There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.
Med et slikt navn må jo dette være et fint sted! Du finner Perleporten mellom Store og Lille Vardøya øst av Risør sentrum. Risør har en litt avgrenset skjærgård med flere store øyer. Østover blir det utsatt mot Portør, og vestover må du forbi et punkt som heter Sildodden. Her kan det bygge seg opp store bølger. I mellom disse områdene finner du en veldig fin og tilgjengelig skjærgård. Risør var tidlig ute for å sikre områdene, og det kommer allmennheten til gode.
Fram til 2018 var det teltforbud i en del av områdene, men dette er nå endret i mange av områdene. Om sommeren er det tidsbegrenset, slik at du ikke kan ha teltet opp på dagen.
Perleporten egner seg også med båt, og er et populært sted. Store Vardøya er som navnet sier stor, og det går sti rundt øya. Herfra er det også relativt kort padling inn til Risør sentrum. Risør er kanskje mest kjent for trebåtfestivalen, men er også en av sørlandsbyene med hvite trehus. Her kan du spise en bedre middag før du padler ut i skjærgården igjen.
Middagen kan også inntas på Stangholmen fyr. Om sommeren er det også konserter her, og har du ikke kajakk går det også ferge ut til Stangholmen.
I Tvedestrandfjorden rett syd av Tvedestrand by ligger Furøya. Dette er en stor øy, som har bro over til Hestøya. I tillegg er det flere små øyer i området. Området er et av de mest attraktive friområdene i kommunen, og godt tilrettelagt med blant annet brygger og badeplasser. Her finner du også mange aktuelle teltplasser, og en padletur inn til Tvedestrand kan anbefales.
Om sommeren er det restaurant på øya, og det er mulig å leie både rom og bygninger via Turistforeningen. Det er også mulig å ta båt ut hit i sesongen. Mer informasjon om dette finner du på Furøya sine offisielle hjemmesider.
Med denne spesielle beliggenheten har det selvsagt vært aktivitet her langt tilbake i tid, og det er flere ting som har vitnet om dette. På Furøya var det før registrert over 50 ulike treslag, blant annet flere utenlandske. I dag er Furøya utvalgt som kulturlandskapsområde for landbruket, og i den forbindelse er nå disse felt. Stiene rundt om på øya er vel verdt et besøk.
Fra Furøya/Tvedestrand sentrum er det også mulig å padle helt skjermet til Arendal. Da kommer du inn i et landskap som ligner mer på innlandsvann enn skjærgård.
Lillesand sin skjærgård har utallige øyer, og Blindleia mellom Kristiansand og Lillesand er kjent langt utover nærområdet. Her er du i le mesteparten av veien til Kristiansand. Vi har valgt ut Skauerøya som padleperle i Lillesand. Her har du flere fine leirplasser, og ligger fint plassert for å ta dagsturer både østover og vestover. I vest har du Blindleia, og i øst finner du blant annet Auesøya. Auesøya er et landskapsvernområde vel verdt et besøk, særlig om våren da blomstene springer. Rett ved Skauerøya ligger også Saltholmen fyr. Dette fyret drives av Lillesand Seilforening, og det er mulig og overnatte der. Midt-Agder Friluftsråd har hytte på Slåttholmen som du finner vest for Skauerøya. Her er det kystledhytte og sommerkafé.
Lillesand padleklubb ligger rett ved sentrum i denne sørlandsbyen, og har stor aktivitet. Derfor er det ganske sannsynlig at du møter andre padlere her. Lillesand Padleklubb var også tidlig ute med å lage padlekart over deler av skjærgården i kommunen.
Mellom Skauerøya og Saltholmen fyr ligger den lille øya Kjeholmen. Her finner du en liten lagune med gress og sandstrand - en perfekt leirplass for padlere. Dette er en av mange små og skjulte leirperler som er tilgjengelig for kajakk.
Rett utenfor Kristiansand sentrum finner vi Langøya. Øya har vært lite besøkt inntil nylig, men de siste årene har det skjedd to ting som kommer til å endre på dette. For det første er det blitt bygget bro over kanalen mellom Bragdøya og Langøya, så nå kan du ta båt til Bragdøya og gå videre til Langøya. Bragdøya er en av Kristiansands kjæreste øyperler, og egner seg godt til både dagsbesøk og overnatting. Her holder blant annet Bragdøya Kystlag til. For det andre har Kristiansand Kajakklubb pusset opp en gammel hytte rett ved der brua kommer inn på Langøya. I nærheten av denne er det fint med både tretelt og hengekøye. Nærmeste toalett er fortsatt på Bragdøya, men dette vil det antagelig bli en endring på etter hvert.
