Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search
or search all of Southern Norway

Padleperler langs Sørlandskysten

Agderkysten har en svært variert skjærgård, og store deler av den er godt skjermet for vind og bølger.
Kajakktur 17 mai ved Langøya, Kristiansand
Kajakk ved Langøya, Kristiansand.
Photo: Lars Verket / Visit Sørlandet

6 «padleperler» langs kysten av Sørlandet

Fra Risør til Lindesnes er det bare kortere strekk som er direkte utsatt for storhavet. Fra Lindesnes til Flekkefjord blir det et veldig annerledes landskap og du er mer utsatt. Men, her er det også muligheter til å ta snarveier via kanal forbi Lindesnes og trekke kajakken over et eid i bakkant av Listalandet. I tillegg er det nesten ikke forskjell på høy- og lavvann, lange somre, varmt i vannet og kort vei til neste mulighet for å proviantere. Ikke nok med det, men i dette øyriket finner du flere hundre tilgjengelige teltplasser. Noen av dem er til og med på fastlandet. Agderkysten har padleopplevelser nok for flere år, og egner seg godt hele året!

Perleporten - Risør

Med et slikt navn må jo dette være et fint sted! Du finner Perleporten mellom Store og Lille Vardøya øst av Risør sentrum. Risør har en litt avgrenset skjærgård med flere store øyer. Østover blir det utsatt mot Portør, og vestover må du forbi et punkt som heter Sildodden. Her kan det bygge seg opp store bølger. I mellom disse områdene finner du en veldig fin og tilgjengelig skjærgård. Risør var tidlig ute for å sikre områdene, og det kommer allmennheten til gode.

Fram til 2018 var det teltforbud i en del av områdene, men dette er nå endret i mange av områdene. Om sommeren er det tidsbegrenset, slik at du ikke kan ha teltet opp på dagen.

Perleporten egner seg også med båt, og er et populært sted. Store Vardøya er som navnet sier stor, og det går sti rundt øya. Herfra er det også relativt kort padling inn til Risør sentrum. Risør er kanskje mest kjent for trebåtfestivalen, men er også en av sørlandsbyene med hvite trehus. Her kan du spise en bedre middag før du padler ut i skjærgården igjen.

Middagen kan også inntas på Stangholmen fyr. Om sommeren er det også konserter her, og har du ikke kajakk går det også ferge ut til Stangholmen.

Furøya - Tvedestrand

I Tvedestrandfjorden rett syd av Tvedestrand by ligger Furøya. Dette er en stor øy, som har bro over til Hestøya. I tillegg er det flere små øyer i området. Området er et av de mest attraktive friområdene i kommunen, og godt tilrettelagt med blant annet brygger og badeplasser. Her finner du også mange aktuelle teltplasser, og en padletur inn til Tvedestrand kan anbefales.

Om sommeren er det restaurant på øya, og det er mulig å leie både rom og bygninger via Turistforeningen. Det er også mulig å ta båt ut hit i sesongen. Mer informasjon om dette finner du på Furøya sine offisielle hjemmesider.

Med denne spesielle beliggenheten har det selvsagt vært aktivitet her langt tilbake i tid, og det er flere ting som har vitnet om dette. På Furøya var det før registrert over 50 ulike treslag, blant annet flere utenlandske. I dag er Furøya utvalgt som kulturlandskapsområde for landbruket, og i den forbindelse er nå disse felt. Stiene rundt om på øya er vel verdt et besøk.

Fra Furøya/Tvedestrand sentrum er det også mulig å padle helt skjermet til Arendal. Da kommer du inn i et landskap som ligner mer på innlandsvann enn skjærgård.

Kajakk ved Furøya, Hestøya i Tvedestrand
Kajakk ved Furøya, Hestøya i Tvedestrand.
Photo: Lars Verket

På Hestøya er det flere fine leirplasser.

Skauerøya - Lillesand

Lillesand sin skjærgård har utallige øyer, og Blindleia mellom Kristiansand og Lillesand er kjent langt utover nærområdet. Her er du i le mesteparten av veien til Kristiansand. Vi har valgt ut Skauerøya som padleperle i Lillesand. Her har du flere fine leirplasser, og ligger fint plassert for å ta dagsturer både østover og vestover. I vest har du Blindleia, og i øst finner du blant annet Auesøya. Auesøya er et landskapsvernområde vel verdt et besøk, særlig om våren da blomstene springer. Rett ved Skauerøya ligger også Saltholmen fyr. Dette fyret drives av Lillesand Seilforening, og det er mulig og overnatte der. Midt-Agder Friluftsråd har hytte på Slåttholmen som du finner vest for Skauerøya. Her er det kystledhytte og sommerkafé.

Lillesand padleklubb ligger rett ved sentrum i denne sørlandsbyen, og har stor aktivitet. Derfor er det ganske sannsynlig at du møter andre padlere her. Lillesand Padleklubb var også tidlig ute med å lage padlekart over deler av skjærgården i kommunen.

