo: Niels Jørgensen - Visitnorway.com
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

De gamle uthavnene på Sørlandet er unike både i nasjonal og internasjonal sammenheng. Før i tiden fungerte de som nødhavn og bunkringssted for skip som seilte med varer til og fra Østersjøen. I dag er uthavnene mer kjent som idylliske feriesteder som syder av liv om sommeren og som går i dvale så fort skoleferien er slutt. Men i mange av uthavnene bor og arbeider det folk hele året og det kan være minst like idyllisk å besøke en uthavn utenom hovedsesongen. 

Uthavner på Sørlandet
Lyngør består av fire øyer og ligger like utenfor Gjeving mellom Risør og Tvedestrand. Les mer
Lyngør
Lyngør består av fire øyer og ligger like utenfor Gjeving mellom Risør og Tvedestrand. Read more
Ny-Hellesund
Merdø ligger like utenfor Arendal og er lett tilgjengelig med ferje fra Arendal sentrum. Les mer
Merdø
Loshavn ligger på fastlandet like utenfor Farsund og er et av de best bevarte kulturmiljøene på Sørlandet. Loshavn var en viktig havn for kaperflåten… Les mer
Loshavn
Brekkestø ligger i Blindleia mellom Kristiansand og Lillesand. Les mer
Brekkestø
Kirkehamn er en uthavn på øya Hidra utenfor Flekkefjord. Read more
Kirkehamn
Brekkestø er ei uthavn som ligger i Blindleia i Lillesands skjærgården. Read more
Brekkestø
Den sjarmerende og idyllisk uthavnen Korshamn ligger like vest for Lindesnes. Read more
Korshamn
Ulvøysund er en uthavn i Høvåg helt vest i Lillesand kommune, kjent fra Mestenes mester 2022. Read more
Ulvøysund
Gamle Hellesund er en uthavn i Høvåg i Lillesand kommune. Den ligger omtrent midt imellom Ulvøysund i sørvest og Ågerøya i nordøst. Uthavnen ligger på… Read more
Gamle Hellesund
Øygruppen Sælør ligger like sør for Korshamn, nordvest for Lindesnes fyr. Read more
Sagaøya Sælør
En av Sørlandets vakreste uthavner med gamle hus og mye historie Read more
Svinør
Østre Randøya ligger i østlige del av Kristiansandskjærgården. Dette gamle forsvarsområdet er i dag et fantastisk friluftsområde. Read more
Østre Randøya
Kleven er en gammel havn med flott trehusbebyggelse helt ned til vannkanten. Read more
Kleven og Gismerøya
Idyllisk øy på utsiden av Grimstad Read more
Hesnesøy Grimstad
Select
  Show Details
  Statens Kartverk, Geovekst og kommuner - Geodata AS

  Uthavner på Unescos verdensarvliste?

  22 av uthavnene på Sørlandet søkes inn på Unescos verdensarvsliste. Fra før er det kun åtte steder i Norge på denne listen. De aktuelle uthavnene er Kirkehamn og Rasvåg i Flekkefjord, Eikvåg og Loshavn i Farsund, Korshavn, Sælør og Svinør/Åvik i Lyngdal, Kleven i Mandal, Ny-Hellesund i Søgne, Randøya/Kongshavn i Kristiansand, Ulvøysund, Ramsøy, Gamle-Hellesund, Ågerøya og Brekkestø i Lillesand, Hesnesøy i Grimstad, Merdø og Revesand i Arendal og Narestø, Askerøy og Lyngør i Tvedestrand.

  Uthavnene Ny-Hellesund, Merdø og Lyngør er blant de av uthavnene det i dag er mest aktivitet i, men det er mulig å besøke alle uthavnene hele året. Mange av dem ligger i tilknytning til landskapsvernområder og nasjonalparker.

  Badeplasser i Arendal kommune - Merdø

  Merdø

  Ny-Hellesund i Søgne

  Olav Grendstad i Ny-Hellesund

  Lyngør in Southern Norway

  Vinter på Lyngør

  Ny-Hellesund

  Ny-Hellesund består av tre øyer utenfor kysten av Søgne. Her finner du blant annet overnattingsstedet Verftet, et gammelt skipsverft som er blitt totalrenovert og nå rommer moderne ferieleiligheter. Er du ute etter en overnatting utenom det vanlig, kan en natt i oljetanken som er omgjort til suite i Per Fronths regi anbefales.

  I Ny-Hellesund kan du også oppleve kunst på kyststien, krigshistorie på Kystfortet i Ny-Hellesund og teaterforestillinger i det gamle Skolehuset.

  Merdø

  Merdø ligger rett utenfor Arendal og er tilgjengelig med ferge på Pollen i Arendal eller egen båt. På Merdø kan du vandre på smale veier blant vakre, gamle sørlandshus og blomsterprakt. Ønsker du å lære litt mer om øyas historie kan du besøke Merdøgaard Museum der det er guidede omvisninger hele sommeren. Merdø Kro serverer mat og drikke i sommersesongen.

  Yttersiden av Merdø er en del av Raet Nasjonalpark. Her finner du de karakteristiske rullesteinsstrendene som oppstod da isen trakk seg tilbake for mange tusen år siden. Nyt utsikten mot havet og "De tvende", Arendals to fyrtårn; Store Torungen og Lille Torungen. På Merdø er det også flotte campingmuligheter. 

  Lyngør

  Den gamle uthavnen Lyngør består av fire øyer samt et stort antall holmer og skjær ytterst i havgapet. Øysamfunnet med rundt 70 fastboende er et historisk, maritimt miljø med smale gater og stier som snor seg mellom hvitmalte hus og hager og gamle trappeløp. Lyngør er bilfritt og transport ut til øyene skjer med båt. Du kan komme deg til Lyngør med rutebåt fra Gjeving, taxibåt eller egen båt. Om sommeren yrer det av liv i Lyngør; da mangedobles innbyggertallet på øyene og i tillegg kommer mange hit på dagsbesøk for å spise, drikke og handle på øyenes butikker og spisesteder. Sundet mellom øyene heter "Gada" og her er det til tider like travelt som en hvilken som helst hovedvei på fastlandet. 

  Etter sommerferien roer tempoet i Lyngør seg betraktelig ned, og skaper rom for andre typer opplevelser. 

  Den ytre delen av øygruppen er del av Raet Nasjonalpark. Her finner du turstier, lynghei med beitende villsau og strender. Du kan lære mer om Raet Nasjonalpark på Kystkultursenteret på Gjeving. 

  Overnatting i nærheten

  De fleste som ønsker å overnatte i Lyngør bestiller hytte eller hus gjennom ulike utleietjenester. Nærmeste hotell er Hotel Lyngørporten på Gjeving. Det er også mulig å bestille overnatting gjennom Den Norske Turistforening på Lyngør Fyr.

  Andre uthavner på Sørlandet

  Uthavnene hele året

  Mer om Sørlandet

  Your Recently Viewed Pages