Langøya er mer gjennvokst enn Bragdøya, men dette vil endre seg med økende bruk. Det er allerede merket en sti rundt på øya, og det er fine svaberg mot Dybingen og Odderøya.
Kanalen mellom Bragdøya og Langøya er en idyll som bare er tilgjengelig med kajakk og robåt, og her er du veldig i le for dominerende vindretning. Langøya/Bragdøya er også et fint utgangspunkt for å padle det vestlige skjærgården i Kristiansand.
Utenfor Mandal ligger Norges sydligste fyr. Mange tror tror at det er Lindesnes, men det er Norges sydligste fyr på fastlandet. I området rundt Ryvingen fyr finner du mange ting som er lengst syd i landet: sydligste teltplass, bebodde øy, skvalpeskjær osv. Så hvis du samler på sånne ting, så er det uante områder her. Uansett er Ryvingen fyr fra 1867 vel verdt et besøk. Her er det mulig å leie både rom og seng, og øya er såpass stor at du kan gå fine turer. Nettene her ute glemmer du aldri!
Området øst for fyret er ikke bare lengst syd i kongeriket. Det har også mange fine øyer som egner seg godt for padlere. Sandøy har en flott lagune med sandstrand og teltplass, og denne er godt egnet for padlere. Hvis du vil helt syd er det mulig å telte på Odd også, men denne teltplassen er både utsatt og mindre tilgjengelig. Hvis du liker å buldre kan helleren på Hellersøy være et sted å besøke. Her er det fin leirplass rett ved. Hele området mellom disse øyene er fint for padling, og det er mulig å finne skjermet farvann. Enkleste tilgang er via parkering ved kirka på Skjernøya. Skjernøya inneholder også flere leir- og turmuligheter.
Øst for Lindesnes finner du øygruppen Våre som inneholder noen fine leirplasser og er tilrettelagt med toalett. Nå endrer landskapet karakter, og det blir mer vilt. Våre kan være utsatt, og da kan kanalen mellom Imsa og Villimsa være et bedre leirsted.
Her trenger du heller ikke overnatte i telt, da Lindesnes Havhotell ligger rett i vannkanten. I tillegg ligger undervannsrestauranten Under også rett i nærheten. Tenk å ta av seg tørrdrakta og ha dress under - og så gå rett inn på en Michelin-restaurant. Det må jo være en opplevelse for livet!
På gode dager kan en padletur ut til Lindesnes fyr anbefales. Dette er ikke for nybegynnere, og dette er svært utsatt farvann. Fyret ligger på fastlandet, så det går vei helt frem. Gjennom årene har mange ligget værfaste og ventet på tjenlig vær forbi Lindesnes. Nå går det kanal forbi - Spangereidkanalen. Den egner seg godt for padlere, selv om du kan få litt mot- eller medstrøm.
På vei videre vestover mot Farsund kan du gå nord for byen. I terskelfjorden Framvaren kan du trille kajakken over Listeid, og så padle inn til Flekkefjord. Da slipper du unna Listalandet som er svært eksponert. Videre vestover fra Flekkefjord er bare for erfarne padlere, og så har du padlet hele Agder!
Disse seks stedene er bare et lite utvalg av hva Agder har å by på. Vi kunne enkelt valgt ut mange, mange flere. Agderkysten er stort sett skjermet, med noen utsatte punkter. Det blir mer og mer utsatt jo lenger vest du kommer. Hele skjærgården i Grimstad og tidligere Søgne kommune er også vel verdt et besøk.
Velkommen til Sørlandet!
Artikkelforfatter Lars Verket (51) har jobbet som havpadler siden 2005, og publisert flere padleguider til Sørlandet. I 2020 ble alle disse digitalisert og ligger fritt tilgjengelig på nettstedet padlegleder.no. I forbindelse med dette nettstedet er det også laget et digitalt kart der over 900 leirplasser i Sør-Norge er markert i kartet med link til nærmere beskrivelse: sorlandet.padle.guide. Sammen med DNT Sør ga han sommeren 2020 ut boka: «10 padleturer i Kristiansand».
Lars gløder for det enkle og nære friluftslivet hele året, og det er kanskje ikke så rart. Agderkysten har en utrolig flott og tilgjengelig skjærgård - unik i verdenssammenheng.
Den bilfrie øyperlen Sandøya like utenfor Tvedestrand er så idyllisk og sjarmerende at man kommer i feriemodus omtrent før rutebåten har lagt til land.
På fastlands-Norges sydligste punkt ligger et område som kalles Sydspissen. En liten, men gylden, avstikker dersom du kjører langs Sørlandskysten. Her finner man Norges eldste fyr, en unik Michelin-restaurant og natur som kan ta pusten fra de fleste.
