There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.
Barnevandringen oppstod på 1800-tallet i en landsdel hvor mennesker levde i generell fattigdom, mange i stor nød. Årsakene men begrunnes gjerne med en uvanlig sterk befolkningsøkning i området, og gårder som stadig ble mindre. Flere familier i indre bygder vest på Agder måtte sende de eldste barna til Austlandet, Kristiansands området og østenfor, for å arbeide. Her var gårdene større og menneskene mer velstående.
Barn som vandret var helt ned i 7 års alderen, og på Austlandet arbeidet de med fjøsstell, matlaging, slåttonn, snekring og gjeting. Barna vandret mellom 15 og 20 mil, som oftest flere i samme følge. De dro hjemmefra i april og vendte gjerne ikke hjem igjen før i november. Det hele varte frem til ca. år 1910 da utvandringene til Amerika startet.
Bygda Konsmo i Lyngdal er kjent for sine mange barnevandrere, og Konsmo kirke ble et samlingspunkt på våren. Her møttes barn fra de små gårdene i Konsmo, Hægebostad, Eiken, Kvås og Kvinesdal. Deretter gikk de flere i følge mot storgårdene lenger øst for å arbeide som gjetere.
På "Barnevandrersenteret" på Konsmo kan du oppleve den dramatiske historien om barnevandrerne på nært hold. Utstillingen om barnevandringene forteller også om hvordan mennesker levde i vestre Agder for bare 110 år siden, og ikke minst, hvordan de lærte å overleve.
Kombinér gjerne besøk på utstillingene med en tur på etappe 2 eller etappe 3 på barnevandrerstien som er innom Konsmo.
Barnevandrerstien er et stykke historie om da barna, som vokste opp i trange kår på sørlandet, måtte gå 15-20 mil for å jobbe for familien som var igjen hjemme.
Stien er totalt 136 km lang og er delt inn i 7 etapper som passer for dagsturer.
Den er merket, og man finner mer info og kart for hver etappe.
Etappe 1: Kvinesdal - Snartemo, 11 km
- Kart - etappe 1
Etappe 2: Snartemo - Konsmo, 18 km
- Kart - etappe 2
Etappe 3: Konsmo - Laudal, 11 km
- Kart - etappe 3
Etappe 4: Laudal - Nodeland, 31 km
- Kart - etappe 4, del 1
- Kart - etappe 4, del 2
Etappe 5: Nodeland - Kristiansand, 11 km
- Kart - etappe 5
Etappe 6: Kristiansand - Birkeland, 34 km
- Kart - etappe 6, del 1
- Kart - etappe 6, del 2
Etappe 7: Birkeland - Landvik, 20 km
- Kart - etappe 7, del 1
- Kart - etappe 7, del 2
Barnevandrerstien etappe 1 starter i Kvinesdal kommune vest i vestre Agder, fra Årlia, og ender ved…
Go to: Barnevandrerstien Kvinesdal - SnartemoBarnevandrerstien etappe 1 starter i Kvinesdal kommune vest i vestre Agder, fra Årlia, og ender ved…
Denne etappen av Barnevandrerstien starter ved Snartemo Bautapark og ender ved Konsmo kirke. Første del av…
Go to: Barnevandrerstien Snartemo - KonsmoDenne etappen av Barnevandrerstien starter ved Snartemo Bautapark og ender ved Konsmo kirke. Første del av…
Denne etappen av Barnevandrerstien starter ved Konsmo kirke og ender ved Mandalselva Villaksesenter/Laudal…
Go to: Barnevandrerstien Konsmo - LaudalDenne etappen av Barnevandrerstien starter ved Konsmo kirke og ender ved Mandalselva Villaksesenter/Laudal…
Denne etappen av Barnevandrerstien starter ved Greipstad kirke på Nodeland og ender opp på Torvet i…
Go to: Barnevandrerstien Nodeland - KristiansandDenne etappen av Barnevandrerstien starter ved Greipstad kirke på Nodeland og ender opp på Torvet i…
Denne etappen av Barnevandrerstien starter fra Nedre Torv i Kristiansand og ender i Birkeland. Underveis…
Go to: Barnevandrerstien Kristiansand - BirkelandDenne etappen av Barnevandrerstien starter fra Nedre Torv i Kristiansand og ender i Birkeland. Underveis…
Bo på Utsikten Hotell Kvinesdal med vakker utsikt over fjorden og golfbane like ved.
Go to: Utsikten Hotell KvinesdalBo på Utsikten Hotell Kvinesdal med vakker utsikt over fjorden og golfbane like ved.
Heddan Gjestegard er en kulturhistorisk gjestegård i Hægebostad kommune som tilbyr rom med frokost, hytter og…
Go to: Heddan GjestegardHeddan Gjestegard er en kulturhistorisk gjestegård i Hægebostad kommune som tilbyr rom med frokost, hytter og…
Drømmer du om mer tur og mer friluftsliv denne høsten? Her deler fjellgeita Grete Breivik sine aller beste tips til fjellturer på og rundt Hovden.
Den spektakulære traseen til kyststien på Lista snor seg gjennom et av Sørlandets vakreste og mest kontrastfylte kystlandskap, og bergtar turgåere fra begynnelse til slutt.
Blindleia er den 20 kilometer lange kystleia mellom Lillesand og Ulvøysund like ved Kristiansand. Dette er Sørlandsskjærgård på sitt flotteste.
Det er ikke lange rusleturen fra Kristiansand sentrum og byens travle gater, til den litt bortgjemte og fredelige parken Ravnedalen på Grim. Her kan du nyte et av Kristiansands vakreste naturområder.
Hvorfor ha hodet over vannet når det kan ligge i vannet? Omtrent slik tenker aktivitetsselskapet Kote Null basert i Tvedestrand. Vi ble med på snorkletur ytterst i Lyngør-skjærgården.
På Eikerapen Gjestegard i Åseral kan du oppleve ekte villmark og stolt kulturarv – samtidig som du nyter luksusen på et moderne hotell.
Du er ikke så veldig eplekjekk når du står i bunnen av Knaben Via Ferrata i Kvinesdal og kikker opp. Men etter å ha klatret den halsbrekkende ruta helt til topps, eier du verden.
Fluefiske blir ofte referert til som en kunst. På Sørlandet har vi mange muligheter for de som ønsker å praktisere fluefiskekunsten. Med en blanding av forskjellige fiskearter å fange, i en rekke urørte farvann, har Sørlandet mye å tilby fluefiskeren.
Skjærgården i og rundt Lillesand er en av de vakreste på Sørlandet. Et mylder av små øyer, kanaler, bukter og hundrevis av perfekte steder som tiltrekker seg sjøørreten. Hele dette området har en veldig god bestand av sjøørret på grunn av de mange produktive sjøørretbekkene og brakke oppvekstområdene.
Visste du at en av landets aller Norges og mest meritterte fritidsfiskere bor – og fisker mye – i Lillesand? Asgeir Alvestad har norgesrekorden på antall arter (150!), og hele 70 av disse har han tatt i egen hjemkommune.
I Lyngdal og Farsund finner du fjordene i Rosfjorden og Kvavikfjorden og det flate og langstrakte landskapet på Lista. Det er på Lista de største sjøørretene er fanget på Sørlandet.
Både Kristiansand by og kystlinjen rundt byr på ypperlig sjøørretfiske. Med et mangfold av meget produktive sjøørretbekker og sideelver til Otra og Tovdalselva, har kysten en veldig sunn bestand av sjøørret.
Tilbake til toppen