Mellom Skauerøya og Saltholmen fyr ligger den lille øya Kjeholmen. Her finner du en liten lagune med gress og sandstrand - en perfekt leirplass for padlere. Dette er en av mange små og skjulte leirperler som er tilgjengelig for kajakk.

Kajakk på Skauerøya i Lillesand
Kajakk på Skauerøya i Lillesand.
Photo: Lars Verket

På Skauerøya finner du flere fine sandstrender

Langøya - Kristiansand

Rett utenfor Kristiansand sentrum finner vi Langøya. Øya har vært lite besøkt inntil nylig, men de siste årene har det skjedd to ting som kommer til å endre på dette. For det første er det blitt bygget bro over kanalen mellom Bragdøya og Langøya, så nå kan du ta båt til Bragdøya og gå videre til Langøya. Bragdøya er en av Kristiansands kjæreste øyperler, og egner seg godt til både dagsbesøk og overnatting. Her holder blant annet Bragdøya Kystlag til. For det andre har Kristiansand Kajakklubb pusset opp en gammel hytte rett ved der brua kommer inn på Langøya. I nærheten av denne er det fint med både tretelt og hengekøye. Nærmeste toalett er fortsatt på Bragdøya, men dette vil det antagelig bli en endring på etter hvert.

Langøya er mer gjennvokst enn Bragdøya, men dette vil endre seg med økende bruk. Det er allerede merket en sti rundt på øya, og det er fine svaberg mot Dybingen og Odderøya.

Kanalen mellom Bragdøya og Langøya er en idyll som bare er tilgjengelig med kajakk og robåt, og her er du veldig i le for dominerende vindretning. Langøya/Bragdøya er også et fint utgangspunkt for å padle det vestlige skjærgården i Kristiansand.

Tretelt på Langøya utenfor Kristiansand
Tretelt på Langøya utenfor Kristiansand.
Photo: Lars Verket

Rett ved kajakklubben er det fine trær til tretelt.

Ryvingen fyr - Lindesnes

Utenfor Mandal ligger Norges sydligste fyr. Mange tror tror at det er Lindesnes, men det er Norges sydligste fyr på fastlandet. I området rundt Ryvingen fyr finner du mange ting som er lengst syd i landet: sydligste teltplass, bebodde øy, skvalpeskjær osv. Så hvis du samler på sånne ting, så er det uante områder her. Uansett er Ryvingen fyr fra 1867 vel verdt et besøk. Her er det mulig å leie både rom og seng, og øya er såpass stor at du kan gå fine turer. Nettene her ute glemmer du aldri!

Området øst for fyret er ikke bare lengst syd i kongeriket. Det har også mange fine øyer som egner seg godt for padlere. Sandøy har en flott lagune med sandstrand og teltplass, og denne er godt egnet for padlere. Hvis du vil helt syd er det mulig å telte på Odd også, men denne teltplassen er både utsatt og mindre tilgjengelig. Hvis du liker å buldre kan helleren på Hellersøy være et sted å besøke. Her er det fin leirplass rett ved. Hele området mellom disse øyene er fint for padling, og det er mulig å finne skjermet farvann. Enkleste tilgang er via parkering ved kirka på Skjernøya. Skjernøya inneholder også flere leir- og turmuligheter.

Ryvingen fyr - Norges sydligste fyr
Ryvingen fyr - Norges sydligste fyr.
Photo: Lars Verket

Ryvingen fyr - Norges sydligste fyr. Her kan du overnatte!

Våre - Lindesnes

Øst for Lindesnes finner du øygruppen Våre som inneholder noen fine leirplasser og er tilrettelagt med toalett. Nå endrer landskapet karakter, og det blir mer vilt. Våre kan være utsatt, og da kan kanalen mellom Imsa og Villimsa være et bedre leirsted.

Her trenger du heller ikke overnatte i telt, da Lindesnes Havhotell ligger rett i vannkanten. I tillegg ligger undervannsrestauranten Under også rett i nærheten. Tenk å ta av seg tørrdrakta og ha dress under - og så gå rett inn på en Michelin-restaurant. Det må jo være en opplevelse for livet!

På gode dager kan en padletur ut til Lindesnes fyr anbefales. Dette er ikke for nybegynnere, og dette er svært utsatt farvann. Fyret ligger på fastlandet, så det går vei helt frem. Gjennom årene har mange ligget værfaste og ventet på tjenlig vær forbi Lindesnes. Nå går det kanal forbi - Spangereidkanalen. Den egner seg godt for padlere, selv om du kan få litt mot- eller medstrøm.

På vei videre vestover mot Farsund kan du gå nord for byen. I terskelfjorden Framvaren kan du trille kajakken over Listeid, og så padle inn til Flekkefjord. Da slipper du unna Listalandet som er svært eksponert. Videre vestover fra Flekkefjord er bare for erfarne padlere, og så har du padlet hele Agder!

Lindesnes fyr på en stille dag
Lindesnes fyr på en stille dag.
Photo: Lars Verket

Lindesnes fyr på en stille dag. Her blåser det kuling over 200 dager i året!