Den spektakulære traseen til kyststien på Lista snor seg gjennom et av Sørlandets vakreste og mest kontrastfylte kystlandskap, og bergtar turgåere fra begynnelse til slutt.
Romantisk for par, hyggelig for barnefamilier, båtturer og holmekos. Her er vår ferieguide til Søgne.
Blindleia er den 20 kilometer lange kystleia mellom Lillesand og Ulvøysund like ved Kristiansand. Dette er Sørlandsskjærgård på sitt flotteste.
Hvorfor ha hodet over vannet når det kan ligge i vannet? Omtrent slik tenker aktivitetsselskapet Kote Null basert i Tvedestrand. Vi ble med på snorkletur ytterst i Lyngør-skjærgården.
Korshamn er en vakker uthavn midt i skjærgården utenfor Lyngdal – og et spill levende lokalsamfunn.
Fluefiske blir ofte referert til som en kunst. På Sørlandet har vi mange muligheter for de som ønsker å praktisere fluefiskekunsten. Med en blanding av forskjellige fiskearter å fange, i en rekke urørte farvann, har Sørlandet mye å tilby fluefiskeren.
Skjærgården i og rundt Lillesand er en av de vakreste på Sørlandet. Et mylder av små øyer, kanaler, bukter og hundrevis av perfekte steder som tiltrekker seg sjøørreten. Hele dette området har en veldig god bestand av sjøørret på grunn av de mange produktive sjøørretbekkene og brakke oppvekstområdene.
Visste du at en av landets aller Norges og mest meritterte fritidsfiskere bor – og fisker mye – i Lillesand? Asgeir Alvestad har norgesrekorden på antall arter (150!), og hele 70 av disse har han tatt i egen hjemkommune.
I Lyngdal og Farsund finner du fjordene i Rosfjorden og Kvavikfjorden og det flate og langstrakte landskapet på Lista. Det er på Lista de største sjøørretene er fanget på Sørlandet.
Både Kristiansand by og kystlinjen rundt byr på ypperlig sjøørretfiske. Med et mangfold av meget produktive sjøørretbekker og sideelver til Otra og Tovdalselva, har kysten en veldig sunn bestand av sjøørret.
Ryan Marchese en av Sørlandets beste profesjonelle fiskeguider, og driver AnglerPilot som leverer guidede turer over hele Sørlandet. I denne artikkelen gir han noen tips om hvor man finner den berømte sjøørreten i Lindesnes.
Sjøørreten er veldig populær blant mange fiskere. Det som er helt unikt med sjøørreten er at den kan fiskes gratis og hele året langs sørlandskysten. Jakten på sjøørreten tar oss med til vakre omgivelser og uforglemmelige opplevelser.
Kristiansands skjærgård har alt en kajakkpadler kan drømme om. Her finner du mange titalls leirplasser til teltet ditt, fire fyr, kystledhytter, aktive kajakklubber og kystlag, eksponert og skjermet padling. Havpadler Lars Verket gir oss tips til de flotteste padleopplevelsene i Kristiansand.
Visste du at det er mange flotte fiskeopplevelser rett i utkanten av Kristiansand? Bare en 10-15 minutters spasertur unna byen kan du fiske i vann etter ørret, prøve lykken på en sjøørret langs stranden, lure en villaks til å bite i elva eller agnfiske etter torsk i det dype vannet fra en øy.
Lindesnes kommune har mange fine, fiskerike vann. Noen er gratis å fiske i, mens i andre vann må man ha fiskekort. Her finner du en oversikt over noen vann i Lindesnes kommune som er tilgjengelig for fiskere.
Norges største is, Sørlandshus, sjarmerende kafé og lavendelåker - Her er mange herlige opplevelser du finner på Justøya og i Brekkestø i Lillesand.
Innerst inne i hver sin fjord i Lyngdal ligger to av Sørlandets flotteste og mest barnevennlige badestrender; Kvaviksanden og Rosfjordsanden. De kan begge lokke med én kilometer finkornet sand, og gøyale familieaktiviteter i umiddelbar nærhet.
Den nyopprettede sykkelruta Vita Velo mellom Lista fyr og Varnes fyr i sykkelkommunen Farsund er 15 kilometer med pur lykke. Vi lot oss begeistre fra første tråkk.
Så gode surfeforhold er det på Lista-strendene i Farsund, at amerikaneren Leif likså godt kjøpte seg en fritidsbolig her for å drive med hobbyen sin.
På Sørlandet er det mange muligheter for fiske. Enten alene, med profesjonell guide eller i båt med familien. Sjøfiske, innlandsfiske. Torsk, laks eller ørret. Sørlandet har gode lakseelver og fiskeresorts som leier ut båt og utstyr.
Tilbake til toppen