Disse seks stedene er bare et lite utvalg av hva Agder har å by på. Vi kunne enkelt valgt ut mange, mange flere. Agderkysten er stort sett skjermet, med noen utsatte punkter. Det blir mer og mer utsatt jo lenger vest du kommer. Hele skjærgården i Grimstad og tidligere Søgne kommune er også vel verdt et besøk.

Velkommen til Sørlandet!

Om Lars Verket

Artikkelforfatter Lars Verket (51) har jobbet som havpadler siden 2005, og publisert flere padleguider til Sørlandet. I 2020 ble alle disse digitalisert og ligger fritt tilgjengelig på nettstedet padlegleder.no. I forbindelse med dette nettstedet er det også laget et digitalt kart der over 900 leirplasser i Sør-Norge er markert i kartet med link til nærmere beskrivelse: sorlandet.padle.guide. Sammen med DNT Sør ga han sommeren 2020 ut boka: «10 padleturer i Kristiansand».

Lars gløder for det enkle og nære friluftslivet hele året, og det er kanskje ikke så rart. Agderkysten har en utrolig flott og tilgjengelig skjærgård - unik i verdenssammenheng.

Lars Verket
Lars Verket.
Photo: Lars Verket

Lars Verket

Finn din opplevelse

Kajakk og kano på Sørlandet
Adventure Norway er Norges sydligste raftingsenter som tilbyr spennende opplevelser omgitt av nydelig natur - perfekt for hele familien! Read more
Adventure Norway
Ved Hartevatn, ca. 1 km. fra Hovden sentrum, ligger Hegni Friluftsområde. Read more
Bad, fiske, lek og moro på Hegni
TrollAktiv tilbyr mange friluftsaktiviteter - bare 1 time fra Kristiansand i fantastiske naturomgivelser. Read more
TrollAktiv i Evje
Hos Canvas Hove i Raet nasjonalpark utenfor Arendal kan du oppleve SUP, vindsurfing, kajakk, safari under vann med undervanns-scooter og… Read more
Aktiviteter for grupper hos Canvas Hove
Canvas Hove i Raet nasjonalpark utenfor Arendal tilbyr utrolig mange spennende friluftsaktiviteter til vanns og til lands. Read more
Canvas Hove friluftsaktiviteter
Kote Null bringer skjærgården litt tettere innpå deg, og tar deg med på spennende aktiviteter i og på vannet. Read more
Kote Null
Naturperle og eldorado for kanopadlere ved Skarvann på Øysang. Read more
Camp Skarvann
Ut i kajakk til Norges sydspiss Lindesnes eller gjennom Spangereid-kanalen. Read more
Kajakk på Lindesnes Havhotell
Wannado lar deg oppleve idyllisk Sørlandsnatur på kajakktur, RIB-tur eller fra hesteryggen. Read more
Wannado opplevelser i Sørlandsk natur
Langs Otra er det mange idylliske plasser for badeliv og soling. Finn deg din egen lune plass langt fra andre folk eller kos deg på stranda ved… Read more
Badeplasser på Hovden
I Øvregate 8 finner du BUA, utstyrsbiblioteket med et stort utvalg sports- og fritidsutstyr til alle årstider. Read more
BUA Lillesand - Utlån av sports- og fritidsutstyr
På Hegni Friluftsområde kan du leie båt, kajakk, kano og SUP. Redningsvester er inkludert i leieprisen. Båtene er… Read more
Båt og kanoutleie på Hovden
Bli med på kajakktur i dobbel havkajakk i Raet nasjonalparkens flotte skjærgårdsnatur. Read more
Dobbel havkajakktur //TrollPark Hove
Hos Sirdal Resort kan du oppleve mange spennende aktiviteter. Read more
Sirdal Sommerpark
Visit Wilderness i Åmli tilbyr overnatting og aktiviteter. Read more
Visit Wilderness i Åmli
Ved Tregdeferie kan du leie havkajakk og padle i flotte omgivelser. Read more
Kajakkutleie ved Tregde Ferie
Krana ski & kajakks mål er å få flest mulig mennesker til å gå på ski eller padle kajakk, gjerne begge deler da det er en ypperlig kombinasjon! Read more
Krana ski & kajakk
Med 70 km kystlinje trengs det mange dager i kano før du har opplevd hele Ogge. Read more
Kanopadling på Oggevatn
Bli kjent med hverandre på en ny og spennende måte på kajakkturer og kajakkurs. Read more
Wannado Kajakkopplevelser
Kilsloftet har 6 kanoer til leie. kr. 150/dag og kr. 600/uke. Read more
Kilsloftet Kanoutleie
Med kano på elven Lygna får du mange naturopplevelser. Du kan fiske, oppleve dyre- og fuglelivet på nært hold, og utforske spennende farvann. Er du… Read more
Lygna Kanoutleie
I Grimstad er det fire steder hvor du kan leie kajakk. Read more
Utleie av kajakker i Grimstad
Vegårtun ligger inntil en stor innsjø der det er flotte forhold for padling. Read more
Vegårtun kanoutleie
Select
    Show Details
    Statens Kartverk, Geovekst og kommuner - Geodata AS

    Flere opplevelser i naturen

    Your Recently Viewed Pages

    Tilbake til toppen